• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

Min förra personliga uppdatering handlade om GAPS Min förra personliga uppdatering handlade om GAPS-dieten som har rykte om sig att kunna återställa bakteriefattiga & lite  trassliga tarmar för att i sin tur påverka den viktiga kopplingen mellan tarmen & hjärnan, men 3v har gått sedan jag påbörjade den inledande fasen av dieten & sedan dess har det mesta gått i motsatt riktning (åt helvete alltså 😅) 

Men det var faktiskt väldigt intressant för i samband med mina personliga strävanden kämpade jag med strulig rå-data till en vetenskaplig artikel & bankade huvudet i tangentbordet när ingenting gick ihop! 

Det var då jag insåg en viktig grej i livet såväl som i forskningen, nämligen att det spelar VÄLDIGT stor roll hur vi viktar variabler, alltså värderar effekten av saker realistiskt. Det finns liksom gränser för vad t.ex en kostförändring kan åstadkomma (hur "perfekt" man än äter) särskilt som en isolerad parameter!

Just kost är nog för övrigt det allra vanligaste att övervärdera på bekostnad av allting annat...😬

Inom statistiken använder man därför "vikter" pga variablers olika tyngd. Översatt till livsstil är det typ hur mkt man kan kvitta en dålig vana mot en bättre. Vissa är optimister & viktar sina goda vanor högt, trots uppenbara krafter i motsatt riktning, vilket visar sig genom sparsamma resultat.

Det kan förstås lägga grunden för uppgivenhet, även om jag tror att motmedlet är ärlig granskning av både resultaten & livsstilsfaktorerna ✨i kombination ✨ Så därför skrev jag en halv roman om det här på bloggen med idéer på åtgärder, om du vill nörda in på VAD som faktiskt spelar roll och inte! (Länk i profilen 👆)

Det är högst relevant i forskning såväl som vardag, så det var slående att se det i min egen forskningsdata! Som upplagt för att jag skulle se nånting hos mig själv lite tydligare, presenterat som aviga r-värden...😅

MEN OM GAPS! ☝️
Har inte gett upp, bara haft problem att få nog med energi utan att krascha som en utsvulten sparv efter ett tag... I ketos & allt är känslan att tanken är tom! Just me? 🧐 Det brukar hända vid livsmedelsbegränsning men har också ganska hög förbränning 🔥 (ingen hypertyreos eller så!)
Nu finns ett nytt avsnitt med mig och @maratonpetr Nu finns ett nytt avsnitt med mig och @maratonpetra ute (direktlänk i stories! 👆) vi pratar om post-covid deppen som många (inklusive vi själva) tycks ha drabbats av och reflekterar lite kring varför och hur man kan ta sig ur gropen. Inget träningssnack alltså utan ett avsnitt om hormonella system kopplat till stress, utbrändhet och livssituation. Enjoy! ❤️
Jag blev så himla glad när @asparre ville ha til Jag blev så himla glad när @asparre ville ha tillbaka mig i sin supergrymma och numera väldigt ikoniska podd 4HEALTH, även om det var en sisådär 7 år sedan sist! 😄 Podden är ännu skarpare och proffsigare nu, så det var väldigt roligt att prata bort en stund med Anna! ✨

INNEHÅLL
Avsnittet (nr 324) handlar om hur man kommer igång med biohacking-grejer utan en massa prylar, vi delar mycket praktiska tips samt diskuterar hur man testar och tar sig an vanliga hälsoproblem såsom sömnsvårigheter, förhöjd puls, orolig mage, låg energi, ångest och höga stressnivåer mm! 

Jag försöker alltid vara så öppen som det är lämpligt med mina egna utmaningar, så även om Anna presenterar mig som "expert", så är det mycket mer av en dialog två nördar emellan! ❤ Anna är ett bibliotek av kunskap så jag vågar NÄSTAN lova att du kommer gilla avsnittet väldigt mycket! 👂❤️

Jag är egentligen inte helt bekväm med att "ge tips & råd", särskilt som jag haft ganska tuffa perioder det senaste, men jag pratar gärna om personliga erfarenheter och sätt att förhålla sig till fysisk & psykisk hälsa/ohälsa, förändra vanor, vad som faktiskt spelar roll när det kommer till livsstilsförändringar, vilka de mest potenta tillskotten är (möttes dock med viss skepticism från Anna på sista punkten (med rätta haha! 😂))

VAR LYSSNA? 
Lyssna GRATIS i din telefon, itunes eller på 4health.se (länkat i stories!) och mer detaljer (om avsnittet och annat spännande) hittar du på Annas insta @asparre ❤
[I reklamsamarbete med @arktisnaturals] 🌱 25% R [I reklamsamarbete med @arktisnaturals]
🌱 25% RABATT JANUARI UT MED KODEN MARTINA25 som anges vid köp och dras av i kassan!

Det här blir min 10e månad med CBD-oljan från Arktis Naturals, vilket är lite ovanligt för mig att ett tillskott följer med så länge utan paus! Anledningen är att jag får märkbart positiva effekter på sömnen samtidigt som jag inte ser några nackdelar med den alls (inte än så länge iaf!) Som vanligt kör jag ett gäng droppar av den 30%iga före sänggående. Jag rampade aldrig in den eller så, men så är jag inte den känsliga typen heller! 😅

NYHET: CBD MED GURKMEJA! 🧡
På hemsidan (https://arktisnaturals.se direktlänk i profilen 👆) finns en ny olja med både CBD och gurkmeja i. Den ska jag testa härnäst för gurkmeja är ju den primära SIRT1-aktivatorn (utöver lök, kaffe och grönkål) och för er som inte vet vad SIRT (sirtuiner) är för något så är det signalmolekyler numrerade 1-7 med uppgiften att reglera epigenetiken till vår fördel!

Sirtuinerna (framförallt SIRT1 och SIRT6) skyddar b.la vårt DNA och våra kromosomer från stress och skador. De kan stänga av sjukdomsgener, dämpa inflammation, hjälpa till med avgiftning och mycket annat. 

Faktum är att det finns en koppling mellan i princip alla aktiviteter som vi anser som hälsosamma som t.ex träning, kallbad, fasta osv med antiinflammatoriska processer och/eller uppreglerade sirtuiner! 

Googla/youtube:a t.ex David Sinclairs forskning om sirtuiner om du vill veta mer! Är inte överens med honom i livsstilsfrågor men hans forskning är väldigt cool och inspirerar ofta till fler nyfikna sökningar! 🤓
  • Home
  • Kost & Hälsa
  • Forskning
  • Varför du INTE ska äta varierat!

Varför du INTE ska äta varierat!

12 August, 2020 20 Comments Written by Martina

Hur många gånger har du inte hört att du ska äta varierat och att det är nyttigt att äta lite av varje? Jag tror att vi alla har hört detta till leda och kanske tar för sanning, trots att “äta varierat” är ett väldigt diffust kostråd som inte ens är sant. Den mesta forskningen som studerat “dietary diversity” visar på motsatsen. Ju mer varierad kost desto osundare tenderar det att bli. Här är en intressant artikel om det.
Bild från vecko-matbordet i “Du är vad du äter”

Kommer du ihåg TV-programmet “Du är vad du äter?”

Det var ett TV-program som gick ut på att få deltagarna att inse hur ohälsosamt de åt, genom att få allt de åt och drack under 1 vecka på ett stort bord framför sig (för chock-värde). Jag minns att jag tänkte att de hade varit väldigt intressant att se människors olika vecko-matbord och jämföra. Tror att det hade varit enormt stor skillnad både i mängd och variation!


När jag tänker på mitt eget vecko-matbord ser jag ganska lite mat framför mig och framförallt väldigt lite variation. Alla livsmedel roteras men det är förhållandevis få av dem, jag skulle inte direkt beskriva min kost som varierad haha! Jag tror att det är därför som en del kolhydratfokuserade människor tycker att jag äter “ingenting” för det finns inget av vad de skulle vilja äta.

Mindre varierat = nyttigare val

Det verkar vara så att ju färre livsmedel vi har att välja på desto nyttigare blir dem. Åtminstone jämfört med “äta varierat”-modellen eller ännu värre “äta så varierat som möjligt”-modellen. Det tenderar att bli till ursäkter och mycket icke-mat för att det på något vis ursäktar att det är så varierat och därmed också nyttigt.

Variation stimulerar aptiten

Fler ingredienser och fler saker på bordet gör att vi äter mer. Buffé är bästa exemplet på det. Vem äter lagom på en buffé? Man måste ju smaka av allt! Står det godis eller chips på vardagsrumsbordet så äts det upp och ju fler olika godisar eller snacks ju mer äts det.

Enformigt är inte tråkigt!

Nu är det nog någon som tänker Guuud så tråkigt att bara äta samma sak hela tiden, men grejen är att icke-mat som jag kallar det (pasta, potatis, ris, bröd, pommes) är inte särskilt kul det heller. Testa att göra en 5 dagars vattenfasta och se vad du är sugen på under femte dygnet. Jag lovar att det inte är pasta eller bröd! Om du levt kalorisnålt eller förnekat dig själv mat under lång tid kommer du också fatta grejen med att fokusera på näringstäthet framför allt. När hjärnan är avvand från superstimulerande smaker och konsistenser blir hungerkänslorna helt annorlunda. Det finns inget intresse av att små-äta och livsmedelsbutikens chipshylla blir lika intressant som en gråsten.


Hur är ditt intryck av innebörden av att äta varierat? Tänker du mycket på att variera eller är du enformig i ditt ätande?

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Forskning, Kost & Hälsa
Närvaro, integritet & gränssättning
Veckans Powerthinking | Avsnitt 9

20 Comments

  1. Johanna Johanna
    25 July, 2021    

    Intressant. Varierat för mig innebär så hela och rena ingredienser som möjligt av växtbaserat och animaliskt. Lagar alltid själv! Helst säsong och närproducerat. Ickemat som processat existerar inte i min värld. Skulle den variationen inte vara så bra ändå?

    Reply
  2. C C
    16 January, 2021    

    För mig är det viktigt att begränsa variationen av ingredienser i hushållet. Jag har med hjälp av keto/ carnivore blivit av med 25 kg övervikt och candida och en hel del inflammationer och svullna lymfkörtlar plus att min artros har blivit mycket bättre. Jag har hetsätit sockerprodukter i åratal, men förra året hade jag en vändpunkt, och slutade med socker, mjöl, vete, ris, potatis, pasta, kaffe, söta frukter och mjölkprodukter och gjorde en lista på basvaror som jag alltid ska ha hemma och annat äter jag inte.

    Det är rätt simpelt:
    Kokosmjölk, kokosolja, olivolja, oliver, avokado, majonnäs, rapsolja, tonfisk, makrill, lax, kyckling, nötfärs, ägg, gröna linser, kidneybönor, kikärtor, blåbär, hallon, blodgrape, äpple, katrinplommon, linfrön, havregryn, nötter, quinoa, majs, ärtor, spenat, tomat, broccoli, blomkål, sockerärtor, brysselkål, morötter, isbergssallad. Jag tycker det är skönt att veta att det är detta jag har att hålla mig till. Jag handlar en gång i veckan och då är det samma saker varje vecka, tryggt för en nykter matmissbrukare.

    Jag äter tre mål om dagen, gröt med smoothie på morgonen och två ångkokta mål, inga recept utan bara äter det som det är. Avokado, oliver och olivolja till varje mål. Funkar så bra, inte sugen på frestelser! Funderar ändå på om jag får i mig för lite fett.

    Reply
  3. Ic Ic
    24 August, 2020    

    Glad är han 🙂
    https://www.expressen.se/premium/halsa/andre-tappade-64-procent-i-kroppsfett-pa-fyra-manader/

    Reply
    • Martina Martina
      25 August, 2020    

      Jag kan inte logga in tyvärr men ja han ser sjukt nöjd ut, undrar dock om han har räknat rätt på procenten. Han ser ut att ha gått från 25% kroppsfett ned till kanske 10%

      Reply
  4. Annika Annika
    23 August, 2020    

    Jag äter samma mat varje dag och tycker inte att det är enformigt. Det är enkelt och sparar tid och jag är inte sugen på något annat. Risken att jag äter något jag inte tål minskar också (histaminintolerans). När jag ställs inför konferensmat har jag svårt att säga nej, vilket tyvärr ger negativa konsekvenser. Jag har läst att man får allergier/överkänslighet om man äter samma sak varje dag, men jag vet inte om jag tror på det. Jag har gjort igg-test 3 gånger och var överkänslig mot olika saker varje gång och även överkänslig för livsmedel jag aldrig äter.

    Reply
  5. Ida Ida
    16 August, 2020    

    Jag försöker äta varierat, vilket för mig är olika protein (kyckling, kalkon, nöt, fläsk, lamm, vilt, ägg, fisk), grönsaker (kål, lök, zucchini, olika sallader, gurka, groddar, lite rotfrukter, svamp mm) och fett (smör, ghee, kokosolja, mct-olja, avokado, oliver, talg, ister mm). Lite bär (hallon, blåbär, lingon, vinbär). Ibland lite nötter och mjölkprodukter, men inte mycket. Så tycker inte jag äter onyttigt för att det är varierat men vet inte heller om det vore bättre att äta färre saker.

    Reply
  6. Elli Elli
    16 August, 2020    

    Jag kan laga storkok och ha med mig samma matlådemat till lunch en hel vecka. Kollegorna tycker det är jättekonstigt men inte jag. Är det nåt jag gillar kan jag äta det både till lunch och middag flera dagar i sträck! Variation är överskattat, håller helt med.

    Reply
  7. Ic Ic
    15 August, 2020    

    Kolin bra för hjärnan har man i en studie sett på röntgen ; ägg och jordnötter(ref CNN)

    Reply
  8. anna anna
    14 August, 2020    

    Hej! Jag har påbörjat att äta keto och har en fråga ang. kokosmjölk. Är det någon skillnad på kokosmjölk som säljs i en-litersförpackningar (pappersförpackningar) och den kokosmjölk som säljs som i konservburkar? Om det är en skillnad vilken ska jag föredra?

    Reply
  9. Anonymous Anonymous
    13 August, 2020    

    Vill ju bara ha kolhydrater.. när jag åt vanlig mat, var jag verkligen inte besatt av att äta kolosser utan kunde med lätthet hoppa över pasta, ris och bröd. Nu när jag äter Keto är det enda jag vill ha: PASTA. BRÖD. FRUKT. Frukt saknar jag något oerhört. Har ätit enligt keto/Lchf sedan i maj. Men som sagt känner mig sällan nöjd.

    Reply
    • Martina Martina
      14 August, 2020    

      Du kanske behöver äta mycket MER mat och du kanske saknar något näringsämne?

      Reply
  10. Elli Elli
    13 August, 2020    

    Det känns inte som att djur generellt sätt har en varierad kost, eller hur? Jag brukar iallafall använda det som argument när folk klagar på att man äter för ovarierat och kommer dö av näringsbrist. Finns ingen anledning till att människor skulle vara ända undantaget och att vi mååste äta pasta o bröd o ”balansera nyttigy och onyttigt”

    Reply
  11. Annika Annika
    13 August, 2020    

    Äter m bara fåtal sakee; lamm, nötkött, inälvor som njure tunga hjärta lever och blod, kyckling, lax, märg, talg, ister, ankfett och så små mängder brysselkål broccoli och kål. Salt och peppar, örter som timjan salvia oregano och rosmarin. Vad mer behövs liksom? Näringtätt, lättare veta vad som ger orsak- verkan – resultat och går ändå att variera genom att ha olika tillagningsmetoder etc. Jobbar mot att avdramatisera ätande och mat, se det som näring och byggstenar främst och ju mer jag lär och könner in, eesto tydligare tycks kroppen signalera vad den vill ha el behöver och det är efter ovanstående livsmedel den skriker och känner allt att större avsmak bara av tanken på att äta annat såsom ickemat.

    Reply
  12. Lisa Lisa
    13 August, 2020    

    Lite roligt också att “hälsogurun” Anna Skipper, var runt 35 år när programmen spelades in… i jämförelse ser du ut som 15 år då Martina =) Du ÄR vad du äter ja =)

    Reply
    • Martina Martina
      13 August, 2020    

      Vaaaa…? Nä… jo… du har helt rätt! Det var som tusan!

      Reply
  13. Sis Sis
    13 August, 2020    

    Intressant inlägg! Jag har heller inga behov av att äta varierat, men mitt sug efter att ha fastat är alltid efter kolhydrater. För en tid sedan låg jag på sjukhus och fick inte äta på 11 dagar. Efter det blev jag besatt av pasta + ketchup. Det var det enda jag ville äta. Efter ett par veckor kom dock förnuftet tillbaka och jag gick tillbaka till keto.

    Reply
    • Martina Martina
      13 August, 2020    

      Hehe det var något som kroppen ville ha där, då tycker jag man ska lyssna även om det är något konstigt eller lite onyttigt 🙂

      Reply
    • hej hej
      14 August, 2020    

      mitt sug efter fasta ar alltid efter citron och fetaost. Vad kan det betyda tro?

      Reply
  14. Annelie Annelie
    13 August, 2020    

    Åh, Anna Skipper i högform. Jag tyckte de programmen var väldigt underhållande, samtidigt som jag inte gillade att de hade 8 veckor på sig att komma i form och pushades hårt med träning.
    Enformig och näringtät mat är helt min grej. Nu i sommar har jag varje morgon ätit lite färska bär med kokosgrädde och kokosolja samt lite carob eller kakao. Lunchen har blivit en enkel sallad på t ex ruccola, fetaost, oliver, salami samt en massa olivolja. Alternativt inälvsbiffar och talg, enbart 😉 Middagen har varit mer varierad, men mest för familjens skull, jag själv har inga problem att äta samma sak till middag en hel vecka. Grönsakerna som inmundigas är mest gröna blad, zucchini, gurka, morötter. Ibland fänkål, palsternacka, rotselleri, kålsorter. Så sammanfattningsvis lever jag gärna på exempelvis ett storkok kalops hela veckan 🙂

    Reply
  15. Gunilla Lundh Gunilla Lundh
    13 August, 2020    

    Håller helt med dig. Jag äter också väldigt enformigt. Alltid samma frukost (ägg och smör) tex. Däremot varierar vad jag äter utifrån säsong. Eller rättare sagt, grönsakerna varierar beroende på säsong. Jag har, i stort sett, slutat köpa importerade grönsaker. Dessutom har jag trädgård och odlar en hel del grönsaker och då äter jag så klart det som jag kan skörda. Sommarhalvåret äter jag bär och lite äpplen från trädgården, men när säsongen är slut är det slut?

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • IC on Läsarbrev: Skyhögt kolesterol på ketoDet här är mycket intressant och värt att hålla ögonen på https://www.technology…
  • Martina on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Hehe yes den är man skyldig till! 😅✌
  • IC on Optimerad hälsa med inälvor & organKollade lite mer noga så här är två länkar till de nya gränsvärdena för bly och…
  • Moa on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Mitt bästa (eller snarare sämsta) självbedrägeri är att jag i stunden/perioden t…
  • IC on Optimerad hälsa med inälvor & organKadium och bly gäller väl alla organ men just lever från äldre djur äts ju helst…
  • Martina on Läsarbrev: Skyhögt kolesterol på ketoCoolt! Men vet att Ravnskov inte är super-poppis inom "etablissemanget"... bra d…
  • Martina on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Hehe japp prestationsjunkies... en hopplös grupp stressknarkare som avskyr lugnt…
  • Martina on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Ja det är väldigt bra poänger alltihop, det blir en enda soppa men det är ju så…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: