Har ni sett det här klippet där Ribbing intervjuar Mattias Lundberg som är psykolog, forskare och författare? Jag fick det här klippet länkat till mig på mailen, och jag blev minst sagt illa till mods när jag såg det. (Länk till klippet – här!)
Lundberg hävdar nämligen att vi mår bättre och blir lyckligare av att inte tänka positivt, och att ha väldigt låga förväntningar på livet. Han tar som exempel att om han vaknar på morgonen och hans fru ligger jämte honom och inte tagit ut skilsmässa under natten, så är han jättenöjd med det. När han skrev sin bok räknade han med att den skulle bli jättedålig, och så vidare. En kombination av pessimism och låga förväntningar, för att inte ha det för bra och inte ta ut vinsten i förskott.
Det här är helt tvärtom mot min egen filosofi, och jag tappade verkligen hakan över att han själv var nöjd med det här sättet att tänka. Om man inte har högre förväntningar på sitt förhållande än att det ska vara ett förhållande, hur ska man då kunna förbättra det? Om man inte förväntar sig det bästa av sin partner och sina vänner – hur ska man då kunna få det? Ja visst, man blir besviken ibland och jag blev alldeles nyligen besviken över att ett samarbete inte blev alls som jag förväntade mig – men tack vare att jag hade HÖGA förväntningar, kunde jag också ta mig ur det snabbt när jag såg att de inte uppfylldes – och ingen skada var skedd. Om jag hade tänkt “den här personen vill antagligen utnyttja mig för min kunskap och inget annat” ja då hade jag ju inte fått möjligheten att se vad det egentligen handlade om, jag kunde ju trots allt ha helt fel.
Det är okej att bli besviken
Med höga förväntningar och kontinuerligt positivt tänk blir man ibland besviken, men det ÄR HELT OKEJ!
När jag gick på Chalmers var jag ultra-pessimisten nummer 1 och förväntade mig att misslyckas på tentorna. Om jag trots allt klarade tentan fick jag en positiv överraskning och blev superglad, men problemet är att man sänker sannolikheten att lyckas ju mer man förväntar sig att misslyckas. Dessutom blir det väldigt, väldigt svårt att sikta mot en femma om man intalar sig att man kommer kugga. Det är liksom på andra änden av skalan!
Tankarna formar beteendet
Även om man tror på det eller ej så formar tankarna vårt beteende. Hjärncellerna är sammankopplade via synapser, och synapserna har normalt sett ett litet mellanrum mellan varandra (det synaptiska gapet) där det frisätts elektriska signaler som kommunicerar med andra hjärnceller. Om man tänker en helt ny tanke, eller gör en helt ny grej är avståndet mellan synapserna stort, men ju mer man tänker/utför den nya grejen ju kortare blir avståndet. Inte nog med de börjar hjärnan rekrytera fler hjärnceller så att det går snabbare och snabbare tills tanken/beteendet går helt automatiskt. Vid de stadiet är det en motorväg där det tidigare bara var en liten snårig stig, så hjärnan kan bygga om sig själv även om man är vuxen.
Det gör att man formar hjärnan med sina tankar och sitt beteende, vilket gör att man börjar bete sig enligt det man säger till sig själv. Det blir nämligen alldeles för okongruent för hjärnan att göra en sak men tänka tvärtom, det går inte. Om man tänker “den här boken jag skriver kommer nog bli riktigt dålig” kommer man undermedvetet slarva och uppfylla sin egen profetia.
Realism och pessimism är inte samma sak!
Mattias Lundberg pratar också om realism, men det finns ingen motsättning i att vara positiv, förvänta sig bra saker och samtidigt vara realistisk. Att man tänker positivt betyder inte att man blundar för alla utmaningar, det innebär bara en tro på att man kan ta sig igenom och förbi. Jag brukar till exempel lista alla potentiella motgångar när jag börjar med ett projekt, så att jag har en plan för hur jag kan hantera dem om eller när de dyker upp. Det är alltid bra att vara proaktiv.
Ärlighet och pessism är inte samma sak!
Att vara ärlig mot sig själv och andra om hur man känner, är inte heller att vara pessimistisk. Även om det man känner är negativt, så är det viktigt att tillkännage det för att kunna ta rätt steg framåt. Om man mår dåligt och har hamnat i en negativ spiral och dessutom har en pessimistisk livssyn kommer depressionen som ett brev på posten.
Summa summarum
Att förvänta sig det bästa och att tänka positivt och ha en positiv livssyn möjliggör maximal framgång. Att göra sitt bästa för att undvika besvikelser eller känslor av förlust och nederlag är inte konstruktivt, det är en flykt. Det är okej att förlora, det är okej att vissa saker inte funkar, att det går åt helvete. Det blir inte bättre för att vi tänker “det här går nog helt säkert åt helvete!” det är bara ett sätt att öka chanserna för att det faktiskt gör det. Den gnutta glädje som kommer av att man har triumferat över universum, när man intalat sig att man ska misslyckas men så lyckades man ändå – är falsk. Du skapar dig själv och din egen värld med dina tankar så vem försöker du lura? Ingen är emot dig, ingen försöker få dig att misslyckas mer än du själv. Skippa negativt självprat och våga sikta så högt det bara går, våga tänka “DET HÄR SKA GÅ!” för om det inte gör det, är det bara att försöka igen och igen och igen TILLS det går!
Läser en grundkurs i psykologi just nu, och minns att jag läste någonting om att;
om de positiva tankarna är allt för långt ifrån verkligheten, då tycks hjärnan reagera med extra negativa tankar istället. Om det man intalar sig liksom känns helt helt orimligt.
Japp, jag håller med om det så acceptans är en bra medelväg 🙂
Den här Linkedin-artikeln om lycka tror jag att du skriver under på till 100 %:
https://www.linkedin.com/pulse/new-research-make-you-much-happier-dr-travis-bradberry?trk=eml-b2_content_ecosystem_digest-recommended_articles-61-null&midToken=AQFVWtMC5YX70g&fromEmail=fromEmail&ut=2U0KXpLPy8wT81
Tack!
jag menar att sömnen gör susen när man är sjuk
min magic bullet exploderade igår och i en kvart tyckte jag synd om mig själv och tänkte att nu skiter jag i det här, det är ingen idé osv. jävla nybörjare! Sen vände jag och började tänka positivt, hade jag inte gjort det, tvingat mig själv att bryta de trista tankegångarna, så hade jag fortsatt att tänka negativt. Och vad hade det varit bra för?!
För övrigt så brände jag mig som fan men jag har alltid aloe vera gel hemma, så en halv dag senare har jag inte ens ont. Jag tror också att positivt tänkande påverkar kroppens läkeförmåga och sömn. Har beställt en annan mixer med glaskanna, men bullen var perfekt i storlek, snyft
Hm det här var intressant! Ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Jag tror att olika tankesätt fungerar olika bra beroende på vem man är. Jag håller helt med dig i det du skriver dock.
Personligen tror jag också på att acceptans är nyckeln till frihet.
http://lifebyrosie.com/
Bra kommentar. När jag var liten och bodde i Luleå minns jag att när IFK Luleå hade hemmamatch så sa vi alltid att “det går åt fanders”, det kallades för att “tippa finskt”. Och stämde det inte blev vi förstås väldigt glada! Men det gällde förväntningar på “omvärlden”, när det gällde förväntningar på en själv var det -“det här fixar jag!” – som gällde.
Jag förstår vad han är ute efter. I mitten på 90-talet så var det lite inne med negaholism, och fördelen är att vi då ständigt ska bli positivt överraskade och på så sätt bli gladare.
Martinas variant är roligare dock
😀 😀 😀 😀 😀 😀
Kolla bara vilka glada smajlisar
🙂
Tänker att det är ju skillnad på att tänka positivt o att tänka positivt… Forskning som Karolinska gjort visar att om man tvingar sig att tänka positivt så spänner reptilhjärnan klorna ännu hårdare i det negativa tänket/beteendet. Nyckeln är tydligen acceptans. Låta alla tankar flyta på, vilka de än är. Men här handlar det ju om att “tvinga” sig att tänka neg ist (även om jag kan förstå hur han tänker). Men är nog inget som jag aktivt kommer att hålla på med:)… Mer än att jag tillåter mig att vara i min nuvarande sinnesstämning och mitt tänkande så gott det går.
Jag tycker att acceptans är väldigt bra, håller med dig 🙂
Jag håller med! Dessutom – oavsett om man lyckas eller ej – blir vägen så tråkig, fylld av ångest och rädslor, om man hela tiden ska vara negativ. Jag lever ju IDAG, på vägen till målet. Jag lever inte bara i den stunden jag blir “positivt överraskad”. Att våga tro på sig själv och kämpa hårt kan ge mycket glädje och energi i sig, ibland oavsett det slutliga resultatet.
Asså AMEN på det!
PRECIS vad jag behöver läsa just nu! Jobbar hårt på att förändra vissa beteenden och vet att det tar tid och att jag behöver bryta vissa mönster. Nu förstår jag lite mer VARFÖR det tar tid. Bra med lite push åt rätt håll, tack Martina!
Fast hallå, varför är de automatiska profilbilderna man får så bittra? Trodde de skulle vara glada, dvs positiva 😉
Toppen inlägg, jag håller helt med!
Väldigt bra skrivet! Håller med dig helt!
Jag håller helt med dig! De gånger när jag fastnat i sådant tänkande som Lundberg beskriver, då har ångesten och depressionen kommit tillbaka… Men samtidigt förstår jag att det dyker upp negativa tankar hos alla, och det går inte alltid att tjafsa emot dem. Så till “off topic” – kan inte du skriva ett inlägg om studieteknik och dina insikter från Chalmers! Det hade varit så inspirerande att läsa!
tack för din kommentar och grymt tips, ska göra det 🙂
JAA det där med studieteknik låter jättebra! Det behöver alla, även jag (som läser italienska nu)- innebär det endast repetitioner, vilja och intresse?