Såhär ser min kefir ut. Den är ganska god och växer bra så jag tror den trivs!
Vad är tibetansk kefir?
Här är en finare bild på själva grynen.
Tibetansk kefir är egentligen en svamp med ursprung hos tibetanska munkar. Munkarna arbetade med att mjölka kor och getter, och vissa lata munkar orkade inte skölja rent mjölkkannorna efter varje mjölkning. I dessa kannor började svampen att växa, och de såg att mjölk som kokades i dessa smutsiga kärl hade andra egenskaper än den från de rena kärlen. Den smakade annorlunda och hade positiva effekter på matsmältningen. Tusen år senare blev, vad som kom att kallas “kefir” erkänd som hälsoprodukt även i väst.
Kefirsvampen i elektronmikroskop
Hälsoeffekter av tibetansk kefir
- Återställer mikrofloran i tarmen då den innehåller ca 50 olika stammar med över 100 miljarder bakterier.
- Läker ut magkatarr och magsår
- Normaliserar blodtryck
- Stärker immunförsvaret
- Hjälper vid ledvärk
- Avgiftande
- Förbättrar sömnen
Jag har undvikit lactobaciller ett bra tag och dessutom tagit bort alla mejerier från min kost, men vem kan säga nej till kefirens påstådda fördelar? Jag ville verkligen ge den en chans, särskilt som den har en sån imponerande mängd bakterier!
Titta här!
Imponerande lista va? En sånhär uppsättning bakterier går inte att hitta i någon probiotika vad jag vet.
Olika typer av kefir
Kefir är en hel vetenskap. Jag gör mjölkkefir som växer av laktos men det finns olika sorter, till exempel vattenkefir som växer av socker. Bakterierna konsumerar både socker och laktos så det blir inget kvar i den färdiga kefiren.
Jag valde mjölkkefir för att det var den jag fick tillgång till. Om jag hade fått en annan sort hade jag börjat med den. Det finns grupper på facebook där folk skickar kefir hejvillt till varandra, och det går att köpa online. Mjölkkefiren kan också växa av kokosmjölk och sojamjölk även om jag inte riktigt förstår hur.
Processen
Jag är verkligen ingen expert på kefir, men mina växer så det knakar så något rätt gör jag trots allt 🙂
Såhär gjorde jag
- Jag la 3-4 matskedar kefirgryn i en glasbehållare och täckte med 5-6 dl ekologisk, fullfet, ohomogeniserad mjölk. Man kan ha i en skvätt köpe-kefir eller grädde också för att få det tjockare, men det har jag inte testat ännu.
- Jag täckte glasbehållaren med en ren duk som jag satte på plats med en hårsnodd.
- Sedan lät jag det stå i rumstemperatur ca 40 timmar.
- Därefter hällde jag över kefiren i ett durkslag av plast med en djup tallrik under. Man ska inte använda metall, så det har jag undvikit.
- Jag rörde försiktigt med en träslev tills bara grynen var kvar i durkslaget och all kefir amnade på tallriken under. Den separerar lite i kefir och vassle, men det rör man ihop efteråt.
- Det var första kulturen. Jag hällde tillbaka grynen i en ren glasbehållare och fyllde på med ny mjölk för att starta en ny kultur, som skördades efter 48 timmar. Man ska inte köra mer än 48 timmar för därefter börjar vissa bakterier dö. Man kan skörda redan efter ett dygn, men beroende på tidpunkt får man olika smak och konsistens.
Hur jag äter min kefir
Första veckan åt jag bara några matskedar för jag var rädd att den skulle störa min ketos, men det gör den inte så nu äter jag mer.
Jag häller kefiren i min mixer, fyller på med lite frysta blåbär, kollagen-pulver, stevia och MCT-olja. Mixar på high speed och häller upp till mig och Mattias som en morgonsmoothie. Det är mycket uppskattat då Mattias har saknat sin lågfettkvarg från Lidl, men det här tycker jag är en bättre, godare och framförallt nyttigare ersättare.
Jag kan inte påstå att jag fått några märkbara hälsofördelar ännu, men jag är fortfarande nybörjare. Jag tänkte ge kefir-experimentet åtminstone en månad innan jag utvärderar, och jag tänker att så länge det inte stör min övriga diet så är det bara att köra på.
Har du testat kefir ännu? Vilken sort gör du och vad har du fått för effekter?
Tack tipset med liite salt. har ju en Tibetansk kefir i kylskåpet som står där och väntar.
🙏.
Tack,
Spännande grejer. Har precis börjat. En liten fråga bara. Du skriver att kefiren konsumerar både socker och laktos. Men, laktos är väl socker, mjölksocker. Båda är kolhydrater bara olika blandningar av sackarider. Eller? Torde alltså inte påverka ketosen.
Om man gör kefir försvinner mjölkproteinet i den? Fick precis reda på att vi ska prova mjölkprotein fritt på dottern. Tips annars på annat man kan göra?
Nej kefir innerhåller vassle = mjölkprotein.
Om du vill testa mjölkproteinfritt stryk bara ALLA mejerier överhuvudtaget inklusive smör.
Mjölkprotein omvandlas till lättsmält peptider.
Hej Martina,
Jag är 156 cm lång och har (senast jag mätte) en fett% på 24%. Vägde mig för ett par månader sedan och vägde 54,5 kg.
Funderar på det där med vassleprotein som tillskott efter träning. Förstår att det är snabbupptagligt, vilket skulle vara bra för att trigga muskeluppbyggnad efter träning.
Funderar på ifall kefiren skulle kunna motsvara deffekten av pulver? I så fall är frågan den, huruvida hela kefirblandningen skulle vara att föredra, eller bara själva vasslen?
Jag funderar på mängden man kan dricka efter träning för att inte påverka ketosen, men ändå dra nytta av effekten vid muskeluppbyggnad. Skulle 1 dl vara tillräckligt, tror Du?
Vet Du ifall de nyttiga bakterierna finns i den tjocka delen av kefiren, eller i vasslen, eller kanske i båda?
Tack på förhand.
Vänliga Hälsningar
Linda
Köp bara en BCAA 🙂
Hmmm, jag tänkte att det kanske kunde vara ett bra användningsområde för vasslen, eftersom den ska vara sååå bra!
Fast Du tror med på pulver, gissar jag?
Svårt förstås att veta precis hur näringsinnehållet ser ut i kefiren. Kan man jämföra med köpt, även om bakteriefloran ser annorlunda ut? Jag försöker också undvika komjölksprodukter, så min kefir är gjord på getmjölk. kan det ge en skillnad i näringsinnehåll?
Tack på förhand
//Linda
Det är bara det att kefir egentligen kräver komjölk och att det är ett jäkla meck att hålla på med. Kan du få en fin kefir, kör på den istället. Naturligt är ofta bättre, men BCAA ger dig det du är ute efter.
Vart får man tag på Kefir-gryn?
Hur mycket mjölkprotein innehåller kefir som man gör själv? Om man vill äta mejerifritt kan man då fortfarande äta kefir?
Räkna på det!
Alltså kefir är något som jag alltid äter till frukost men jag köper Valio Eila Naturell laktosfri Kefir.
Är denna inte bra då? Känner att jag inte alltid orkar att laga allt från scratch utan vill köpa produkt från butiken som är
ett bra val.
Jag vet inte, har inte kollat på den produkten 🙂
Hur har det gått med dig och kefiren? Märker du någon skillnad?
Japp det var intressant men nu får den vila lite 🙂
Kolla här, man kan visst göra en andra fermentering på mjölkkefiren också. Så får man lite smak och vitaminerna och allt det andra ska bara bli bättre. Låter intressant. Måste testas.
https://www.culturedfoodlife.com/how-to-second-ferment-kefir2/
Jag gjorde egen kefir i vintras, men blev sämre i magen/tarmarna av det, så nu ligger mina gryn i frysen. Får se om jag testar igen, i vinter kanske. Vill dock egentligen inte äta några mejeriprodukter alls, och det känns lite knöligt att bara göra kefir ibland (vill absolut inte slänga mat).
Undrar om det finns någon färdig bra kefir att köpa i butik? Som innehåller de nyttigheter man vill åt. Jag hat ett så rörligt arbete, så att hålla liv i dessa gryn skulle vara omöjligt tyvärr.
Det tror jag tyvärr ej, den i affären har inte mycket bakterier kvar
Tack för ditt svar 🙂 och dina alltid så intressanta inlägg <3
Jag måste tipsa om vad jag använder mina gryn till. Jag har slutat dricka alkohol och tycker att det alkoholfria utbudet är så tråkigt och dessutom väldigt “sockrigt”
Jag brukar vänta tills min kefir är ordentligt fermenterad och sur. Sedan silar jag den genom ett kaffefilter som när man gör färskost. Vasslen som droppar ner använder jag sedan till att göra en bubblig dryck. Jag blandar vasslen med hälften ren äppelmust och häller upp i en plastflaska. Ibland lägger jag i några färska bär för att få lite färg. Om man vill använda frysta bär så fungerar blåbär bäst tycker jag. Frysta hallon ramlade sönder och det blev väldigt sörjigt i flaskan. Det går bra med andra juicer såklart men jag tycker att äpple känns mest passande till en sådan här dryck.
Sedan låter jag den stå i rumstemperatur några dagar precis som man gör med kombucha för att få till en jäsning. Mina flaskor jäser så att det står härliga till och man får ha lite koll på att de inte sprängs. När flaskan är stenhård vet man att det är lagom och då ställer man in den i kylen.
Drick den sedan kall. Den liknar en torr cider eller ett mousserande vin. Förhoppningsvis är har det mesta sockret från juicen jäst bort i processen men det vet jag förstås inte. Men det smakar i alla fall inte sött. Hur det är med bakteriekulturen vet jag inte men vasslen borde innehålla en del tycker jag eftersom det ändå går att få till en fermentering i flaskan. Eller är det bara jästsvamp tror du.
Jag kan inte garantera att kefirens goda egenskaper är kvar i drycken men oavsett så är det klart värt att testa som ett alternativ till alkohol.
Förresten, grädde syrad med kefirgryn är gudomligt gott till surströmming, som ju också innehåller goda bakterier! Testa avocado till surströmmingen, det är en höjdare!
Kul att du tar upp kefiren! Nu kommer kefiren förhoppningsvis in i fler hem!
Vill du ha en tjockare kefir kan du ju även testa att blanda blanda en del grädde 🙂
Det går ju även att göra färskost av kefir, om man tycker om det 🙂
Det är riktigt coolt!
Inte kefir, men egen filmjölk i drygt 5 år. Den har hjälpt vår sons mage.
Hej Martina! Av mina gryn gör jag även syrad grädde, som smetana och eget syrat smör. Smöret är väldigt gott tycker jag och jag använder det som tillbehör till maten. Det syrade smöret gör jag så här; först gör jag en sats syrad grädde, silar ifrån grynen på den och börjar vispa grädden. Efter en liten stund så börjar den klumpa sig och släppa vätska, rör lite till och häll sen över massan i durkslaget och bearbeta lite så att vätskan rinner av. Kvar är smöret. Smaksätt med lite salt kanske och förvara svalt. Mvh Eva
Coolt, tack för supertips!
Men.. hvordan kan DU (av alle..!) ikke forstå hvordan kefiren kan leve på kokosmelk?? Den har da vel blitt fettdriven??? ??
😉
Jag tror att det egentligen är lite missvisande att säga att det är en svamp. Men det brukar ju kallas det. Jag har läst nån teori där man tror att det var människor som hade mjölken med sig i skinnpåsar och att de då upptäckte att mjölken fick dessa finfina egenskaper och inte blev dålig. Vad gäller vattenkefir, tibicos, läste jag nånstans att man tror att det kommer från några blad i mexico. Typ nåt sånt. Jag har länge funderat på hur den kunde uppstå som ju behöver socker som ju inte direkt funnits i överflöd förr.
Jag har nyligen testat att göra kokosmjölkskefir (willys lila tetra). Vad jag vet, så kan inte grynen frodas i till exempel kokosmjölk, mandelmjölk eller annan vegetabilisk mjölk men att det funkar bra att fermentera några batchar men sen måste de tillbaka till djurmjölk minst en omgång. Jag har gjort kokosmjölkskefir några gånger nu och det blir jättegott men känns så synd att slänga djurmjölken om man inte äter mejeriprodukter. Jag har testat getmjölk då den ju ska vara bättre men den smakar lite väl mycket för min smak. Fårmjölk går bra dock är den jag lyckats få tag på är väldigt fettfattig trots att den rena fårmjölken är riktigt fet (se här http://www.ovikenost.se/?p=9665&m=2257). Både get- och fårmölken är nog uht-behandlade dessutom. Jag har annars gjort på den gammaldags mjölken som är ohomogeniserad. Men nu hittade jag nån roslagsmjölk som verkar vara rätt mycket gräsbetesmjölk. Men den är homogeniserad. Jag antar att gräsbetes får väga tyngre. Men vad är egentligen bäst av dessa? Tänk om man kunde få tag på ohomogeniserad icke uht fullfet fårmjölk. Det vore nåt.!
Att göra kefir-fraische/smetana har jag testat men då rekommenderar jag att ta lite färdig mjölkkefir i grädde och låta stå. Annars kan det bli lite väl meckigt och tjockt att sila grynen. Gott blir det i alla fall. Och en gång gjorde jag kefirsmör genom att skaka den kefirade grädden i en burk. Man kan göra kefir-färskost också.
Här är ett smoothierecept som låter gott med avokado kefir ingefära och mynta. Jag har inte provat ännu dock. http://www.seriouseats.com/recipes/2013/04/avocado-kefir-ginger-smoothie-shake-recipe.html
Man kan också göra kokoskefir med vattenkefir. Man tar lite färdig vattenkefir och blandar i kokosmjölken. Det borde ju funka med mjölkkefir också. Fast då får man ju slänga ännu mer mjölk förstås. Det bästa är ju om resten i famijen äter mjölkprodukter så kan man göra varannan dag. Annars gör många vattenkefir med kokosvatten och verkar lyriska över det. Blir lite dyrare men kanske kan vara värt ibland.
Jag kan inte säga att jag fått några effekter av kefiren. Eller så har jag inte känt efter. Men det är gott och känns bra mentalt i alla fall. Vattenkefir har jag kört sen 2011. Nu senaste åren har de inte vuxit så jag kanske ska skaffa nya. Jag har väl gett dem för lite kärlek. Det finns en kefirguru på nätet som har en stor sajt om kefir. Dom’s kefir. Annars cultures for health. Där finns också många tips. Men jag vet inte vad mitt problem är. I början växte de som sjutton och jag fick slänga. Nu har jag inte slängt något på flera år. Men kefiren blir fortfarande god.
Huruvida det blir socker kvar i kefiren beror på hur länge den får stå. Jag tycker det är svårt att veta med vattenkefiren hur den funkar om jag ska testa ketos. Men den är riktigt god. Blir som läsk. Ibland blir den sötare och ibland riktigt sur. Bra alternativ till alkohol. Blir nog liiite alkohol i den också. Kanske det som ger den där piffen. Men smakar den sött får man väl låta den stå någon dag till tills den blir riktigt sur.
Jag brukar låta första fermenteringen (vattenkefir) stå 1-2 dygn. Oftast två för jag är lat och för att jag inte dricker så mycket nu. Sen silar jag och häller upp på petflaska (pga explosionsrisken) och antingen mixar jag med bär eller bara pluppar i dem och klämmer ihop flaskan lite. Låter stå tills flaskan är utspänd. In i kylen. Voila. Bästa kefiren jag gjort är hallon eller jordgubbar och även nån påse med blandade skogsbär. Persika också. Jag rekommenderar att ha en klyfta ekocitron, eller kanske lime i både 1a och 2a fermenteringen. Det minskar jästsmaken. Nu senast på Kreta gjorde jag på rödbeta då mitt barn bara vill ha röd kefir och det inte direkt finns så mycket hallon och jordgubbar där. Det blev faktiskt superbra och eftersom rödbetor ska vara så himla nyttiga så känns det ju toppen och kefiren äter ju upp rödbetans socker. Men de river jag eller skär i små bitar och pillar ner i flaskan så de är lätta att sila bort när man ska dricka. De blev inte så bra att mixa. Lite för hårda. Men en vitamix eller motsvarande kanske kan fixa det om man vill ha en kefir med hela rödbetans fibrer kvar.
Jag har försökt reda ut hur kefiren äter socker och jag har för mig att jag läste att först delas sakarosen upp och så äts glukosen först och sen fruktosen men jag minns inte riktigt.
Det finns också ett företag som heter Kefirko som säljer speciella burkar där locket har sil anpassad för både vattenkefir och mjölkkefir. Jag är riktigt nöjd med mina burkar. https://kefirko.com/ Jag tror de håller på och utvecklar nån kefirostinsats också. https://www.kickstarter.com/projects/353596452/kefirko-cheese-maker-probiotic-cheese-preparation
Kul är det i alla fall och det blir som ett litet husdjur. Men som någon skrev i kommentarerna så kan det lätt bli för mycket jobb också. Speciellt om man vill göra alla sorter och sen kombucha och surkål och kvass och …. Men som tur är kan grynen vila i kylen en vecka i taget eller för längre avbrott både frysas och torkas.
Oj lång kommentar. Men jag är fermenteringsfrälst.
Tack för din kommentar, uppskattas!
Tips om vattenkefirgrynen växer dåligt: tillsätt ett äggskal eller liiite salt utan jod. Mina ökade från 10 msk till 16 msk på tre dagars fermentering.
https://youtu.be/nBv6cAoZOPg
Jag har mjölkkefirgryn och vattenkefirgryn igång för det mesta, Mjölkgrynen får jobba i kokosgrädde ibland men har förstått det som att de små liven behöver mjölk regelbundet. Godast tycker jag det blir med grädde, typ som extra syrlig creme fraiche. En liten klick av denna blandad med ungefär lika mycket surkål måste ju vara rena dunderkuren för lilla magen (gott är det i alla fall). Finns säkert flera gryn-delar-sidor på fb men en heter: “Kefirgryn! En Svensk Kefirgrynsdelningssida”
Reagerar du inte på histaminet i kefiren? Jag har kört ett experiment med vattenkefir, men nu har jag gett upp. Den är tydligen en riktig histaminbomb. Så besviken.
Nej jag har inte ens tänkt tanken om jag ska vara ärlig!
Jag äter kefir varje dag, magen mår mycket bättre, har iof gjort en del andra kostförändringar också. Min undran är dock vad jag gör av grynen efter jag gjort kefir. Jag hinner inte äta upp det gamla förrän den nya är klar. Jag brukar lägga dem i mjölk i kylskåpet och när jag tar ut burken efter några dagar har det blivit färdig kefir trots att den stått i kylskåp. Blir det nån skillnad i kvalitet om den står framme eller i kylskåp?
Ja du jag vet inte riktigt, man ska ju helst ha dem framme. Om de blir kefir i kylen antar jag att det fungerar ändå 🙂
Gå med i gruppen ‘Tibetansk kefirgryn utdelning’ på Facebook, där finns mycket bra info att hämta. Där kan du ställa frågor i gruppen och få många svar.
Jag vet efter snart två år hur mycket kefir jag dricker på två dygn, köper 6 liter getmjölk i taget(se första kommentaren till blogg-inlägget) och fördelar sen denna getmjölk i 7 dl i varje förpackning innan jag fryser in. Sen tar jag fram varannan dag och sätter ny kefir. Du har flest goda bakterier i kefiren 1-2 dagar efter att du silat ifrån grynen så gör inte mer än att du använder den på max två dagar!
För många år sedan testade jag och min bror också tibetansk Kefir, men det var inget jag fortsatte med eftersom min mage blev sämre av det. Minns tyvärr inte hur länge jag testade, kanske skulle ha testat längre?!? Vet inte riktigt varför min bror slutade med det, misstänker att det främst var att han reser mycket och där med säkert glömde av/inte orkade hålla liv i den.
Är dock nyfiken på vattenkefir eller att göra på kokosmjölk, speciellt om det kan ersätta probiotiska piller, för det borde det väl kunna göra?
Ja de borde kunna ersätta piller, vattenkefiren borde ju vara helt safe för känsliga magar också 🙂
Det verkar som att jag också blir sämre i magen av egen kefir (köpekefir går bra) och undrar varför det kan bli så? Hittar inget svar på nätet än. har problem med tarmfloran och behöver mera goda bakterier och vill ta naturligt, inte syntetiskt.
Någon som har en aning om vad problemet kan va?
Jag har gryn som jag inte har tagit så väl hand om. Mycket för att jag tycker att smaken på Kefir är mindre god. Har istället gjort egen yogurt enligt GAPS recept. Men det är inte på långa vägar lika mycket goda bakterier i yogurten förstås. Men mycket godare. Jag undviker andra mejerier (utom smör) men jobbar med en svullen mage och efter ditt inlägg om fettsammansättning där jag konstaterar att jag är Levertypen så var jag ändå inne på att ta bort yogurten också. Men kanske ska ge kefiren en chans igen. Som du säger, om det är så mycket bra saker i den så får man tåla att det är lite kasein. Jag får väl helt enkelt göra som du och blanda med lite gotter i form av bär etc.
Vilket kollagen använder du föresten i detta? Är ditt kollagen smaklöst?
Great lakes, ja det är smaklöst.
Så kefiren fungerar som resistent stärkelse då. Bättre tarmflora utan att man får med ev växtgifter.
Någon som kan tipsa om bra FB-sida för kefir, kan ifs själv söka.
Undrar hur kefir på artegen mjölk skulle vara 😉
Kefiren äter resistent stärkelse, så man kan kombinera den med potatismjöl eller kidneybönor 🙂
Kefiren lever och RS är dess föda.
Jag äter numera lite kefir morgon o kväll med just postatismjöl för resistent stärkelse. Jag rör även ner nyponpulver, kakao (inte på kvällen), havssalt, riven kokos, kanel. Ibland med lite bär, nötter. På kvällen ev lite fruktbitar.
Sök på gruppen ‘Tibetansk Kefirgryn utdelning’ på Facebook!
Gå in på gruppen Tibetansk kefirgryn utdelning på fb. De har även någon information man kan leta fram om hur man går till väga. Har för mig att man inte ska röra i den innan den stått färdigt och man ska inte behöva skölja grynen. Genom denna grupp kan man både få gryn och sedan lovar man att dela med sig minst en gång till någon behövande. Smart och bra!☺
Jag kan bara hålla med dig Martina och kul att mina gryn trivs hos dig och verkade klara flytten.
Jag är i Göteborg just och kan inte förmedla till fler, men min egen burk är med och verkar trivas fint i husbilen också.
De trivs som tusan! 😀
Intressant!! Det här ska jag definitivt pröva!
http://www.stund.se
Var får man tag i ohomogeniserad mjölk?
Affären.
Vanlig mejerimjölk men 3% ?
I affären finns ohomogeniserad mjölk, jag tror den är 4.5%
Här har jag kopierat lite från:
https://nyadagbladet.se/konsumentmedvetenhet/ohomogeniserad-mjolk-allt-mer-tillganglig-i-butikerna/
Flera svenska mejerier säljer numer ohomogeniserad mjölk varibland Arla och Skånemejerier tillhör de mer kända. Denna mjölk säljs även under beteckningen “gammaldags mjölk”. Mjölken är fortfarande lågpastöriserad.
Den huvudsakliga hälsokritiken mot mjölk i samhällsdebatten bottnar i praktiken i att de flesta dricker behandlad mjölk. Riktig färsk mjölk som den dracks innan industrialiseringen innehåller dock otroligt mycket näring och är för många människor en hälsosam dryck.
Arlas Lantmjölk Eko är ohomogeniserad.
I affärerna.
vad bo du
Jag har gjort kefir av mina gryn med varannan gång vispgrädde och varannan kokosgrädde. Den blir tjock och syrlig och god.
Men efter några månader har jag tappat motivationen faktiskt. Det passar inte riktigt in i mitt superenkla tänk runt matlagning. Jag tycker ofta det blir lite stress både runt hinna äta upp och hinna göra ny kefir. Det finns så mkt som är hälsosamt att äta, man hinner inte få i sig allt 🙂
Dessutom vill jag inte använda oeko kokosgrädde men kefiren blir grynig och inte alls lika god när jag gör den med kung markattas eko kokosgrädde. Och jag vill inte köpa mejeriprodukter. Så nu befriar jag mig från detta pyssel! 🙂
Skönt! Du har testat ett bra tag ändå, och nu är testet klart 🙂
Hej Martina!
Jag har gjort kefir på tibetanska gryn sedan snart 20 månader och tycker att det är toppen! Jag beställer getmjölk från Dalsspira via min lokala Ica-handlare, alla Ica-butiker har möjlighet att ta hem om de inte har den getmjölken i hyllan. Jag har undersökt hur denna mjölk produceras och är nöjd trots att den inte är Kravmärkt. Getmjölk innehåller mindre laktos än komjölk men anledningen till att jag väljer den är smaken! Helt underbart god blir min kefir!
Ett annat tips är att syra grädde med kefirgryn. Efter ett dygn har du en underbar, tjock, nästan vispad grädde! God till lite hallon eller att använda istf gräddfil/créme fraiche.
Ytterligare tips. Använd ett vidare kärl när du gör kefir. Det går utmärkt att sila kefiren i en rostfri sil, finns också bra silar där nätet är av plast att köpa, durkslag låter för mycket av de nya små grynen slinka mellan ‘maskorna’, tycker jag.
Det finns fina slickepottar med silikon och träskaft, jag hittade ett set på Ica Maxi. En sådan behövs, om inte annat när jag skrapar den tjocka, goda syrade grädden ur silen!
Det blir förresten väldigt god färskost av kefir, sula bara bort vasslen och smaksätt. Min favorit är pepparrot! Vasslen är sen en god grund för att göra kvass. Min favorit förutom rödbetskvass är citron- och ingefära.
Grynen står sig 2-3 veckor i lite mjölk om du av någon anledning vill göra uppehåll eller vill ha gryn på vänt för gräddetillverkning. Grynen växer ju snabbt och du kommer att vilja ‘frälsa’ fler. Frys då in med lite mjölk, sen har du att dela ut vid behov.
Välkommen i kefirgänget, du kommer aldrig att vilja sluta med denna livgivande dryck!
Ps. Om någon läsare av denna kommentar vill ha gryn så finns det att hämta i Gärdebyn, Rättvik! Ds
Toppentips, tack!
Vilken underbar kommentar <3 ska fråga efter getmjölk. Är lite överkänslig mot komjölksprotein så getmjölk kanske funkar bättre :).
Hej Annelie,
Kul att höra att Du använder Dalspiras getmjölk., och bra beskrivning.
Jag har precis startat för ca 2 veckor sedan, och använder Dalspiras getmjölk. Tyvärr så får jag inte min kefir tjock, utan den är väldigt rinnande, fast smakar bra. Tänkte höra ifall Du har några tips på hur man kan göra för att få kefiren tjockare. Jag fyller grynen i en glasburk och ställer på köksbänken i rumstemperatur, i ca 24 timmar, fast rör lite ett par gånger. Ska den kanske stå längre?
Fick reda på att personen jag köpte grynden från, använder fullfet, ohomogeniserad, kravmärkt ko-mjölk. Kanske kan det ha med saken att göra, att det är ny mjölktyp och ny miljö. Är det något som Du tror kan spela in? Hur lång är anpassningstiden? Någon som har någon idé?
Skulle vilja prova att göra syrad grädde, men hittar tyvärr ingen get-grädde. Kanske finns det inte, eller vad har Du för grädde?
Du nämner att Du kan låta grynen vila i 2-3 veckor i mjölk, om man vill pausa. Förvaras de i kylskåp, eller i rumstemperatur?
Tack för ditt inlägg.
Vänliga Hälsningar
//Linda
Hej Annelie,
Kul att höra att Du använder Dalspiras getmjölk., och bra beskrivning.
Jag har precis startat för ca 2 veckor sedan, och använder Dalspiras getmjölk. Tyvärr så får jag inte min kefir tjock, utan den är väldigt rinnande, fast smakar bra. Tänkte höra ifall Du har några tips på hur man kan göra för att få kefiren tjockare. Jag fyller grynen i en glasburk och ställer på köksbänken i rumstemperatur, i ca 24 timmar, fast rör lite ett par gånger. Ska den kanske stå längre?
Fick reda på att personen jag köpte grynden från, använder fullfet, ohomogeniserad, kravmärkt ko-mjölk. Kanske kan det ha med saken att göra, att det är ny mjölktyp och ny miljö. Är det något som Du tror kan spela in? Hur lång är anpassningstiden? Någon som har någon idé?
Skulle vilja prova att göra syrad grädde, men hittar tyvärr ingen get-grädde. Kanske finns det inte, eller vad har Du för grädde?
Du nämner att Du kan låta grynen vila i 2-3 veckor i mjölk, om man vill pausa. Förvaras de då i kylskåp, frys eller i rumstemperatur?
Tack för ditt inlägg.
Vänliga Hälsningar
//Linda
vart köper man svampen?
Jag vet inte, har du facebook? Gå med i en grupp där dessa delas eller googla.