Vad är sukralos?

Sukralos är de sötningsmedel som håller på att ta över aspartamets roll då det är billigare att tillverka och kan användas i mindre mängd, eftersom det är ännu sötare. (sukralos är 600ggr sötare än socker, och 4ggr sötare än aspartam)

Vad är sukralos?

Sukralos är en sockermolekyl (vanligt socker, sackaros) där man har bytt ut 3 OH-grupper (syre, väte) mot klor. Det kallas selektiv klorering. Eftersom OH-grupperna är utbytta mot kloratomer får man ett högst onaturligt klororganiskt ämne från ett annars väldigt naturligt ämne (socker). Sukralos kan inte brytas ned, det är väldigt naturfrämmande och ingår i samma ämnesgrupp som DDT, PCB, dioxiner, freoner och klorerade lösningsmedel. I sverige har avvecklingen av klororganiska ämnen prioriterats sedan 70-talet, men eftersom ekonomiska intressen alltid går före dyker det nu upp i maten.

Var finns sukralos?

I ketchup, light-drycker, ARLAS yoghurtar, lite överallt helt enkelt.

Vad händer i kroppen?

Kloratomerna gör sukraloset mer lipofilt än socker. Lipofilt betyder att det kan binda till fett, något vi har ganska mycket av i kroppen. Vi kissar inte ut allt sukralos utan en del tas upp i blodet och sprids i kroppen. Kloratomerna gör också sukraloset alkylerande, det betyder att det reagerar med och förstör viktiga biologiska molekyler. Alkylerande betyder ofta cancerogent eftersom alkylerande ämnen är genotoxiska (orsakar genskador) och är allergena (kan orsaka allergi.)

Nackdelen med Sukralos såsom jag ser det är att det håller kvar våra smakpreferenser på en starkt söt nivå. Vi behöver mer sött för att tycka att något är gott, vilket kan öka de totala sockerintaget. Än så länge behöver inte mängden sukralos deklareras så sötheten i lightdrycker kan ökas utan kontroll. Det är ganska oroväckande att förekomsten av sådana här ämnen ökar, men än så länge är de kanske ingen panik. Jag säger jämt att det inte är giftet i giftet som är giftigt utan mängden, så man kan fortfarande ta en cola zero med gott samvete. Men, man bör absolut försöka avveckla sina söta laster på lång sikt.

I vårt moderna samhälle gör vi redan så mycket skadliga saker mot oss själva, jobbar för mycket, stressar, solar, röker, äter tonvis med socker och tar droger. Aldrig förr har ohälsan varit så på sin topp, så i det stora sammanhanget är sukraloset ganska oskyldigt, men definitivt ett steg i helt fel riktning.

One thought on “Vad är sukralos?

  1. Toppen inlägg! Testar din glass ikväll, men undrar om du kanske skulle kunna göra ett liknande inlägg om Stevia? Det verkar vara väldigt delade åsikter om Stevias effekt på insulin och jag är minst sagt lite förvirrad där.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.