Glykemiskt index (GI) och Glykemisk belastning (GL) är ganska ointressanta eftersom de inte alltid hänger samman med vilken insulinrespons man får. Det är inte blodsockret eller sockret i sig, utan snarare insulinet som är själva aktören i kroppen.
När en smal person äter massa socker utan att bli tjock, så är det för att insulinresponsen är snabb och effektiv, förbränningen fungerar som den ska och metabolismen är igång och kompenserar alltid lite upp eller ned för energiintaget. Insulinet får inte så mycket spelrum och hinner inte lagra in något extra.
Överviktiga personer behöver ta mer hänsyn till insulinets verkningar eftersom de är mer långdragna. Om man vill gå ned i vikt bör man titta på livsmedels insulinindex, och undvika allting som ger ett högt insulinpåslag.
Mejerier, särskilt kvarg, turkisk yoghurt och liknande är extremt insulina även om de är LCHF-godkända. Ett livsmedel kan innehålla nästan noll gram kolhydrater, och ändå höja upp insulinet. Det kan man använda i byggar-sammanhang till exempel. Då VILL man ofta trigga igång insulinet för att få en maximalt anabol effekt. Kvarg, proteinpulver och frukt kan då vara effektivt. De kommer att blockera förbränningen en liten stund, och förbättra förutsättningarna för att öka i volym.
Om man vill ned i vikt då?
- Eliminera alla uppebara kolhydratkällor inklusive alla mejerier, det fungerar hur bra som helst – testa så får du se!
- Eliminera alla fuskprodukter som fiberhusk, kokosmjöl, mandelmjöl, sukrin, helt enkelt allting som smakar sött eller ska likna mjöl på något sätt. Om du måste baka, gör det någon gång i månaden eller ännu mer sällan.
- Eliminera alla ersättningsprodukter, det är lite samma som ovan men allting som ska likna pasta, likna bröd (lchf-bröd till exempel) LCHF-choklad, även mörk choklad. Ta bort allting som är märkt med LCHF-helt enkelt.
Det finns fortfarande massor att äta; kött, fisk, ägg, kyckling, alla typer av kål, bär och alla klorofylliga grönsaker. Man kan också experimentera med rotfrukter, potatis och sötpotatis.
- Protein = insulin (till viss del). Välj bort kyckling och andra animalier som innehåller massor av protein men nästan inget fett. Experimentera med detta!
Hur är det med ex soyamjölk och soygurt?
(vet att soya inte är bra för hormonerna, men e bara intressant hur de påverkar insulinhöjningen?)
Mycket intressant detta med insulinpåslag av protein. Kyckling är vi några som märkt av och att vitt ris är bättre än råris i detta avseende. Och att pastasnäckor, kalla i en sallad går bra liksom kall potatis men inte bådadera samtidigt.
Livsmedel var och en för sig, men vad händer då du äter en måltid? Tittar man på GI i enstaka livsmedel kontra en måltid med kolhydrater, fibrer, fett och protein så ändras GI och blir lägre. Finns det nån info om samband med insulinindex i hela måltider?
Ja absolut, Skaldeman tar upp det här fenomenet i GI-noll har jag för mig 🙂 Allting handlar om hur och när man äter och vilken sammansättning måltiden har. Jag tar alltid kolhydraterna sist och fettet först till exempel, eftersom det ger lägst GI 🙂
Mycket bra artikel Martina, tack!
Hur funkar det med glukagon i kombination med insulin. Protein höjer ju båda om jag fattat rätt. Tar de inte ut varandra då?
Det är sååå intressant! Och jag har läst din bok, är inne på andra omgången för att öka förståelsen. Det som jag fortfarande inte har greppat är VARFÖR insulinet höjs om nu livsmedlen inte höjer blodsockret? Varför sätter insulinet igång? Är det för att det skall skyffla in näringen i musklerna t.ex. (vad jag förstod så har insulin fler arbetsuppgifter) eller är det för att kroppen tror att det sötsmakande skall höja blodsockret (måste väl vara fallet med steviasötning t.ex.) ? Din bok är grym btw, bästa på väldigt länge!
Tack Hanna, det är pga IGF-1 🙂
Väldigt intressant, indeed!
Att eliminera mejeriprodukter håller jag fullständigt med om, däremot är jag lite fundersam vad gäller fiberhusk. Fiberhusk består ju enbart av pulveriserat psylliumfröskal och innehåller därför 0 gram kolhydrater. Dessutom är det ju vätskebindande, så att inta fiberhusk torde ju sannolikt ge motion åt tarmarna och därmed mat åt de goda tarmbakterierna, utan att för den sakens skull höja insulinet? Det är väl lika “bra” som att inta resistent stärkelse, eller?
Likadant så är ju mandelmjöl enbart pulveriserade mandlar som innehåller en massa näring och mycket fett – ökar det ändå insulinpåslaget på grund av de kolhydrater som finns i? Jag vet att de innehåller en del kolhydrater (ca 5 gram/100 gram), men att det skulle ge ett sådant insulinpåslag är ju skrämmande. Jag har ingen aning, det är därför jag undrar.
Tack på förhand för svar, det vore intressant att få höra dina tankar!
Det här är ju för de som har problem med att inte gå ned i vikt trots övervikt. Normalsmala personer behöver inte ta bort fiberhusk eller mandelmjöl, men jag har sett ett samband mellan att “inte gå ned” och att baka väldigt mycket med den här typen av livsmedel. Både fröknäcke och annat som ska vara safe egentligen, men som av någon anledning inte är det. Är det insulinet? Jag vet inte, men något händer i alla fall som bromsar viktminskningen.
Jo, det är insulinresistens. Vår kropp har flera källor som genererar “socker” i kroppen. Och mandelmjöl och dylika har en hel del socker som blir ett viktproblem om man är insulinresistens. Den totala lasten av socker blir hög om man “lever” med alla dessa lc-bröd. Som Martina skriver, jag gjorde en beräkning på kvarg där jag inkluderade både sockret och vad proteinet som finns i den skulle bli om jag var fulladdad med protein och mitt blodsocker sköt i höjden. Vid 17 gick jag in med insulin efter dryga 2 timmar.