Många föräldrar tröstar sina barn genom att ogiltigförklara barnets känslor. Ett exempel är när ett litet barn ramlar och slår sig och börjar gråta hysteriskt. Föräldrarna tycker såklart att det är en överreaktion och tröstar barnet med att säga att det inte ska vara ledset, inget har hänt, det blev inte ens en liten skråma! Andra föräldrar säger till barnet vad de ska känna, eller vad det känner trots att det inte motsvarar de känslorna som uttrycks (ilska, sorg, smärta eller något annat starkt negativt).
Tredje exemplet är barn som får höra att de ska vara tacksamma för saker som de inte alls är tacksamma för. “Var nu tacksam för din fina cykel!” eller “Var tacksam för att du har mat på bordet, i andra delar av världen svälter barnen!”
Vad ger det här för resultat på lång sikt – som vuxen?
2 saker som jag ser återkommande hos nästan alla och det är:
- Många tar inte sina känslor på allvar och panikångest är ett så klockrent exempel på det. Kroppen och hjärnan bara skriker i panik men den drabbade, samhället, närstående och sjukvården säger “Nej det här är helt irrationellt, ta den här medicinen så blir allting bra igen för du ska inte känna det du känner”
- Många är tacksamma för saker som de inte borde vara tacksamma för överhuvudtaget! Ett exempel på det är när man är “tacksam” för att man har ett jobb medan andra går arbetslösa, trots att man H A T A R sitt jobb. “Jo men jag får väl ändå vara tacksam…. jag har ju trots allt ett jobb och det har ju inte Pia-Stina…”
Känslor – det viktigaste vi har!
Som känslomänniska (INFJ) har jag alltid haft ett stort spektrum av känslor varav kanske 10% av dessa känslor är “okej” enligt samhället att känna och resterande kan jag säkert få någon medicin utskriven för.
Visst man kan medicinera och må väldigt bra inom det smala spann som är okej, och det fungerar jättefint men på bekostnad av hela sin person och autenticitet.
Även starka känslor måste få vara okej och levas ut i sin fulla magnitud utan att tystas ned. Jag lovar att en panikångestattack inte hade blivit långlivad då, för någonting har triggat den reaktionen – det är inte “all in your mind” det är en signal inifrån, som ska tas på allvar. Jag vet många som lever med en inre diktator som dikterar vilka känslor som är okej och inte, som säger “nej, ta det lugnt nu, så känner du inte alls!” “Nej så är de inte!”
Acceptera ALLA känslor hur icke-okej de än är. Testa det!
Tacksamhet
Jag vet att många kanske inte håller med här men min tro är att det verkligen inte finns några gränser kring vad vi kan åstadkomma och hur bra vi kan må. Många självkänslaövningar går ut på att rikta sitt tack mot allting man är tacksam för – och här får man se upp med en grej: När man börjar skriva/tänka/säga “tack för att Per-Arne är ihop med mig” (när man stör ihjäl sig på Per-Arne) eller “Tack för att jag bor så fint” (när man bor i en vidrig kaosröra som man hatar) det hjälper inte för fem öre.
Ett bättre sätt!
Bättre är då att under hela dagen lägga sitt fokus på saker som man tycker om och uppskattar. Ett exempel på de är: “Åh jag tycker verkligen om när Lena har satt på kaffet före jag hinner göra det!” eller “Tack för att jag slapp regnet, jag uppskattar Sverige när det är sånthär fint väder” alltså små saker, fast kontinueligt och hela tiden. För min del hjälper det mig att hålla ett väldigt positivt fokus hela dagen.
Jag gör även samma sak med människor – letar efter saker jag gillar med dom och fokuserar på det. Det var faktiskt Mattias som lärde mig de, jag tänkte när jag träffade honom “Men herreguuuuud människa hur kan du ens vara så himla positiv heeeela tiden!? Tänker du aldrig något elakt om någon?” och nu har jag adopterat de mind-settet, connectar bättre med andra människor, stör mig mindre på olikheter och hittar snabbare minsta gemensamma nämnare.
Ärlighet och självrespekt
Jag tror att det har med ärlighet och självrespekt att göra, eller kärlek till sig själv. Nu jobbar jag varje dag på att känna in mina känslor, låta dom vara där och om jag känner något kring en person så försöker jag ta upp det med den personen utan att anklaga. Det är inte lätt och jag gör misstag hela tiden, men kommer framåt och övar på att älska mig själv och sprida positiv energi till mig själv och andra.
Håller med om mycket av det du skriver, men inte allt!
Alltför många människor fastnar i ett negativt tankemönster som ger stress, ångest och i värsta fall depression. Vi blir vad vi tänker! Ja, det kan låta provocerande och de som lider av panikångest och depp tycker säkert det är att förlöjliga deras KÄNSLOR. Men det är så hjärnan fungerar. Att förändra sättet att tänka är nyckeln till ett lyckligt liv. Klart man ska ta sina känslor på allvar, men att bejaka “nu är jag stressad och ångestladdad och de känslorna är helt okej” är knappast särskilt snällt mot dig själv….eller de i din närhet för den delen. Att ignorera dessa känslor är inte heller rätt väg att gå, där är vi överens. Att trycka undan ångesttankar (som i stort sätt ALLTID är fantasier utan verklighet!) och istället ge utrymme för glada positiva tankar är på inget sätt att fly från sina känslor, det är att TA MAKTEN över sina känslor = tankar. Tips till alla: läs boken LÄR DIG LEVA.
Och en liten reflektion till….. om man känner något (negativt ?) om en person betyder inte det att det är den personen det är fel på. Att konfrontera folks beteende för att de råkar skapa obehagskänslor hos oss tycker jag är märkligt och handlar bara om att rättfärdiga ens egna känslor=ego. Däremot kan det givetvis vara på sin plats att ifrågasätta handlingar som på något sätt skadar eller orsakar annat obehag. Jag kanske missuppfattade dig helt där, det är lätt hänt 😉
Inspiring! Bl a det om att inte sprida negativ energi till andra, för det är något som jag själv arbetar på. Du tar upp det på ett konstruktivt sätt. När man läser om det iblqnd på andra håll så kan det bli lite häxjaktsvarning tycker jag. “Energitjuvs”-begreppet låter (enligt mig) lite omänskligt och inte särskilt konstruktivt. Självklart ska man inte låta personer som slukar ens energi låta en påverka en för mycket. Men det är nog få som verkligen VILL vara “energitjuvar”
Gällande att acceptera sina känslor så kom jag o tänka på ett TV-program som jag såg för några år sedan. Det var ett avsnitt ut det amerikanska The Doctors och som gästades av en kille som hade svår Tourettes. När han försökta skärpa sig blev det mycket värre. Men när han tillät sig ticsen blev han i det närmaste symptomfri… Det tycker jag säger mycket om hur vi människor fungerar. Förnekar man/tränger undan sina känslor slår det som sagt tillbaka – ofta hårdare ju.
Inspiring! Bl a det om att inte sprida negativ energi till andra, för det är något som jag själv arbetar på. Du tar upp det på ett konstruktivt sätt. När man läser om det iblqnd på andra håll så kan det bli lite häxjaktsvarning tycker jag. “Energitjuvs”-begreppet låter (enligt mig) lite omänskligt och inte särskilt konstruktivt. Självklart ska man inte låta personer som slukar ens energi låta en påverka en för mycket. Men det är nog få som verkligen VILL vara “energitjuvar”
Gällande att acceptera sina känslor så kom jag o tänka på ett TV-program som jag såg för några år sedan. Det var ett avsnitt ut det amerikanska The Doctors och som gästades av en kille som hade svår Tourettes. När han försökta skärpa sig blev det mycket värre. Men när han tillät sig ticsen blev han i det närmaste symptomfri… Det tycker jag säger mycket om hur vi människor fungerar. Förnekar man/tränger undan sina känslor slår det som sagt tillbaka – ofta hårdare.
Intressant inlägg Martina!
Jag håller helt med om att många vuxna har svårt att låta barn få känna sina känslor fullt ut. Vi har svårt att bryta mönster och tar gärna efter så som vi själva blivit uppfostrade och bemötta som barn.
När det gäller tacksamhet så förstår jag precis vad du menar, men det är viktigt att komma ihåg att människor som fastnat i negativa tankemönster, måste börja någonstans. Då kan tacksam över att ha ett boende vara ett stort första steg, trots att man lever i ett väldigt stökigt hem.
Tack för att du utmanar mina tankar!
Hälsningar
Ellinor Wikman
Klockrent. 🙂 Men blir närmast känslomässigt handikappad av det där tänket.. Ändå sitter det ofta i ryggmärgen.
Så bra inlägg! Du är så galet vettig!
Tack!
Hej Martina!
Kämpar med utbrändhet och/eller “kronisk” depression/-tidigare kallad dystymi, men trots alla år utan förbättring trots hälsosam livsstil med bra kost, träning etc. så är jag tack o lov en person som du som ändå måste tro att det går att göra något åt det! Så STORT tack för all inspiration du ger!!! Tack vare dig har jag insett vikten att vända mig mer inåt med hjälp av mindfulness och bra-boken. Det spelar ingen roll hur mycket löpning och spinning och andra högintensiva pass du tränar så länge du inte övar upp din självkänsla!
Jag har också tack vare dig ersatt min kemikaliemedicin med 5HTP, Tyrosin och GABA. Inga underverk, men underverk i sig att det GÅR UTAN “vanlig” medicin! Jag väntar nu med spänning svar på hormontestet som jag beställde från Female balance shop! 🙂
Jag känner till mycket av det du skriver om barn från svenska Hemligheten-böckerna (Dan Josefsson, Egil Linge). Har du läst dem? Eftersom de tar upp så mycket om anknytningsteorin från barndomen och så många olika exempel på beteendemönster utifrån uppväxten, tycker jag att man får ut enormt mycket av böckerna oavsett om man är i en relation eller inte. Man lär sig så mycket om både sig själv och andra!
Jag googlade på INFJ och kom in på sidan personlighetstyp.se. Där gjorde jag ett test på 72 frågor. Jag fick också resultatet INFJ. Har du någon aning om hur trovärdigt detta testet är? Det var några frågor som var svåra att svara på eftersom svarsalternativen är “svart eller vitt”.
-Önskar dig en fortsatt bra dag!
KRAM!
Klok du är! Jag försöker tänka lite så själv, t ex när 6-åriga dottern blir ledsen när hon lämnas i skolan. Det är okej att vara ledsen. Just när hon lämnas hjälper det ju inte att säga att skolan är ju så bra, du behöver inte vara ledsen.
Bra skrivet.
Jag tycker att det är svårt att komma ihåg att låta mina barn ha sina känslor, utan att jag ska tysta, ändra eller på något sätt korrigera dem. Jag har svårt att stå ut med oljud som gnäll och skrik. Det är också ett så invant mönster som man som förälder behöver omvärdera och sedan jobba med att agera som man själv vill, och inte använda “automat-svaren” till barnen.
Jag blir bättre och bättre för varje dag och det är jag glad för
Du inspirerer meg hele tiden, og skriver så ærlig og fint at jeg blir veldig glad. Takket være deg har jeg begynt ‘på riktigt’ med lchf og har endelig fått energi og kanskje til og med et helt nytt liv! Hver gang det kjennes litt ‘jobbigt’ med diett og alt så kommer jeg over noe som du har skrevet som bare svarer direkte på akkurat det jeg tenker på og jobber med. Takk for at du er den du er! Jeg skal bestille Olaplex-behandling også nå, haha ????
Haha tack Isabelle!!
Tack jag behövde det här idag.
Klockerent inlägg! Det är ju trots allt skillnad på att kunna sätta sin egen situation i perspektiv, och på att känna tvång till vara tacksam för sådant en inte vill ha i sitt liv.
Och herregud, måste döpa en unge till Pia-Stina nån gång.
Asså du lyckas alltid skriva vad jag behöver höra, exakt när jag behöver det som mest! (Eller så inser jag alltid saker när du skriver sånt här) Tack, du är underbar! Skriv gärna mer om detta ämnet 🙂 <3
Asså du lyckas alltid skriva vad jag behöver höra, exakt när jag behöver det som mest! (Eller så inser jag alltid saker när du skriver sånt här) Tack, du är underbar!! Skriv gärna mer om detta ämnet! 🙂 <3