• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

Tänkte bara kika in & säga hej eftersom jag får Tänkte bara kika in & säga hej eftersom jag får en del meddelanden både här, på fb, bloggen, mailen, ja lite överallt helt enkelt! 😆 Ni är många som undrar vart tusan jag tagit vägen, vilket är en helt rimlig undring med tanke på alla ÅR jag uppdaterat DAGLIGEN! 

Blir sjukt glad att så många bryr sig så tänkte bara säga att jag mår bättre än på så väldigt länge, hade glömt bort att man kunde må SÅHÄR bra! 😄

Ni som följer mig har kanske noterat mina deppiga emo-uppdateringar mellan varven, men omedicinerad, ganska kraftig bipolaritet + arbetsnarkomani, visade sig va en totalt ohållbar kombo i längden! Livsstilen blev till slut megadysfunktionell, & jag kunde ju inte skylla på att jag inte VET bättre, för det gör jag ju! 🥵

Kom då successivt närmare beslutet att SLUTA kompromissa med min långsiktiga hälsa & börja prioritera mig själv! Ville bryta allt dysfunktionellt i grunden vilket jag gjorde & det har fasen varit ett av mina livs BÄSTA beslut! ❤️ 

Uppdaterar igen när jag får feeling, men tills dess är du välkommen att ställa frågor i kommentarerna, svarar som vanligt efter bästa förmåga! 🙃
Podd med min favoritsparris! 😄🌱 @asparre & j Podd med min favoritsparris! 😄🌱 @asparre & jag diskuterar om stress & stressresistens gör dig sjuk & om det kanske är värre än insulinresistens. Ja & sen biktar vi oss också! 😅🙈 DON'T MISS!!! ☝️Finns på 4health.se, alla poddplattformar & i stories! 

GREJER VI TAR UPP! 
🔥 Har du drabbats av kronisk STRESS? Hur vet man?
🔥 Får du inte rätt på din sömn?
🔥 Svårt att gå ner – eller upp – i VIKT?
🔥 HORMONELLA besvär?
🔥 Problem med MAGEN eller, trots att du äter bra i stort, något i maten som du absolut inte kan vara utan, trots att det gör dig slemmig i halsen och intolerant?
🔥 INFLAMMATION i kroppen, som du inte hittat orsaken till? Immunförsvar som attackerar fel grejer (tex dig?)

VI BERÄTTAR...
✅ Hur stressresistens fungerar, VAD SOM HÄNDER I KROPPEN, vilka symptom det ger upphov till – och varför!
✅ MÅNGA TIPS + bekännelser 🙈
✅ Varför stressresistens kan va farligare än insulinresistens.
✅ Kopplingen till våra stora livsstilssjukdomar; och till mer otydlig ohälsa.
✅ Varför & hur psykologisk stress förvandlas till kroppsliga sjukdomar!

BERÄTTA GÄRNA VAD DU TYCKER OM AVSNITTET!! ❤️

#4Health #hurkroppenfungerar #funktionsmedicin #blifrisk #hälsotips #självläkning #välmående #hälsosamlivsstil #naturlighälsa #holistiskhälsa #helhetshälsa #friskvård
#utmattning #binjureutmattning #utbränd #utbrändhet #hjärnhälsa #mentalhälsa #återhämtning #trötthet #hormoner #paleokost #lågkolhydratkost #näringsrikkost #hjärndimma #lchftjejer #biohacking #ketogenkost
#stressresistens #kroniskstress
[Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha [Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha vetenskapliga referenser osv! ☝] Jag har snöat in TOTALT på stress-resistens det senaste (s.k glukokortikoidreceptorresistens som förkortas GRR) & förfasas över hur otroligt destruktivt kronisk sympatikus-aktivering (fight & flight) kan vara, särskilt med tanke på att (vissa av oss 🙋‍♀️) är naturligt böjda åt det hållet!

Vi har dock alla olika stress-känslighet beroende på mängden kortisol- & T3-receptorer, ålder, kön, genetiska faktorer & hur vi funkar i stress-läge: Vissa blir super-motiverade, andra hyperkänslig eller tvärtom avstängda eller passiva. Utbrändhet brukar gå mer åt det apatiska hållet, men oavsett upplevelse så verkar just överdriven stress-signalering vara extremt skadligt för hela systemet, om det får tugga på år ut och år in, utan tillräcklig motreglering!

ALLT blir liksom lidande till sist. Det läskiga är att för typ 30 år sedan var GRR eller stress-resistens väldigt ovanligt, men numera har "de flesta" åtminstone något symptom. Oftast flera. 

STRESSBEDÖMNING FRÅN SYMPTOM 🧐
Om du inte kan bedöma din stressnivå för att du inte upplever dig som stressad, så kan du checka av lite hormonparametrar istället: är menstruationerna ok? Matsmältningen? sömnen? Humör & energi-nivåer? 

Det är sällan ett test säger mer än dina egna observationer, men dra dig inte för att boka in ett läkarbesök om du är orolig! ❤️

Om något grundläggande inte funkar, är någon form av stress en TROLIG kandidat! Kortisol, noradrenalin, adrenalin, dopamin & glutamat är ganska toxiska på höga nivåer. Särskilt glutamat som är nervsystemets gaspedal. Har du relativt sett mer dopamin än noradrenalin upplever du troligen inte stress som negativt, men får du stress-relaterade symptom så är det ändå för mycket för systemet! ⚠️

Berätta gärna om du känner igen dig i överdriven stress-signalering eller om du lyckats omprogrammera det!
Hej & Välkommen! Om du är ny följare här, ka Hej & Välkommen! 

Om du är ny följare här, kanske du undrar vad detta är för konto? "Next level biohacking" handlar inte om att chippa sig eller skaffa senaste health tech-prylarna, utan är tvärtom inne på low tech health, basic fysiologi (om hur våra mänskliga kroppar funkar) kryddat med personliga intressen som farmakologi, neurobiologi & hormonlära.

Jag har pluggat biokemi i många år & har snart en PhD i intermedicinska vetenskaper. Det jag lär mig vill jag stöta & blöta med dig som läser här, tillsammans med occasional rants & idéer kring fysiskt & psykiskt välmående. 

Mitt syfte är INTE att visa upp mig själv som "duktig" eller komma med pekpinnar. Då får du följa någon annan, för även om jag befunnit mig i "hälsosfären" i många år, har jag fortfarande mycket att jobba på. Vissa problem som bipolaritet, aspighet osv skriver jag om, andra inte. 

Det finns alltför många frihetsgrader inom konceptet "hälsa" för att någon med säkerhet ska veta allting, så titta gärna mekanistiskt (dvs hur det funkar i form av processer, istället för en massa varför), testa dig fram & glöm inte att ta allt du läser med en nypa oprocessat havssalt *skojar* 😅

Länken i profilen 👆 innehåller mängder med gratis-material så klicka där om du vill läsa mer! ❤️
  • Home
  • Kost & Hälsa
  • Mat och recept
  • Från värst till mindre värst (livsmedel)

Från värst till mindre värst (livsmedel)

11 September, 2015 58 Comments Written by Martina

Det är många som undrar om de kan äta ett visst (tvivelaktigt) livsmedel och fortfarande gå ned i vikt eller dämpa inflammation eller vad målet nu är. Mitt svar på frågan är alltid nej nuförtiden för att antingen så får man vara fokuserad på målet (eyes on the prize) eller så får man räkna med att inte uppnå det man vill uppnå. Det finns en viktig mental aspekt i detta och det är att man förhalar sina resultat så fort man avviker med sitt fokus. Det är därför det är allra viktigast att verkligen bestämma sig för vad man vill uppnå, före man börjar med halvdanna försök.

Efter att jag sagt nej på frågan om “men kan jag äta… och ändå gå ned i vikt” kommer alltid följdfrågan “men hur illa är det?”

Ja hur illa är det?

Här kommer min lista från värst till mindre värst så som jag ser det:

  1. Sötningsmedel, alla sötningsmedel exklusive stevia för att det inte är lika sött
    Men se upp med produkter där det står “sötad med stevia” för tittar man på innehållsförteckningen så är det ALDRIG sötat med 100% stevia utan alltid stevia + aspartam eller stevia + socker, stevia + sorbitol och så vidare. “Sötad med stevia” är att betrakta som en röd varningstriangel!!!
    ketchup stevia
    fotocred: http://bakasockerfritt.blogg.se 

    Alla sötningsmedel bör undvikas för de kapar belöningssystemet och får oss att äta saker vi inte behöver i mängder vi inte behöver. Socker är bättre än sötningsmedel. 

  2. Konserveringsmedel, tillsatser, smakförstärkare och bekämpningsmedel
    Det här är anledningen till att vi inom LCHF begränsar ett livsmedels innehållsförteckning till max 5 ingredienser för ju fler ingredienser ju troligare är det att det är tvivelaktiga ämnen i. Köp så naturlig mat som möjligt och skippa resten för många tillsatser är gift.
  3. Alkohol
    Jag vet att vi lever i en kultur som hyllar alkohol och försöker göra det till något hälsosamt (ett glas rött till maten, antioxidanter och så vidare) men alkohol är ett gift och behandlas av kroppen som ett gift. Det är givetvis skillnad på att dricka ett glas rödvin till maten eller att dricka sig stupfull, eller dricka massa drinkar, dock påverkar även ETT glas rödvin viktnedgång negativt.
  4. Vitt mjöl
    Gluten och snabba kolhydrater; terror för tarmslemhinnan, immunförsvaret och tarmfloran. Därtill även beroendeskapande. Vitt mjöl blir till socker i kroppen som påverkar blodsockret och förhindrar viktminskning.
  5. Socker
    Socker är ett gift som vi inte är anpassade för att hantera, men jag sätter ändå socker på plats nummer 5 här på listan för det inte är värst.
  6. Margariner
    En kemisk sörja som ingen bör få i sig överhuvudtaget, dock verkar det som att fettfördelningen i många margariner är rätt okej. Lätt inflammatoriskt och naturligtvis onyttigt, men människor har trots allt överlevt margarin och skadeeffekterna är inte så stora som för socker och alkohol.
  7. Mejeriprodukter
    Ingen “tål” mejerier – ALLA är intoleranta mot processade mejerier fulla med inflammationsdrivande och beroendeskapande mjölkproteiner. Mejerierna kan även öka IGF-1 vilket ökar risken för cancer. Om det finns en stor bromskloss för just viktminskning, ketos, inflammation så är det denna livsmedelsgrupp så låt bli den. Jag vet att det är svårt, men gör det bara. Du kommer må SÅ mycket bättre!
  8. Nötter och frön
    Sist ut är nötter och frön. Det är ofta rika på ämnen som är giftiga för människor, jornöttter innehåller aflatoxin till exempel. Frön är oerhört irriterande för tarmarna och rent generellt har de dåliga fettprofiler. Nötter är alldeles för w6-viktade för att vara hälsosamma men macadamia eller valnötter kan vara ok pga sin höga fettthalt och att de innehåller vegetabiliskt EPA som människor ändå kan tillgodogöra sig i viss mån.

Om du är fast i substitutträsket med mycket ersättningsprodukter, är beroende av mejerier, nötter eller sötningsmedel så rekommenderar jag dig verkligen att sluta med den typen av icke-mat. Du kommer må så otroligt mycket bättre! När jag började med LCHF så var skillnaden i mitt mående så stor att jag trodde att det inte gick att må bättre – men det gjorde det. Idag är jag väldigt glad över att jag slutade med mejerier och ersättningsprodukter för det är inte kompatibelt med optimal hälsa!

Dela det här:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
Kost & Hälsa, Mat och recept
Varför IIFMM inte är en bra idé!
Den här helgen gjorde vi något sjukt jobbigt!

58 Comments

  1. Ebba Ebba
    20 November, 2019    

    Tack för en alldeles fantastiskt sida!!!
    Hur är det med ekologiskt vanligt smör? Hur får du i dig 200g fett per dag utan smör o mjölkprodukter o nötter lr fröer? Jag trodde jag gjorde rätt som bl.a. åt massa smör för att uppnå 200g fett per dag??

    Reply
    • Martina Martina
      21 November, 2019    

      Kött, fisk och ägg 🙂

      Reply
  2. Mikael Mikael
    10 November, 2016    

    Hej, frågan är om “Budwig diet” är ok?
    Det är keso (med mjölkprotein och kasein?) och linfröolja sammanmixat. Sägs vara anti-cancer, och ska påverka balansen mellan de elektriskt negativa cellmembranen och de elektriskt positiva näringsämnen, vilket har en betydelse för en frisk celltillväxt.
    https://thetruthaboutcancer.com/budwig-diet-protocol-cancer/

    Reply
    • Martina Martina
      10 November, 2016    

      Jag läser nu och för mig låter det helt galet. Det kan vara så att jag missar något, men i min värld hade det där varit en big no-no!

      Reply
  3. Ebba Ebba
    19 September, 2015    

    Och jag måste bara fråga! Hur känner man att man blir beroende av mjölkprodukter eller på vilket sätt? Är det belöningssystemet?

    Reply
  4. Ebba Ebba
    19 September, 2015    

    Hej!
    På vilket sätt menar du att man mår bättre av att utesluta de här produkterna? Äter i princip varje dag ganska stora mängderav just kvarg och keso (även sötströ och nötter) men undrar på vilket sätt de kan få mig att må sämre? Blir man tröttare eller känner av att man äter mjölkprodukter, eller hur hänger det ihop? 🙂
    Din blogg är otroligt intressant!
    Mvh Ebba

    Reply
    • Martina Martina
      20 September, 2015    

      Tack Ebba; försök att sluta med mejerierna – då märker du om du är beroende. Likaså med sötströ! Utan mejerier kommer du uppleva ett klarare fokus och bättre skärpa.

      Reply
  5. Mia Mia
    18 September, 2015    

    Tack för bra blogg, bra böcker och ett vettigt sätt att förmedla dina kunskaper! Jag ställer mig frågande till det här med att inte äta vissa nötter. Ex. är chia en grym källa till, ja, det mesta. Hur kan chia inte klassas som “riktig mat”? Jag undrar också kring jordnötter, som dyker upp i dina recept och på mat du själv köper, är jordnötter ok men inte chia? Tacksam för förtydliganden då jag är något förvirrad över budskapen.

    Reply
    • Martina Martina
      19 September, 2015    

      Nej jordnötter är absolut inte ett ok livsmedel men jag äter det ibland ändå, liksom alkohol och mejerier. Gongbao chicken, min favvorätt här i Shanghai innehåller jordnötter tex men jag pillar inte bort dom. Chiafrön är ok då och då men inte hela tiden pga att de inte är så snälla mot tarmarna.

      Reply
  6. Jen Jen
    17 September, 2015    

    Jag har lyckligtvis slutat med allt på denna lista! =) (tom kaffe sen i maj detta år!!) …förutom sötningsmedel… 🙁 Faan! Men! Jag har iaf lyckats halvera mängden sen nån månad tillbaka och målet är såklart att kunna sluta helt tillslut!

    Reply
  7. maddelena maddelena
    16 September, 2015    

    Hej 🙂 är nyfiken på chiafrön? Det är ju ett frö , men har mycket omega 3. Påverkar det viktminskning?

    Reply
    • Martina Martina
      17 September, 2015    

      Man kan äta chiagröt ibland, men inte varje dag om man vill ned i vikt. Bara bort med allt som inte är riktig mat 🙂

      Reply
  8. Hillevi Hillevi
    16 September, 2015    

    Tack för en superbra blogg, gillar den skarpt! Jag är också lite nyfiken på vinets inverkan på viktminskning. Vad är det som gör att man inte får samma viktminskning om man tar ett glas vin? Förutsatt att man INTE äter mer på grund av det (och självklart inte socker el gluten).

    Reply
    • Martina Martina
      16 September, 2015    

      För att det är ett gift som kroppen prioriterar att hantera, + påverkar blodsockret.

      Reply
  9. Hillevi Hillevi
    16 September, 2015    

    Tack för en superbra blogg, gillar den skarpt! Jag är också lite nyfiken på vinets inverkan på viktminskning. Vad är det som gör att man inte får samma viktminskning om man tar ett glas vin? Förutsatt att man äter mer på grund av det (och självklart inte socker el gluten).

    Reply
  10. Cecilia Cecilia
    14 September, 2015    

    Hej Martina,

    Läste ifatt mig några sidor med inlägg och har en undran gällande inlägget om din ketonmätare.
    Du skriver att ditt kaloriintag ligger på 500-1500/ dag och att du därmed räknar med fettförbränning.
    Upplever själv en platå just nu i min viktnedgång och undrar hur du ser på att ett för lågt kaloriintag sätter kroppen i svältläge och att fettförbränning / viktnedgång därför uteblir.

    Undrar också om du har erfarenhet av och synpunkter på Lean Extreme (Fairing) ?

    Reply
    • Martina Martina
      14 September, 2015    

      Jag vet inte vad Lean Extreme är för något 🙂

      Svältläge osv ger inte minskad viktnedgång, tvärtom. Jag vet inte varför alla tror att man stannar i viktminskning av att äta “för lite” det är precis tvärtom.

      Reply
      • Cecilia Cecilia
        14 September, 2015    

        Tack för svar!

        Är en av dem som tror att man stannar i vikt minskning av att äta för lite. Eller trodde – utveckla jättegärna hur du menar.
        Förbränningen går alltså inte ner till minimal ??

        Reply
        • Martina Martina
          14 September, 2015    

          Det finns inte så mycket att utveckla. Äter du mindre så går du ned i vikt, förbränningen fungerar inte så att den stannar om man inte äter: http://martinajohansson.se/ej-farligt-ata-for-lite/

          Reply
  11. Sofhia Sofhia
    13 September, 2015    

    Men nu förstår jag inte det här med nötter, andra säger ju att lite nötter är nyttigt och bra som godis?
    Vad ska man då äta istället för nötter om man vill unna sig lite “godis” på helger? Eller gäller det bara för dom som vill gå ner i vikt? Själv vill jag hålla kvar vikten och inte gå ner eller upp mer men vill ändå unna mig något gott och nyttigt på helger då resten av min familj äter sitt lördagsgodis ?

    Reply
    • Martina Martina
      14 September, 2015    

      Ja ät lite nötter då om det bara är någon gång ibland, men att det är nyttigt stämmer inte. Mycket omega 6 oftast och inte så snällt mot tarmarna 🙂

      Reply
  12. Linda Linda
    12 September, 2015    

    Sprang till skafferiet och kollade flaskan med Felix ketchup som mina barn får. Fast i den hittar jag ingen annan sötning än stevia. Förhållandevis ren innehållsförteckning..

    Reply
    • Robert Robert
      9 November, 2016    

      Sneglade precis på ketchupflaskan med stevia av Felix och visst finns där en bov – stärkelse.

      Reply
  13. Kattizzz Kattizzz
    12 September, 2015    

    Hej! Om man blottlägger nötter som man gör inom paleo o rawfood så borde ju gifterna försvinna? O då har man väl nyttigheterna kvar tänker jag 🙂

    Reply
    • Martina Martina
      13 September, 2015    

      Det blir mycket bättre efter blötläggning 🙂

      Reply
  14. Jerker (Energetic and Productive) Jerker (Energetic and Productive)
    12 September, 2015    

    Mja, det är jävligt enkelt att ta en näve frön här och där bara för att det är så ENKELT. Ska pröva att inte handla hem nåt mer i nån vecka och se hur det känns utan : ))

    Reply
  15. Emilia Emilia
    12 September, 2015    

    Hej! Skulle du kunna utveckla lite mer kring nötter och frön? Gäller det även när man blötlagt/groddat dem? Och när det gäller alfatoxin är det väl ändå mögelsvampar som kan finnas på nöten och inte nöten i sig? Har läst någonstans att det finns en risk för det hos alla fetare nötter och fröer, därför ska man alltid förvara dem i kylskåp.

    Reply
  16. Charlotte Charlotte
    12 September, 2015    

    Tjena Martina!
    Tack för listan, när du skriver om top worst känns det som att allt makes lite more sense. (Pluggar med indier och hjärnan tänker nästan enbart på svengelska ?)

    Jag har, efter en sommar med för stora utsvängningar angående socker, kolhydrater och alkohol, äntligen tagit mig i kragen igen. Är allergisk mot gluten och mjölkprotein, så de punkterna har jag alltid skippat.
    Min fråga är -hur lång tid brukar det ta innan kroppen märker att man är snäll mot den igen? Undviker allt på din lista, inklusive spannmål/baljväxter/soya.

    Reply
    • Martina Martina
      13 September, 2015    

      Det tar ett par månader att svänga om så det är bara att hålla ut 🙂

      Reply
  17. Astrid - allt kan en göra bättre själv Astrid - allt kan en göra bättre själv
    12 September, 2015    

    “Det är därför det är allra viktigast att verkligen bestämma sig för vad man vill uppnå, före man börjar med halvdanna försök.”
    Sååååå viktigt! Det är därför jag lite släppt viktnedgången just nu, jag är helt enkelt inte fokuserad och intresserad nog. Jag försöker leva så “ok” som möjligt men tänker liksom inte lura mig själv när jag hela tiden lagar rawfood-kakor att jag kommer gå ned i vikt, liksom. Däremot är de ett bättre val till fikat, men det ÄR ju “fikabröd” likväl.

    Däremot har jag snart renoverat färdigt ett rum, för det kunde jag fokusera på 😉

    Reply
    • Martina Martina
      13 September, 2015    

      Låter bra! 🙂

      Reply
  18. Lise Lise
    12 September, 2015    

    Dette var sparket jeg trengte! Jeg vet nå at meieriprodukrene er min fiende?
    Har spist “rent” en uke med unntak av smør…? Har oppfattet at det ikke er så ille, evt lage gee er det beste selvfølgelig.
    Jeg har familie og en mann som ikke er på samme sti som meg. Det gjør det vanskelig i perioder å holde meg på riktig vei. Men alle har godt av mitt fokus for da blir det mindre enkle karbohydrater. Middagen har jeg kontroll på. Nistemat og frokost gir de største utfordringene.. Takk for at du deler kunnskapen!

    Reply
  19. Xiro Xiro
    12 September, 2015    

    Läst Mjölkrevolutionen av Fredrik Colting? Har inte läst den själv, men hans koncept med rena oprocessade animalier verkar intressant!

    Reply
  20. Xiro Xiro
    12 September, 2015    

    Sötningsmedel ger blodsockerdipp, för det lurar kroppen att köra på med insulin! En bekant har testat Cola Zero i labb på flera personer. Alltså motverkas hela syftet, för dippen triggar intag av den snabba energin som Zeron saknade. Man kanske kan stålsätta sig mot någon dipp då o då men man pallar inte ofta. Bättre att lämna såna korkade produkter på butikshyllan.

    Reply
  21. Xiro Xiro
    11 September, 2015    

    Martina, vad anser du om A2-mjölk och produkter gjorda på den, t ex feta?
    I din avrådan, menar du alla mejeriprodukter, även smör, alla ostar, grädde, creme fraiche, fet yoghurt, kefir, ohomogeniserad fullfet mjölk?

    Reply
    • Martina Martina
      12 September, 2015    

      Helt oprocessade mejerier är ok men är det inte förbjudet i Sverige? Jag vet att det finns i Californien och jag ska äta det när jag kommer dit i oktober, men tex i Kina är ALLA mejerier UHT och ultraprocessade. Kan man få tag i grassfed butter, A2-mjölk osv så är det ju toppen.

      Reply
      • Sonja Sonja
        12 September, 2015    

        Här i Tyskland kan man lätt få Tag på såna mjölkprodukter och därför fortsätter jag äta de.

        Reply
        • Martina Martina
          13 September, 2015    

          Så länge det fungerar och känns rätt för dig och din kropp så är det bara att fortsätta 🙂

          Reply
      • Xiro Xiro
        12 September, 2015    

        Det finns lågpastöriserad ohomogeniserad fullfet mjölk i vanliga butiker, t ex ICA säljer Skånemejeriers ekologiska gammeldags. Jag ska maila dem o fråga om den är A1 eller A2. Tyvärr har jag bara sett UHT-variant av get- o fårmjölk (A2) i butik.

        Reply
      • Henrik Henrik
        12 September, 2015    

        Jag skojade till det förstås. Men jag älskar det och har det på sparris och andra grönsaker. Det passar nästan till allt. Är ett gott tilltugg till rödvin och innehåller ca 40 % protein. Men det är du som är geniet här så jag får väl försöka skala ner konsumtionen.

        Reply
      • Henrik Henrik
        12 September, 2015    

        Det finns opastöriserat franskt smör i Sverige. Exempelvis i Winjas grosshandel på Bergsgatan i Stockholm

        Reply
        • Martina Martina
          13 September, 2015    

          Så fint! Det får testas när jag är i Sverige nästa gång

          Reply
  22. Åsa Jägerholm Åsa Jägerholm
    11 September, 2015    

    Halloj,
    Har du möjlighet att skriva mer om punkt 3, alkohol. Jag undrar hur påverkar de inre organen, njurar, lever, slemhinnor, matsmältningskanalen, hormoniellt…allt! Vill veta allt om de negativa aspekterna. Dricker bara vin när jag dricker men funderar på att helt lägga av med det. Du skriver så bra så det skulle vara en sådan stor inspiration om du sammanfattade rubbet så som bara du kan. (oops, lät som fjäsk det sista men du är så BRA)
    Med vänlig hälsning Åsa

    Reply
    • Martina Martina
      12 September, 2015    

      Tack Åsa! 🙂 Betrakta alkohol som ett gift, tänk att när det kommer ned i magen så tar tamfloran stryk och därmed immunförsvaret. Det är därför man lättare blir sjuk när man druckit alkohol för att kroppen blir nedsatt. Det finns INGA fördelar med alkohol, det är som med mörk choklad som vi lurats att tro är en hälsoprodukt. Det är det inte.

      Reply
  23. Jenny Jenny
    11 September, 2015    

    Var det någon anledning till att du inte tog med andra livsmedelsgrupper? Kan tycka att spannmål är värre än mejeriprodukter och baljväxter (soja bl.a) är värre än nötter… Av min egen erfarenhet då. Men det kanske är “paleo placebo” 😉

    Reply
    • Martina Martina
      12 September, 2015    

      Tack! Nä detta är min lista som jag ser det bara, men man kan absolut tycka att spannmål är värre än mejeri eller soja värre än nötter. Det är individuellt. Du har helt rätt i att soja inte är toppen 🙂

      Reply
  24. Anna Anna
    11 September, 2015    

    Tack, så det är mjölkproteinet som är boven alltså, borde jag ju kunnat räkna ut själv 🙂

    Ha en bra helg!

    Reply
  25. Daniella Daniella
    11 September, 2015    

    Men, hur kan sötningsmedel vara värre än socker? Ger ju inga blodsockersvängningar!

    Reply
    • Martina Martina
      12 September, 2015    

      För att det är giftigt för hjärna, ett neurotoxin.

      Reply
  26. Henrik Henrik
    11 September, 2015    

    Men jag vill äta parmesanost! Hur illa är det?

    Reply
    • Martina Martina
      11 September, 2015    

      😉

      Reply
  27. Helen F Helen F
    11 September, 2015    

    Right on target!

    Nötter. Nötter nötter. Det är som med godis. Har jag börjat igen är det svårt att sluta. Senaste tiden har jag velat ha lite härligt krispiga sötmandlar till mitt morgonfettkaffe. Men jag har ändå varit lite tveksam till det, även om det är så gott. Får se det som godis och begränsa intaget.

    Längtar jag starkt efter ett livsmedlel är det ofta inte bra. Sockersug föder sockersug, bröd är knark för mig. Igår hade familjen varma mackor, doften var hemsk, den fick mig så sugen på bröd. Gjorde kesoplättar med västerbottenost, med majo och skinka till istället.

    Är ost som västerbotten och brie lika illa som “oprocessad” mejeri, som grädde eller yoghurt?

    Reply
  28. M M
    11 September, 2015    

    Vad tycker du t.ex. om Chia-frön? Dessa är ju väldigt hypade idag.

    Reply
  29. Sonja Sonja
    11 September, 2015    

    bra lista, men jag har inte negativa erfarenheter av att gå ner i vikt med mejeri. tvärtom då jag håller mig längre mätt med mjölk i kaffe än med det s.k. ‘bulletproof’, och har inget problem med varken laktos eller kasein. men visst äter jag inte mejeri hela dagen och jag kör bara grass-fed mjölk som har en lite annorlunda sammansättning.

    Reply
  30. Madde igen Madde igen
    11 September, 2015    

    Hej det är jag igen!
    Har du något tips på hur man pluggar smart? Det är ju en sak att läsa och anteckna men hur kommer man verkligen ihåg allting? Hur blir man effektiv när man pluggar?

    Hoppas att du har tid att svara. ?

    Reply
    • Martina Martina
      11 September, 2015    

      Hej, ovanför inläggen ser du en kategorilista. Klicka på powerthinking, där delar jag med mig av mina bästa tips 🙂

      Reply
  31. Madde Madde
    11 September, 2015    

    Hej!
    Jag älskar din kunskap! Jag vill också kunna allt det här! Vad har du pluggat? Vad läser du? Vart börjar man? Jag läser biologi nu för att börja någonstans. Sen då? Vill ha tips! ?

    Reply
    • Martina Martina
      11 September, 2015    

      Jag har pluggat M.Sc Biophysics och M.Sc Biomedical Engineering på Chalmers, bachelor i bioteknik 🙂

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Marie on Flykten från arbetslägret & allt jag redan visste men ej begrepVad kul att få en uppdatering! Har gått in och kollat lite titt som tätt och tän…
  • Martina on Flykten från arbetslägret & allt jag redan visste men ej begrepKolla en bipolär-screening grejs från google, hittar denna t.ex https://www.inte…
  • Karin on Flykten från arbetslägret & allt jag redan visste men ej begrepAlright det var bara ett tips ❤. Aha en gård, vad mysigt ❤. Ankorna är så roliga…
  • Erica on Flykten från arbetslägret & allt jag redan visste men ej begrepSöta du! Vilken resa du gjort. Igen. Just insett hur icke autentiskt de flesta m…
  • Martina on Flykten från arbetslägret & allt jag redan visste men ej begrepJag tror att man hittar en psykolog eller terapeut som jobbar psykodynamiskt! Dä…
  • Martina on Flykten från arbetslägret & allt jag redan visste men ej begrepSnart klar! Ska skriva ihop allting bara 🤓
  • Martina on Flykten från arbetslägret & allt jag redan visste men ej begrepEn del i min hjälp handlar om mentalisering (mentaliseringbaserad terapi) att ko…
  • Martina on Flykten från arbetslägret & allt jag redan visste men ej begrepTack fina du! ❤

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson