Kalori- och fetträdsla ger kemikaliebomber och det är ett stort problem i det moderna samhället idag. Många äter hellre en ‘chemical shitstorm’ än naturlig, artegen föda bara för att den innehåller mindre kalorier. När jag skriver om näring och anti-näring ser jag också att många inte har en aning om att det finns ämnen i mat som blockerar upptag av vitaminer och mineraler, eller att det finns vanligt förekommande ingredienser som river hål på tarmslemhinnan. Det gäller inte sötningsmedel, de är ‘bara’ neurotoxiska och förändrar tarmfloran, men här är några andra (mindre bra) effekter:
-
- Håller smakpreferenserna kvar på sött.
Du får svårare att känna den naturliga sötman som finns i till exempel bär. Andra smaker blir också förvrängda, du börjar tycka att saker är sura som inte alls är det och så vidare. - Om du dricker cola zero eller light läsk till maten äter du mer än om du hade druckit vatten. De söta skapar hela tiden ett sug efter något mer och gör det svårare för hjärnan att känna in när du är mätt.
- Du blir hungrig!
Eftersom många sötningsmedel höjer insulinet lite sjunker blodsockret även om du lowcarbar. Det ger signal till hjärnan att det är dags att äta, fast att det kanske inte alls är det. - Du får oförklarligt sötsug
Söt smak ger söt saliv så du driver ditt eget sockersug med sötningsmedel och allting som smakar sött. Även mörk choklad ger den här effekten, låt bli all icke-mat om du har problem med starkt sug.
- Håller smakpreferenserna kvar på sött.
Relaterade inlägg:
- Lightprodukternas påverkan på ketos och viktnedgång
- Inlägg om sukralos
- Inlägg om cola zero
- Obesogener – kemikalier som gör dig fet
- Prestationskolhydrater
- Pest eller kolera
Mitt föredragna sötningsmedel är stevia för det blir inte lika sött som de andra och de går inte att överdosera. Dock är det inget som ska användas varje dag, håll det till ett minimum om du vill bli av med sötsug och gå ned i vikt.