Det här ämnet förtjänar egentligen ett långt inlägg men kolesterol är inte så crazy, sexy, cool så jag ska ta det kort! Anledningen till att jag måste ta upp detta är kommentarer och mail från oroliga LCHF:are som fått högre kolesterol av LCHF. Det är helt normalt och helt ofarligt, låt mig förklara varför!
Vad är kolesterol?
En fett-transportör. Ju mer fett vi äter ju mer fett åker runt i blodet och används till till exempel uppbyggandet av cellmembran, och sen åker det som inte används till levern och gallan, bryts ned och rensas ut. Ju mer fett, ju mer fett-transportörer dvs högre kolesterol. Det är helt naturligt!
Vad gör kolesterol?
Utöver att vara en farkost för fett så är det också ett byggmaterial. Dess dåliga rykte kommer från att kolesterol används som plåster vid skadade och inflammerade kärl. Då kan kärlen bli trånga, och öka risken för hjärt- och kärlsjukdom. Är det plåstrets fel att kärlen är inflammerade? Nej givetvis inte, och högt kolesterol betyder absolut inte att man är inflammerad eller har inflammerade kärl!
5 Bättre tester för att upptäcka risk för hjärt- och kärlsjukdom
- Triglycerider
- Hba1c (långtidssocker)
- Fasteblodsocker
- Homocystein (inflammation)
- CRP (inflammation)
Vad det kokar ned till är alltid kunskap. Om man frågar sig själv “jag har högt kolesterol, är det farligt?” Läs på om kolesterol. Vad är det, varför finns det? Lyssna inte på vad folk säger, inte ens läkare, läs själv och bilda dig en egen uppfattning! Om något är oklart, gå djupare! Låt frågorna leda dig till djupare och djupare kunskap tills du förstår vad själva kärnan är!
Hej Martina,
Vet du hur lång tid som ska passera efter påbörjad strikt LCHF med högt intag av mättat fett (smör, kokosolja) när jag bör kontrollera mina blodfetterna, så att jag t.e.x. vet om LDL kraftifigt skjutit i höjden?
Tacksam för svar.
Mvh
Christian
Glömde skriva med samma fråga för…
Triglycerider
Hba1c (långtidssocker)
Fasteblodsocker
Homocystein (inflammation)
CRP (inflammation)
Homocystein är inte inflammation.
Det går snabbt om det inträffar, några dagar.
Snart dags för min årskontroll av blodfetter. Vet att läkaren går i taket varje gång pga mina höga LDL. Trots nyare forskning fotrsätter de flesta att hävda att Apokvoten och ApoB är riskmarkörer för hjärt/kärlsjukdom. LDL-C/APO-b.
Vad är din senaste input om detta? Vad har du kommit fram till angående Apokvotens betydelse?
Nä jag har ingen ny input, det är samma som sist. Strunt i den 🙂
🙂 Ska försöka!
Intressant och som mindfullnessövning lite när man väljer en väg att gå, tex med kosten och väljer att tro på någon teori, och sen när man stöter på mainstream- teorin med sin kraftfulla till synes övertygande aura, hålla sig lugn och låta det passera.
Senast igår läste jag en artikel om hur antiinflammatorisk kost nu blivit mer allmänt intressant pga nyare studier som varit framgångsrika. Men sen när de beskrev hur forskarna menade med antiinflammatorisk kost blev det kaos i huvudet:De nämnde vin, öl, havre, bönor, mm. Det som beskrevs som inflammationsskapande var kött, inälvsmat . Tvärtom från det som tex Paleoteket och andra förespråkar.
Vin, öl, havre och bönor… ptja de kan ju testa den dieten själva i några månader och sen mäta sina inflammationsmarkörer. Det borde vara ganska enkelt motbevisat.
Vad är homosysteinprovet? Är det valigt att man testar det, är det ett vanligt blodprov, finns det anledning att ta det även om man inte har symptom på inflammation?
Jag ska tta blodfettprover nu inför årliga läkarbesöket ang blodfetterna och såg att de inte kryssat i homosystein. Så jag undrar om det man vara ett viktigt prov som jag skka be att få ta?
Ja det är viktigaste markören för hjärt- och kärl och andra stora sjukdomar. Mäter inflammationsnivåerna och hur man metylerar.
Jag tänkte gå och ta alla de här proverna nu, blodfetter, crp, homosystein. Vet egentligen inte om det är en bra idé men. Känns lite obehagligt måste jag erkänna eftersom jag bombat på så med fett nu ett tag. Kanske har mina värden stigit till skyhögt nu igen.
Vet du Martina om det stämmer att man behöver vara fastande fler timmar när man är ketogen än när man äter vanlig blandkost. Det rekommenderas ju 12 timmar rent allmänt, men vissa påstår att vi får felaktiga värden och behöver längre fasta innan.
Det vet jag inte men jag brukar nog vara fastande 20-24 timmar före, var inte orolig för mätning! 🙂
“Fasta över natt (14 timmar) krävs för tillförlitlig analys av triglycerider. Vid höga kolesterolvärden bör följande analyser också utföras: kreatinin, ASAT, ALAT, GT, ALP, bilirubin, fP-glukos, TSH, fT4, u-albumin. Detta för att utesluta sekundär hyperlipidemi, som vid exempelvis nefrotiskt syndrom, diabetes, hypotyreos, gallvägsstas och övervikt….. Analys av apoproteinerna kräver inte fasta, vilket är en stor fördel. På grund av den kraftiga intraindividuella variationen i triglycerider krävs ett flertal provtagningar för en korrekt riskvärdering. bedömningen av lipidstatus bör om möjligt baseras på minst två prov, tagna med minst två veckors intervall. (s.363, Klinisk endokrinologi av Stefan Sjöberg och Cecilia Mattsson)
Hej har efter en lång flygresa fått proppar ibenet och äter xarelto för det sen var jag och tog kolestrolprov och de tycker att jag ska börja medicinera det onda låg på 5,9 blodtryck var jättebra. Röker ej och väger 67 kg är 1,71cm lång och är 56 år men har väl inte varit så flitig med att motionera vi har hjärt och kärlkramp i släkten. Har du några råd vill helst inte ta tabletter ???
Jag kan tyvärr inte svara på din fråga, mer än att kolesterolsänkande medicin inte kommer hjälpa dig. Om du får proppar och redan äter blodförtunnande så gör du ju vad du kan.
Kvinna 74 år. Har provat LCHF och har Martinas fina trevliga bok om Ketokosten. Har ätit mig igenom den, men även provat recept från LCHFs nätsida. Jag mår bra av den, vilket min mage absolut inte gör av traditionell kost.
Jag har följt Martinas veckomatsedlar, men varit tvungen att ta bort en del på grund av allergi. Men så var det även med trad. kost. KOLESTEROL var det.
Jag hade sist (på hjärtmott. april -20) P/S 14.7 total, 12.6 Total. Fick Atorstatatin 80 mg och värdet blev 12.4 Total).
Efter någon dag började jag känna mig konstig. Efter några dagar kunde jag inte gå många steg, förrän jag
var tvungen att lägga mig på golvet, hann inte till någon soffa – skulle ha svimmat innan dess. Armar och ben, hela jag kändes jättekonstig. Jag slutade med stationerna. efter ett par dagar blev jag normal igen.
Jag åt min LCHF kost som tidigare och och blev mig själv. Mådde bra av det. Ska bli LCHF-medlem och prova deras KETO-kost, ev. strikta varianten också.
Tyvärr bl.a. nöt/mandel-allergiker, så jag kan inte baka de goda bröden, som jag provat på att baka.
Men kommer att laga från Martinas bok om och om igen.
Martina har väl kommit ut med en nyare bok.
MARTINA kan kanske vill svara mig /e-posten, om det. Köpa den direkt?
Jag är inte rädd för LCHF
Läs om Kyolic Aged Garlic Extract Original + Q10, innehåller vitlöksextrakt som bidrar till bibehållen hjärthälsa, normala kolesterolvärden och till immunsystemets normala funktion.
Jag sänkte snabbt mina LDL-värden och triglyceriderna rejält, både läkaren och jag lika glada 🙂
Har tipsat så många gånger om Kyolic här så ni kanske tror jag är sponsrad men det är jag inte bara glad att slippa
statiner.
… och mäns kolesterol sänktes av rabarber
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9430089
Tack för inlägget!
Läste precis ut “The Great Cholesterol Myth” av Jonny Bowden & Stephen Sinatra – väldigt bra bok som bekräftar vad du skriver. Mitt kolesterol är “högt” enligt testet från werlabs men alla andra resultat, inklusive de 5 du listade, är perfekta så jag har mest troligt ingen anledning till oro.
Många andra böcker jag läst i samma ämne stryker under vikten av att inflammation, blodsocker och insulin är betydligt viktigare markörer.
Håller helt med! 🙂
Åh, detta kolesterol, som jagar mig så…
Min pappa dog av en hjärtinfarkt på 80-talet, 49 år ung. Det va kolesterolets fel, sa man då. Jag har “dåliga” värden och min läkare har i många år tjatat på mig att ta statiner. Jag vägrar (har ätit LCHF i 10 år).
Jag har även högt blodtryck. Jag läser på och försöker förstå, men är ändå väldigt orolig.
För blodtrycket kan du köpa rent salt (typ himalayasalt) och kalium, det är en naturlig blodtryckssänkare.
Om du är orolig för kolesterolet, testa dina inflammationsnivåer!
Tack för svar.
Tar mineralsalt-shot dagligen. Har precis fått hem kalium (now fr iHerb) som jag inte börjat med än. Hur mycket?
Hur/var testar jag Inflammationsnivåerna?
Läs på förpackningen, om du har samma som mig är det 1/8-1/4 tesked.
Inflammationstesten har jag listat i detta inlägget. Jag testar på werlabs http://www.werlabs.se/ de har homocystein, CRP, triglycerider. XL-testet är de jag kör på, ska testa nu på fredag till och med! 🙂
Jag har köpt ny sorts kaliumtillskott nu, kapslar från helhetshälsa.
Det rekomenderas att man tar två kapslar med denna mängd:
2 kapslar ger: Kalium 576 mg (29 % av DRI*)
Är det en lagom mängd enligt dig om man vill få effekt på mage/tarm rotationen? 🙂
Jag vet inte faktiskt, jag tar pulver men det låter som en normal dos. Man kan säkert ta 3 eller 4 kapslar om inget händer, var bara försikig och uppmärksam på vad som händer med puls och blodtryck. Kalium sänker blodtrycket.
Ja, det är ju det som låter lite obehagligt, att man kan så lätt överdosera det. Laxidon kan man ta 3 ggr per dag men den är ju utblandad så här: makrogol 3350 (13,125 g), natriumklorid (350,7 mg), natriumvätekarbonat (178,5 mg) och kaliumklorid (46,6 mg).
Och den får jag bra effekt av med två påsar per dag. Så då tar jag ju 2×46 mg kaliumklorid med laxido. Eller förstår jag det fel nu? Jag tycker det är svårt att förstå hur man ska tolka sånt här rätt.
Tack återigen för att du delar med dig av all din kunskap.
Jag har länge tänkt göra Werlabs tester, men jag bor på sydost-kusten som konstigt nog inte har nåt provtagningsställe. Men nu blir det till att planera in en liten resa. 🙂
De kan vara värt, tycker de är bra pris för ett så stort test 🙂
Oj, jag skulle personligen aldrig våga ta extra tillskott av kalium. Hur ofta kontrollerar ni att nivåerna ligger bra? Jag fick kaliumtabletter utskrivna för två år sedan pga rätt grav kaliumbrist, men med tanke på hur hårda de var med att man skulle ta rätt antal och ligga inom referensintervall för att inte riskera hjärtrytmrubbningar skulle jag inte våga mixtra med det. Vad är syftet med att ta kalium annat än att minska blodtrycket?
Minska blodtrycket och vara förstoppad, jag är inte orolig alls för att mixtra med saker 🙂
Bra inlägg Martina, som vanligt!
Vad tror du om arteriografi och kärlröntgen som komplement till proverns du nämnde? Då menar jag alltså om man verkligen har extrema värden, och kanske nån relevant sjukdomshistoria i släkten.
Vad rekommenderar du för åtgärd för den som har förträngningar i kärlen? Förutom icke-/antiinflammatorisk kost och -livsstil – har du några ess i rockärmen?
Ja! Arteriografi och kärlröntgen, helt klart då tittar man ju på de som skulle kunna vara ett problem och inte bara symptom!
Många av de jag känner (män 60+) som säger att de har haft förträngningar i kärlen har blivit av med dom med strikt LCHF. Det borde ju rimligen finnas andra vägar, kanske mekaniskt? Men det vet jag inte. Det är ju möjligt att alla naturliga dieter hjälper, kanske fysisk aktivitet? Jag har inget ess i rockärmen mer än att sänka inflammationen.
Hej Martina,
jag är säker på att jag har läst det här någonstans bland dina inlägg men jag kan inte hitta det hur mycket jag än söker…
Torr hud… vad kan man göra (inifrån) för att förbättra mot torr hud? Jag har på sistone fått så torr hud att händerna spricker, svider som bara den.
Dricker mycket (3+L) vatten, äter keto-ish (vågar inte säga att det är perfekt för min mätare har inte kommit än!), äter magnesium och D-vitamin, köpte Betaine HCI men vågar inte ta den då det stod att man inte skulle göra det om man hade acid reflux och jag har hiatus bråck som jag tar omeprazol mot…
Sover 7+ timmar per natt. Vad mer kan påverka som du kan behöva veta?
Är ju vinter här i Sverige så man är allmänt mer torr men har aldrig haft så här mycket problem förut… tacksam för tips
Hm… jag vet inte faktiskt, jag kan inte lösa det tyvärr
Tack ändå, kan ju inte förvänta mig att du kan allt 🙂
Tack för en skit bra blogg! Och bra och intressanta böcker!
Tack Lexi! 😀
Min man har haft torrsprickor på fingrarna större delen av livet och hade testat alla möjliga produkter. Sved som bara den emellanåt. Eftersom jag fått så bra resultat av mina egna experiment fick jag lov att testa lite på honom också. Började med tillskott av zink. Funkade jättebra och sprickorna läkte helt inom någon vecka, han besväras inte alls längre. Och händerna känns inte som rivjärn längre utan är mjuka. Så länge han tar zink hyfsat regelbundet under den kalla årstiden vill säga.
Nu har jag såklart ingen som helst aning om det finns några likheter med din torra hud, men om utifall att…
Tack för tipset Nica! Sa testa zink och se om det hjälper!
Hej! Fel fråga till det här inlägget men du är så kunnig om det mesta så jag kastar ur mig ändå. Har haft ätstörning i flera år, bullimi och den enda kost som gör att jag inte övetäter är LCHF, ganska strikt sådan, som jag börjat med nyligen.Men min fråga är kan jag ha förstört min ämnesomsättning av år med kräkningar?och går den att reparera? Är orolig att jag har pajjat hela systemet nu när jag försöker bli frisk. Tack för en inspirerande blogg 🙂
Kroppen har en fantastisk överkapacitet och den kan laga sig själv. Fortsätt med de som fungerar, så lagar du dig själv igen.
Jag förstår inte att folk inte lärde sig en läxa med allt tillsatt socker i mat. Nu tillsätter folk fett istället och tror det är helt ofarligt.
Om 30 år tror jag vi har kommit ytterligare framåt (eller åt sidan?) i forskningen och förmodligen kommer vi då också att kunna konstatera att “Ojdå, vi blev visst sjuka av att äta så mycket tillsatt fett!”.
Vi vet förmodligen ytterst lite hur våra kroppar fungerar. Vi har ju bara börjat skrapa på ytan vad gäller tarmbakterier! Ändå fortsätter vi envisas med att dra slutsatser om vad som skulle vara bra eller dåligt baserat på det fåtal(?) grejer vi kan mäta just nu och det vi hittills har upptäckt.
Jag tror att vill man ha optimal hälsa så lita på två miljoner års utveckling istället för 100 års forskning (eller ens det)! Det vill säga: Lita på naturen. Ät oprocessad mat i så naturlig form som möjligt (vad det nu är ^^). Och nej, smör, kokosolja och olivolja växer inte på träd. Det gör däremot hela kokosnötter och oliver tex.
Hur många procent av ditten eller datten vi ska äta känns också väldigt onaturligt att räkna på. Inget annat djur behöver räkna på varken kalorier eller fördelning av makronutrienter, de har förmodligen optimal hälsa ändå om de lever naturligt i naturen.
Men visst, jag förstår charmen i “kontroll”. Dock tror jag inte det ger optimal hälsa. Tyvärr ger det nog oftare ohälsa i längden… Men det är vad jag tror. Särskilt efter att ha gått igenom 12-stegs programmet, där jag får öva på att släppa kontrollen istället och lämna över mitt liv i Guds händer (naturen/livskraften i mitt fall). DET tror jag ger hälsa ;-).
Ja jag håller helt med dig Pussel! 🙂
Så tänker jag också egentligen. Men tycker det är svårt att få till en kost med tillräcklig mängd energi, ej för mkt animaliskt protein utan att lägga till rent fett till måltiden. Det blir ganska mkt lågkalori och lågfett om jag försöker äta bara oliver, avokado, grönsaker och liten mängd kött/fisk.
Ok? Vad är för mycket animaliskt protein för dig då?
Själv äter jag grönsaker, rotfrukter, kött, fisk, ägg, frukt, bär, nötter, frön och tänkte börja äta lite baljväxter också. Äter även lite ost och smör fast jag egentligen inte tror att det är särskilt nyttigt.
Vad spelar det för roll om det blir lågfett? Varför behöver du begränsa rotfrukter och kött? Ja, om du absolut ska följa LCHF och äta 80% fett, då måste du ju begränsa dig, men jag menar ju att LCHF troligen inte är hälsosamt i längden (iallafall inte med tillsatt fett, och frågan är om det ens går att äta så mycket fett i längden utan att tillsätta fett?).
Jag är inte fettskrämd, men jag är inte kolhydratskrämd heller (längre) =).
Kan man säga att det finns något eftersträvansvärt hdl,ldl och triglycerider? Hur var det där så kostdoktorn skriver på sin sida om att ldl är små täta partiklar som lättare fastnar i inflammatoriska kärl… Känner mig en aning förvirrad?
Nej jag skriver ju samma sak, men vad GÖR LDL-partiklarna i blodkärlen? Plåstrar! De gör bara sin uppgift för att kärlen är inflammerade. Man kan ha jättehögt LDL utan att de sätter sig i kärlen, men OM man har inflammerade kärl DÅ sätter sig de i kärlen. Om man sänker kolesterolet men fortfarande har inflammerade kärl, då minskar man INTE risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Man har bara tagit bort plåstret.
Triglycerider ska vara under 1.7
Hej! En fråga som inte hör till inlägget egentligen kanske, men har du något tips på en keto-kokbok som är bra?
Alla ketokokböcker jag har sett hittills har innehållet saker som inte är keto, så nej tyvärr inte ännu! Min egen kommer ut i Maj!
Lite det jag misstänkte haha. Men toppen 😀 Då inväntar jag den!
Kanske en VAP-test vore bra? Vet någon om man kan göra VAP-tester på denna sida av Atlanten?
http://www.lifeextension.com/Magazine/2007/5/report_vap/Page-01
Nä, onödigt. Det utgår ju fortfarande från att kolesterol är farligt. Testet bygger på att det finns bra och dåligt kolesterol, vilket det inte finns. Ralf Sundberg, Uffe Ravnskog och ett gäng andra forskare satte ihop en gigantisk studie kring detta som va med på BBC News där de skrotade kolesterolet som ett hot mot kärlhälsa en gång för alla. Det finns också flera amerikanska läkare som skrivit böcker på ämnet såsom Cholesterol Con osv.
Knepigt med kolesterol. Jag vill gärna lita på att det är ok men…
Sedan två år äter jag paleo, med låg kolhydratk och rätt mycket fett, på grund av magproblem. Det har till stor del varit bra för magen. Dock har mina totalkolesterolvärden stigit från runt 5 till cirka 8 med peak på 11,6. Mitt LDL från ca 3,5 till drygt 5 och peak 9 med paleo. HDL från drygt två till runt 5.
Av en händelse kom jag för tre år sedan med i en studie om blodfetter och kärlproblem (som jag aldrig haft eller märkt). Där visade det sig vid ultraljud av mina halskärl att jag har avsevärda mängder plack i kärlen och bord ta statiner. Jag gjorde det motvilligt under några månader men har slutat med dem. Jag vet faktiskt varken ut eller in hur jag ska förhålla mig till fet mat. Det finns råd i alla riktningar men vad gäller för just mig?
Vad är plack? Studera det noga, och studera vaför du har plack och varifrån plack kommer. Om du menar allvar med din hälsa rekommenderar jag att göra ett djupdyk i det här, istället för att lita eller inte lita på huruvida kolesterol är farligt. Du behöver göra din egen research kring varför dina halskärl ser ut som de gör!
Det kan ju vara så att du fått plackbildning innan du började med paleo/LCHF? I så fall bör du göra ett nytt ultraljud för att kunna jämföra.
Kolla också om det kan vara genetiskt på något sätt.
Men vad säger du om Apokvoten då?
Jag har själv det frustrerande läget att min ldl är extremt hög ibland och att min apoB är hög. Men triglycerider är låga och hdl höga. Samt inga livsstils-riskfaktorer i övrigt. Jag har själv funderat på om kombinationen tung styrketräning, ketokost samt kanske genetiskt hög ldl gör detta. Läkare som jag träffat vill alltid skriva ut medicin men alla tester visar att mitt hjärta och mina kärl , cirkulation, blodtryck osv är i god form. Vad skulle du gjort/tänkt då? Tyvärr har detta gjort att jag inte vågar äta smör, eftersom det faktiskt verkar som att ldl ökar när jag ökar på smör (har inte gjort super-nogrann test på detta). Däremot vet jag ju inte om det skulle innebära ohälsa och risker om jag åt mer smör och fick ökning av ldl.
Vad är “extremt hög”? Som kvinna bör man ha över 7.5 i totalkolesterol för att mina risken för neurologiska sjukdomar.
Apokvoten är antagligen helt värdelös den också eftersom den mäter LDL i relation till HDL. Det finns inget dåligt kolesterol. LDL tar med fettpartiklar ut till kroppens organ och HDL tar med de som inte användes tillbaka till levern. De spelar ingen roll om dessa är höga, det betyder BARA att man äter mycket fett.
Om du får högre kolesterol av smör så borde de betyda att totala fettintaget ökar om du ökar smör. För det borde ge lika mycket kolesterol för samma mängd fett, så länge det är ett mättat fett.
Jag tycker att högt kolesterol är en bra grej för jag vill att mina cellmembran ska ha ordentligt med byggmaterial + vill inte bli rynkig eller få sänkta könshormoner.
Extremt högt var faktiskt ca 25 i ldl och sen har det sjunkit till typ 10 långsam sänkning. När det var som högst hade jag dels en tillfällig muskelbristning eller annan skada som gjorde mkt ont i ryggen när jag tränade. Samtidigt som jag var utsatt för stark negativ stress. Båda dessa saker trodde jag då eventuellt gjorde att ldl ökade för att “ta hand om” inflammation mm. Men jag har troligen dessutom genetiskt högt ldl eftersom det senaste åren legat runt 10 även utan speciella situationer. Så jag har tänkt att smör kanske eventuellt påverkade eftersom jag med slarvig loggning av min mat fick fram att ldl minskade när jag bara åt olivolja. Men rent teoretiskt tror jag kanske inte riktigt på det, men vad ska man göra när man får chockreaktioner från läkare som menar att man är nära att kola pga detta enda värde?
Ahaaa… det är ju vetenskapligt fastställt att både inflammation (fysisk stress) och mental stress ökar just LDL väldigt mycket, den spikar upp skyhögt om man har en skada. Det beror på att immunförsvaret är aktivt och behöver laga skadan och skapa ny vävnad. Kolesterolet är jätteaktivt i att bygga upp kroppen, man får mer LDL av att träna hårt också.
Bra att höra av dig! Ska ta till mig och fundera på hur jag ska göra med smöret utifrån det du nu säger. Ja detta är ett spännande område verkligen. Jag tänker också att när man forskar och gör studier på kolestrolnivåer så har man fokus på personer med även livsstilssjukdomssymptom.. Frågan är om man någonsin kommer att undersöka vad som händer med kolestrolnivåer, i olika situationer med friska tränande med kost utan socker och kolhydrater. Skulle vara intresssant.
fantastiska du…