Lightprodukters påverkan på ketos/viktnedgång

De allra vanligaste sötningsmedlena är aspartam, sukralos och acelsulfam K. De är kalorifria och enligt alla källor ger de ingen påverkan på blodsockernivåerna. Dessa sötningsmedel finns i “allt”, i alla lightdrycker och de flesta lågkalori/lågkolhydrat produkter.

I godis (viktväktargodis tex) och tuggumi (sockerfritt) finns ofta sockeralkoholer. Det är nått annat än aspartam-liknande sötningsmedel eftersom de faktiskt innehåller både kalorier och kolhydrater! De kan heta Sorbitol, Xylitol osv, sluta på ändelsen -ol helt enkelt. De sänker ph i munnen och anses därför vara “bra” för tänderna. Även sukrin är en sockeralkohol (ethandiol)  Det är den man har i kaffet, de små tabletterna du vet. Det kan även finnas i bakverk/kakor som ska va sockerfria.

Alla produkter som innehåller artificiella sötningsmedel och sockeralkoholer märks som sockerfria!

Sockeralkoholerna är väldigt flyktiga till sin natur, de försvinner snabbt ur blodet och “hinner” inte påverka blodsockret så mycket. Därför kan man räkna 50% av sockeralkoholerna som “riktiga kolhydrater”, men om man vill vara noga så räknar man med att 100% av de man får i sig kommer ut i blodet. Om ett lowcarb godis innehåller 10g sockeralkoholer står det oftast 0g kolhydrater, vilket både är sant och falskt. Av dessa 10g kommer mellan 0g-5g att påverka blodsockret litegrann, eller mer.

insulinhormonet

Men hur är det med aspartam, sukralos och acesulfam-K då, de går ju rakt genom kroppen?

Här finns ett stort frågetecken men det är egentligen inte så avancerat som man kan tro. Let me do some reversed engineering 😉 Vad finns i sötade light produkter? Sötningsmedlen som ger söt smak, diverse kemikalier och ofta syror (tex fosforsyra) Den söta smaken i sig påverkar hjärnan direkt när vi känner den på tungan via sötmareceptorer. Det smakar precis som socker och den här perceptionen av socker kan för känsliga hämma viktnedgång genom insulinhöjning. Kroppen reagerar fysiskt på en psykisk upplevelse av sött, precis som när man tror att man ska dö när man åker berg-och-dalbanan 😉

Om man ofta äter sött (sockerfritt sött) kan kroppen triggas till insulinhöjningar även om man fortfarande är i ketos. Det gäller inte alla – vissa är särskilt känsliga för Acesulfam-K, andra tål inte tuggumi (för ketosen alltså.)

Så, vad hade vi mer. Jo själva sötningsmedlet. Även om ett sötningsmedel inte ger någon blodsockerpåverkan kan det fortfarande ha en svag hormonell påverkan! Aspartam sägs till exempel påverka serotoninnivåerna i hjärnan och hämma mättnadskänslorna. Att dricka light dryck till maten gör att man vill ha mer mat än om man hade druckit vatten eller ingenting.

Syrorna

Visst, de höjer ph i munnen (sorbitol och xylitol) och är “bra” för tänderna, medan vissa syror från light drycker skadar tänderna. Men, vad händer i kroppen? Fosforsyra och citronsyra kan faktiskt hämma metabolismen eftersom de kan störa citronsyracykeln (i stora mängder!) och i sin tur hämma fettmetabolismen. Hur stora mängder det handlar om vet jag inte, men helt klart intressant. Många får dessutom olustiga effekter av citronsyran i läskdrycker, såsom förvärrade allergier! Det är inte citronsyra från citron i dessa drycker, utan syntetiskt framställd från en mögelsvamp.

Slutsats

Man får känna efter själv hur kroppen reagerar. Om man blir sugen/hungrig efter att tex ha druckit en massa fun light eller annan söt/sockerfri dryck. Då har kroppen reagerat på detta “sockerfria” genom att sätta till lite insulin och därmed ta bort lite socker från blodet, trots att de inte har skett någon blodsockerhöjning. Det här har jag upplevt, jag blir jättehungrig efter några glas fun light strawberry till exempel! Personligen verkar jag tåla cola zero eftersom jag uppfattar den som besk och inte söt, men jag dricker inte cola zero av samma skäl som jag inte dricker andra ihopblandade kemikalier.

Det bästa är såklart att bara stryka allt sötsliskigt och aldrig se åt de igen, särskilt för sockerberoende/frossare/hetsätare! Man kanske kan spara på sockerfria produkter till en dag då man hade tänkt “unna” sig? Hur som helst verkar det tyvärr inte som att man kan godkänna alla lightprodukter rakt av, även fast de är sockerfria.

Så för att vara på den säkra sidan, och för att inte hämma sin viktminskning så – bort med följande!

E 420 sorbitol, sorbitolsirap
E 421 mannitol
E 950 acesulfam K
E 951 aspartam
E 952 cyklaminsyra, cyklamater
E 953 isomalt
E 954 sackarin, sackarinater
E 965 maltitol, maltitolsirap
E 966 laktitol
E 967 xylitol

Sen kanske man kan testa ett sötningsmedel i taget och se vilket som rubbar ketosen. Sockerfria tuggumi är kända för att kunna rubba ketos, så va försiktig med till exempel V6 och dylikt. 

 

20 thoughts on “Lightprodukters påverkan på ketos/viktnedgång

  • Jag tror inte det för man kan ju inte ha så mycket stevia på saker innan det blir äckligt. Nån droppe (flytande) eller en bråkdel av en tesked innan det blir beskt (för mig)

 1. Gäller detta även för kryddteer som uppfattas som söta? Jag tänker sådana som innehåller typ lakrits och sådant. 🙂

   • Nej, det är erythrit, de har inga kalorier och ingen inverkan pa blodsockret, jag märker iallafall inget…
    sockeralkoholer skyddar tänder men har kalorier…eller?

    • Det är inte blodsockret utan insulinet som påverkas i så fall.

     Sockeralkoholer sänker pH i munnen, i alla fall xylitol. Därför säger man att det är bra för tänderna, men är det verkligen sant? Sockeralkoholer innehåller ofta kalorier och kolhydrater även om det är alkoholer 🙂

 2. Så sant om Citronsyran och det är väldigt dåligt med information om det. Min man har i flera år haft stora problem med astma, eksem (som blossade upp över hela kroppen) och han var konstant snuvig.

  Vi testade att utesluta alla möjliga livsmedel, ägg, fisk, nötter, mejerier etc etc men fick inget konstant resultat, det kunde blossa upp när som helst och gick aldrig riktigt bort.

  Men så råkade jag trilla över information om citronsyra när jag höll på att kolla upp olika e-nummer efter att ha läst boken Den hemliga kocken, som handlar om livsmedelstillsatser. När jag läste att citronsyra framställs av mögel samt att andra personer hade uteslutit det och blivit av med samtliga symptom så tänkte jag varför inte. …. vi började läsa innehållsförteckningarna (ännu mer, de skriver ofta bara ut e-numren) så blev han dramatiskt mycket bättre på bara en vecka. Helt fantastiskt!

  Det som faktiskt är ett problem är att han fortfarande ganska ofta får i sig doser, då det med största sannolikhet finns i all restaurangmat samt när man är bortbjuden. Men allt är under kontroll, ingen eksem över huvudtaget, mycket bättre astma och han blir snuvig när han fått i sig citronsyra någonstans ifrån. Om det blir större doser kommer eksemen tillbaka direkt.

  Martina (eller någon annan kunnig), en fundering jag har är kring magnesium, vi har inte lyckats hitta någon som inte är bunden till citrat, då det tydligen gör att magnesiumet är effektivare om de binder den till citronsyra. Finns det olika slags syror? eller är det någon annan sort än citronsyra som används för magnesium. Han har ibland problem med sendrag och magnesium brukar hjälpa men det känns inte riktigt värt att få eksem istället. Jag har letat men inte hitta något alternativ. Tänkte att kanske du vet om några alternativ. 🙂

  För den som känner igen symptomen och vill testa utesluta citronsyra så rekommenderar jag att läsa ALLA innehållsförteckningar på ALLT och lär dig samtliga e-nummer. Vi har hittat citronsyra i följande produkter, mozzarella, korv, såser, pyttipanna, chips, tortillabröd, alla sylter, glass, salsa, musslor i burk, krossade tomater mm så det kan verkligen vara överallt och det verkar utifrån vår erfarenhet vara så att tillverkare byter syra som de använder lite då och då i sina recept utan att det syns, så även märken som varit säkra förra gången kan denna gång ha citronsyra i sig.

  • Äter du mindre av sötningsmedel? Jag kan säga att jag definitivt äter MYCKET mer om det är sött! Testa att äta vispad grädde som den är, och testa sedan att vispa grädde med lite sukrin eller annat sötningsmedel i.

 3. Vad tar du för BCAA? Har det sötningsmedel? Jag tar BCAA med aspartam-sötning. Det är alldeles för sött men det är svårt att hitta något som bara har en touch av sötma för att underlätta att få i sig det. Har också märkt att BCAA med aspartam höjer mitt blodsocker. Provat några ggr att mäta enligt följande: 1 fastande mage – 2 BCAA – 3 mäta blodsocker 10min efter och 1timme efter. Höjer blodsockret från 4,4mmol till 5,1mmol ca.

  • Jag äter inte BCAA längre 🙂 Det finns ju dock kapslar från tex succeeder utan aspartam i, men det är själva aminosyrorna som höjer BS.

 4. Jag följer (försöker i alla fall 🙂 ) ditt kostschema men misstänker att mitt tuggande av Extra kan påverka om jag är i ketos eller inte. Framför allt när jag läst ditt inlägg ovan så är det nog bidragande till att jag går in och ur ketos och hur många tuggummin det blir framför datorn på jobbet när jag känner att jag behöver friska upp munnen. Har du därför tips på annat att ta för att bättra på andedräkten? Munsprejer innehåller väl också massa sötningsmedel misstänker jag och är man känslig så kanske kroppen påverkas av det?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.