• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

[Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha [Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha vetenskapliga referenser osv! ☝] Jag har snöat in TOTALT på stress-resistens det senaste (s.k glukokortikoidreceptorresistens som förkortas GRR) & förfasas över hur otroligt destruktivt kronisk sympatikus-aktivering (fight & flight) kan vara, särskilt med tanke på att (vissa av oss 🙋‍♀️) är naturligt böjda åt det hållet!

Vi har dock alla olika stress-känslighet beroende på mängden kortisol- & T3-receptorer, ålder, kön, genetiska faktorer & hur vi funkar i stress-läge: Vissa blir super-motiverade, andra hyperkänslig eller tvärtom avstängda eller passiva. Utbrändhet brukar gå mer åt det apatiska hållet, men oavsett upplevelse så verkar just överdriven stress-signalering vara extremt skadligt för hela systemet, om det får tugga på år ut och år in, utan tillräcklig motreglering!

ALLT blir liksom lidande till sist. Det läskiga är att för typ 30 år sedan var GRR eller stress-resistens väldigt ovanligt, men numera har "de flesta" åtminstone något symptom. Oftast flera. 

STRESSBEDÖMNING FRÅN SYMPTOM 🧐
Om du inte kan bedöma din stressnivå för att du inte upplever dig som stressad, så kan du checka av lite hormonparametrar istället: är menstruationerna ok? Matsmältningen? sömnen? Humör & energi-nivåer? 

Det är sällan ett test säger mer än dina egna observationer, men dra dig inte för att boka in ett läkarbesök om du är orolig! ❤️

Om något grundläggande inte funkar, är någon form av stress en TROLIG kandidat! Kortisol, noradrenalin, adrenalin, dopamin & glutamat är ganska toxiska på höga nivåer. Särskilt glutamat som är nervsystemets gaspedal. Har du relativt sett mer dopamin än noradrenalin upplever du troligen inte stress som negativt, men får du stress-relaterade symptom så är det ändå för mycket för systemet! ⚠️

Berätta gärna om du känner igen dig i överdriven stress-signalering eller om du lyckats omprogrammera det!
Hej & Välkommen! Om du är ny följare här, ka Hej & Välkommen! 

Om du är ny följare här, kanske du undrar vad detta är för konto? "Next level biohacking" handlar inte om att chippa sig eller skaffa senaste health tech-prylarna, utan är tvärtom inne på low tech health, basic fysiologi (om hur våra mänskliga kroppar funkar) kryddat med personliga intressen som farmakologi, neurobiologi & hormonlära.

Jag har pluggat biokemi i många år & har snart en PhD i intermedicinska vetenskaper. Det jag lär mig vill jag stöta & blöta med dig som läser här, tillsammans med occasional rants & idéer kring fysiskt & psykiskt välmående. 

Mitt syfte är INTE att visa upp mig själv som "duktig" eller komma med pekpinnar. Då får du följa någon annan, för även om jag befunnit mig i "hälsosfären" i många år, har jag fortfarande mycket att jobba på. Vissa problem som bipolaritet, aspighet osv skriver jag om, andra inte. 

Det finns alltför många frihetsgrader inom konceptet "hälsa" för att någon med säkerhet ska veta allting, så titta gärna mekanistiskt (dvs hur det funkar i form av processer, istället för en massa varför), testa dig fram & glöm inte att ta allt du läser med en nypa oprocessat havssalt *skojar* 😅

Länken i profilen 👆 innehåller mängder med gratis-material så klicka där om du vill läsa mer! ❤️
Nu har snön kommit till mig också!  Videosarna är från igår 👆 djuren hade inga problem alls med lite snöfall, men idag är det plötsligt 2 decimeter och inte ens getterna vågar sig ut i snön. Silkeshönsen ville inte kliva ned från pinnen i morse, så de fick maten serverad där de satt 😅 

Hur mycket snö har du hos dig?
I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på Chalmers & med tanke på det (alltså vad som är toxiskt/giftigt eller inte) kom jag att tänka på en återkommande fråga jag får, nämligen: "jag äter (.....) hur nyttigt/onyttigt/bra/dåligt/farligt är det?"

Jag ser ju allting som relativt & att det därför inte finns något absolut dåligt eller absolut bra. Jag tycker att det beror på massa faktorer - inte minst på vad man jämför med! 

Att börja dagen med en rulle ballerinakex är kanske ingen höjdare, men om det är en person som lär sig att äta igen efter många års ätstörningar är det kanske exakt helt rätt! 

Jag har ju personligen nördat ner mig i en ganska ensidig kost de senaste +10 åren (low carb/keto) så om någon frågar mig om deras frukt-frukost är bra, kommer den inte vara bra från mitt perspektiv. Jag värdesätter andra saker, men även jag (frukt-hataren nummer 1 😅) kan se att frukt-frullen är bättre än ballerina-frullen, men det är fortfarande bara 2 parametrar mot varandra!

Inom toxikologin säger man att det inte är giftet i giftet som är giftigt utan mängden (the dose makes the poison) & jag skulle vilja lägga till att om vi pratar just gifter så har vi alla vår individuella kemiska belastning som påverkar hur mycket som är mycket för just oss. 

Dessutom är vi olika bra på att hantera både livsmedel & olika kemikalier, läkemedel, droger osv eftersom vi har olika genetik & tarmflora, olika avgiftningskapacitet, olika psyken, toleransnivå mm. 

Så jag skulle önska att alla som sitter på en "är (....) nyttigt/onyttig?"-fråga lägger till fler parametrar & kanske tittar på resultaten: dvs energinivå, humör/mående, träningsresultat & övriga hälsoeffekter. 

Det är dock svårt för vem som helst att avgöra hur "dåligt" ett specifikt livsmedel är, för resultaten är ju en kombination av helheten över tid. Men, man kan läsa på, testa att utesluta om man känner sig misstänksam, ersätta med annat, men framförallt känna efter i magen! 

Vad säger magkänslan? 

Det är så jag sållar i vad jag stoppar i mig & det funkar ganska bra! Börjar jag undra "hur dåligt är detta på en skala?" så är det nog inte helt rätt! 

Berätta gärna hur du tänker om det här! ❤️
  • Home
  • Personligt
  • Kost & Hälsa
  • Träning
  • Ketos & ketoner
  • sötningsmedel
  • Vad som egentligen händer när du behöver “prestationskolhydrater”

Vad som egentligen händer när du behöver “prestationskolhydrater”

29 November, 2015 43 Comments Written by Martina

_

Idag slog det mig VARFÖR det är så många som behöver “prestationskolhydrater” eller påstår att de inte får samma kraft, uthållighet eller styrka på strikt lågkolhydratkost!

–> Low Carb, Low kcal, Low ketones!

Många kör low carb för att gå ned i vikt, utan att vara i riktig ketos. Bara för att ketonmätaren visar på ketoner betyder de inte att dessa ketoner verkligen ANVÄNDS!

OM man äter lågkolhydratkost utan att vara ketoadapterad, försöker kroppen hela tiden använda glukos före ketonerna – och finns det inget glukos så börjar kroppen bryta ned musklerna för att använda de aminosyrorna som finns där som energikälla. Det gör att man hela tiden känner sig trött, orkeslös och svulten. Fettprocenten går upp, vikten går ned och musklerna blir mindre. Man blir katabol på det allra värsta sättet.

Low carb/Low kcal

Om man äter för lite fett ger man inte kroppen chansen att ketoadaptera, men en annan viktig parameter är också att äta grejer som man tror är “sugar free” men som påverkar insulinet. Insulinsvängningar blockar effektivt både användningen av ketoner och ketoadapteringen.

Våra receptorer på tungan –> förutsöndring av insulin! 

wp12eddb4e

Som vi vet har söt smak en egen receptor på tungan men vad många kanske inte vet är att den här receptorn kan skicka signaler till bukspottkörteln att utsöndra insulin! Det är därför sötningsmedel ger en 50%ig insulinhöjning motsvarande socker, utan att höja blodsockret och det är DÄRFÖR sötningsmedel dödar ketonerna och förhindrar ketoadaptering.

Sukralos, acesulfam-k, aspartam, maltitol, mannitol, xylitol osv osv –> ger insulinhöjning men vad som spelar roll är HUR sött DU upplever att det är. Ju sötare smakupplevelse ju mer insulin innan det ens kommit ned i magen!

Hur är det med stevia då?

Anledningen till att stevia inte höjer insulinet lika mycket är bara att det inte är lika sött. Det går inte att få en produkt innehållande stevia lika söt som en som innehåller sukralos. det är därför man ofta kombinerar olika typer av sötningsmedel för att få den mest sockerlika smaken. Om man bakar mycket LCHF och använder sötin, sukrin, nutrasweet tillsammans med mandelmjöl och kokosmjöl blir det omöjligt att ketoadaptera eftersom insulinet blockerar all fettförbränning och allt energiflöde av fett och ketoner.

Blodsocker och  ketoner ska vara inverst proportionella!


–> Höga ketoner + lågt blodsocker = fettminskning + fett och ketoner som energikälla

–> Högt insulin + lågt blodsocker = inga ketoner + katabol + viktminskning + muskelförlust


Re-feed/prestationskolhydrater

Om du lider av problemet att din kropp inte kan köra på fett och ketoner kommer kolhydraterna kännas som en skänk från ovan. Kroppen som har försökt köra på glukos kan ÄNTLIGEN få mängder med energi för sitt favorit-energisystem och köra på som aldrig förr. Det är då man tror att man “behöver” kolhydrater för att fungera, för i det här scenariot är det ju helt sant!


Lösningen är att antingen göra det som krävs för att ketoadaptera, eller nöja sig med en CKD (cyclic keto diet) med regelbundna re-feeds. Det var populärt bland bodybuilders på 70-talet 🙂


Personligen har jag valt att göra ALLT som krävs för att keto-adaptera och man ska veta att det är en lång process som kräver stora fettmängder, regelbunden träning, INGA re-feeds, ingen alkohol och inget kaffe. Folk som påstår sig adaptera på ett par veckor eller ens månader har jag svårt att tro på för det här handlar om att läka varenda system i hela kroppen. Metylera, uttrycka sitt DNA, sova som om ens liv hängde på det, stressa ned, leva autentiskt.


  • Man kan läsa mer om detta här (lättläst artikel med bra källor)
  • Bra info på wiki här

När re-feedade du senast?

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Ketos & ketoner, Kost & Hälsa, Personligt, sötningsmedel, Träning
Put on your thinking cat!
Försenad föreläsning!

41 Comments

  1. Maria Maria
    3 December, 2015    

    Hej!
    Har en fråga kring fasta och ketos / icke ketos som det vore fantastiskt att få svar på

    Kör upplägget att jag bara äter en stor middag, en bättre husmanskost, och ingenting annat under dagarna. Inget kaffe, inga konstiga drickor.

    Kan jag lita på att det tar mig in i ketos, eller borde vara uppmärksam och fundera på andra extra åtgärder? (Tex styrketräning, ännu mer andel fett etc) ?

    Är i 20-års-åldern och fö frisk om det påverkar 🙂

    Reply
    • Martina Martina
      4 December, 2015    

      Husmanskost – inkluderar det potatis? Mängderna spelar roll också, så du kan inte lita på att det tar dig in i ketos. Ketos/keto-adaptering kräver mer fett än husmanskost innehåller rent generellt.

      Reply
  2. Jonas Jonas
    3 December, 2015    

    “Det är därför sötningsmedel ger en 50%ig insulinhöjning motsvarande socker,” Jag förstår inte om det är substansmängden som avses? Är det inte skillnad mellan glukos, maltos, sackaros m.m. gällande påverkan på utsöndring insulin samt blodsockernivå?

    Reply
    • Martina Martina
      4 December, 2015    

      Ja det är skillnad men med socker menar jag “sött som socker”, tänk att du gurglar munnen med vatten och vitt strösocker. Då kommer insulinet att höjas för att förbereda sig för sockret, sen när de kommer ned i magen höjs det ännu mer. Om du gör samma sak med aspartam/acesulfam-k kommer “förhöjningen” att bli ca 50% av socker. Det är smakberoende.

      Reply
  3. Helena Helena
    2 December, 2015    

    Hur mycket fett ca bör man ligga på för att snabbt komma in i ketos? Just nu ligger jag på 80% fett och 20% protein. Ca 120 g fett och 60 g protein.
    Jag känner att jag är i det hemska övergångsfasen hela tiden och väntar å väntar på att få Energikicken av ketonerna. Vad skulle du gjort i mitt läge?
    Och ännu en gång, du är bäst Martina! ??

    Reply
    • Martina Martina
      3 December, 2015    

      tack! Jag hade höjt fettet till över 200g, dränkt allting i oljor (kokos, avocado, oliv etc)

      Reply
  4. Yasmine Yasmine
    2 December, 2015    

    Jag förstår ändå inte hur sötningsmedel kan höja insulinet? varför har man då skapat det om dte ändå höjer insulin som socker? För det e ju det man inte vill…??!!! Jag har verkligen svårt att sluta med det… hur mkt krävs för att det ska höjas? Mängd?

    Reply
  5. Lena Johansson Lena Johansson
    2 December, 2015    

    Jag får problem med blodsockerhöjning vid träning. Vet att man ska ta det lugnt i början men har tröttnat på det nu. Tar nu halv dos bcaa tränar och så efter någon timme är jag på banan igen. Hur jag än slowtränade men långsamma rörelser fick jag höga värden trots smörbombning innan.
    Vet du något knep?

    Reply
  6. viveca viveca
    2 December, 2015    

    Hej! Jag kanske missförstår, men innebär det att man måste vara så där trött och orkeslös under perioden det tar att bli ketoadapterad? Jag tycker jag gör “allt rätt” men känner just så ofta. Tack för allt intressant du tar upp! Viveca

    Reply
    • Martina Martina
      2 December, 2015    

      Tack!

      Mja.. man kan skynda på processen genom att träna och öka fettmängderna 🙂

      Reply
  7. Helena Helena
    1 December, 2015    

    Du skriver att om man äter lågkolhydratkost utan att vara ketoadapterad så blir man katabol på det allra värsta sättet. Gäller det här även om man tillför tillräckligt med energi i form av fett? Eller väljer kroppen att bryta ner musklerna ändå? Betyder det här att om man enbart ser till muskeltillväxt så är en högkolhydratkost bättre än LCHF för den som inte är ketoadapterad?

    Reply
    • Martina Martina
      2 December, 2015    

      Tillräckligt med fett löser problemet, men de allra flesta vet inte hur de ska få i sig fettet utan att gå på mejerierna (insulinhöjande) jag skulle säga att paleo är bättre än högkolhydrat om man inte orkar/vill adaptera

      Reply
      • Johanna Johanna
        29 January, 2021    

        Hej, har just läst ett av dina nyare inlägg om myter om lågkolhydratskost – ”rädsla för att inte va tillräckligt low carb”, och det känns ju befogat om det är som du skriver ovan att man blir katabol på värsta sätt.

        Kan man adaptera fast man äter 70-100g kolhydrater? Hur tappar man fett och inte muskler utan att gå all in på ketogen kost?

        Reply
        • Martina Martina
          30 January, 2021    

          Det är helt omöjligt att adaptera på 70-100g kolhydrater, det är inte i närheten av ketogent. Låter som att man då äter helt fel livsmedel.

          Reply
  8. anders anders
    1 December, 2015    

    Om jag tar en drink, Whey 100% (vaniljsmak) efter träningen fördärvar jag min ketos? Men om jag istället bara tar en Leucine drink, tacksam för svar du är bäst Martina 🙂

    Reply
    • Martina Martina
      2 December, 2015    

      Tack Anders 🙂 Det beror på, men troligtvis går ketonerna ned tillfälligt i alla fall och det kommer de inte göra med leucin

      Reply
  9. Simona Simona
    1 December, 2015    

    Hej! Tack för inspirerande blogg inlägg. Hur är det med örtteer och insulin höjning? Jag dricker ca 3 koppar eko koffeinfritt örtte om dagen (yogi te). Vissa smakar sött av t.ex lakrisrot. Kan detta ge en insulinhöjning??

    Hälsningar Simona

    Reply
  10. S S
    30 November, 2015    

    Det är ju det här jag menar, keto-Gandalf! Det låter ju så enkelt när du skriver det, men jag hade ju aldrig insett det själv. Superbra inlägg! Jag har precis tagit mina första blodsocker – och ketontester och imorgon börjar min mätning på riktigt.

    När tycker du att det kan vara bra att mäta? Morgonen förstår jag ju, men om man ska mäta över en längre tid, säg några veckor? Jag tänkte att en grej kan ju vara att mäta blodsocker flera gånger över en dag, bara en gång, för att få en bild av hur blodsockret åker under dagen. Men är det faste-värdena som är det viktigaste annars?

    Och strävar du efter att alltid vara i ketos, och aldrig gå ur?

    Reply
    • Martina Martina
      1 December, 2015    

      Jag strävar efter att alltid vara i ketos och aldrig gå ur ketos.

      Blodsockret kan du mäta när som helst, efter målen är intressant!

      Reply
  11. Göran Löwenberg Göran Löwenberg
    30 November, 2015    

    behöver inga kolhydrater däremot salter, annars blir jag stum i benen…har dock gjort riktigt bra matcher i squash efter 24-timmars fasta om jag inte glömmer saltet.

    Reply
  12. Ali Ali
    30 November, 2015    

    Martina, undrar hur det du beskriver tillämpar sig mig som är insulinbehandlad diabetiker, min kropp producerar “nada” insulin idag, jag är typ-1 diabetiker.
    Jag äter LCHF sen många år tillbaka. Har svårt att förstå hur min kropp ska producera insulin och rubba ketos tillståndet när jag tex äter nåt ”LCHF sött” och tungan känner av sötman!? Jag är mest nyfiken, hur funkar det för min del tror du?
    Förresten, grymt bra innehåll på din sida… keep up the good work! 

    Reply
  13. Moah Moah
    30 November, 2015    

    Det här var precis den typen av inlägg jag behövde läsa just nu! Allt som allt har min kost varit relativt strikt de senaste månaderna (det har varit lite väl mycket inslag av frukt och dylikt), men jag har känt av precis det där som du beskriver i början, nämligen att jag konstant känner mig hungrig och trött. Hjärndimman som jag led av innan jag började med LCHF är borta, och på många sätt är jag mycket piggare än vad jag varit på flera år, men den där riktiga energin som gör att man orkar allt har jag inte riktigt hittat, vilket gjort mig fundersam på vad det är jag måste ändra. Självklart så förstod jag att det på något sätt var kostrelaterat, och jag vet ju även att frukt inte alls är sådär nyttigt som gemene man vill säga att det är, men ibland behöver man ju bara ett slag över huvudet. Som det blev för mig nu. 😀

    Reply
  14. Saras Serieblogg Saras Serieblogg
    30 November, 2015    

    Riktigt informativ och bra text! Verkligen tänkvärt. Jag brukar sällan LCHF-baka (bara “ostfrallor” ibland) men nu bakade jag för första gången med en stevia/erytritol-blandning för att skapa en adventsfika (lussebullar gjorda på smör, mandelmjöl m.m) som var low carb-anpassad. Jag ska verkligen ta till mig hur förödande det kan vara med sötningsmedel! För mig handlar ju LCHF för mig till största delen om att läka kroppen och vara keto-anpassad.

    Reply
  15. Kareng Kareng
    30 November, 2015    

    Hej!
    Kanske en dum fråga men är det vetenskapligt bevisat att sötningsmedel (eller bara söt smak) frisätter insulin?

    Reply
    • Martina Martina
      1 December, 2015    

      Ja, kolla google scholar! 🙂

      Reply
      • pussel pussel
        1 December, 2015    

        Jag varken orkar eller hinner, men jag orkade googla fram Jacob Gudiols artikel:
        http://tranastyrka.se/missa-skogen-for-alla-trad-sotningsmedel-och-vikten/
        som bland annat säger “Korttidsstudier på folk som fått dricka aspartamdryck där man mätt glukos och insulin regelbundet efter de fått drycken har inte heller kunnat visa någon effekt från aspartam på varken blodsocker eller insulinivåer.”

        Vad säger du om det? Varför är de studier man kan hitta på google scholar mer tillförlitliga?

        Reply
        • Martina Martina
          2 December, 2015    

          För att där publiceras bara vetenskapliga artiklar och du kan söka på citation, år, universitet etc.

          Reply
          • pussel pussel
            3 December, 2015    

            Suck, jag tror jag ger upp.
            Dina svar är ju inga svar.

            Är det ingen annan som läser bloggen (och kommentarerna) som är intresserad av att vara med och skapa debatt? Att ifrågasätta det Martina skriver som “sanningar”? Sväljer ni allt rakt av? (Antar att alla som inte gör det slutat läsa bloggen just av anledningen att det inte är någon idé att ifrågasätta här).

            Trist, för jag är verkligen intresserad av dessa ämnen och tycker att du skriver bra. Men orka läsa en del (som jag tror) felaktigheter utan att ha möjlighet att ifrågasätta, skapa debatt, och möjligtvis komma ett steg närmare “sanningen”.

            Reply
            • Martina Martina
              4 December, 2015    

              Kära Pussel. Jag märker din frustration.

              Du ska inte läsa min blogg för att de jag säger är “sant” det är en personlig blogg med åsikter och tankar och funderingar i. Man ska givetvis kolla upp allting själv, och eftersom jag jobbat med forskning på flera sätt: Som forskare, som teamleader och som scientific editor där jag editerat artiklar så har jag inget förtroende bara för att en person kan slita fram en artikel som bevisar något. Man kan hitta en artikel som påstår vad som helst, särskilt eftersom det finns så mycket köpt forskning.

              Därför hänvisar jag nästan ALLTID till google scholar så att man själv kan välja vilka artiklar man får förtroende för. Finns det vetenskapliga artiklar som visar att sötningsmedel höjer insulinet?

              1. Nakagawa, Yuko, et al. “Sweet taste receptor expressed in pancreatic beta-cells activates the calcium and cyclic AMP signaling systems and stimulates insulin secretion.” PloS one 4.4 (2009): e5106.

              2. Malaisse, Willy J., et al. “Effects of artificial sweeteners on insulin release and cationic fluxes in rat pancreatic islets.” Cellular signalling 10.10 (1998): 727-733.

              3. Suez, Jotham, et al. “Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota.” Nature 514.7521 (2014): 181-186.

              4. Malaisse, Willy J. “Insulin release: the receptor hypothesis.” Diabetologia 57.7 (2014): 1287-1290.

              Du kan hitta mer själv på google scholar, men du kan också hitta artiklar som säger tvärtemot, och därför är det viktigt att i sin jakt på “sanningen” se vad som resonerar med en själv och inte.

              Reply
          • pussel pussel
            9 December, 2015    

            OK, tack för svaret!
            Jag vet att detta är en personlig blogg och du skriver förstås vad du vill och hur du vill. Men när du påstår något “så här är det” så vill jag iallafall gärna läsa en motivering till det. Jag tycker det är skillnad att skriva att “min magkänsla säger mig” eller “jag har läst detta i så många böcker och bloggar så jag tror verkligen att det är så här” än att skriva “så här är det, punkt slut”. Det senare saknar ju helt motivering och läser jag då att det är precis tvärt om i någon annan (i mitt tycke) pålitlig källa, då undrar jag ju verkligen var du fått det ifrån och varför du tror att det är så.

            Frågan är om jag orkar läsa igenom studierna, men jag borde verkligen göra det den här gången.
            Skulle vara intressant att höra dig och Jacob Gudiol diskutera detta (eller höra/läsa din motivering till varför studien han hänvisar till är “mindre värd” än de fyra du hänvisar till). Det är egentligen DET jag tycker är intressant. Alltså precis som du skriver så går det ju att hitta studier både för och emot nästan allting. Så varför tycker du att de studier du hänvisar till är mer trovärdiga än studier som visar motsatsen?

            Reply
  16. Lisa Lisa
    30 November, 2015    

    Jätteintressant men samtidigt lite deprimerande att höra att man inte ens kan keto-adaptera på ett par månader. Om man då dessutom råkar fuska någon gång så blir det nästan stört omöjligt. Och kaffet, går det att behålla det och ändå vara keto?

    En annan fråga som inte hör till inlägget men som jag funderat på många gånger är hur LCHF egentligen är för oss som har lätt för att bilda njursten? Det verkar som att det mesta som ingår i LCHF kost ökar risken för njursten: protein och kalcium bland annat. D-vitamin tillskott höjer kalciumhalten i blodet och c-vitamin ska tydligen också bidra till stenbildning. Jag har tagit högdos c-vitamin + MSM under hösten för att se om jag märker någon förbättring på hud och hår. Och 5000E d-vitamin dagligen också. Har precis gått igenom ett rejält njurstensanfall med en rätt stor sten. Har du åsikt om det kan ha ett samband och något förslag på hur jag ska tänka?

    Tack för bästa bloggen ever!!!

    Reply
    • pussel pussel
      1 December, 2015    

      Bra fråga! Jag har i flera år undrat vad som orsakar njursten.
      Åt du mycket ost innan du fick det? En kompis som fick njursten åt mycket brie (kanske annan ost också) innan han fick det. Jag undrar om det kan ha något med saken att göra.

      Reply
  17. Ulla-Karin Lundberg Ulla-Karin Lundberg
    30 November, 2015    

    Jag presterar betydligt sämre på Lchf-kosten.
    Har svårt få i mig fett då det enda jag kan äta är creme fr o smör/bregott, utan att magen blir som en ballong.
    Kokos/kokosfett går inte, då får jag sitta på toa resten av dagen.
    Mandelmjöl/fiberhusk gör mig uppsvullen i magen.
    Sötningsmedel använder jag sällan, och då äkta vaniljpulver.
    Gräddiga såser är inget för mig, inte heller färdiga köpta på flaska.
    Tyvärr är det svårt göra annat än gräddsåSer, så ibland äter jag det.
    Har ett jobb som är fysiskt tungt, behöver energi, men känns svårt hitta den.
    Känns betydligt bättre och jag är piggare med lite högre intag av kh, då jag styrketränar.

    Reply
  18. anders anders
    29 November, 2015    

    Idag körde jag tunga marklyft och kände mig urstark, laddade med fettkaffe före träning men hade inte ätit sen 21:00 kvällen före och passet var ungefär 11:00 vilket gör 14 timmars fasta… Har tränat många år och känner inte att jag behöver kolhydrater, jag är ju inte trött eller orkeslös på något sätt.

    Reply
    • Martina Martina
      30 November, 2015    

      Keto-adapted 😉

      Reply
  19. ScienceNurse ScienceNurse
    29 November, 2015    

    Wow, det här var nog nästan ditt viktigaste inlägg någonsin! Känns som om jag just fått mig serverat den felande länken som gör pusslet komplett. Det blir fem stjärnor, trippel A och alla Rockbjörnar som finns i universum till dig!

    Reply
    • Martina Martina
      30 November, 2015    

      Jaaa trippel A! 😀

      Reply
  20. Madde Madde
    29 November, 2015    

    Coolt! Har frågat förut men inte fått svar så jag fortsätter tjata. ? Vad finns det för andra sätt att uppnå optimal hälsa på förutom ketos?

    Reply
  21. Lina Lina
    29 November, 2015    

    Jag vet inte om man kan kalla det “re-feed” men jag gjorde lite avsteg från min framgångsrika strikta “keto-fakir-diet” nu i helgen. Gjorde bland annat Lchf-pizza med botten av ost, ägg och fiberhusk samt low-carb-chokladmuffins med mandelmjöl, kakao, sukrin och 70%-choklad. Kom givetvis ur ketos direkt och märkte även hur denna mat triggade aptiten på ett annat sätt än strikt keto-mat gör. Idag är jag tillbaka på strikta linjen med intervallträning i morse samt fettkaffe under dagen. Hoppas på att vara tillbaka i ketos på ett par dagar. 🙂

    Reply
  22. Henrik Hellberg Henrik Hellberg
    29 November, 2015    

    Hm nog kanske därför jag får mitt dopaminpåslag innan mjölkchokladen ens når magen. När den väl gjort det och efter nån timme kommer ut i systemet kommer steg 2- eufori. Jag har förstått det att mitt beroende är lite mer komplicerat än just det kemiska beroendet av sockret. För mig handlar det om tre delar: ett grundberoende , smaken och flykten/bedövandet.
    Mitt sinne har jag även märkt mår eg bäst av beska, sträva smaker. Då känner jag mig levande och klar. Väldigt söta smaker gör mig ibland aggressiv och slapp. Ibland behöver jag sött för att balansera men då antydan till sött, och inte i koncentrerad form.

    Reply
  23. Johanna Johanna
    29 November, 2015    

    Grym inspiration! 😀

    Jag försöker verkligen komma in i ketos, så nu kör jag på ca 60-70 g protein och jag siktar på 200 g fett. Lite kolhydrater vid mina 3 måltider per dag. Jag märker hur blodsockret sjunker men jag är inte i ketos riktigt ännu men kämpar på! 🙂

    Givetvis inget koffein, sötningsmedel eller alkohol heller 😉

    Reply

No Pings Yet

  1. Sötningsmedel: aspartam, sukralos och stevia - Next Level Biohacking on 4 December, 2018 at 07:00
  2. Hur uppnå viktnedgång och bästa hälsa on 29 November, 2015 at 13:56

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Martina on B3 flush som funkar!Absolut! :)
  • Camilla Timén on B3 flush som funkar!Hej! Jag har lite svårt att svälja tabletter och kapslar. Kan man ta ut innehåll…
  • IC on Hormonell fettinlagring – Enkelt illustreratGör ett nytt försök med länken https://martinajohansson.se/skoldkortelhormonet-r…
  • IC on Hormonell fettinlagring – Enkelt illustreratHej Frida! Bland annat här har Martina skrivit om det i bloggen och även på fler…
  • Frida Gylner on Hormonell fettinlagring – Enkelt illustreratHej Martina! Jag har plötsligt börjat lägga på mig vikt runt rumpa och lår. Dett…
  • IC on Om binjurarna & fettförbränningen!De beskriver att det bla kan vara T4 och T3 som är skevt och kan vara orsaken ti…
  • Nanna on Varför smala blir sjuka | STRESS värre än insulinresistens?Hej Har en fråga ang carnivore,har ätit det i en vecka(kött/ägg)mätte första ggn…
  • Katarina on Frågor & svar – ALLT om progesteronkräm!Hej Martina! Mycket spännande info här! Efter en stressig period har jag fått sy…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: