Det här ämnet förtjänar egentligen ett långt inlägg men kolesterol är inte så crazy, sexy, cool så jag ska ta det kort! Anledningen till att jag måste ta upp detta är kommentarer och mail från oroliga LCHF:are som fått högre kolesterol av LCHF. Det är helt normalt och helt ofarligt, låt mig förklara varför!
Vad är kolesterol?
En fett-transportör. Ju mer fett vi äter ju mer fett åker runt i blodet och används till till exempel uppbyggandet av cellmembran, och sen åker det som inte används till levern och gallan, bryts ned och rensas ut. Ju mer fett, ju mer fett-transportörer dvs högre kolesterol. Det är helt naturligt!
Vad gör kolesterol?
Utöver att vara en farkost för fett så är det också ett byggmaterial. Dess dåliga rykte kommer från att kolesterol används som plåster vid skadade och inflammerade kärl. Då kan kärlen bli trånga, och öka risken för hjärt- och kärlsjukdom. Är det plåstrets fel att kärlen är inflammerade? Nej givetvis inte, och högt kolesterol betyder absolut inte att man är inflammerad eller har inflammerade kärl!
5 Bättre tester för att upptäcka risk för hjärt- och kärlsjukdom
- Triglycerider
- Hba1c (långtidssocker)
- Fasteblodsocker
- Homocystein (inflammation)
- CRP (inflammation)
Vad det kokar ned till är alltid kunskap. Om man frågar sig själv “jag har högt kolesterol, är det farligt?” Läs på om kolesterol. Vad är det, varför finns det? Lyssna inte på vad folk säger, inte ens läkare, läs själv och bilda dig en egen uppfattning! Om något är oklart, gå djupare! Låt frågorna leda dig till djupare och djupare kunskap tills du förstår vad själva kärnan är!