Tack för era fina kommentarer igår, ni är för snälla och gulliga! ♥ Jag fick också massor med bra idéer på blogginlägg, så nu slipper jag bloggtorkan. Tack så mycket.
Det var några som reagerade väldigt starkt och tyckte att jag skulle ta en bloggpaus med mera, men jag försäkrar er om att det inte är någon fara. Det är alltid läskigt när någon blir allvarligt sjuk, men läget är under kontroll och majoriteten av alla unga och friska personer som får hjärtmuskelinflammation blir helt återställda. Det är bara att vila och bygga upp immunförsvaret igen.
Apropå immunförsvar så vurmar jag ju för LCHF som nummer ett för att hålla sig ung och frisk, och vi börjar bli ganska många LCHF:are nu. Det är en animalisk diet, och det medför ju vissa etiska dilemman, särskilt efter alla anti-kött dokumentärer som dykt upp på senare tid.
Jag vet att många har sett Cowspiracy, men är det någon som hunnit se Earthlings?
Min kollega Jaya som också jobbar som science editor rekommenderade den till mig, så jag och Mattias kollade lite för någon dag sedan. Den finns på youtube så man behöver inte ladda ned den eller så. Det är en 1h 30 min lång tortyrfilm kan man väl säga. Massa smygfilmande från köttfabriker och hur det går till vid äggproduktion, köttproduktion, hur husdjur föds upp och så vidare. Men det är inga nyheter, vi vet ju redan hur genomvidrig köttindustrin är.
Påverkas vi av djurens lidande?
Detta är helt ovetenskapligt men, borde inte vi påverkas av djurens lidande? Om vi skulle äta jättemycket kött från djur som har haft det helt fruktansvärt. Kommer vi verkligen undan med det? Påverkar det köttet på något sätt? Jag tänker att det borde göra det, men jag kan inte förklara hur. Kan det påverka vår psykiska hälsa? Berätta gärna vad du tror!
Hur kan man äta etisk LCHF?
Är det någon som gör en aktiv insats för etisk LCHF? Jag kan dela med mig av mina idéer som jag kultiverat de senaste året:
- Äter väldigt mycket musslor
- Prioriterar fisk framför kyckling, gris och ko
- Helt slutat med mejeriprodukter
- Har avocado och kokosolja som fettkälla framför smör
- Gör gröna smoothies som ersättning till stekt mat
- Äter mindre matmängder
- Minskat mängden ägg från minst 5 per dag till 0-2 per dag
Vita maillardprodukter förekommer rikligt i mjölk- och äggpulver och bidrar alltså till AGE som i sin tur bidrar till åldrande (inlägg om AGE här och här) och det har gjort att jag inte använder äggproteinpulver som jag använde tidigare. Istället blandar jag ärt- och risproteinpulver som i rätt förhållande har perfekt aminosyraprofil. Det är i stort sett fritt från kolhydrater också, och jag har blivit mer öppen för att använda till exempel hampa osv.
Vad tänker du om det här?
Har du påverkats av anti-kött propagandan?
Jag äter bara krav/ekologiskt märkta animaliska produkter, framförallt för djurens mående men då man märkt i studier att det tex är mer omega 3 i ekomjölk så undrar man ju vad mer som är bättre näringsmässigt i ekovaror. Jag är övertygad att det är nyttigare på alla sätt och vis att äta animaliska produkter från djur som fått leva så likt naturen menat dem att leva som möjligt. Om man jämför färg på både muskel och fett i köttbitarna brukar det vara en enorm skillnad på eko och konventionell vilket tyder på att sammansättningen blir annorlunda, precis som med oss människor.
Jag studerar ekologi och bevarandebiologi. Har varit vegetarian sedan December då det var omöjligt för mig att studera hur människor förstör vår planet och fortsätta äta kött. Äter sporadiskt viltkött, ekologisk och frigående kyckling och särskilda fiskar eller skaldjur som jag vet är okej ur miljösynpunkt (läs på om detta! Sjukt vad vi förstör våra hav och hur det kan påverka oss i framtiden). Målet så småningom är att bli självförsörjande med köttet genom egna höns och jakt. Vet att det är annorlunda i Sverige (studerar i Australien) med boskap i o m att de bidrar med en tjänst till ekosystemet, men alla utsläpp som produktionen innebär gör mig ändå osäker på om jag vill återgå till köpekött i framtiden. Möjligen småproduktion av ekologiskt kött. Ur etisk synpunk för djurens välfärd vill jag aldrig återgå till ägg/kyckling som inte är frigående/utomhus eller till fläskkött (om det inte är småskaligt och inte gasning som slaktmetod).
I utbildningen du deltar i, ingår att lära sig om nackdelarna med typisk odling? Jag är orolig eftersom odling får frikort och kött får rött kort i debatten, och det är väldigt illa då typisk odling ofta är mycket sämre för planeten än naturbete. Har du kollat mina inlägg ovan? Vore intressant med dina reflektioner på dem med tanke på din utbildning.
Man kan ju bli fåraherde 🙂
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/705693?programid=4381
Innehåller inte hampa,ris, ärt protein AGE?
och tar du inte kalcium tillskott när du inte äter mejeriprodukter?
Innehåller inte ris protein mycket arsenik?
vet att det finns i andra produkter också men ändå svårt att äta mycket nötter, grönkål och spenat försämras väl upptaget pga oxalsyran, då får man äta extremt mycket frön och grönkål isåfall.
Hur ser du på det?
Tack på förhand!
– Nej jag äter inte kalcium
– Nej, hampa, ris och ärtor är fritt från AGE
– Nej ris innehåller inte arsenik, särskilt inte risprotein
Jo, ris innehåller arsenik och i vissa fall i större mängd särskild fullkornsris/råris, därför jag tänkte att risprotein kan innehålla högre halter då risprotein är gjort av råris
http://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/undersokning-visar-problem-med-arsenik-i-ris-och-risprodukter/
http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/metaller1/arsenik-i-ris/
Har du missat Arseniklarmet om ris?
http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/metaller1/arsenik-i-ris/
“I undersökningen 2015 ingick ris (basmati, jasmin, långkornigt, rundkornigt, fullkorn), riskakor, färsk risgröt, frukostflingor, risdrycker, glutenfria bröd, nudlar och glutenfri pasta. Bland produkterna återfinns både märken från de stora livsmedelskedjorna och mindre vanliga märken samt även ekologiska produkter.”
Det står inte varifrån riset kommer, om det gäller globalt eller inte samt vad som händer med arsenik när man processar det. Jag litar inte på detta larm 🙂
Ja visst blir man berörd av djurhållningen som finns.
Som tur är har vi eget viltkött (rådjur, älg och vildsvin) så det är väldigt sällan jag köper något.
Köpte en del kyckling tidigare men det har jag slutat helt med (klarar jag inte av att se dokumentärer utan att gråta så vill jag inte heller sponsra den industri som finns). Överväger att ha egen uppfödning för husbehov 🙂
Ägg köper jag så ofta jag kan från en granngård där hönsen har det tokbra 🙂 (i nödfall så blir det eko-ägg från affären). Jag hoppas på att kunna ha egna höns till nästa sommar, det är i alla fall planen.
Odlad lax köper jag inte heller längre (det åt jag mycket förr men efter den där dokumentären med alla besprutningar så bojkottar jag all odlad fisk).
Jag utesluter mer och mer allt eftersom…. Jag vill ha det så naturligt som möjligt. Och djur som lider klarar jag inte av.
I Skåne:
– http://www.smakforkott.se
– Vissa ICA brukar ha naturkött från Revingehed, samt prisvärt fruset vilt från Åke P
Ni som köper kött och ägg från lokala bönder, vart/hur hittar ni dem?
I Stockholmsområdet finns http://www.minfarm.se
Innan jag flyttade till Sthlm så bodde jag i lilla Skara i Västergötland, och där fick jag kontakter genom att fråga mig fram. Åkte jag förbi en gård så gick jag in och frågade om de hade gårdsförsäljning. Om de inte hade försäljning själva så tipsade de alltid om någon som hade det. På det viset så hade jag en gård där jag varje höst köpte lammkött, en annan gård där jag köpte kycklingkött osv.
Det gäller att ha en stor frys bara 🙂
Spana in sidan gardsnara.se, där har jag hittat gårdar som jag köper bland annat kött ifrån
Jag jobbar med lantbruk och foder till idisslare och varje dag är jag ute på gårdar och kollar igenom djuren och gör analyser på det de äter, kollar så de växer och producerar som de ska, är friska och fräscha.
Jag blir trött på propagandan och åsikterna om hur saker och ting ska skötas, i synnerhet från dem som inte har en aning om vad en ko behöver eller hur seriös produktion genomförs.
Jag äter animaliskt med gott samvete och inte sällan köper jag det från mina gårdar, jag vet vart det kommer ifrån och pengarna fastnar inte i mellanhänder. Winwin.
Jag har inte sett någon av just dessa filmerna.
Ja, det är en annan situation i Sverige och det är ju verkligen tur! 🙂
Mja spännande.
Majoriteten svenska kor äter en stor del, soja? Från Asien.
Vilket är miljövidrigt, och energi ineffektivt.
Vad behöver en ko?
Soja från Thailand?
Min man och jag äter LCHF sedan 3 år tillbaka. Vi har aldrig ätit särskilt mycket kött och även varit vegetarianer i perioder. Har alltid i mesta möjliga mån prioriterat ekologiskt ( tufft men möjligt även för en fyrabarnsfamilj). Med åren har vi blivit mer och mer medvetna om det etiska med djurhållning. Nu har vi egna höns som går fritt och får både ägg och kött. Kompletterar med en liten mängd nöt och lamm från ekobönder i närområdet. Handlar aldrig kött eller ägg från affären. Så här känns det bra för oss. Vi vill absolut inte på något sätt bidra till djurindustrin. Är övertygad att du har rätt i att vi påverkas av djurens lidande , både psykiskt och fysiskt om de haft ett fruktansvärt liv.
Hjälp syftningsfel. Hönsen får inte ägg och kött. Vi får av dem.
Intressant ämne! Jag äter så mkt närodlat som jag kan. Det innebär att det blir mkt grönkål på hösten och mycket sparris i juli och jag gillar att periodisera grönsakerna så.
Ägg från liten producent med utegående höns, mycket musslor precis som du, fisk som är miljömärkt, krav-höns och nötkött.
Som fett blir det mest olivolja, avocado och ibland lite ekosmör.
Hur menar du med att du äter mindre matmängder? Lägre energiprocent? Hur går det ihop med träning och aktivt liv?
Typisk odling utarmar, förgiftar och minskar jordlagret och övergöder vattendrag och hav. Naturbete ökar jordlagret och binder näring, kol och vatten – vilket ger minskad övergödning av våra vatten och mindre växthuseffekt. Och en massa djur kan leva tillsammans med betesdjur, men inte på åkrar eller i växthus.
Googla gärna upp och lyssna på nån intervju med exveganen Lierre Keith, eller läs hennes bok Vegomyten.
Jag har läst vegomyten, den är otroligt bra! Varenda mening är citatvärdig! 🙂
Hej Martina
Lycklig är jag som nu kommit på hur man kan må riktigt bra och succesivt gå ner i vikt. Har prövar det mesta och “halvtestat” LCHF lite slarvigt men nu känner jag att det är på allvar om det ska bli något resultat. Och döm om min förvåning när det bara försvann två kilo på en vecka:-)
Jag har under många år jobbat med “hur vi kan hantera” o sänka vårt AGE värde både på ut och insidan och “leva yngre längre”
Kan om du vill mejla dig en artikel ur läkartidningen (några år gammal) som handlar om AGE och ALE, vilka sjukdomstillstånd som uppvisar höga AGE:s.
Finns du i Stockholmstrakten någon gång kan jag erbjuds dig en mätning. Smärtfri, tar 30 SEK och ger ett säkert värde. Tack för inspiration, lätthet o glädje i läsningen
Hej Barbro, jag kommer jättegärna på en mätning! Jag mailar dig om det 🙂 Jag finns i stockholm i Juli!
Hej Martina!
Intressant inlægg! Earthlings har jag inte sett før jag tror helt enkelt att jag ær før kænslig før det. Jag vet på ett ungfær vad som sker i den filmen och dærfør avstår jag.
Jag slutade helt æta køtt før drygt 1 år sedan efter att ha sett en bild på en hund som misshandlades før att sedan ætas (från Yulin i Kina), och jag fick sån otrolig ångest øver att det ær verkligheten før andra “køtt-djur” också. “Kossan jag åt till middag dog før att jag skulle kunna æta hennes muskler till extrapris før 69:- kg” – det kændes bara så sjukt och så jækla taskigt mot kossan.
Mitt “antikøtt-tankesætt” går också ut på att om jag ska æta køtt måste jag sjælv klara av att døda det djuret (både fysiskt och psykiskt).
Jag æter betydligt mer kolhydrater æn tidigare, och visst har jag kanske blivit liiiite væskefylld, till skillnad från nær jag åt helt keto-kost. Men jag mår så mycket bættre samvetsmæssigt av att inte æta køtt, jag kænner mig ren, kanske lite mindre tajt men ren. Och det kænns så mycket viktigare.
🙂 🙂 🙂
Ja tack till naturkött och vilt – för miljön och hälsan!! Nej tack till dålig storindustrimat, såväl odlad som uppfödd!
Exempel på kloka artiklar i detta:
http://blogg.naturskyddsforeningen.se/blog/2012/08/20/vi-anvander-vara-kor-for-att-hela-var-jord/
http://tradgardenjorden.blogspot.se/2015/10/nar-boskapsuppfodning-ar-det-mest.html?m=1
http://tradgardenjorden.blogspot.se/2013/09/vattenfotavtryck-under-luppen-att-lagga.html?m=1
http://kostkunskap.blogg.se/2012/february/vegankost-forstor-jorden-eller-at-mer-kott-o.html
http://tradgardenjorden.blogspot.se/2016/01/ar-sknkan-verkligen-battre-skinkan.html?m=1
https://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change?language=sv
http://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/vegetarianism-and-nutrient-deficiencies/
p.s hittade den här gruppen också
http://etiskdjurhallning.ifokus.se/discussions/5565d635ce12c40a74004a54-wwfs-kottguide
hejsan,
mycket viktigt och svårt ämne!! det finns så många olika sätt att se på saken, jag själv är ambivalent, har ju varit vego i många år, men ärligt talat så mår jag bättre och har mer matlust med animalisk mat, däremot så är det så sorgligt med djurindustrin. Jag försöker handla medvetet men det känns ändå inte bra. Men vad göra? jag vill äta animaliskt. Jag vet inte hur man ska få ordning på det, det är för stort att hantera för den enskilda människan, för hur man än gör så påverkar det djur och miljö. Även krav-märkt här i Sverige har vidrig djurhållning, har läst om hur hönsen har det, sen att det finns det som har ännu värre… ja vad ska man säga. Frågan är om vad man gör för nytta som vegan? jag tror ändå att köttätare kan påverka mer genom sin konsumtion. Jag vet inte. Det finns ju Paleo+vegan-mat, “Pegan”, men det är frukt och andra kolhydrater… Bra att du tar upp det Martina, vi måste diskutera ämnet ofta! I alla möjliga medier. Länkarna här är bara något som jag hittat på nätet, jag har inte tagit ställning för något, ni får läsa själva, wwf`s köttguide kan ju vara intressant i alla fall. Mvh
http://www.dn.se/ekonomi/ny-kottguide-ska-hjalpa-konsumenter/
https://meatresponse.wordpress.com/2008/05/15/svar-inte-bra-for-miljon-att-sluta-ata-kott/
http://www.nationalreview.com/article/432711/veganism-makes-no-sense
Rött kött har jag inte ätit på 25 år men jag äter mycket kyckling, fisk och ägg. Svårt det där. Ibland känner jag att jag borde skippa kyckling men samtidigt är det lite besvärligt att få i sig protein då och även besvärligt när man blir bjuden på mat. Och så är det ju gott…:)
En fråga: Jag har insett att jag är sockerberoende. På alla sockerberoendebloggar och fb-sidor pratar alla om biokemisk reperation som en förutsättning för att bli av med beroendet. Är det verkligen nödvändigt att gå och betala flera tusen för att genomgå det? Det känns lite humbug för mig. Hur ser du på det? Man borde väl kunna behandla sig själv med bra mat och kosttillskott. Undrar också över uttröttade binjurar som alla tycks ha numera. Hur vet man det och vad gör man åt det?
Många har blivit hjälpta av min bok Beroendehjärnan, den används på vissa beroendekliniker i landet: http://www.adlibris.com/se/bok/beroendehjarnan-mekanismerna-bakom-socker–och-matberoende-9789163611445
Tack, ska genast köpa!
Katarina, du kan aldrig bli av med beroendet, det är en biokemisk sjukdom i hjärnan som är kronisk. Däremot kan du bli av med suget, de ständiga tankarna på sötsaker och alla negativa effekter som sockret har på oss sockerberoende, både fysiskt och psykiskt. Jag tror inte man måste genomgå en biokemisk reparation för att bli abstinent från sockret, men det underlättar. Och då tänker jag: Om det finns specialutbildade personer med alla kunskaper som krävs, varför skulle man inte anlita dem? För mig har det varit en investering i min hälsa att gå till en certifierad sockerberoendeterapeut för att få professionell hjälp. Hur vet man annars om man har sköldkörtelproblem, utmattade binjurar osv? Ingen läkare inom den västerländska medicinen kan hjälpa dig med det, för de har inte kunskaper om sockerberoende. A och O är förstås rätt kost, men med rätt kosttillskott lagar jag min kropp som är så sliten efter år av sockermissbruk. Börja med att läsa experten framför alla, Bitten Jonsson. Hennes bok Sockerbomben i din hjärna (2:a upplagan) kommer du att ha mycket hjälp av.
Intressant och viktigt ämne! Tack för att du tar upp det!
Jag tror att vi påverkas negativt både fysiskt och psykiskt om vi äter kött ifrån djur som behandlats illa. Djur som föds upp med hjälp av hormoner och antibiotika t ex.
Jag försöker så gott jag kan att välja protein utifrån hur djuren har blivit behandlade. Men allt vet jag ju inte, så jag har säkert bidragit till en massa elände. 🙁
När jag äter rött kött så blir det mest renkött eller nötkött från gräsbetesdjur och ibland vilt. Kyckling från sk långsamväxande kycklingar ( pappa som jobbade på SLU har berättat de mest rysliga historier om hur det ser ut i en broiler-fabrik, så det vill jag inte äta ) Äter inte griskött för det finns inte bra grisuppfödning längre. Köper endast ägg från frigående höns som har tillgång till utevistelse. Fisk och skaldjur som är OK från Naturskyddsföreningens lista.
Ang musslor så har jag en fråga: är det inte mycket miljögifter i musslor? De är ju små reningsverk.
Hur vet man att kycklingen varit långsamväxande? Syftar du på majskyckling? Ekologisk? Eller hur framgår detta när man ska köpa kyckling?
Det står på paketet att de är “långsamväxande”. Vilket väl eg är att de växer i normal takt.
Broilers är framavlade för att växa snabbt, och att inte känna mättnad. De äter tills de blir så tjocka att de inte kan stå upp längre utan faller framåt. Sen fortsätter de att äta genom att sparka sig framåt med fötterna samtidigt som de liksom åker kana på magen genom maten. Oftast stora nog att slaktas när de är 8 veckor gamla.
Men det här med långsamväxande kyckling är ganska nytt i butik vad jag vet. Har köpt på Coop det senaste halvåret, och på Paradiset ( en matbutik som jag tyvärr tror bara finns på Södermalm i Sthlm )
Majskyckling och ekologisk kyckling är oftast lite bättre både för djuren och oss, men det är inte en garanti för att de inte har den här superväxarätstörnings-genen.
Tack för informationen! 🙂 Bra att jag bor i stockholm och kan gå till paradiset då! 🙂
Men väldfigt bra att Coop har det också! 🙂
Borde vara olagligt i ett land som Sverige med sådan framavel av djur som t.e.x Broilers ! Usch verkligen! 🙁
Detta är dock propaganda.
Det finns broilers som är 8 månader och väger 10 kg.
Broilers äter mycket, och växter fort ja de är avlade så, men det är få som blir så tunga att benen knäcks och och de ligger på knän och kravlar sig fram. Det händer javisst. Men det händer även att människor väger 500 kg och dör i sin sängar. På det hela väldigt ovanligt dock.
Värre är dock att kycklingarna i äggproduktionen om de är tuppar mals ner levande.
Jag påstår inte att kycklingarnas ben knäcks. Däremot att deras bröstmuskler (filén) blir så stor att kycklingen blir framtung och därför hellre kanar fram än går. Propaganda är det inte heller utan information från min pappa som i 15 år jobbade på Statens Lantbruks Universitet. SLU
Han jobbade på avdelningen för hönsforskning.
Ja, jag tror absolut att djur som har haft det fruktansvärt dåligt påverkar de som äter detta kött, bland annat måste ju djuren ha fullt med stresshormoner och jag har väldigt svårt att tro att man inte skulle påverkas av detta både fysiskt och psykiskt.
Det är just detta etiska dilemma med djurhållningen som gör att jag helst skulle vilja vara vegan, men tyvärr mår jag inte bra av det (finns ju olika sätt att äta veganskt på så klart, men jag har i alla fall inte hittat rätt än) Har varit vegetarian i många år, men börjat äta kött senaste två åren på grund av att jag vill testa om jag kan må bättre av det (mår mest uselt nämligen) + att det visade sig att jag knappt hade något järn kvar i kroppen och jag tål bara järntabletter av ett märke jag har hittat och bara i rätt låg dos.
Men äter bara ekologiskt och svenskt kött, frigående ekologiska ägg och smör åtminstone.
Hej!
Där jag bor kan jag köpa kött från en ranch där djuren går ute året runt. köttet är ekologiskt och av finaste kvalitet.
Jag köper bara ekoägg och mjölk.
Jag är intresserad av Cow-Spriracy, har inte sett ännu. För mig är det viktigt att djuren har det bra innan jag äter dem. Lika väl som jag måste må bra när jag lämnar blod, vill jag att djuret ska må bra innan det slaktas.
Vilt kött är verkligen att rekomendera. Älg, vildsvin, hjort och rådjur. Alla smakar olika och har olika egenskaper och allt är eko bra hanterat. Bästa köttet är det min morbror i Jämtland skjutit. 🙂
Jag köper kravägg eller ägg från en mindre gård, nötkött från Irland för att jag tror att det är från gräsätande kor (i hög grad iaf). Jag undviker allt från havet pga att fisket förstör havet och dess ekosystem. Har läst i The Ethical Butcher att fisk och havsfrukter är riktigt dåligt för miljön.
Jag har sett Earthlings och jag är skeptisk till att det verkligen är brukligt att det ser så hemskt ut som i den filmen. Alla djuruppfödare är väl inte sadister? Så ser det ut i den filmen.
Bra kritik, det är helt sant men lätt att ryckas med och tro att “all” köttproduktion går till så. Man blir ju traumatiserad minst sagt!
Hej, jo visst påverkas jag. Äter också mest “kött” från havet, fisk och skaldjur. Krav kött och kyckling från “Reko”
Mycket alger också som jag tror har sånt som man missar om man inte äter kött. Du får gärna ta upp det i en kommande blogg.
Ägg äter jag men eftersom det är mina höns och tuppar som går och skrotar här tills de dör av ålderdom så vet jag att de har det bra. Har hört att äggen om de får ligga under hönan 3 dagar och “starta” är bra för att de innehåller mycket tillväxthormon och testo. Vet inte om det stämmer men nu äter jag dom så, löskokta. 3 dagar har inte genererat röd prick i ägget, vilket jag tycker är mindre aptitligt. Har du också hört om detta?
Ser fram emot din nya bok =)
Jag har faktiskt inte hört om det där med äggen men sett att vissa har en röd prick i sig, det låter in aptitligt men låter ju nyttigt åtminstone. Väldigt mysigt med egna höns och tuppar, jag är avis! 🙂
He
En motvikt som i alla fall ger mig hopp på flera plan är det arbete som Allan Savory gör i sitt “holistisk management” med gräsbetande djur.
Är jägare och äter nästan bara älg och vildsvin.
Min kille jagar också, så vi har frysen full. Blir förhoppningsvis rådjur och hare nu när vår terrier har vuxit till sig. Men jag drar inte ner på köttätande. Det är snart älgjakt igen, och då måste det få plats. Min kille säljer ibland sin andel till sin familj. Men alla i min familj jagar själva. Jag tror att vi som människor ska äta kött hellre än grönsaker. Men jag skulle inte äta så mycket kött om jag inte hade varit jägare.
Jag skulle aldrig, aldrig, aldrig köpa gris från Danmark.
Hej!
Ja, jag har märkt att det snabbt blir hetska diskussioner angående köttätande. Dels av etiska skäl, men nu är det även speciellt mycket snack om att sluta äta kött av miljöskäl… Argumenten går nästan åt hället att “om vi bara slutar äta kött så kommer det att ta hand om de värsta miljöproblemen…” Men i mina öron låter det argumentet som att det är DJURENS fel att vi har miljöproblem, vilket jag tycker är helt befängt… Det är ju faktiskt mindre kreatur på jorden nu än det någonsin har varit.. Plus är att de djur som finns nu är instängda i fabriker istället för att springa runt i naturen där de faktiskt gör nytta för miljön.
Själv är jag uppvuxen på landet där vi hade egna får och höns och odlade egen potatis och morötter. När vi ville ha ett till grönsaksland så sket vi i att plöja marken, istället så lånade vi en kompis 3 grisar som fick gå och böka på vår gård och på nolltid så hade de gjort jorden näringsrik och bördig.
Jag är uppvuxen i en värld där djur, natur och människor lever i harmoni med varandra… Att föda upp djur, älska dem, ta hand om dem och sedan äta dem är inget konstigt i mina ögon. (I Sveriges glesbygd är det till och med ett stort problem med att det nu för tiden är för LITE djur som är ute och betar på markerna)
Jag tror absolut att man ska kritisera köttindustrin och all skada den gör men jag tycker inte att köttet i sig är problemet utan snarare HUR det tillverkas och transporteras etc…
Men som sagt… Jag är ju ganska subjektiv i detta.. ?
Tack för en grym blogg och hoppas att mannen din kryar på sig!
Har ju förmånen att ha eget viltkött, både ren och älg, så hela familjen äter bara det! Fantastiskt kött, behöver inte äta nöt eller gris. Men ibland slinker det ner nån kyckling…
Som dotter till en jägare är jag uppvuxen på viltkött, och föredrar det även nu. Jag försökte införa mer fisk i familjen, men sedan visade det sig att ena dottern är allergisk, så det funkar inte längre (står inte och lagar en massa olika mat).
Något som jag är riktigt inne på är insekter! Det har varit mycket snack fram och tillbaka om det ska bli tillåtet att sälja i Sverige, då det numera är tillåtet i stora delar av Europa, men Livsmedelsverket är trångsynta som vanligt. Som animalisk proteinkälla är den i särklass mest etisk, både sett till djurhållning och miljöpåverkan. Tyvärr är det väldigt dyrt, runt 70:- för 100g syrsmjöl. Därför funderar jag på att föda upp mjölmask hemma och använda som proteinkälla, hade helst velat ha syrsor, men de låter så hemskt.
Hej! Har läst dina böcker och din blogg ett bra tag nu. Tycker du är awsome!! Jag äter mycket kött men 75% är egenhändigt slaktad älg (massa omega-3), vi ska snart börja ha egna höns utomhus så äggen blir nog inga problem. Det griskött vi äter är Norrlandsuppfött och slaktat, betydligt dyrare men väl värt pengarna. Samma sak med grädde o.s.v. Norrlandsproducerat. Sen mår väl kossorna bara av att bli mjölkade, många går självmant till mjölkmaskinen när det är dags. Förstår att detta närodlat-koncept är svårt i södra Sverige när man bara har affären att gå till men jag tror det blir mer och mer lokalt- och egenproducerat. Hoppas det i alla fall. Det är svårt att missköta sina djur om det kommer kunder och ser hur läget är. Jag hoppas på en mer naturlig djurhållning och fler bönder som orkar hålla på trots alla EU-regler och konstigheter. Köp lokalt är nog devisen. Kram och krya på sig till Mattias.
Nej, jag ser inte på skräckfilmer från intresseorganisationer. För jag tror helt enkelt inte att de avspeglar verkligheten. Speciellt inte i Sverige.
Jag är uppvuxen med att tillbringa minst halva sommarlovet varje år på en bondgård och har sett med egna ögon hur bra djuren i småproduktion behandlas. Jag har matat kalvar och grisar, gosat med kossorna ute på deras bete och matat hönsen.
Jag vet hur svensk småskalig djurhållning ser ut och ser därför till att köpa sån mjölk och sånt kött. Det hjälper både svensk ekonomi och svensk miljö.
Jag behöver ingen skräckfilm från organisationer som försöker misskreditera hårt arbetande bönder.
Ett av de största hoten mot växter och djur i Sverige är igenväxning av betesmarker. Ca 30 procent av våra arter hotas av att dessa övergetts till förmån för stallutfodring med kraftfoder och import. Om man äter en måltid med 150 g naturbeteskött håller man öppet en yta på 30-40 kvadratmeter. På denna yta finns grovt uppskattat 50 olika blommor och bortåt tio gånger fler djurarter, mest insekter t ex humlor som pollinerar blommor, buskar och träd. De vilda gräsbetarna, t ex uroxe, är utrotade. Vi är helt hänvisade till tama betesdjur för att värna om vår biologiska mångfald. Av etiska skäl kan jag därför inte tänka mig att sluta äta kött.
Jag äter endast kött från gårdar som verkligen tar hand om sina djur. Pig o gla är kanon tex.
Jag har gått överrulla vilt
Äter mycket mindre kött men då bara älg vildsvin osv
Köper ägg direkt från gårdar med endast glada hönor som rör sig fritt på stora ytor
I övrigt mjölk ost och smör endast eko och krav
älg och vildsvin hade varit intressant att testa!
Älgkött är jättegott! Renkött har jag däremot inte lärt mig äta, är nån frän smak i det.
Tack för din fina blogg!
Huruvida man kan äta etisk
Hej!
Bra idéer du gav i inlägget!
LCHF beror väldigt mycket på var man bor, vilka resurser man har osv. Vissa är självklart priviligerade när det kommer till att kunna välja vilken mat man äter. Vi kan ta min mamma som exempel. Hon har nu på senare år har börjat äta paleo. Hon bor på landet i Finland och har egna höns. På sommaren odlar hon potatis (tveksamt om det hör till paleo?), morötter och liknande grödor som är anpassade för ett nordiskt klimat. Hon här även några äppelträd och ett mindre växthus där hon odlar tomater. På sommaren plockar hon som många andra nordbor svampar och bär som hon fryser in till vintern. Hon har råd att köpa ekologiskt och närproducerat kött från en småskalig gård med riktigt höga priser. Jag tycker att hon äter väldigt etiskt och hållbart. Problemet är bara att alla inte kan eller hat råd att leva såhär.
Jag har själv inte råd eller möjlighet att äta på samma sätt eftersom jag är studerande för tillfället. Det är verkligen en utmaning, men har t.ex. börjat äta mer fisk istället för nötkött och äter mycket som kan odlas i Norden, typ morötter och potatis, även om de är stärkelserika.
Oj, ser att texten hoppade upp framför “hej!”. Skrev inlägget lite väl snabbt på min tablet! 😀
Köttetik är ett intressant ämne och klart att man påverkas av propagandan. Jag har inte sett Cowspiracy eller Earthlings men andra videos som delas på t ex Facebook som visar djurindustrins grymheter. Dock verkar det som att de flesta videoklippen kommer från andra länder än Sverige. Jag upplever inte att de speglar djurhållningen i Sverige (men kanske vart den är på väg iom konkurrens).
Jag försöker att endast köpa produkter med svenskt kött, ägg eller mjölk och välja krav. Helst köper jag närproducerad eller vilt när jag får tag på det (har släkt och vänner som har djur som går ute eller jagar). Jag har inget emot att äta kött från djur som jag vet fått leva i skog och mark och dessutom slaktats på gården.
Bra poäng där med att det inte ser ut så i Sverige, det är ju skönt. Situationen är ju mycket bättre i norra europa generellt, men här i Kina vill jag inte ens tänke på vilket elände det är :/
Vi har kollegor som är i Kina och försöker lära dem ta hand om kor. De vittnar om att det är väldigt grymt, då basala grejer som att djur känner smärta inte alls är självklart för väldigt många av kineserna. Det är väldigt mycket empati som liksom fattas dem och det är ju svårt att lära ut.
Även om man kopierat många av de bästa stallar från utlandet och köpt in minst lika bra djur så krävs även den bästa omvårdnad, ufodring etc. Så det är inte “bara att bara” så att säga….
Ungefär som man inte heller kan smutskasta all världens djurproduktion för att vissa genomför det på ett sätt som för andra vore helt insane…
Så sant!
Jag håller med!
Klart man påverkas. Vill ju att alla ska må bra…
Äter jag kött så är det från frigående djur. Dels för att de har det bättre, dels för att kor är det enda djur som byter kön efter sin död o risken att oxfilén är en kofilé är stor om det är från icke-frigående djur. En ko som pumpats med östrogen under sin livstid.
Ägg äter jag endast kravmärkta.
Gris undviker jag.
Vilt är perfekt o humant.
PS. Längtar till realese på din nya bok DS
Vilt ska jag testa i Sverige, det har jag faktiskt ALDRIG ätit!
Boken kommer 27/4 🙂
Varning för bly.
Blyrester är gift, jägarna förstår inte hur skadligt det är.
Du får gogla, deras barn får lägre inteligens av blyrester i köttet.
Bly i bensin förbjöds för att man såg att barnen fick lägre inteligens.
Livsmedelsverket har skrivit om det och där har dom nog rätt.
Bloggtorka?
skriv om bly
https://www.youtube.com/watch?v=_yV__MkDqqo
Neil deGrasse Tyson Cosmos Episode 7 ‘The Clean Room’
Det är ju inte så att man äter själva träffytan. Det är ju bara där det är blyrester. Man skär bort en stor bit runt ingångshålet, och om kulan gått igenom, utgångshålet.
Läste vad livsmedelsverket skrev om bly och viltkött. Och dom skrev inget om att man ska undvika viltkött.
Men man får göra som man själv vill 🙂
Du har helt rätt men jägarna kan inte göra så i praktiken.
Viltkött är bra kött men jägarna fögiftar köttet med bly.
Hagel används det är känt bland jägare att man kan bita i hagel ibland.
Det kan finnas 50 hagel i ett rådjur, alla tas inte bort.
Två kulor en i framdelen och en i bakdelen tror du att dom slänger köttet nä det äts upp.
Kulor kan splittras och bly vandrar ut långt från själva kulhålet.
Problemet är att jägare inte följer råden dom skär bort för lite.
Deras blyhalt i blodet är förhöjd.
“Vilt ska jag testa i Sverige, det har jag faktiskt ALDRIG ätit!”
Hoppsan, nu blev jag smått chockad för vi äter nästan uteslutande egenhändigt skjutet vilt hemma. Jag skrämmer t o m barnen för “köpekött” 😉
Hehe vad härligt! Jag ska testa så fort jag får möjlighet, jag har ju bara ätit “köpekött” 😉
Det finns blyfria kulor att köpa, se välsorterade vapenhandlare.
Renskär ordentligt då går det att få bort blyresterna.
http://www.svd.se/hur-vet-man-vilket-kott-man-ska-ata
http://www.svd.se/inte-riskfritt-ha-vilt-i-matladan/om/sverige
Hej,
Vad menar du med “En ko som pumpats med östrogen under sin livstid.”?
/nyfiken
Vad menar du med pumpats med östrogen?
Det görs inte öht i Sverige. Och utomlands finns det oftast hormone free att tillgå.