Jag har funderat lite på det här med olika mängd kolhydrater i kosten, eftersom jag har experimenterat med det ett bra tag nu. Jag började ju som ni vet som SHCJ (Super High Carb Junkie) & har nu efter några år landat i strikt LCHF, med perioder av NCHF (No Carb High Fat) men funderar fortfarande på vad som är bäst för vem & varför.
För friska, vältränade personer som inte har problem med hetsätning eller överätning finns det egentligen ingen anledning att köra LCHF i dess mest strikta mening, om man inte verkligen VILL. Min sambo är en väldigt bra labbråtta när det kommer till kostexperiment eftersom han är en frisk, vältränad & aktiv man utan några åkommor. Han har kört ultrastrikt NCHF med dagliga blodketonmätningar & han har kört klassisk “byggarkost” för aspirerande bodybuilders (maltodextrin, ris, potatis, pasta) & allting däremellan! Resultatet på utsidan blir inte särskilt annorlunda eftersom han har en så bra grund att stå på, men helt klart bättre uthållighet i träningen på LCHF (& säkert friskare insida också såklart)
Men i min mening är det helt klart bättre att köra Slow Carb än att helt ge upp & bara äta allting som kommer i glada förpackningar från affären (som en stor del av befolkningen fortfarande gör!)
Vad är Slow Carb?
En kost som är ganska lik LCHF i grunden men där man kan ersätta sitt fettintag med bulkiga grönsaker, rotfrukter, bönor, linser, nötter, hampa/vassleprotein.
Vad är INTE Slow Carb
Brunt/vitt ris, couscous, bulgur, bröd, mjölk, ost, sojaprodukter, spannmål, quinoa, socker, honung, fruktos, friterad mat eller majs!
Vem passar för Slow Carb?
- Vegetarianer & väldigt matlagningsintresserade veganer som är beredda att trixa lite. Lakto-ovo-vegetarianer, pesco-vegetarianer och så vidare kan få ut VÄLDIGT mycket av en Slow Carb diet utan att de behöver lägga till något kött!
- Vältränade, friska, unga personer som vill äta hälsosammare men känner sig beroende av kolhydrater för att prestera bra på träningen
- Smala, friska personer som inte vill räkna kolhydrater & som vill äta stora mängder bulkig mat
- Personer som upplever att det är för jobbigt/krångligt/tråkigt med LCHF
- Personer som vill gå ned i vikt men är friska i övrigt
Vem passar för Low Carb?
- Sockerberoende, matberoende, hetsätare etc.
- Experimentella biohackare som vill experimentera med olika nivåer av ketos för att optimera sin prestanda
- Personer med Candida eller andra inflammatoriska tillstånd i tarmen eller på andra ställen i kroppen
- Personer som lätt blir uppsvällda & får magproblem
- Personer med stor övervikt och/eller metabolt syndrom/diabetes
Personligen gillar jag att växla runt lite så vissa perioder blir det mycket bönor & ärtor, andra perioder går jag all in på LCHF i dess mest klassiska form. Fördelen med Slow Carb är att det blir mindre mejerier, men jag försöker att minska på mejerierna även när jag kör Low Carb eftersom jag lätt sväller upp av för mycket kaseinprotein!
Vad tycker du om Slow Carb? Funkar det lika bra som LCHF eller sämre/bättre?
Boktips: 4-timmarskroppen av Tim Ferriss som förespråkar Slow Carb, även om hans bok 4-timmars arbetsvecka är mycket bättre 🙂
Vad glad jag blev att jag hittade detta inlägg! Jag äter strikt lchf för att min mage mår bäst av det och för att jag vill gå ner några kilon i vikt. Det går väldigt trögt med viktnedgången av någon anledning så jag har börjat med periodisk fasta nu för att se om det händer något.
Dock har jag problem med orken i kroppen när jag tränar så därför har jag funderat på att tillsätta lite långsamma kolhydrater i kosten för att se om det gör någon skillnad. Men har inte riktigt vågat just för att jag inte vet vad för kolhydrater jag ska äta och så är jag rädd att jag går upp i vikt om jag gör det? Och om jag nu tillsätter lite kolhydrater, när ska jag äta dom i förhållande till träningen och ska jag minska på fettet om jag tillsätter kolhydrater? Många frågetecken men hoppas du kan ge mig lite vägledning 🙂
Bra skrivet! Alla är så olika och alla borde kanske inte följa ett och samma råd. Själv äter jag nog slow carb skulle jag säga, men gör undantag beroende på vad jag känner för. Slow carb blir det mest med tanke på att jag är diabetiker. Ha det gott. Hälsningar Sabine
Jag äter LCHF nu (vanlig, max 20 g kolhydrater per dag) men jag känner att på sikt vill jag nog kunna äta lite mer rotsaker. Jag har inget emot att hålla mig ifrån bröd, ris, pasta och potatis för jag mår mycket bättre när jag äter mer protein och fett. Jag äter ganska mycket ost men i övrigt håller jag mig ganska mycket ifrån mejerier för att jag blir uppsvälld av det i magen. Yoghurt och mjölk är värst, lite grädde klarar jag bättre. Kanske för att det oftast blir mindre mängd. Jag äter mig alltid mätt men jag vet inte hur jag ska göra för att inte gå ner mer i vikt nu. Kanske slänga in lite mer nötter? Ännu mer fett? Just nu går jag ner 1 kg i veckan och det var jätte bra i början men nu vill jag mer “stabilisera” lite grann. Jag tycker det är kul att experimentera och för mig är LCHF perfekt eftersom jag annars överäter, och då menar jag både mat (dålig) och godis/sötsaker. Nu håller jag mitt sug under kontroll.
NCHF. Det enda som funkar för en matmissbrukande, sockernarkoman som mig själv. Då mår jag bra, kan kontrollera suget och går ÄNTLIGEN ner i vikt. Amen.
Jag tror du måste skilja mellan ostsorter, det finns ost som har inte carbs alls, hur skulle de vara icke slow carb?
Det är inte kolhydraterna i osten som är problemet utan kaseinet! Det är ganska lite kolhydrater i mejerier överlag, men ändå ingår de inte i “Slow Carb”/Paleo för att de påverkar kroppen negativt med sug, hunger, överätning. Paleoliterna anser inte att mejerier är något som människor är anpassade för att äta, Tim Ferriss uttrycker i sin bok “4hour diet” att mejerier är nått man ska skippa om man vill bli lean, & jag håller med 🙂
håller inte riktigt med. kasein är ett protein och räknas som alla andra kalorier. i lagom dos är protein inte blodsockerhöjande.varför skulle detta hindrar att gå ned i vikt?
det är individuellt oxo, jag äter kaseinpudding varje kväll och känner ingen sug alls, mer tvärtom, håller mig mätt hla natten!
Det är som du skriver individuellt, jag tyckte att kasein va klockrent fram till för ett par år sedan! Nu kan jag inte äta det för att det triggar mitt sug och hetsätande för mycket 🙂
Det är ungefär där jag också har landat i mitt tänk om kost efter att ha testat lite olika. Jag har styrketränat i många år till och från, kört bulkig kost med gröt, mackor, pasta osv utöver protein. Sedan augusti 2012 har jag kört LCHF, mestadels liberal men även testat strikt med under 20 g kolhydrater. et senare fungerade inte för mig. Men rotfrukter, linser, stora mängder ovanjordgrönsaker – det är toppen!
LCHF funkar skitbra för mig. Har pendlat och kört fakir ibland, vilket är grymt bra för viktreduceringen. Stort tack för peppande blogg, du och Kostdoktorn har hjälpt mig ner 8,5 kg i år… Väger nu 58, och satt nytt mål. Tänker ta tio kilo i år. Fettförbränning ftw!