• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

[Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha [Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha vetenskapliga referenser osv! ☝] Jag har snöat in TOTALT på stress-resistens det senaste (s.k glukokortikoidreceptorresistens som förkortas GRR) & förfasas över hur otroligt destruktivt kronisk sympatikus-aktivering (fight & flight) kan vara, särskilt med tanke på att (vissa av oss 🙋‍♀️) är naturligt böjda åt det hållet!

Vi har dock alla olika stress-känslighet beroende på mängden kortisol- & T3-receptorer, ålder, kön, genetiska faktorer & hur vi funkar i stress-läge: Vissa blir super-motiverade, andra hyperkänslig eller tvärtom avstängda eller passiva. Utbrändhet brukar gå mer åt det apatiska hållet, men oavsett upplevelse så verkar just överdriven stress-signalering vara extremt skadligt för hela systemet, om det får tugga på år ut och år in, utan tillräcklig motreglering!

ALLT blir liksom lidande till sist. Det läskiga är att för typ 30 år sedan var GRR eller stress-resistens väldigt ovanligt, men numera har "de flesta" åtminstone något symptom. Oftast flera. 

STRESSBEDÖMNING FRÅN SYMPTOM 🧐
Om du inte kan bedöma din stressnivå för att du inte upplever dig som stressad, så kan du checka av lite hormonparametrar istället: är menstruationerna ok? Matsmältningen? sömnen? Humör & energi-nivåer? 

Det är sällan ett test säger mer än dina egna observationer, men dra dig inte för att boka in ett läkarbesök om du är orolig! ❤️

Om något grundläggande inte funkar, är någon form av stress en TROLIG kandidat! Kortisol, noradrenalin, adrenalin, dopamin & glutamat är ganska toxiska på höga nivåer. Särskilt glutamat som är nervsystemets gaspedal. Har du relativt sett mer dopamin än noradrenalin upplever du troligen inte stress som negativt, men får du stress-relaterade symptom så är det ändå för mycket för systemet! ⚠️

Berätta gärna om du känner igen dig i överdriven stress-signalering eller om du lyckats omprogrammera det!
Hej & Välkommen! Om du är ny följare här, ka Hej & Välkommen! 

Om du är ny följare här, kanske du undrar vad detta är för konto? "Next level biohacking" handlar inte om att chippa sig eller skaffa senaste health tech-prylarna, utan är tvärtom inne på low tech health, basic fysiologi (om hur våra mänskliga kroppar funkar) kryddat med personliga intressen som farmakologi, neurobiologi & hormonlära.

Jag har pluggat biokemi i många år & har snart en PhD i intermedicinska vetenskaper. Det jag lär mig vill jag stöta & blöta med dig som läser här, tillsammans med occasional rants & idéer kring fysiskt & psykiskt välmående. 

Mitt syfte är INTE att visa upp mig själv som "duktig" eller komma med pekpinnar. Då får du följa någon annan, för även om jag befunnit mig i "hälsosfären" i många år, har jag fortfarande mycket att jobba på. Vissa problem som bipolaritet, aspighet osv skriver jag om, andra inte. 

Det finns alltför många frihetsgrader inom konceptet "hälsa" för att någon med säkerhet ska veta allting, så titta gärna mekanistiskt (dvs hur det funkar i form av processer, istället för en massa varför), testa dig fram & glöm inte att ta allt du läser med en nypa oprocessat havssalt *skojar* 😅

Länken i profilen 👆 innehåller mängder med gratis-material så klicka där om du vill läsa mer! ❤️
I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på Chalmers & med tanke på det (alltså vad som är toxiskt/giftigt eller inte) kom jag att tänka på en återkommande fråga jag får, nämligen: "jag äter (.....) hur nyttigt/onyttigt/bra/dåligt/farligt är det?"

Jag ser ju allting som relativt & att det därför inte finns något absolut dåligt eller absolut bra. Jag tycker att det beror på massa faktorer - inte minst på vad man jämför med! 

Att börja dagen med en rulle ballerinakex är kanske ingen höjdare, men om det är en person som lär sig att äta igen efter många års ätstörningar är det kanske exakt helt rätt! 

Jag har ju personligen nördat ner mig i en ganska ensidig kost de senaste +10 åren (low carb/keto) så om någon frågar mig om deras frukt-frukost är bra, kommer den inte vara bra från mitt perspektiv. Jag värdesätter andra saker, men även jag (frukt-hataren nummer 1 😅) kan se att frukt-frullen är bättre än ballerina-frullen, men det är fortfarande bara 2 parametrar mot varandra!

Inom toxikologin säger man att det inte är giftet i giftet som är giftigt utan mängden (the dose makes the poison) & jag skulle vilja lägga till att om vi pratar just gifter så har vi alla vår individuella kemiska belastning som påverkar hur mycket som är mycket för just oss. 

Dessutom är vi olika bra på att hantera både livsmedel & olika kemikalier, läkemedel, droger osv eftersom vi har olika genetik & tarmflora, olika avgiftningskapacitet, olika psyken, toleransnivå mm. 

Så jag skulle önska att alla som sitter på en "är (....) nyttigt/onyttig?"-fråga lägger till fler parametrar & kanske tittar på resultaten: dvs energinivå, humör/mående, träningsresultat & övriga hälsoeffekter. 

Det är dock svårt för vem som helst att avgöra hur "dåligt" ett specifikt livsmedel är, för resultaten är ju en kombination av helheten över tid. Men, man kan läsa på, testa att utesluta om man känner sig misstänksam, ersätta med annat, men framförallt känna efter i magen! 

Vad säger magkänslan? 

Det är så jag sållar i vad jag stoppar i mig & det funkar ganska bra! Börjar jag undra "hur dåligt är detta på en skala?" så är det nog inte helt rätt! 

Berätta gärna hur du tänker om det här! ❤️
Svep till bild 2 för ytterligare illustration! 👉

Hur kan många ha ett lågt & bra blodsocker trots att de äter massa carbs? Titta på frukosten på bild 2: det är en portion havregrynsgröt med mjölk & jordgubbssylt, samt 2 lingongrova (som jag antar att många äter till frulle? 😅) 

Det blir ca 80g kolhydrater vilket illustreras till höger om lika med tecknet. För tydlighetens skull illustreras sockermängden i antal teskedar med socker: 80g blir 20st teskedar.

Ett normalt blodsocker motsvarar ungefär 1 tesked socker utspätt i hela blodvolymen. Här blir det ju problematiskt om frukosten är på 20 teskedar... Hur löser kroppen detta? 

Genom insulin förstås! ☝️

Insulinet illustreras av nycklarna som kommer & låser upp dina celler så att sockret kan åka in där, för ute i blodbanorna kan det inte vara länge utan att det blir väldigt skadligt! ⚠️

Hos vissa människor blir insulinet väldigt högt, pga t.ex en genetisk känslighet men också pga livsstilsfaktorer (t.ex kosten).

Hyperinsulinemi innebär att insulin pumpas ut i för stora mängder & är ett tillstånd som föregår både insulinresistens & typ 2 diabetes. 

Alla receptorhormon kan orsaka resistens hos celler. Det är en skyddsmekanism från cellens sida. I extremfall kan det till & med ske en receptorinvertering! Receptorerna som sitter på cellens utsida & tar emot molekyler (t.ex dopamin, insulin eller nått annat hormon) gömmer sig då på insidan av cellen som skydd. Många kroppsegna ämnen är toxiska i höga doser & tyvärr är insulin ett av dessa! 

Hyperinsulinemi & insulinresistens hänger ihop, men är tyvärr svårt att detektera genom vanligt blodtest. Insulin är ett så flyktigt hormon att det kan vara svårt att fånga topparna & veta hur mycket skada det faktiskt gör. Det går att ha lågt av både fasteinsulin och c-peptid & ändå ha alla symptom i den rosa rutan! 

Enda sättet att veta sin faktiska insulinfrisättning är genom ett insulinklamptest där blodsockret höjs med glukos-infusion, för att sedan tas ned igen med externt insulin. Få vårdinrättningar kan göra detta, så istället görs glukosbelastningstest, men det säger tyvärr ingenting om insulinet! 

Känner du igen dig i symptomen i rutan...? 🧐
  • Home
  • Personligt
  • Hur min forskning har påverkat mig

Hur min forskning har påverkat mig

5 February, 2020 23 Comments Written by Martina

Bild från när jag föreläste i Norge

Att börja doktorera är det bästa jag gjort!

Jag känner att jag har blivit så mycket bättre sedan jag började forska själv, och att jag får chansen att jobba med mina negativa egenskaper som jag redan hade börjat jobba med. En grej är till exempel att jag kan vara väldigt tvärsäker på saker och ting, och det har luckrats upp lite de senaste åren men nu som doktorand har jag fått lov att ta bort den egenheten helt och hållet. Jag vet ju att jag inte vet så mycket egentligen, det är bara hur jag uttrycker mig. Jag förstår inte alltid hur det låter.

Mer noga och ännu mer experimentell

Hur man uttrycker sig är extremt viktigt och jag har börjat bli ännu mer noga med orden. Jag märker det nu när jag skriver på en ny bok att jag har mer disclaimers än någonsin och det känns bra, för jag vill verkligen att människor ska förstå mig och undvika missförstånd.

En annan sak är att jag börjat experimentera mer vilt sedan jag började doktorera. Jag går mer all in i biohacking-livet och är noggrannare med att dokumentera och göra seriösa N=1 experiment som är noga uttänkta. Det känns som att jag får ut mer av den här livsstilen nu.

Öppensinnad till max

Om jag var open minded innan så är det ingenting mot nu. Bara för att mitt universitet och mina handledare har lite åsikter som är triggers för mig, så måste jag jobba med mina “beliefs” kring saker hela tiden. Jag måste inse att det inte måste vara som jag tror, eller som jag tror att jag vet, det kan vara på något helt annat sätt. Det känns som jag är lite mer ödmjuk inför andra åsikter, jag tror det i alla fall!

Så summa summarum tror jag att information och inspiration från mig är lite bättre nu än innan, och kommer att fortsätta att bli ännu bättre! 🙂

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Personligt
MMSports | 15% Rabatt till 9/2
Blodsockerexperiment – CGM | Resultat

23 Comments

  1. Charlotta Charlotta
    17 February, 2020    

    Det jag lärde mig under mina studier är att man bara blir/är “Still confused but on a higher level” då studier och forskning (om jag gissar) gör att man inser allt man INTE kan eller förstår….

    Reply
    • Martina Martina
      17 February, 2020    

      BRA CITAT!!! 😀 Still confused, but on a higher level!

      Reply
  2. Therese Therese
    10 February, 2020    

    Hej Martina?
    Hur ligger det nu till med vin och blodsockerhöjning? Behandlar kroppen alkohol som kolhydrater och protein?

    Reply
    • Martina Martina
      11 February, 2020    

      BS sjunker av alkohol så man kan para alkoholen med carbs för att få en jämn kurva.

      Reply
  3. Tobias Tobias
    10 February, 2020    

    Hej Martina,

    Jag är intresserad av ett par Juniperus blue blockers. Har du något samarbete med dem (rabattkod), dels för att dig cred eftersom att det var genom dig jag hittade dem, dels för att få lite billigare pris.. 🙂

    Reply
    • Martina Martina
      12 February, 2020    

      Kul! Jag tror inte att de kör någon rabattkod längre men kanske om du använder denna länken: https://juniperuseyewear.se/?wpam_id=2

      Reply
    • Martin Martin
      2 March, 2020    

      Hej Tobias,

      Helt riktigt. Du stödjer Martina om du använder länken som hon gav dig. Vi har inga generella rabattkoder men kontakta mig via kontaktformuläret på https://juniperuseyewear.se/contact/ så ska vi nog kunna ordna någon form av rabatt till dig.

      /Martin på Juniperus

      Reply
  4. Markus Markus
    9 February, 2020    

    Vi utvecklas hela tiden och jag ser livet som en ständigt pågående hypotesprövning. Med tanke på det så är det viktigt för mig att alltid vara nyfiken, nyanserad och öppensinnad. Det är en av anledningarna till varför jag tycker att vi har en givande ”relation” eftersom vi inte håller med varandra i alla avseenden :).

    Reply
    • Martina Martina
      9 February, 2020    

      Haha ja det är bra att inte hålla med varandra så att hjärnan får jobba lite!

      Reply
    • mässing diskmedelspump mässing diskmedelspump
      12 February, 2020    

      Tack för att du berättar om din kunskap:)

      Reply
  5. Louise Louise
    7 February, 2020    

    Härligt ju! Visst är du på Liu nu? Upplever själv att min ketokost inte får gehör bland ngn alls varken kollegor i regionen eller studielärare mfl. De tycker bara jag är galen så har valt att hålla tyst istället ? Du peppar mig alltid till att tro på det jag gör trots läkarstudier där alla är fetträdda. Så nu kan jag iaf kanske hänvisa till att en forskare på Liu gör så här 😉

    Reply
    • Martina Martina
      8 February, 2020    

      Finns flera forskare på LiU som käkar fett 🙂

      Reply
      • Louise Louise
        8 February, 2020    

        Coolt! Några som man kan följa? Om dom är offentliga såklart

        Reply
        • Martina Martina
          9 February, 2020    

          Fredrik Nyström kan du ju kolla in 🙂 Han finns på youtube bland annat.

          Reply
  6. Ic Ic
    5 February, 2020    

    Och här sitter jag och bläddrar i en bok jag fick idag med tretton sidor under rubriken “Hur vet du det?” vilka tipsar läsaren om hur man granskar studier mm och även tolv sidor med referenser. Inte bara att skriva en bok idag 😉 Martina; fortsätt vara ditt genuina jag! Ja och boken jag sitter med
    här är av den sämre läsningen så skriv på nu, behovet av god litteratur växer…
    Ja den där länken om fiskprotein jag ville ha i mail, kan du dra iväg den igen då mailen är fixad // tack

    Reply
  7. Veronica B Veronica B
    5 February, 2020    

    Är så tacksam att du delar med dig av all din kunskap!

    Reply
  8. Annika Annika
    5 February, 2020    

    Jag som jobbat på ett universitet i 15 år med att stödja forskare kan inte annat än applådera din inställning och självreflektion. Tyvärr verkar du vara undantaget som bekräftar regeln av alla forskare som tror de blir experter på allt utöver sitt eget område. Typ personalfrågor, ekonomi och styrsystem, marknadsföring och studentrekrytering osv. osv. Heja dig!

    Reply
    • Martina Martina
      5 February, 2020    

      Haha jag insåg detta på Chalmers också att doktorand = expert på allting! 😀 Jag brukar skoja väldigt mycket om det själv med mina kompisar och ge råd i områden jag inte har en aning om bara för att det är “doktor Johansson” som säger så haha!

      Reply
  9. Nisse Nisse
    5 February, 2020    

    Dina insikter verkar inte vara en genomgående trend i forskarvärlden, om man uttrycker det försiktigt. Kanske man avtrubbas när man forskat många år, vad vet jag.

    Reply
  10. Maran Maran
    5 February, 2020    

    Härligt! Vore fantastisk bra för hela samhället om man ägnade sig åt kritiskt granskande förhållningssätt istället för att alla ska tycka en massa baserat på inga kunskaper alls. Det är en farlig utveckling i ett samhälle där kunskaper inte värderas högt och att det inte finns respekt för det oerhörda arbete som ligger bakom forskning och kunskapsinhämtning. Därmed inte sagt att man bara ska gå på förnuft, man måste ha känsla ibland. Men primitiva känslor baserat på okunskap rädsla och egocentrisk livssyn gagnar ingen allraminst en själv

    Reply
  11. Rikard Rikard
    5 February, 2020    

    Det är intressant hur vi ändrar oss, jag tycker att du alltid har framställt dig själv som ganska ödmjuk och att du kan ha fel ibland.

    Reply
    • Martina Martina
      5 February, 2020    

      Ja men inte jämfört med nu, och det kan säkert bli ännu bättre 🙂

      Reply
  12. #A #A
    5 February, 2020    

    Vilken fin självreflektion!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Karin on Gör någonting nytt…❤️
  • Peter Biörck on Gör någonting nytt…Jag hoppas på lite feeling. :-)
  • Jenny on Gör någonting nytt…Du har rätt i att söka efter och vara ditt autentiska jag! Det har vi alla. Söka…
  • ulrika on Faror & alternativ till latte-träsket!Kan det funka med kokosolja istället för smör? Jag gillar inte smör så mycket, d…
  • IC on Gör någonting nytt…Det är befriande för själen när man lyckas inse att det inte är egoistiskt att s…
  • Ylva Ås on Gör någonting nytt…Bästa. Haha, du är ändå en av dem som inspirerar mig att nosa på att våga lägga…
  • SonjaS on Gör någonting nytt…håller med, jag läser hellre bloggen!
  • Herman on Gör någonting nytt…Martina Jag har alltid imponerats av din kunskap, din pedagogiska förmåga men oc…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: