Inuti våra kroppar tillverkas en hel del slem, och det ingår i kroppens försvar mot patogener (skadliga organismer). Senaste diskussionen i lågkolhydratvärlden är huruvida bristen på kolhydrater inverkar negativt på slemproduktionen, så att kroppen inte får samma försvar.
Låt oss titta på detta!
Bilden illustrerar hur en elak bakterier, till exempel h.pylori som orsakar magsår kommer in i magtrakten. Tarmslemhinnan producerar ett skyddande slem och snälla bakterier går till attack.
Hälsogurus fick problem av ketogen kost
Jag fick den här länken skickat till mig, en forumdiskussion kring lågkolhydratkost, låg slemproduktion och ökad cancerrisk. Diskussionen kom från det här blogginlägget, om lågkolhydratätare som dött i tarmcancer, och där författaren påstår att man behöver åtminstone 600 kcal om dagen från kolhydrater för frisk slemproduktion. Dave Asprey skriver om hur han fick problem på “zero carb”-diet med sänkt förbränning, torra ögon och kass sömn också på grund av “kolhydratbrist”.
Kan man ha kolhydratbrist?
Med tanke på att blodsockret håller sig stabilt även om vi inte skulle äta på flera veckor så är det omöjligt att lida av kolhydratbrist. Kroppen gör de glukos den behöver alldeles själv, utan att det behöver tillsättas utifrån.
Sjukdom handlar sällan om det uppenbara. Högt kolesterol ger hjärtsjukdom? Kalciumbrist ger benskörhet? Kolhydrater ger diabetes? Nej inget av det är sant, men det korrelerar.
Korrelation och orsak är inte samma sak.
Cellsignalering och cellkommunikation är underliggande orsaken bakom sjukdom.
Negativa effekter av “Zero Carb”
Om man inte är ketoadapterad, vilket är ett vanligt problem för den som inte ersätter sin energi från kolhydrater med fett, så går det trögt för kroppen att fatta vilket bränsle den ska använda. Kroppen står och stampar, till och med svälter. Det kommer in lite fett, lite protein… glukoneogenesen drar igång, blodsockret går upp, binjurarna drar igång… kommer det komma mer mat?
Det här händer inte om man fokuserar på “high fat” snarare än “low carb” och det händer inte om man äter rena livsmedel som kött, fisk, ägg, grönsaker och stabila fetter. Problemet för många amerikaner (främst) är deras uppsjö av fake-keto-produkter, deras “no sugar”, “no calorie”-skit som de inte kan låta bli. Detta är produkter som höjer insulinet men inte blodsockret.
Glukos behövs i kroppen
… och kortisol behövs, men vi behöver inte äta det 😉 Allting som kroppen kan tillverka själv, bör den få tillverka själv för den vet sitt behov intuitivt mer än vad vi någonsin kan veta.
Åter till slemproduktionen då…
Så vad är det här med att vissa blir sådana torrisar på strikt ketogen kost? Ingen tårvätska, torra tarmkanaler? Slem (mucus) tillverkas av mucin, ett glycoprotein. Vad är ett glycoprotein? En kolhydrat med en polypeptid-kedja. Betyder det att vi behöver kolhydrater för att tillverka mucin?
Nej!
Det betyder att vi behöver tillräckligt med aminosyror och att långvarig svält eller extremt ensidig kost kan få mucinproduktionen att minska.
Mucin behöver – cystein, prolin, serin och treonin som finns mycket av i kollagen, men inte så mycket i rena köttkällor som kyckling, biff och fläsk. Däremot finns det i inälvsmat och gröna grönsaker.
Min hypotes är att de som får problem med minskad mucus (slemproduktion) inte cyklar sitt protein eller lever på “bacon och ägg”, snarare än att köpa på sig lite lever eller koka benbuljong.
Som sagt – det handlar inte om viktminskning och att vara “zero carb”, det handlar om att optimera näringsprofilen och undvika antinutrienter.
Tarmfloran och h.pylori
H.pylori är en opportunistisk bakterie som ger magsår och ökar risken för tarmcancer. Med för lite slem (mucus) får man lättare den typen av bakterier, men det är lätt åtgärdad. Det finns massor av sätt att odla en bra tarmflora och skapa en bra miljö i magen.
Man måste inte äta resistent stärkelse, men man kan om man vill. Man kan koka benbuljong och experimentera med massor av olika proteinkällor. Man kan testa kefir (hemgjord) och se till att få i sig rikligt med svavelrika grönsaker (broccoli, blomkål, brysselkål) då trivs inte heller sjukdomsalstrande bakterier.
Har du märkt av minskad slemproduktion på lågkolhydratkost?
Hej,
Om man inte har tid att koka benbuljong, får man samma effekt om man tar tillskott av kollagen?
Trevlig dag!
Det vet jag inte 🙂 Ta dig gärna tiden att koka benbuljong, det är sjukt gott!
Det verkar lite bökigt men vad gör man inte för tarmfloran? 🙂 Hur mycket och ofta skulle du rekommendera att man dricker? Visst kokar man med lite lök och grönsaker?
Har inga rekommendationer, men en batch på 2L räcker jättelänge om du fryser ned i en isform och äter 1 kub om dagen. Du kokar bara benrester från maten du lagar, inga grönsaker eller något. Vatten + ben + koka 12h på låg värme = klart. http://martinajohansson.se/gor-ditt-eget-kollagen-tillskott-gratis-nastan/
Toppen tack, det ska jag prova. Men är det verkligen gott?
Trevlig helg!
Du äter kanske 1 matsked per dag, men ja den är väldigt god 🙂
Äter LCHF för det mesta men slemproduktionen i underlivet har inte blivit mindre tyvärr…eller gäller det bara ‘vissa slemsorter’?
Gäller allt slem, men det är ju hormonellt också 🙂
jo, jag vet, har alltid haft mycket slem där…horror!
Jag kan bli så ledsen att hälsogurus, speciellt Dave Asprey, har en sådan syn på keto. Alla ska ju naturligtvis förespråka det de tror på, men så mycket research krävs det väl inte för att förstå att det är hur en kropp som inte är van vid fett som bränsle reagerar som är grejen. Inte keto i sig :/.
Well… alla orkar inte göra såååå mycket research 😉
Jag vet inte om det är brist på slem, men största problemet för mig med ketos är att rösten inte funkar så bra. Halsen känns torr och jag blir hes. De flesta dagar är detta överlevbart men inte då jag ska sjunga konsert. Därför blir det en tallrik ris kvällen innan, och det förvandlar rösten totalt.
Häftig effekt av riset, jag hade ingen aning 🙂
Hej Martina! Lite ot här men jag letade efter det du skrivit om galla (vet att jag har läst något om det innan) men hittade inte det jag letade efter. Jag läser en motsvarande blogg från Amerika och hon slriver lite att om man har mycket problem med matsmältning ska man ta HCL ihop med något för gall flöde (bile flow). Hon rekommenderar något som heter Beet flow (som innehåller Bile Flow: proprietary blend of Guggul, Taurine, and L-Glutamine). Har du samma åsikt, att det är bra att ta i samband? Vet du i så fall något som finns i Sverige att köpa? När jag sökte på gallflöde fick jag mest upp aminosyran fenylalanin. Är det något man kan ta?
MVH Helen
Vilken blogg är det?
Sök på galla här på bloggen så hittar du.
http://eatingfatisthenewskinny.com/ Och kickitnaturally.com
Jag kan inte hitta nånstans att man måste ta ett tillskott för gallan i samband med hcl, så det innebär att du inte är av samma åsikt?
HCL kan tas separat 🙂
Tack för länkarna, ska läsa!
En random-fråga: “vet du några kosttillskott eller bra märke på kosttillskott?” ☺️ funderar på att köpa hem någon burk med multivitamin men de flesta tillskott innehåller allt möjligt. Är ganska petig med vad jag stoppar i mig, haha! ?
Om du är petig med vad du stoppar i dig, varför äta multivitamin? Det är det absolut sämsta alternativet du kan välja! Du behöver först veta vad du behöver, varför du behöver det och i vilka mängder. Sedan köper du respektive ämne separat, märke är bara branding. Helt orelevant.
Jag gissar på att jag har brist på zink, eftersom att jag är dålig på att äta ostron och andra livsmedel som just innehåller zink. ?
Bästa tipset på hur man slutar med kaffe? Vilka är de bästa fördelarna du märkt? Hur länge höll abstinensen i?
Bra frågor… jag får fundera lite på det där. Blir kanske ett inlägg.
Det där med att cycla proteinet (och annat man äter också är väl lämpligast?!?) borde väl gälla för alla oavsett vilken typ av kost man äter eller?
En annan fråga, om man äter socker (ja, jag vet det är självklart inte bra för någon) borde det väl vara bättre att äta typ 350 gram mjölkchoklad och liknande godis på en dag eller fördelat på två i veckan än att äta ca 50 gram om dagen eller? Tänker på hälsan generellt då…
Det värsta man kan göra är att spika upp blodsockret, men de mest fettinlagrande man kan göra är att äta godis varje dag. Om man tränar och är aktiv borde 50g choklad om dagen vara bättre än att chocka kroppen med 350g i en sittning. Varje gång blodsockret ökar mer än 4 enheter på en timme skadar man kärlen mer eller mindre permanent.
Tack för svar! Men för tarmfloran är det väl sämst att äta socker/godis varje dag och göda skadliga bakterier och ta död på en massa nyttiga bakterier?
Nej, det beror ju på vad man äter upp till sitt godis. Jag tror man kan äta godis varje dag om de övriga sakerna är bra, tex inget kaffe, inga mejerier, inget gluten och sockret före träning.
Ok, lite förvånad faktiskt! Är det samma gällande huden också då, angånde åldrande , inflammation m.m, ok att äta socker varje dag?
Pratar vi fortfarande om 50g mjölkchoklad om dagen? Det är 26g kolhydrater per dag, och ja det skulle vara helt okej för de allra flesta.
Jag har upplevt att slemhinnorna blivit bättre under de fem år jag ätit LCHF! Jag har också funderat på om alla uteblivna förkylningar, halsont, maginfluensor kan ha och göra med mina “friska” slemhinnor…
Säkert, just nu minns jag inte ens när jag var förkyld senast. Så skönt! 🙂
Japp hände mig efter 2 år på lchf. Kopplade det inte till maten innan. Åt mycket strikt med mycket fett
Jag har märkt att jag får slem av protein. Började ett par år in i min lchf-kost. Vaknade med slem i halsen varje morgon. Nu efter nio år med lchf, i kombination med för lite magsyra (gör det svårare att spjälka protein även om jag tar hcl tillskott) och pga sistnämnda misstänkt kronisk Candida samt att jag haft oerhört sur kropp (fått märken av guldsmycken). Jag misstänker jag att jag har en stagnerad lymfa och stressade binjurar. Har hängt i Facebookgrupper där andra upplevt samma efter lchf. Nu har jag börjat introducera frukt och skall snart testa vattenmelonfasta för att få igång filteringen. Känner mig desperat att få ordning på allt.
Skrev på mobilen och redigerade om så blev lite kass meningsbyggnad men jag hoppas du fattar ?
Min tarmslemproduktion är lika bra som tidigare men så äter jag också varierat; smör, olivolja, kött, fisk, kyckling, lever, kål i alla färger och former samt andra gröna ovanjordgrönsaker.
Hej Martina,
Jag satt precis och kollade igenom arkivet med inläggen du skrivit om epigenetik och det dök upp lite tankar. Kan man (på ett teoretiskt plan) påverka om man “switchar på” gener även för ärftliga sjukdomar? Eller gäller resonemanget främst livsstilsrelaterade sjukdomar. Vi har i vår släkt en allvarlig genetisk sjukdom som ärvs autosomalt dominant. När jag läser på socialstyrelsens sida ovanliga diagnoser står det att det handlar om en mutation i genen TTR på kromosom 18. Mutationen gör att serumproteinet transtyretin klumpar ihop sig och lagras in i kroppens organ. I de flesta fall verkar mutationen göra så att valin byts ut mot metionin i transtyretinmolekylen vilket leder till att proteinet bildar långa trådar som förstör organ och nervsystem.
Det verkar bara vara ca 20% av alla med mutationen som utvecklar sjukdomen men man vet inte vad det beror på. Dock har både min mormor och min mamma insjuknat så därför oroar jag mig förstås för min egen del.
Hur tänker du kring ärftlighet för sådana här sjukdomar. Finns ju mängder med mutationer och mer eller mindre allvarliga sjukdomar liknande min. Går det att påverka om man insjuknar eller inte? Eller ska jag bara acceptera mitt öde liksom? Enligt sjukvården kan jag inte påverka min situation utan ska bara hopps att jag inte tillhör de 20% som insjuknar. Vore intressant att höra dina kloka tankar kring detta.
Läs på om ketogen kost och epigenetik, det är superspännande. Många med speciella genetiska sjukdomar som blivit helt friska pga att generna “lagats” eller stängts av.
Toppen inlägg!!
Fattar fortfarande inte att folk kommer upp med konstiga förklaringar och INTE titta på evolutionen. Det har säkert varit svart för stenåldersmänniskan att kommer upp till en viss mängd kolhydrater och dock har de överlevt!
Och visst har de inte räknat kalorier…varifrån kommer just denna tal, att man behöver åtminstone 600 kcal?
Jag har läst nästan allt som du skrivit. Jag har en ibs-mage och har fått massor med hjälp av dej och lchf-grupper i övrigt.
Nu har jag fått ett problem. Jag slutade röka i mars (efter att ha varit storrökare i 40 år, med några avbrott). Två månader efter rökstoppet märkte jag att jag började gå upp i vikt. från ca 70 till ca 80 k längd 172. Jag visste ju det så jag började leta på nätet hur jag skulle hejda det. Jag glömde säga att jag är 62 år gammal. Jag glömde också säga att jag i 30 års tid druckit ca3 l öl per dag tills för två år sen Jag har under den här tiden vägt mellan 65 och 70 k litet upp eller ned. Allt fläsk runt magen. Jag hittade lchf och utan att testa förstod jag ju att detta är ett naturligt sätt att äta. Nu har jag ätit strikt lchf i 6 v . Haft huvudvärk, yrsel trötthet nästan hela tiden. Har inte minskat en enda cm i midjan. Har inte känt andra ketossymtom.
Jag äter mindre och mindre. Är inte hungrig. Men du skrev någonstans att så länge som ca 80 % av födan är fett så är det inte svält. Skall tillägga att jag inte motionerar mer än promenader. Du kommer att fråga. Det blir mellan 1000 och 1400 kalorier per dag.
Fortsätt ät ren mat och lär dig om din kropp och om kosten så blir det bättre och bättre, om du vill kan du lägga till lite rotfrukter. Det tar lång tid att vänja sig, ofta ett par månader. Särskilt om man ätit mycket skräp tidigare, eller druckit mycket alkohol 🙂
Har inte känt av det om blodsockret varit normalt. Vid förhöjt socker däremot kan jag känna mig torr i ögonen. Sjögrens syndrom som är brist på kroppsvätskor är ju också precis som dia typ 1 en autoimmun sjukdom så där finns ju en koppling.
Jag har ätit lågkolhydratdiet i nio år och fått en sjukdom som heter lichen, som torkar ut slemhinnorna. Kan det hänga ihop tro?
Ingen aning
Superbra förklarat, tack för att du orkar “gräva” i allt! Nu känner jag mig lugn med att fortsätta att äta som i din kokbok.
Jag har fått torrare slemhinnor från och till men det har då berott på att jag har varit lat med maten. Alltså att man ätit samma livsmedel dag ut och dag in. Problemen försvann då jag började sätta in grönsaker så som tomater, morötter, röd paprika, wokgrönsaker och mer! ☺️ kanske är det misstaget som vissa gör? Alltså att man inte ser till så att man får i sig alla vitaminer och mineraler? ?
Jag har inte kopplat det till lchf men senaste halvåret har jag varit väldigt torr i ögon, mun, hårbotten osv och det är under samma period som jag har ätit lchf.