Min kompis Maggan skriver alltid så bra på sin blogg, och nu har hon uppdaterat med två inlägg (här) som handlar om att förhålla sig till matintoleranser (och andra livsfaktorer) som gör att man kanske inte mår riktigt bra!
Det jag fastnade för var nedanstående bild, som jag bara måste brodera ut texten lite kring! Vad vi ser här är olika antikroppar (mot till exempel pälsdjur, pollen, jordnötter, ägg, komjölk eller sina kroppsegna celler) och dess aktiva tid. Det ger oss en aning om hur kroppsegna reaktioner funkar och vilket tidsperspektiv man behöver ha om man vill läka.
Antikroppar i det mänskliga immunförsvaret
Tejpa inte över varningslamporna!
“Ta minsta lilla förändring på allvar och tejpa inte över varningslamporna. Vaknar jag på morgonen och känner att något inte stämmer funderar jag på vad som varit annorlunda…” skriver Maggan, och jag tänker på hur många som fungerar tvärtom och istället har strutsbeteende.
Det man inte vet, har man inte ont av…! Eller…? 🧐
Det är ju just det man har, men det går att vänja sig vid det mesta och ju mer man strutsar desto mer normaliserar man svullen mage, ledvärk, torra ögon, dålig hy, konstig mage osv. Trots att det inte är ett dugg normalt, bara väldigt vanligt.
“Men vad ska jag göra då!?” Utbrister du kanske frustrerat, och ja det är just det det här inlägget handlar om. Vad du ska göra!
Observera mera!
Observera utan att döma. Försök att bara notera. Det kan vara svårt med laddade saker som vikt, men det är också en markör. Den mesta viktuppgången är inte fett utan vätska och tarminnehåll. Att börja lagra massa vätska kan vara ett starkt tecken på intoleranser. Om du äter ägg och sväller upp som en ballong, till exempel.
Svullna tarmar är ett uppenbart tecken på att de är irriterade. Någonting som kommit ned i magen har rispat och retat tarmslemhinnan.
Långt ifrån alla intoleranser ger utslag, klåda, nysningar eller ens en direkt reaktion. Om du tittar på bilden ovan kan du tänka dig att vissa reaktioner nog är ganska långsamma! Vi behöver inte heller koppla matintoleranser till magen. Du kan ha en lugn och fin mage, men till exempel psoriasis eller rosacea. Dessa två åkommor har en stark koppling till tarmen.
För dagbok & bli en spårhund!
Har du tydliga symptom blir det “enkelt” för du har något väldigt tydligt att gå på. Har du diffusa symptom är det betydligt svårare. När jag började lägga om livsstilen var allting otroligt diffust. Jag visste inte ens om hur jag “skulle” må, det fanns ingen frisk referens.
Inflammation bakom de flesta tillstånd
Med en sänka på 30 (en inflammationsmarkör där värden nära 0 är eftersträvansvärt) hade jag lätt att bli sjuk, lätt att blossa upp i allergiska reaktioner och lätt för att känna mig fysiskt ur form, trött, nervös och ångestfylld. När kroppen är kroniskt inflammerad, även vid lättare inflammationer är ofta hjärnan lika illa drabbad. Det ter sig som just ångest, panikångest, tvångstankar, tvångshandlingar, nervositet, stissighet, sömnproblem med mera. Inflammationen i hjärnan kommer inte sällan från en irritation/inflammation i tarmarna (länkar till lite artiklar längst ned i inlägget!)
Anteckna så mycket du orkar
Det är inte farligt att dra dina egna slutsatser. De må vara fel men då förkastar du dem bara och testar något annat spår. Kanske tål du inte ägg? Testa att utesluta och se vad som händer! Kanske är du en nyttig green smoothie-entusiast men råkar vara vansinnigt intolerant mot de flesta gröna grejer. Nötter? Vanligt! Kaffe? Åh så vanligt, många tål egentligen inte kaffe alls! Té? Kan innehålla mikrotoxiner. Bönor och linser? Innehåller växtgifter som kan vara hårda mot tarmen.
“When in doubt – leave it out!”
Uteslutningsdieter kan vara intressanta för dig som har mycket reaktioner på allt möjligt. 4 veckor strikt carnivore diet (CD): Endast kött från fyrbenta djur och fett från ister och talg (den mest strikta varianten) men det går att göra den mildare genom att inkludera smör, fisk och även mejeriprodukter med måtta. Jag har några artiklar om carnivore diet här på bloggen så sök bara i sökrutan så kommer det flera! Personligen har jag varit både äcklad, skeptisk, rädd och frälst och nu är jag neutralt inställd till CD. Tacksam att jag vågade testa eftersom det gav mig insikter om intoleranser jag inte visste att jag hade.
Nu äter jag dock “allt” men inte alltid (allt med modifikation, dvs inte värsta skräpet från McD men däremot lösgodis och pizza om jag vill. Because I can!)
Men sen då? Och vad mer?
4 veckor uteslutningsdiet är en ganska intressant sak att göra eftersom det är så många problem som är kopplade till hur vi äter. Dock är det verkligen inte ALLT!
Nej, långt ifrån!
Vi kan ha den mest perfekta dieten och det är ändå inte bra. Det jag själv tror är allra viktigast är sömnen. Att verkligen sova bra, sova djupt och utan avbrott. Det är hälsohacket nummer ett. Nummer två skulle jag säga är mental återhämtning. Att inte känna att “allting går i ett” utan att det finns andrum. Jag blir fysiskt sjuk om jag inte får egentid, jag måste kunna stänga in mig och ha det helt tyst annars funkar ingenting!
Använd känslokompassen!
Vi är utrustade med en så finstämd kompass och den borde vi verkligen använda oftare. Tänk dig att du träffar en kompis för en trevlig middag och när du går därifrån sent på kvällen så känner du dig ledsen! Du viftar bort det och tänker “äh, försvinn med dig konstiga känsla!” Men gör inte det, låt den berätta vad som är fel. Vi får så många hintar från oss själva hela tiden, och det gör att vi egentligen vet precis hur vi känner om saker och ting. När vi säger till oss själva (eller andra) “jag vet inte vad jag tycker om….” “jag vet inte hur jag känner inför…” så är det inte sant. Vi vet, även om vi kanske inte är fullt medvetna. Allt sånt där dyker upp när vi spenderar tid med oss själva i tystnad, det är därför det är så viktigt att ta tid för sig själv. I stillhet. Inga hörlurar!
Om kosten och träningen är on point är det dags att utforska livsstilsfaktorerna inklusive sociala relationer.
Gå inte med långvariga problem utan att söka läkarhjälp. Om du känner dig sjuk, trött, har gått upp eller ned mycket i vikt på ett oförklarligt sätt, fått förändrade toalettvanor eller annat avvikande: Ring vårdcentralen! Bättre att gå till läkaren en gång för mycket än en gång för lite! Allting kan inte fixas med livsstilsförändringar, ibland behövs rätt medicin. Det kan göra världens skillnad, särskilt för psykiska problem.
Läst hela inlägget? Lämna gärna en kommentar! Jag läser, svarar och godkänner allting manuellt 🙂
Nötköttallergi – köttallergi
Alpha-gal kommer oftast ifrån fästingbett MEN finns också i inälvsmat från däggdjur.
IgG-antikroppar mot alfa-gal ses i mycket liten mängd som cirkulerande antikroppar hos människor
Hej! Jag har drabbats av överdrivna svettningar, mycket i ansikte och håret men även på bröst och rygg. Jag är en kvinna på 61 år och det är inte klimakteriet.
Jag är lymfmassör och det är så jobbigt att svetten bara rinner hela tiden medan jag masserar.
Vad tror du? Hade bröstcancer för 7 år sedan och fick stora problem med lymfan efter det, har det någon koppling?
Tacksam för tankar🙏🏼
Jag har ingen aning men det låter som att du ska boka ett läkarbesök! ❤
Hej! Du skriver om torra ögon, har fått det mer o mer. Och vad kan man göra åt det med kosten tänker du Martina?
Tack för en superblogg
Det kan vara kraftig A-vitaminbrist. Finns många anledningar, men tar du någon torskleverolja eller något sådant just nu? Hur ser omega 3 intaget ut?
Tack för svar! Tar inget tillskott av omega3. Men äter fisk 1-2 ggr per vecka bara.
Kan vara värt att testa. Är rädd att jag inte ska kunna använda linser i framtiden pga torra ögon.
Well, det finns ju laser 😉
Läs om Sjögrens!
Havtorn har speciellt omega7 i stor mängd och har fått uppmärksamhet för att hjälpa vid torra/sköra slemhinnor i underliv, ögon och mun samt att stödja huden, olja effektivast om du inte vill ha hela bär, båda alternativen från ekologisk odling. Jag köper orensade hos en odlare och har i frysen samt produkten jag tipsar om nedan har vissa optikerkedjor och har själv Sjögrens.
Havtornbär innehåller fettsyrorna Omega 3, 6, 7, 9 samt rika på mineraler och viktiga vitaminer som A, B, C och E, karotenoider, flavonoider och växtsteroler. Så det är värt att testa.
Sen har jag ett annat toppenbra tips som är bra för ögonen; MacuShield Gold, för några år sedan såg jag ett engelskt inslag med forskare/läkare som testade/testat produkten med goda resultat och Meso-Zeaxantinet är det som är intressant. Vi ska inte glömma hela blåbärets egenskaper att hjälpa ögonproblem och det är i uppåtgående tunntarmen som den effekten ska ske.
Sjögrens har så många fler symptom än bara torra ögon, det är ju ett helt autoimmunt paket med differentialdiagnoser. Tror att det hade upptäckts om så var fallet, så här är jag lite skeptisk 🙂
Kanske inte alltid till en början 🙂 man kan be att få göra ett lapptest i ögat hos läkare/optiker och är man torr i munnen så gör en tandläkare biopsiprover. Båda snabba och smärtfria alternativ..
En sak man kan tänka på är att om ögonen tåras som när man skär lök när man tex promenerar så indikerar det torra ögon som försvarar sig, det var svaret av min ögonläkare när jag tvärsäkert sa att torra ögon kan jag inte ha de tåras på mina promenader
https://www.sjogrenssyndrom.se/
https://reumatiker.se/diagnos/sjogrens-syndrom/
Hej!
Min flickvän har väldigt svår migrän som hon haft sedan tonåren. Hon har nästan aldrig helt migränfria dagar. Hon är idag förtidspensionerad. 30 år gammal. Hennes läkare pratar mycket om mediciner osv, men inte så mycket kring kost och livsstil i övrigt kopplat till migränen. Jag har följt din blogg och lärt mig att mycket kring den ohälsa vi har idag kan härledas till faktorer som går att påverka. Utifrån det så tror jag att hennes migrän kan förbättras.
Innan hon träffade mig så bestod en stor del av hennes kost av snabbmat, stora mängder läsk, processad mat och socker. Hon hade också då mer migrän. Idag äter hon typ “liberal” LCHF och mindre av allt jag nämnde ovan (dock fortfarande zero läsk ganska ofta, och godis i olika former samt snabbmat ibland). Hon kämpar en del med vad jag tror är ett sockerberoende. Vi har gjort ett försök att äta strikt keto under ungefär 1 månad. Då inkluderade vi livsmedel som mandelmjöl och ganska stora mängder mejerier. Ingen tydlig förbättring av migränen under denna tid. Vi mätte ketoner, och hon låg ganska stabilt i ketos.
Vad tänker du när du läser detta? Vad skulle man kunna testa vad gäller kost/livsstil för att fortsatt utforska vart problemet kan ligga? Jag funderar på att prata med henne om PKD. En vild gissning är att hennes tarmstatus nog inte är så bra, utifrån dålig kost under lång tid, samt att hon relativt ofta är uppblåst och förstoppad.
Tack så jättemycket för en väldigt viktig blogg!
Har hon blivit erbjuden botox mot migränen? Många blir hjälpta av det, dvs migränen upphör helt. Det är inte permanent, man behöver fylla på några gånger om året!
Migränpatienter verkar ha en förhöjd omsättning av vitamin B6, hur ser b-vitaminstatusen ut? Tillräckligt med rött kött och sånt?
Det skadar inte att testa PKD för att läka tarmslemhinnan, den är säkerligen inte i bra skick efter den dieten du beskriver 🙂
Det är mina spontana tankar!
Mitt spontana tillägg på Martinas spaning är att läsa på om HIT (histaminosis) och även testa sköldkörteln prestanda.
Botox hjälper jättebra men grundorsaken finns ju fortfarande kvar.
Bakomliggande orsak till pensioneringen kan också vara inblandad i hur ni går vidare i sökandet
Jag ska kolla upp histaminosis. Tack för det tipset.
Semester = rensa gamla anteckningar 🙂
Hittade om den här och tog fram länken så oavsett var ni bor kanske den kan ge en
hint om hur de kommer arbeta/medicinera, kanske er läkare kan rådgöra med dem.
https://vgrfokus.se/2022/04/satsning-pa-ny-migranmottagning-i-vastra-gotaland/
Som förebyggande mellan anfallen är mattram 1000A väl känt, örtspecialisten har den
och en annan produkt är glitinum som har mattram i sig.
Jag hade också skrivit perilla/antidot ihop med migrän men har nu ingen aning om vad
kopplingen var :/
Tack så mycket 🙂
Tack för svar!
Hon har sedan flera år tillbaka botoxbehandling, den hjälper lite, men migränen är fortsatt dagligen, och ibland väldigt kraftig.
Gällande B-vitamin så äter vi mycket rött kött. Dock ganska sällan lever eller annan inälvsmat vilket jag ser innehåller bra mycket mer B-vitamin per 100 g. Det skulle kunna vara något att pröva att lägga till mer lever.
Absolut, och jobba med de psykologiska orsakerna också! Jag tror väldigt mycket på teorin om att varje fysiologiskt fenomen har en psykologisk/emotionell komponent, särskilt när det blir kroniskt. Rekommenderar appen Curable: https://www.curablehealth.com/
Tack! Ska prata med henne om det.
Toppeninlägg! <3
Jag har mkt problem med huden, får dermatofibrom på ben och armar som sen aldrig försvinner. Har Hidranenitis Suppurativa (ganska mild variant med ca 1 böld varannan månad) och då och då kliande utslag i hårbotten. Lyckas inte lista ut vad felet är. Är det troligast kost/tarm eller kan det vara obalanser i hormoner tror du, när det rör hudproblem?
Och en fråga till: vad är ditt bästa hack för ökad djupsömn? Snittar 30-40 min även när jag tagit Melatan och har blue light blockers på kvällen. 🙁
30-40 min djupsömn är väl bra? 🙂 Vi har olika behov av det, alla lyckas inte få till det optimala 1-2h.
Huden: är det bindvävsknutor?
Hidranenitis Suppurativa: kronisk inflammation kommer ofta från tarmstatus enligt mig, du skulle nog gynnas av att testa en uteslutningsdiet i några veckor 🙂 Antar att du redan testat att ta bort det klassiska gluten, socker, mjölkprotein och ägg?
Tack för svar! Jag har läst och trott att 1.30-2 h djupsömn är det man ska sikta på. Men vad bra, då behöver jag kanske inte stressa upp mig över mina 30-40.
Ja, det är bindvävsknutor. Verkar som de uppstår i samband med tex. insektsbett och på folk med dåligt immunförsvar. Ser så tråkigt ut på huden. 🙁
Jag har inte testat utesluta mejerier nån längre period, men kanske borde jag göra det… 🤔
Du får testa med alla möjliga allergener, mejerier är bara EN sak av MÅNGA! 🙂
Lycka till!
Be om provtagning för autoimmuna sjukdomar, huden och även sömnens kvalitet påverkas av obalans mellan sköldkörtelhormonerna.
Melatan: kan bla ha påverkan på hud, ge tarminflammationer enligt bipacksedeln.
Hårbotten: testa Ketakonazol schampoo
Tack! Vad är det för prover man kan ta då?
Det avgör läkaren utefter dina symtom, det finns många olika inriktningar
Hej,
Ulcerös kolit som jag är opererad för (ingen tjocktarm längre och nu bäckenreservoar). Har till och från i några år känt värk i olika kroppsdelar. Även känt en del ”Luddkänslor” typ näsa/ansikte/mun. Har även kronisk nässelutslag. Nu senaste 2 mån har nässelutslag varit värre igen så fått höja antihistaminerna men också fått mer krypningar i ansiktet. Känns till och från som något pirrar, kryper på huden eller som att spindelnät fastnar på ansikte, hals, kropp… någon aning vad detta kan va? Och vad kan jag börja göra för att eventuellt bli bättre?
Då jag inte har en tjocktarm kan jag inte äta råa eller så mycket tillagade grönsaker. Inte heller för mycket fett mm utan att ha något som ris/potatis som kan absorbera lite vätska …. Känns som man inte riktigt har någon kontroll
Det låter som att du skulle kunna gå mer åt uteslutningshållet för att se vad som händer. Helst inget från växtriket men du säger ris eller potatis, och ris är ju mindre allergent än potatis till exempel. Sen på risfronten finns ju ytterligare val av svart ris osv. Varje livsmedel har ofta någon mindre allergen motsvarighet, och då kan du få ned histaminerna.
Tack för svar.
Låter det för dig som det är en histaminintolerans eller allmänt något som jag inte tål?
Vad skulle du råda mig att äta? Ta bort ägg och endast kyckling kött smör ris och typ sötpotatis? Någon frukt? Eller testa mer liknande AIP?
En del av det kanske är histaminintolerans men det är nog långt mer avancerad än så. Klurigt med uteslutningsdiet om du måste ha med potentiella allergener men du kan ju testa och se vad som händer 🙂
Tack för svaren. Hur skulle en relativt bra (för mig som kanske då behöver komplettera med något stoppade) uteslutningsdiet se ut? Är det minst 4 veckor man behöver utvärdera? Uppskattar verkligen att du tar dig tiden att svara… det är så svårt att veta i vilken ände av alla råd man ska börja …
Börja med 2 veckor och se vad som händer. Titta på livsmedel från AIP och GAPS för att få ett hum av vad de använder för något. Finns enormt med info om du googlar på det 🙂
Tack, det viktiga är väl att börja någonstans och sen justera. Jag är tyvärr en sån som vill läsa allt om det för att bara skjuta fram det verkliga arbetet…
Har en till fråga. Jag har på senaste börjat tappa sjukt mycket hår. Har hört att man kan göra det efter en Coronavirus men det var ca 6 mån sen jag fick Corona och blev ej jätte sjuk. Vad tror du håravfallet beror på och finns det något jag kan göra för att det ska avstanna?
Ingen aning men min spontana tanke är stress, rubbad näringstillförsel… sköldkörteln…? Lösning: mindre stress, mer näring. Dåliga “råd” jag vet men det är vad jag själv fått göra för att fixa min egen hårväxt + minoxidil för att få hårtappet att avstanna.
Det där med potatis känner jag igen för egen del och jag klarar inte för mycket fett. Kan du inte göra puré på några grönsaker? Jag har en kompis som har stomi sedan början på 80-talet och jag vet att för henne är sparris och andra trådiga grönsaker förbjudna, hon har lyckats bra med puréer.
Angående krypningar/klåda: Förmodligen kollar läkarna dina levervärden men var det länge sedan se till att få det gjort snarast och då inte endast ALAT och ASAT, utan det ska också vara GT och ALP. Även TSH, T4, T3, TRAK och TPO-ak bör tas. Hittar de avvikande leverprover går de vidare med blodprover på specifika markörer.
Eftersom UC är autoimmun är det inte ovanligt att man kan få andra autoimmuna sjukdomar tex i sköldkörteln och levern.
Krypningar och klåda är mycket besvärligt, det finns läkare som anser att det kan vara psykiskt men gå INTE med på det innan annat är uteslutet . Alltså nu när jag skriver landar jag mer och mer i sköldkörteln – kan ha fel
Tack för bra blogg. Har du någon aning om vad som kan vara problemet om man har som kronisk mensvärk i nedre delen av magen? Gynekologen sade att det var tarmrelaterat och inget gynekologiskt. Min menscykel är regelbunden annars och tidigare hade jag mensvärk 1-2 dagar per cykel, nu oavbruten mensvärk sedan tio månader.. Jag förstår inte vad det är och vad jag ska leta efter med tarmen när det känns som mensvärk?
hm… är det ungefär där äggstockarna sitter…? Eller livmodern…? Är det en molande värk…? Strålar den ned i låren eller upp mot ryggen?
Har du gjort en undersökning av nedre delen av tarmen? Om inte låter det som att du bör boka en läkartid ASAP! 10 månader är lång tid att gå med ett problem. Smärta är ju en av kriterierna för inflammation, så kan vara det.
Inga ändrade avföringsvanor…?
Mycket bra, som alltid.
Tack för påminnelsen om att pausa. Och att alltid ta reda på varför varningslampan lyser.
Hej Martina!
Läste det du skrev om psoriasis – att det kan höra ihop med någon form av intolerans. Så har jag aldrig tänkt att det skulle kunna vara. Min psoriasis har ganska nyligen blommat upp igen efter några års helt vilande. Ska jag utesluta livsmedel, prova mig fram ?
Psoriasis hör 100% till tarmhälsan enligt min mening. Du kan bli helt bra på 2 veckor genom att börja med att ta bort gluten och mjölkprodukter, och sen testa dig fram med fler saker som inte är lika troliga men ändå möjliga.
Alla jag känner till som har psoriasis har blivit helt bra efter några veckor på carnivore-kost!
Intressant. Jag har gjort precis det du säger;
1. Testat carnivore i 6 veckor (ägg, nöt, lax, stekte i smör). Gjorde ingen skillnad på psoriasis (blev bättre första dagarna men sen tillbaka till samma läge som innan.
2. Uteslutit gluten nu i 8 månader och de senaste 2 månaderna även mjölkprodukter. Psoriasis är på en hanterbar nivå men de senaste kvartalen har faktiskt varit de värsta hittills trots utan gluten och mjölk.
Så av den anledningen blir jag förvånad när du säger att alla du känner blivit kvitt sin psoriasis på två veckor 🙂
Ägg är en super-allergen, och den ska uteslutas vid mest strikta formen av carnivore!
När jag skriver carnivore så tänker jag på kosten då man äter kött från fyrfotadjur (lamm och nöt främst) och fett från ister, talg och möjligen kokosolja. Inte ägg, inte lax (innehåller massa sunkiga, irriterande ämnen om det inte är väldigt bra lax) och smör är heller inte ovanligt att reagera på.
I ditt fall låter det som att du kan ha antikroppar mot ägg, det kan vara både äggulan och äggvitan i värsta fall.
Många tänker på gluten som “det värsta” men det behöver inte vara så farligt. Även om det är lite elakt mot tarmen i längden så kan vissa glutenfria alternativ vara ännu värre.
När en person säger “glutenfritt” kan det betyda ersättningsprodukter och då kan det nästan vara skitsamma ibland. Fortfarande irriterande ämnen, om än inte lika irriterande.
Stort tack för att du tog dig tiden till ett så utförligt svar Martina 🤗
Hej igen Martina!
Är nu 3 veckor in i ett nytt experiment av carnivore. Den här gången för jag en “hälsodagbok” och försöker notera förändringar baserat på vad jag stoppar i mig och lite andra faktorer. Har inte fått några märkbara positiva förändringar ännu, men jag skulle säga att jag är ungefär tillbaka på samma nivå som innan jag började experimentet. Förutom att jag fortfarande får diarré om jag äter för mycket fett. Har dock märkt att jag måste skippa smör (får massa “hjärndimma” när jag äter mycket av det), och kanske även ister (blir väldigt trött de dagar jag äter ister). Så nu har jag kört på endast nötfärs och nöttalg i ett par dagar och magen verkar faktiskt lugnare och kroppen känns starkare och piggare. Dock är hjärndimman fortfarande kvar även om den är mycket bättre sen jag slutade med smöret. Jag testar vidare och ser vad som händer!
Men det var inte det jag ville kommentera om… Jag skulle vilja fråga dig vad du tycker om “allergitester”? Precis innan jag började carnivore gjorde jag ett food sensitivity test hos US Biotek via en klinik i närheten av där jag bor (gjorde det mest för att min mor köpte ett presentkort åt mig…). Testet visade helt ok på det mesta, men det visade skyhögt på mjölkprodukter (den kan jag köpa) och på NÖTKÖTT?! Trodde nötkött var bland det minst allergena man kunde äta… Vad tycker du, ska jag fortsätta mitt experiment eller kan det faktiskt vara så att jag aldrig kommer kunna tåla nötkött? Jag har hela tiden tänkt att hjärndimman kommer från en läckande tarm som behöver läkas, och att diarrén kommer från att mina tarmar inte ännu producerar tillräckligt med galla osv för att jag ska kunna ta upp fettet bra.
För att sammanfatta:
1. Tror du att såna tester fungerar?
2. Om ja; Tror du att man kan vänja kroppen vid att äta nötkött om man har en överkänslighet mot det?
Ursäkta för ett hemskt långt inlägg, men jag blir väldigt tacksam om du svarar. Vill verkligen bli av med min psoriasis och “hjärndimma”/läckande tarm.
Hoppas du haft det superbra på den mediationsretreat och välkommen tillbaka till “surret” 🙂
Ursäkta långsamt svar, jag blev sjuk efter Vipassana så allting går lite långsamt (är fortfarande sjuk!)
Men till din fråga… om du äter carnivore, eller har gjort det i 3v så borde du fixat den läckande tarmen (om du nu har läckande tarm), eller inkluderar din carnivore-variant tarmirriterande livsmedel?
Många är t.ex mycket mer intoleranta mot ägg än vad de tror… äter du mycket ägg? Även gulan kan vara problematisk!
Gällande mjölkprodukter kan både smör och ghee ställa till det hos vissa. Man kan också göra sig själv tillfälligt intolerant genom att vara för strikt och överäta vissa livsmedel (som ägg).
Hur utfördes allergitestet? Venöst blod, kapillärt blod, urin, hårprov…? Vad testades? Vilka antikroppar? IgG? IgE? Det är stor skillnad på olika typer av intoleranser, hos läkaren testar man främst rena allergier medan de flesta som söker för besvär har andra typer av antikroppar än de som testas, eller kanske inte ens detekterbara antikroppar men ändå problem av ett visst/vissa livsmedel.
Jag tror inte att ett vettigt test hade visat överkänslighet mot nötkött. Jag vet att det förekommer, men det är sjukt ovanligt.
Vi kan bli av med de flesta intoleranser genom att bygga upp en robust tarmflora och en tät tarmslemhinna. Vet personer som på pappret är hyperallergiska mot jordnötter, men pga rigoröst arbete med tarm/tarmflora äter det utan några problem, jag vet inte ens om någon läkare skulle gå med på att det är möjligt 🙂
Ingen fara, är bara glad att du svarar öht 🤗 Hoppas du kryar på dig snart!
Testet var ett IgG-test med blodprov från stick i fingret.
I början åt jag nötkött + smör och senare ister. Sen 9 dagar tillbaka har jag dock enbart ätit nötkött + talg. Upplever att magen är lugnare. Sen ca 4 dagar tillbaka införde jag även saltsyra-tabletter innan varje måltid. Det har gjort ENORM skillnad för hjärndimman, verkligen natt och dag. Den finns fortfarande kvar till viss del dock. Men jag gissar att det till stor del beror på för mycket stress och för lite sömn senaste veckorna. Upplever också att jag inte är i ketos lika mycket (troligen även det pga stress och sömn), är extremt hungrig och har inte samma “stabila sinne” som jag upplevde i början. Men jag testar mig fram. Ska ge experimentet 3 månader tänkte jag. Kan vara så att jag äter för lite (och/eller för lite fett)…
Tack igen!
IgG-antikroppar på nötkött…. det var värst! Ah ja, det tar 6-9 månader att eliminera IgG från blodet, så fortsätt med saltsyran och kör på mer lättsmält protein från fisk och skaldjur eller det som inte fanns med på IgG-listan. Det kommer du kunna fasa in igen sen.
Sen vet du ju vad som gäller kring stress och sömn 🙂
Vad innebär egentligen höga IgG-antikroppar för ett visst födoämne? Det kan ju inte vara väldigt allvarligt om jag kan äta ENBART nöt i en månad utan att må superdåligt? 😁
Men hmm, det här pajar lite mina planer för att köra carnivore vidare. Har svårt att få i mig kalorier som det är och utan nöt (och speciellt) talgen blir det bra mycket tråkigare…
Nej du har helt rätt i att det inte kan vara superallvarligt om du kan äta ENBART nöt i en månad utan att må superdåligt… jag tycker att det hela är ganska märkligt…
Fattar att detta pajjar din carnivore, men du skulle kunna köra resten av de animaliska livsmedlen eller ha en uteslutningsperiod med typ fisk och något fett till det? Jag hör ju hur tråkigt det låter… 😅 Lamm och fläsk?
Eller köra en mycket mer inkluderande diet med rotfrukter och grönsaker, med fokus på att utesluta endast allergener? Paleo-hållet?
Svårt att ge något råd här annat än att du får experimentera tills du hittar det som funkar… önskar jag kunde säga något smartare :/
Två frågor
1. Tidpunkten för testet, hade du ändrat kosten innan?
2. Äter du alltid samma del av nötköttet, inköpt i samma batch?
Jag är lite inne på att om du inte gör det så kan det bero på var djuren har betat och om det stödfodrats. Detsamma gäller för istret.
Många reagerar på färs men inte en hel bit av nöt, det får mig att tänka på
oren kvarn, testa att mala färs själv. Du kör ju carnivore så lök i färsen kan inte vara boven, vid korsallergier är det oftast fisk och kyckling som kopplas ihop med något annat.
Det finns forskning som visar att man kan få tarmfickor av kött, De som åt mer än en portion kött i veckan hade en ökad risk att drabbas av infektioner i en typ av tarmfickor. Detta gällde framförallt olika sorters filéer och kotletter, av nöt, fläsk, eller lamm. Däremot verkade inte charkprodukter öka risken i samma utsträckning. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5533623/
IgG4 den minst vanliga och den som binder bäst till allergener, du nämner inte vilken IgG som togs.
På usbiotek.com skriver de “IgG4 is an antibody which in most people does not activate the complement system, but instead is a “blocking antibody” for IgE. The presence of IgG4 is protective, not inflammatory, as IgG4/IgE binding tends to decrease IgE hypersensitivity (true allergy). If IgG4 is high, testing for IgE reactivity is advised and it may be best to remove the food from the diet permanently. ”
Så här skriver internetmedicin.se om prover i svensk vård “Analys med IgG-tester mot olika födoämnen används inte för utredning av allergi eller födoämnesöverkänslighet” men information på samma hemsida beskriver att “Aktuell forskning tyder på att patienter med köttallergi har även ändrad IgG profil mot alfa-gal och att patienter demonstrerar höga nivåer av alfa-gal-specifik IgG1 vilket saknar IgE-blockerande aktivitet” Har man drabbats av alfa-gal kan symtomen uppstå upp till 7 timmar efter köttintaget. Man kan drabbas av det här via att äta organ, alltså inte enbart via fästingbett.
Ja man får vara detektiv, de flesta slakterier sprutar i ämnen för att möra och färga köttet, har du kollat om du har överkänslighet mot några E-nummer? Sorry det blev en 3:e fråga 😄
Mm, jag ska ta en funderare… Just nu går tankarna mot att testa köra primärt fläsk + fisk/skaldjur med lite inslag av lamm ett tag. Dock är jag inget fan av att äta stora mängder av fläsk (förutom grillat kött eller bacon, men bacon vill man ju inte äta för mycket av pga nitriten…), men det kanske går att vänja sig. Om inte det fungerar så tror jag att jag precis som du säger börjar dra ner lite på kött och inkludera lite annat för att få upp kalorier, och samtidigt lägga fokus på att hantera stress bättre då jag vet att det är min allra största akilleshäl. Jag märker att psoriasis och andra symptom blir mycket bättre när stressen är lägre (och vice versa). Som i somras när jag fiskade i fjällen; Jag åt (och drack ;)) väldigt kasst och sov inte superbra, men ändå blev min psoriasis mycket bättre (även på ställen täckta av kläder, så solen var inte den enda faktorn)… Vill gärna köra carnivore/ketovore/keto, men stresshanteringen kanske måste gå före. Vi får se var jag landar 🙂
Stort tack iaf för att du tog dig tiden att läsa och svara på alla mina långa inlägg. Du är en pärla!
Lycka till! 🙂
Här är några länkar samlade som tar upp det Martina är inne på
https://www.researchgate.net/publication/320560164_Psoriasis_and_small_intestine_bacterial_overgrowth
Då psoriasisen varit ok länge kan du checka av vad som nu förändrats i din omgivning (tex stress, i bostaden, på arbetet, mat, medicin/vaccin, husdjur osv) Det kan räcka med en tillsats i något som gör att det blommar upp igen, samtidigt är det mycket pollen i år som också kan trigga.
Ett tips är utvändiga produkter med marina enzymet zonase i samtidigt som du ändrar kosten. Bra att ha i minnet är att det autoimmuna protokollet inte hjälper alla
Tillägg: Autoimmuna protokollet hjälper inte alla för att det fortfarande innehåller massa saker som många reagerar på. En del behöver ännu striktare innan de kan komma på vad de bör undvika.
Vilka livsmedel i autoimmuna protokollet kan vara sånt man reagerar på? Känns som att det i princip tar bort det mesta som smör, ägg, nötter och frön mm…
Har lagt till info om det nu i mitt senaste inlägg! https://martinajohansson.se/tankar-om-crohns-sjukdom/
Hamnade in här idag och läste om psoriasis, vilket jag själv kämpar med att försöka hitta nyckeln till. Körde 2 månader AIP förra vintern, följt av 2 månader Carnivore (utan ägg, mejerier eller kryddor) utan någon märkbar effekt på min psoriasis. I somras åt jag massa saker som jag normalt inte äter (eller iaf är väldigt restriktiv med) och då gick min psoriasis bananas.
Nu kör jag ett nytt försök med carnivore, än så länge dock med smör och lite ägg, men ska snart utesluta äggen tänker jag, har dock svårt att hålla uppe fettintaget utan smör, då jag inte tycker talg är så smakligt, och jag inte vill leva på bara bacon. Jag mår bäst på typ 80% fett, så vill gärna hålla mig däromkring. Men om det inte ger effekt ska jag ändå ta bort smöret så småningom igen och ge det ett försök till utan.
Äter en del fläsk (karré/sidfläsk, bacon, fläsksvålar ibland), mycket nötfärs, ibland lax/räkor/kycklingben. Salt, inga andra kryddor. Smör, brynt smör. En kopp örtte på morgonen, annars vatten.
Känns ganska hopplöst ibland, och vet inte vad annat man kan testa.
Bra inlägg! 🙂 Jag skulle vilja veta mer om hur man känner att tarmarna är svullna. Hur känns symptomen igen?
Jag har nyligen upptäckt att min hy reagerar på för mycket protein (wtf?!). Har så länge trott att det bara varit mejerier eller gluten, men tydligen så får jag små hudfärgade ploppar i ansiktet av för mycket animaliskt protein. Det har tagit mig lång tid att förstå detta då jag alltid tänkt att t ex carnivore är den ultimata uteslutningsmetoden.
Ahh sedärja! Det låter som matsmältningsproblem… protein kan ju vara svårt att smälta med låg magsyra eller för högt pH i magsäcken. Det kan hjälpa att tillsätta betaine-HCL (saltsyra) eller matsmältningsenzymer.
Svullna tarmar = svullen mage. Den känns som en ballong 🙂 Uppspänd!
Jag kapar frågetråden lite – har också massa hudfärgade prickar/fläckar i ansiktet. Jag äter keto med högt proteininnehåll (typ 100-130 g fett + 80-100 g protein) och tänkte att det kanske är proteinet.. Och att jag äter mkt fett. Samtidigt har jag haft prickarna under ögonen sen typ tonåren (är 31) och när jag var vegetarian så det kan ju inte vara kolesterolet.
Verkar vara milier under ögonen (hudfärgade prickar som även smält ihop till fält som ökar varje år) och vad som verkar vara Keratosis pilaris på övre armar/baksida armar. Båda ska bero på överskott av dels talg, dels keratin.
Kan det vara kosten? Eller matsmältningen?
Vet att du inte kan svara på allt när du inte känner personen men tänkte om det fanns en idé om det 🙂
Jag tror absolut att det är kosten, undrar vad du äter för typ av protein? Kanske dags att rotera proteinet?
Ja och vissa leversjukdomar kan visa det symtomet
Jag är dålig på att rotera proteinet. Nästan uteslutande blandfärs, bacon och ägg som protein för det är smidigast att tillaga, billigt och magen i sig mår bra. Kyckling ibland. I stort sett aldrig fisk för jag blir inte mätt på det. Men kanske ska ta ett krafttag i rotationen.
Det har stressat mig lite eftersom jag överlag gillar högprotein-diet men kroppen kanske inte gör det i grunden.
Tack för svar!
Kanske testa lite lamm? Ibland kan man få till bra deals på reko-ringar!
Lycka till!
Blir alltid lite stressad av IC svar i kommentarsfälten 😅 Det föreslås ofta så allvarliga sjukdomar på de symtom folk frågar om.
Jag har börjat införa lite annat proteinkällor nu så fisk och kyckling. Inte samma 3 ggr om dagen. Vet att kyckling kan vara allergent men behöver budgettänk. Ska kolla efter lamm i frysdiskarna. Blir ju lite roligare matlagning måste jag säga.
Tack för svaren!
Bra och tacksam för att du säger till hur du reagerar Maria 🙂
Är absolut inte min mening att oroa utan mer att tipsa om inom vilket område man själv kan söka mer information/utesluta koppling till sin frågeställning. Nu gör jag det enkelt för mig och kopierar länkar, du har kanske läst dem redan.
Keratosis pilaris är genetiskt och kan ärvas inom familjer och Milium kan vara en av flera differentialdiagnoser till KP. https://dermnetnz.org/topics/keratosis-pilaris
Även Milium/milier kan vara ärftligt, här kan du läsa kort om kostens påverkan https://kurera.se/expertpanelen/kan-man-fa-milier-i-ansiktet/
Levern är ju ett av organen som är inblandad i matsmältningen vilken du själv funderar kring samt kolesterol, här kan du läsa lite om kolesterol och prickar vid ögonen https://kurera.se/expertpanelen/ar-prickarna-runt-ogat-kopplade-till-kolesterol/
Tips till dina armar: badda dagligen med äppelcidervinäger och eventuellt tvätta området 1gång/v med ketokonazol. Får du bättring kan det ge dig en ledtråd om vad som påverkar, Martina har tipsat om living cleanse i ett inlägg
Håller med om att det låter som en bra idè med lite mer variation! Tips kanske kan vara att köpa kycklinghjärta och lever, hjärta är verkligen gott och inte alls likt lever (många kan ju ha en skeptisk inställning till lever…). Näringsrikt och billigt!
Vit fisk så som alaska pollock går också att köpa billigt. Testa gör fiskburgare – det kan jag uppleva mer mättande? (t ex så enkelt som 400g fisk, ett ägg, salt, 2msk pressad citron).
Alaska pollock och lever äter jag gärna men glömt bort det lite. Så fyllde frysen med fisken och även frysta blåmusslor. Lever har blivit sällsynt i mina affärer dessvärre men köper när jag ser det. Kycklinghjärta åt jag frekvent förr när det fanns men även det blir mer sällsynt tyvärr… Men jag fick lite fart i mig och har ätit lite mer varierat över dagarna. Dock lätt att fastna i färs-världen som finns lättare tillgängligt.
Tack tipset om fiskburgarna! Ska pröva 🙂
Jag äter mestadels naturbeteskött i form av lövbiff, för det är det som finns i den matbutik vi brukar handla i. Men jag gillar att äta stora volymer när jag väl äter, så där kanske det finns en problematik också. Jag ska ta och äta mindre portioner lite oftare för att testa om det händer något. Är nämligen uppblåst för jämnan nu, men har inte ont i magen eller så. Ser bara gravid ut haha!
Levern har jag inga bekymmer med. Gjorde nyligen en Hälsokontroll XL Plus hos Werlabs och alla mätvärden var perfekta 😀
Ah nu förstår jag att svaret var riktat till Maria, oh well 🙂
Testa vit fisk. Det gjorde jag under tre veckor. Det bästa jag gjort
Tack! Har ätit mycket torsk och en del makrill tidigare, men vet inte hur hyn reagerar på det. Ska testa!
Åh tack Martina
Jag blir lite rörd över så fina ord.
Själv blev jag peppad av din tolkning av min graf med tidsaxeln. Ska skriva mer om det
Åh va roligt! ❤❤❤ Det här blir nog en följetång!