Köper du små yoghurtar/drickor med tillsatta bakterier? Äter du probiotiska tillskott från apoteket eller dylikt?
Du kan göra dig själv en stor otjänst!
Förhållandet mellan bakterierna i magen är väldigt komplext. Länge har ju lactobacillerna och acidofilus ansetts som de “goda” bakterierna, men de räcker inte riktigt för dessa delas in i stammar och det spelar stor roll från vilken stam respektive bakterie kommer.
Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarium, Lactobacillus bulgaricus och så vidare är alla exempel på lactobaciller med helt olika egenskaper. Vissa är antiinflammatoriska, vissa är antihistamina, andra är histaminproducerande, vissa är lugnande andra är uppstressande. Bifidobacterium longum, infantis eller fragilis? Det spelar stor roll vilka bakterier man väljer!
För att ett tillskott med goda bakterier ska fungera måste det innehålla minst 10 olika stammar som alla är kompatibla med varandra, och varje stam måste förekomma i minst ett par miljarder bakterier annars gör de ingen skillnad. Utöver det behöver de vara förpackade på ett sätt så att de överlever syrabadet i magsäcken 🙂
Titta på dina probiotiska tillskott och undersök va de innehåller för stammar och hur många. En del tillskott (de flesta) gör mer skada än nytta, kan orsaka uppsvälldhet, förvärra IBS eller vara allmänt slöseri med pengar. Tyvärr finns det få tillskott som verkligen gör skillnad, därför är det bättre med PREBIOTIKA än probiotika, till exempel superlivsmedlet surkål!
Bara för att det står “Goda magbakterier” eller “bra för magen” på förpackningen så behöver det absolut inte vara sant!
Summa summarum
Investera i en bra probiotika, och tänk på att probiotika behöver prebiotika som föda nere i tarmarna. Det är därför det är så bra att kombinera kefir med surkål, eller probiotikakapslar med rivna morötter.
Jag har den senaste tiden testat Prescript Assist och LactoVitalis Pro.
- Bodystore är min samarbetspartner så jag har en köplänk här till deras LactoVitalis om du vill läsa mer: [eafl id=”27008″ name=”Lactovitalis Pro” text=”LactoVitalis Pro”]
- Läs min recension av Prescript Assist här
Otroligt bra inlägg! Tusen tack!
Hej!
Vad är det för skillnad på lactobacillus casei och lactobacillus paracasei?
Jag tror du kan googla det lika väl som jag 😉
Du sa att du själv åt Holistic LactoVitalis Pro, men om man läser innehållsförtäckningen så innehåller de både lactobacillus casei och paracasei. Men enligt din bok så verkar L. casei vara dåligt?
Det kommer stå helt olika saker i böcker som är skrivna 2015 vs 2021 samt blogginlägg från ages ago. Detta är 6 år gammalt. Det här är en blogg 🙂 Jag är i ständig utveckling och forskar själv, hittar nya saker hela tiden.
Man kanske behöver veta mer om vad man behöver för stammar för att justera sin flora, finns många enskilda med spjutspetseffekt.
Någon som hört talas om någon som fått biverkningar av BioGaia Protectis Mjölksyrabakterier. Jag blev yr och dåsig, mycket obehagligt.
Ingredienser: Fyllnadsmedel (isomalt), sötningsmedel (xylitol), Lactobacillus reuteri DSM 17938, vegetabilisk olja (palmolja), citrusarom och smakförstärkare (citronsyra).
Googla de olika ingredienserna som alltid ska redovisas i fallande storleksordning så kanske du hittar lösningen på problemet /IC
tack för hjälpen
Hur upplevde du den du testade (Holistic LactoVitalis Pro)? Vad säger du om dessa två i jämförelse “Helhetshälsa Probioplex” och “ProbiMage”? Tänkte beställa en av dom, jag har känslig mage som lätt blir uppblåst och har varit tvungen att äta mer värktabletter än vanligt ett tag så magen är inte i kul form, jag har liksom en “svidig” känsla i den och jag har mycket halsbränna. Vill därför vara snäll mot magen och ge den något bra. Vad rekommenderar du? Tack på förhand.
Om du har mycket halsbränna kanske du ska skippa probiotika och äta mindre matmängder och kanske boosta med lite enzymer.
Hej Martina!
Nu har jag några frågor jag hoppas du kan svara på eller säga din åsikt lite, du vet så mycket om bl.a kvinnohormoner och tarmbakterierna. Köpte förresten din bok MAGSTARKT igår! Har före detta läst hormonbibeln, min favorit!
Har tagit i en veckas tid nu antibiotikakräm för ett läkande sår och dessutom 500mg några gånger om dagen och har fått riktigt jobbiga magproblem, speciellt gaser och uppsvälldhet. Mår annars bra, men har nog aldrig förut haft dessa symptom tidigare. Äter varje dag magsyrebakterier i tablettform ca. 3 miljarder i den tabletten (L. acidophilus, L. paracasei, L. rhamnosus, B. lactis). Kan magproblemen bero på antibiotikakrämet eller värktabletterna, nästan säker på det då jag inte gjort någon annan förändring i kosten eller livsstilen. Är det något du skulle kunna tipsa för att minska dessa besvär, lugna magen lite? Ska börja på Måndag med antibiotikakur, i tablettform istället för kräm eftersom läkaren var lite osäker på om det skulle bli infektion i såret även om värdena var normala, är det något man kan ta innan/med kuren för att skydda magen?
Har förut prövat på prebiotika(?) men tycker det ger tvärtom effekt, blir bara gasig och svullen av det med, speciellt surkål, lutfisk, bönor m.m. Äter jag kanske för mycket av det, hur mycket surkål ska man ta tex? Och i vilka tillfällen är bäst, före eller efter maten? Filmjölk passar mig jättebra däremot.
Det kommer att gå över när du slutar med antibiotikan 🙂
Hej, har ofta järnbrist (på grund av riklig mens) och äter järntabletter i mellan åt. Blir dålig i magen av t.ex. Duroferon så äter oftast Niferex. Nu tipsade en vän om “Probijärn”. Mycket lite järn i jämförelse med Niferex men 10 miljader bakterier av bakteriekultur Lactobacillus plantarum, enligt förpackningen, som skall hjälpa järnupptaget. Tog en tablett till lunch och fick typiska magsmärtor som jag kan få av viss mat, dock väldigt sällan. Matsmältningskramper som sitter i under ett par timmar och sen gaser som följd. Ser att det står att det innehåller soja. Jag kan, men väldigt sällan, få samma kramper av viss tofu. Tror du det är sojainnehållet eller själva bakteriekulturen som orsakade magsmärtorna? Hört något om Probijärn?
(Googlade och hamnade på din sida)
Vänligen,
K
Kan nog vara bakteriekulturen och att du inte är van vid den, inte en ovanlig reaktion.
Hej Martina!
Vad tycker du om probi mage?Är det bra?
Uttalar mig inte om enskilda tillskott jag inte känner till eller har testat. Tror din gissning och googling är precis lika bra som min.
Förlåt uttryckte mig fel:)undra mest om hur man vet att en produkt är bra. Man fattar inte riktigt när man läser innehållsförteckningen. Bakterier hit o bakterier dit:)ja blir rent snurrig
Googla och läs på, då kan du göra en bra bedömning själv.
Jag har ätit probimage mot min ibs i flera år nu. Har hjälpt mig otroligt mycket, mindre gasig, inte ont i magen lika ofta. Blev även vegetarian för 2 år sedan. Har också hjälpt. Minskat ner på mejerier och gluten. Inte heller för fet mat. Äter även kimchi.
superintressant ämne verkligen och grymt intressant bok MAGSTARK,tackar…
Finns längre listor på olika bakteriestammar och i vilken föda man hittar dem och även då vad de har för verkan på kropp/knopp ?
Bengmarks Synbiotics låter ju bra på appret men är vldigt dyra så sant, men är det som säljarna säger att för att överleva resan ned till maggen så krävs -mycket- fibrer…? mer fibrer än de får plats med i kapslar tex. synbiotics säljs därför som pulver som löses i vatten och dricks…
Jag har tyvärr inte hittat längre listor, det kanske finns men jag vet inte var.
Har fortfarande varken testat eller utvärderat Bengans produkter så kan inte uttala mig alls där. Tror effekten beror av vilken tarmflora man har från början 🙂
Hej!
Det skulle vara jätteintressant att höra vad du tycker om den här produkten: https://supersynbiotics.se/ (Synbiotic15)
Det verkar ligga seriös forskning bakom – men det är också väldigt dyrt, så kommentarer från en utomstående expert vore verkligen välkommet.
Tack på förhand!
Svårt att uttala mig om produkter jag inte testat :/
Hur får man en högre halt av bacterioidetes jämfört med firmicutes. Jag har fått veta att detta skall vara en nyckel till en hälsosam vikt?
Hej! Har lite frågor. Har själv IBS och letar efter saker som kan mildra det. Försöker leta upp en bra probiotika för att göra magen mer balanserad efter antibiotika. Alla de probiotika som innehåller 10 stammar eller fler innehåller bland annat l.casei och/eller l.reuteri som du skriver är inflammations drivande och förvärrar ibs betyder det att det är bäst att undika produkten då även om det även innehåller de andra stammarna med god effekt eller “blanseras” det ut? Du skriver att en probiotika måste innehålla mist 10 stammar för att ha någon effekt, finns det någon mening vid att ta en probiotika med 6 stammar som bara innehåller de “goda” stammarna enligt ditt schema med avsikt att balansera ut de mindre bra? Surkål innehåller ju inte heller alla nödvändiga stammar? Är speciellt intresserad av de som dämpar uppblåsthet och den som lättast konkurreras ut av antibiotika.
Det kan vara okej med lite l.casei om det är en bra probiotika i övrigt, man får testa sig fram. För IBS i övrigt – har du testat att ta bort allt som magen reagerar på? Testat att ta bort mejerier, gluten, frukt och sånt?
Har du testat Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika?
När det gäller Holistic LactoVitalis Pro, 30 kapslar, har den icke-konkurrerande bakterier och i övrigt enligt de råd du ger här ovan?
Ja LactoVitalis Pro är okej, det är därför jag tar den 🙂 Jag har inte testat den där Flora 20-14 Ultra
Ser att du skrev det här 2015. Vad kommer det sig att du därefter börjat använda probiotica kapslar?
Jag skriver ju såhär:
“För att ett tillskott med goda bakterier ska fungera måste det innehålla minst 10 olika stammar som alla är kompatibla med varandra, och varje stam måste förekomma i minst ett par miljarder bakterier annars gör de ingen skillnad”
…och anledningen till att det tog mig till 2017 innan jag började med probiotika, var för att det tog så lång tid att hitta minst 10 olika stammar som var kompatibla med varandra, och mist ett par miljarder av varje. Nu har jag 2 som uppfyller kravet + min hemgjorda kefir som har 50 olika stammar med 100 miljarder bakterier. Good enough 🙂
Inlägget kom som en respons på att det blev supertrendigt med probiotika 2015, men nästan allt som kom var total skit. Sådana där yoghurtar som mest är socker och i princip 0% bakterier (eftersom de dör i processen)
Det låter ju verkligen bra att probiotika produkter utvecklats så bra sedan 2015! ???
Kanske snarare att jag blivit bättre på att hitta bra produkter, det finns fortfarande fööör mycket sockriga yoghurtar som säljs som “bra för magen”-saker.
Hej!
Jätteintressant inlägg detta, tack för det 🙂
Jag undrar om en får fråga vad det är för probiotika-produkter du hittat som är bra?
Har själv letat mig halvt fördärvad och funderar nu på den här:
https://grongava.se/shop/product/probiotika-barrier-8-pulver-100g-nds
Är det ngt du känner till?
Jag har PMDS, utmattningssyndrom, problem med matsmältningen (till följd av många år med svår stress), och tydligen även kopparöverskott (vilket också stressar kroppen), så tyckte den lät som ett bra alternativ för mig , men känner mig samtidigt så okunnig i ämnet.
Återigen, tack för ditt inlägg om probiotika, och en väldigt bra sida överhuvudtaget!!
Denna har jag nu.
Investera i bra zink mot kopparöverskottet också 🙂
Skönt med någon som kan sin sak och verkligen säger sanningen.
Jag håller med om att probiotika kosttillskott inte hjälper överhuvudtaget, jag får bara ont i magen och blir uppsvullen. Rena lurendrejeriet är vad det är. Att börja med surkål (OPASTÖRISERAD!) + rå vitkål är bland det bästa jag har gjort i hela mitt liv. Det, tillsammans med en antiinflammatorisk kost (paleo) har totalt förändrat mitt liv. Har haft grava koncentrationssvårigheter och mått extremt dåligt och hur positivt jag än har tänkt så har det aldrig blivit bättre. Så fort jag la om kosten så försvann allt det där och jag mådde bra. Om jag äter surkål så känner jag direkt hur mitt välmående blir bättre och det är verkligen inte placebo. Det har varit ett mirakel.
Citerar ett tidigare inlägg:
“Det enda som kan bota är att man får en bakterieodling från KI Karolinska eller att få bajs donerat från någon.”
Var det här bara ett skämt eller? Vad händer om man skulle få i sig detta från en människa med en frisk tarmflora?
Har precis gått in på den där sidan där man kan göra transplantat. Hur fungerar det? Känner du någon som har gjort det med positiva resultat?
Dumma frågor kanske men skulle verkligen uppskatta ett svar här, tack!
Man kan bota jättemycket saker med fekalietransplantationer, man gör det rätt mycket i Holland. Där behandlas både D2 och övervikt med bajs från friska! Jag tror de gör det på Huddinge sjukhus i Sverige, till självkostnadspris. Senast jag kollade kostade det 30-40.000 kr.
Vad anser du om att göra egen kefir från kefirgryn och mjölk?
Extremt bra, jag gör det varje dag och är väldigt nöjd
Varför är “levande” surkål bättre än probiotika tillskott av olika typer, menar du?
Jag tycker att jag svarar på de väldigt bra i just det här inlägget.
Någon som vet vad transplantat på Taymontkliniken kostar. Verkar vara enda lösningen för mig efter långvarig stark antibiotikabehandling mot borrelia
Jag tror det är 4000£ alltså ca 45.000 kr
Hei ? Kom over bloggen din og synes det er svært interessant. Har også bestilt boken din Magstarkt. Har lenge brukt Udo’s Choise probiotika (kapsler for voksne), og tror de har hatt god effekt. Fikk “diagnosen” IBS for noen år siden. Tenker du at denne probiotikaen hjelper? Jeg spiser i tillegg mye grønnsaker (spesielt brokkoli, rødkål og rosenkål), lite raffinert sukker og baker brød etc med urkorn (spelt, emmer m.m). Lager mat stort sett fra bunnen selv.
Tack! Jag vet tyvärr inte om Udos Choice är bra men det är ju ett bra märke i alla fall 🙂
Intressant inlägg Martina.
Galet vilka arbetare de där små rackarna är!! Försöker mumsa på surkål och dylikt när det är tillgängligt, både gott och bra för magen. Kombucha ger jag ett försök också. 🙂
Ok så vad gör man då om man drabbats av borrelia? Nästan alla insatta förordar stark antibiotika under en längre tid. Hur påverkas tarmfloran av det? Kan den återhämta sig efteråt? Det är ju flera hundra olika bakteriesorter där, det finns ju inga probiotika ute som ens kommer i närheten av alla dessa. Den enda möjligheten är ju tarmfloratransplantat men det kan man väl inte få idag? Så vad sjutton gör man med en infektion som denna?
Jag vet att ketos fungerar utmärkt mot borrelia, finns många som blivit hjälpta av de. Lyssna gärna på Tim Ferriss och D’Agistinos podcast om ketos och borrelia.
Transplantat kan man göra på Taymont klinik utanför London
Intressant bloggartikel. Har länge varit nyfiken kring detta. Jag har MS och det bedrivs forskning kring probiotikans påverkan på sjukdomen. http://www.vetenskaphalsa.se/skador-pa-tarmbarriaren-vid-multipel-skleros/ Har då några synpunkter kring vilken probiotika som kan vara lämplig för MS patienter
Ang probiotikatillskott som är speciellt avsedd för IBS så kan jag rekommendera Probimage innehåller 10 miljarder av Lactobacillus plantarum 299v.
Har testat denna i 3 veckor nu och det är en otrolig skillnad. Min mage var en katastrof nu är den lugn, gör inte ont, ingen ömhet över tarmarna. Är ff lite lös men går inte på toa 10 ggr/ dag utan 2-3. Kommer att testa några mån och sedan utvärdera.
Hej! Mycket intressant. Har blivit rekommenderad att ta Symbioplex, innehåller acidophilus och bifidobacterium bifidum. För att jag ofta känner mig krasslig, för att höja immunförsvaret. Vad tror du om detta? Hittar inte bifidobacterium i din lista. Mvh Agnetha
Nä jag inte ett stort fan av just de två, särskilt inte när de finns så många mer som är bra! 🙂 Jag undviker mejeribaserad probiotika om jag kan.
Hej Martina!
Testar att fråga kort här: Läste på din blogg att probiotika L.casei kan vara inflammationsdrivande – är det då dåligt att äta den?
Tack på förhand!
Allt gott!
Simon Johansson
Hej Martina,
Tänkte höra om du rekommenderar specifik probiotika som innehåller de olika typerna av bakterier i boken? Vill bara åt de som är bra mot IBS och inflammation.
Nej jag har tyvärr inget märke att rekommendera ännu 🙂 Jag letar efter bra produkter, kan säkert hitta något så småningom.
Hej Martina!
Jag har en liten autistisk son som vi har satt på gluten- och mjölkfritt. Så gott som sockerfri var han redan. Nu vill vi börja ge honom pro+prebiotica, men han är extremt kräsen så några syrade grönsaker är i nuläget inte att tänka på. Har du tips på vad vi kan köpa eller vad vi ska tänka på? Han är ju för liten för att svälja kapslar så det måste vara något annat eller kapslar som man kan öppna. Tacksam för all hjälp vi kan få!!
Jag vet tyvärr inte hur man gör med barn och mat, de kan nog Ann Fernholm mycket bättre!
Okej. Det är en djungel och inte så lätt att göra rätt för sitt barn som behöver det så mycket.
Som sagt, Ann Fernholm vet 🙂 Hon har gjort bra böcker om det där.
Hej Martina! Återkommande följare här 😉
Köpte värsting pro biotika från iherb på din inrådan. Dr Merkel eller vad märket kan ha hetat? 70miljarder bakterier från 10 stammar.
Är det vanligt att man blir dålig av de i början? Jag har ätit de i en vecka nu och är allt annat än lugn i magen, vad jag än äter så sätter magen fart och det kommer ut i en mindre trevlig form.
Jag kan misstänka att jag inte haft nån bra flora tidigare, då jag inte vetat nått om de eller direkt brytt mig innan jag började läsa dina böcker. Men generellt har jag varit dålig på att äta grönsaker sedan jag flyttade hemifrån (11 år sedan), det jag för det mesta äter är kött, ägg, fisk ibland, avokado. Kanske inte så mycket som gör bakterierna glada..
Min far fick en likadan burk och han mår bra av kapslarna.
Hoppas du har nån input 🙂 Tack
Det skulle kunna vara avgiftningssymptom, om du mår dåligt får du bryta 🙂
Joo funderar på det jag med. Jag kom till den delen i magstarkt lagom efter jag skrivit till dig 😛
Hade även kanske gjort “fel” innan också, hade läst på nätet att man skulle ta de på fastande mage. Men i slutet av boken skrev du tvärs om, gärna på full mage. Så jag provar det istället.
Idag har jag typ undvikit mat, har druckit vatten (med MSM och askorbinsyra i), ett par fettkaffe och ett par kokta ägg och inte mått nå dåligt idag iallafall.
Har inte klivit på nått riktigt LCHF/High Fat ännu, jag skulle vilja men känner att det blir för tufft (och tråkigt) att göra det mitt i sommaren nu. Så mycket man ska iväg på, konserter, motorevenemang etc och där funkar inte perfekt kosthållning. Så till hösten stryper jag det helt, när en tråkig vinter väntar. Då ska jag prova nått av dina förslag i slutet av magstarkt så tarmen får återhämta sig helt, o sen skaffa mig bra vanor jag håller i 🙂
Förresten, jag funderade på de där med chlorella, hur mycket äter du av det? Jag köpte med en burk kapslar från iHerb, mest av nyfikenhet. Började sedan läsa på olika sidor om en del som åt rätt rejäla mängder dagligen, ska man göra det spricker det med att käka kapslar. En burk om dagen är varken roligt eller bra för ekonomin ^^
Haha jag tar kanske max 1 tesked chlorella om dagen, blandar i en smoothie 🙂
Låter som plan att köra LCHF/keto till vintern, de ska ju passa ens personliga schema också!
Jag blir lite förvirrad när du skriver att surkål är prebiotika…Jag har lärt mig att det är probiotika! Och att potatismjöl (eller t ex jordärtskocka) räknas som prebiotika…
Jag använde en probiotica (jordbaserad) som hette prescript-assist och som finns att köpa bl.a på female balance shop, när jag skulle läka min tarm. Den vet jag att många på GAPS-dieten använder. Tack för en massa nyttig info förresten!!
Hej,
Har en vän som har pollen och barnen har förkylningsastma.
Tänkte att probiotika kan hjälpa dem?
Vad säger du om det?
Ja probiotika och att utesluta gluten och mejerier för att låta tarmslemhinnan vila!
Hej Martina! Jag har haft problem med magen i över 8 år. För några år sen uteslöt jag gluten helt och blev mycket bättre. Tiden gick och nu har jag fått värre problem än vad jag någonsin haft. Vad jag än äter mår jag dåligt, jag blir trött efter maten, mår illa, får hjärtklappning yrsel värk i leder osv. Det är så otroligt förvirrande för läkarna fattar inte vad jag menar. Jag tror att jag har histaminintolerans och när jag frågar om jag kan testa mig mot det “finns det inget som heter så”. Jag har också haft ont i vänster sida av buk under ALLA dom här åren och dom hittar ingenting. Jag klarar knappt av att äta nånting och jag blir bara smalare och smalare, kan inte träffa folk för jag blivit deprimerad.
Du kan såklart inte göra så mycket åt det men jag tänkte ändå fråga om du kan rekommendera någonting? Vad som helst jag börjar bli desperat.
Sen tänkte jag fråga om den är probiotika är någon vidare:
http://www.lifebutiken.se/produkter/resa/life-probiotika-60-kap
Snälla hjälp mig.
Tack för att du fått fram så mycket information som hjälper människor som har besvär med magen och annat. Beställde din bok magstarkt och hoppas att jag hittat något intressant.
Ta hand om dig. Kram!
Det låter som att det är mycket psykologiska faktorer bakom. Det är svårt att rekommendera särskilda tillskott då, utöver att fundera igenom dina tankar och känslor. Min bok Magstarkt kommer nog att ge många aha-upplevelser och lite idéer på lösningar.
Ta hand om dig, kram! 🙂
Psykologiska faktorer? Du måste skämta! Så dåligt svar till en människa som är sjuk
Det här är en blogg, ingen läkarstation. Du kanske har missat det?
Skulle rek dig att läsa på om “strikt candida kost” skulle nog vilja rek ALLA till att tänka över sin kost, för mycket candida orsakar stora problem,både kroppsligt och mentala problem:/
Finns en jättebra grupp på FB ❤
Jag har precis läst ut din bok “Magstarkt”. Tack tack tack 🙂 Det var underbart bra läsning och en ögonöppnare. Jag har massa att läka, reumatiska ledbesvär som jag är övertygad till stor del beror på min genom åren usla kosthållning. Har du något tips på bra pro-biotika att börja med, för jag förstår att det behövs lite krafttag här…ihop med förändrad kosthållning.
Tack själv, va roligt att höra! 🙂
Tack för intressant läsning!
Vet du om man ta probiotika och potatismjöl vid samma tidpunkt på dagen utan ett negativt påverkat resultat?
Tänker mig potatismjölet som prebiotika och vill få bästa nytta för tarmfloran.
Jag har tyvärr börjat en antibiotikakur och då även köpt en probiotika med lite extra “go” mot vad jag brukar använda, 14 stammar och 50 miljarder bakterier (från Innate).
Mvh Sara
Jag tror inte att det skulle vara negativt, men jag vet förstås inte.
Hej Martina!
Jag blev så glad när jag läste din artikel då du uppmärksammar hur viktigt det är med att probiotiaka produkter bör innehålla flera stammar och dessutom flera miljader av de, plus att dessa skall “ätas” i samband med fiber eller sur livsmedel. Jag vill gärna informera dig att vi har tagit fram dryckeskoncentrat JOYDAY som är baserad på fermenterade örter & frukter och som innehåller LEVANDE bakteriekulturer som överlever magsyran.
Hör gärna av dig om du vill pröva våra dryck, din åsikt är mycket viktig för mig.
Hej Martina
Kan du svara på ifall du har belägg vetenskapliga studerade bakteriestammar som du nämner goda och dåliga egenskaper på. Tex. Reutri som du skriver orsakar histamin och inflammation etc etc etc. Kan du linka källorna så man vet att detta är studerat från vetenskapen oxå?
Jag har alla källorna i min bok Magstarkt 🙂
https://www.aftonbladet.se/nyheter/article20375653.ab
“En vanlig tillsats i livsmedel – emulgeringsmedel – kan orsaka kroniska inflammationer i tarmen och metabolt syndrom – än så länge bara hos möss.
Forskarna tror att det kan förklara varför vi äter för mycket och blir feta.”
Skriv om detta
Intressant, tack för länken!
Jag kör med en som enbart innehåller L Plantarium (10 miljarder/kapsel) och hittills har det funkat bra. Har mer energi än innan. Förut körde jag Spirulina och hemmasyrade grönsaker vilket höjde energin avsevärt (särskilt spirulinan) men det räckte inte riktigt ända fram. Nu kör jag alla tre och det verkar som en bra kombo. Kan dock bli lite tung i huvudet ibland på gränsen till huvudvärk men antar att det är en övergående herxheimer reaktion för fick liknande symptom när jag började med kokoslja.
Häftigt, vad heter det tillskottet?
ProbiMage. Sen när jag har lite bättre ställt tänkte jag pröva Renew Life, vilket ska vara den bästa enligt den här sidan: http://bestprobiotics.org/
Men än sålänge duger den jag har nu:).
Såg nu att listan rankade inte automatiskt den med högst betyg förs,t utan den bästa är då Hyperbiotics… Innate Response Formula ska vara riktigt bra också men den känner du säkert redan till:). Den innehåller även Infantis. Är född både med kejsarsnitt och utan bröstmjölk (vägrade) så det kanske kan vara bra att bygga på mångfalden lite mer?
Grymt, där finns lite att testa ser jag! 🙂
Spännande inlägg! Vad tycker du om exempelvis Kombucha? Och vet du var det går att köpa opastöriserad mjölk, antingen från ko, get eller får? Kram på dig!
Jag älskar kombucha! Jag vet inte var man köper opastöriserat 🙂
Hos bonden ;o)
Nördfråga.
Påverkar ketoner bakterier?
Ketogen diet gör vissa personer friskare från sina sjukdomar.
Det är nog mest avsaknaden av socker, eftersom socker göder bakterier 🙂
Hej!
Vi använder ett probiotikatillskott som “innehåller 20 miljarder bakterieceller av 14 olika icke-konkurrerande stammar”. Innehåller alla bakterier i din lista förutom reuteri och helveticus och så några till då som inte finns i din lista. Ekologiskt, Raw Food, inte baserat på mjölkprodukter. Kan detta tillskott vara bra, eller är även det kanske onödigt?
Det låter som ett fantastiskt tillskott! Min bakterielista är 10 sidor lång, det är bara en liten snutt här på bloggen, resten finns i boken 🙂
Vad är det för tillskott du använder som verkar SÅ bra? 🙂
Gissar på att det är Flora-Ultra Strength 14-20
vad heter ditt probiotika?
Intressant inlägg.
För min del har probiotiska piller räddat min Ibs-mage extremt mycket.
Har ätit olika probiotika i nästan 12 år och gått från väldiga magsmärtor, konstant illamående, diarre´r upp till 20 gånger om dagen och ett väldigt begränsat liv p.g.a. magen till att jag i princip aldrig har magsmärtor (och i så fall inga starka) illamående och en betydligt lugnare mage.
Har varit utan piller som längst någon vecka, men efter 2-3 dagar börjar magen redan bli mycket dåligare och efter en vecka, ja då är då börjar det bli riktigt riktigt jobbigt igen.
Undrar förresten när du skriver om surkål, kimchi och lutfisk om även mjölksyrade morötter, syrade gurkor och liknande går lika bra för att få i sig L plantarium?
Det låter toppen, allting som funkar ger jag tummen upp för 🙂 Syrade morötter och gurkor borde fungera men vet ej vilken bakterie som trivs där, det får jag kolla upp 🙂
Har du kollat upp vilka bakterier som trivs i syrade gurkor och morötter. Jag äter det och kefir dagligen och magen mår prima. Tidigare dagligen magvärk och uppblåst. Har iof dessutom slutat med gluten och socker..
Ja jag har en lång lista på alla, det är väldigt många så lite för långt för att skriva ned här. Jag kan göra ett separat inlägg kring det.
Vem är kung vi eller bakterierna?
Bakterierna lever gott i bioreaktorn vi bär runt på och vi matar dom konstant.
Uppfann bakterierna oss så dom kan leva bekvämt i en bioreaktor?
Bakterierna behöver sen bara tillverka kemikalier som styr vår aptit så dom får mer mat.
Dom har lärt sig att manipulera vår hjärna.
Kattparasiten Toxoplasma gondii styr vårt beteende.
http://fof.se/tidning/2013/2/artikel/katter-sprider-parasit-i-hjarnan
Många mikrober kan manipulera hjärnan, ett exempel till.
”National Geographic Parasite attacks ant”
ADHD med flera beteendestörningar kan vara tarmflorans fel.
Jag är övertygad om att alla psykologiska besvär är tarm- eller näringsrelaterade. Tack för din kommentar med viktiga länkar!
Kollade på din bok, den verkar vara bra.
En tanke som jag funderar på, har magbakterierna lärt sig att blockera leptinet
eller är leptinresistensen orsakad av inflammation.
Feta har leptinresistens,
Bakterierna gynnas av leptinresistens för då äter vi för mycket och hela tiden, dom lever i ett paradis.
Att fetma skulle ge leptinresistens är ologiskt.
Leptinet finns för att förhindra överätning varför skulle det sluta fungera om vi blir feta?
Så fungerar inte evolutionen.
Om fetma orsakade leptinresistens så är det en egenskap som som gör folk sjuka, det sållar det naturliga urvalet bort.
Fet och frisk man aldrig fet och sjuk.
Varför skulle fettcellen utveckla en egenskap där den orsakar leptinresistens?
Det är inte logiskt.
Fettceller gör inte djur sjuka, björnar är friska, varför skulle våra fettceller utvecklats till att skada oss om dom används?
Fettcellen utvecklades för att lagra energi, evolutionen tar inte fram fettceller som skadar oss när den används, fettcellen skadar oss inte.
Vi vänder på alt så stämmer alt.
Bakterierna orsakar inflammation och leptinresistens vi blir feta och vi får diabetes.
Fetman orsakar inga sjukdomar det gör inflammationen.
Ju mer inflammation ju fetare är vi, det ger ett statistiskt samband mellan fetma och sjukdom.
Då tog folk för givet att det var själva fetmans som orsakade sjukdomarna, fel slutsats.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6101006
“Frågetecknen är fortfarande många kring sjukdomen PANDAS eller PANS. Tillståndet drabbar barn och unga och innebär ett snabbt insjuknande i tvångssymtom, tics och tillbakagång i utvecklingen. Sjukdomen har diskuterats allt mer de senaste åren, men ingen vet riktigt vad den beror på eller hur den ska behandlas.”
Vi påverkas av mikroorganismerna.
Akuta infektioner kan läkarna och alla vet hur det käns för vi har någon gång varit sjuka.
Lågradiga kroniska infektier kan inte läkarna och folket fattar inget als.
Många sjukdomar är okända organismer och dom ger oss kroniska inflammationer som gör oss sjuka.
Det fantastiska är att vi snart kan döda dom skadliga organismerna och sen försvinner många sjukdomar.
Många fler infektioner påverkar hjärnan detta är bara mågra exsempel.
Ja jag läste om PANDAS för några månader sedan, en tarmflora ur balans = kaos!
Men hur hjälper man tarmen bäst?
Helt rätt folk har blivit grundlurade av reklam som påstår att fil med en bakteriekultur botar en dålig mage.
Penicillin tar bort mängder av arter och 10 sorter löser inte det penicillinet tog bort.
En möjlig hjälp men ingen bot.
Steril födsel och steril mat är även en orsak till en utarmning av floran.
Det enda som kan bota är att man får en bakterieodling från KI Karolinska eller att få bajs donerat från någon.
Raffinerade kolhydrater gynnar dåliga bakterier, Grönsaker gynnar bra bakterier.
Dålig flora då får man fetma och diabetes, bakterierna orsakar inflammation som gör oss sjuka.
Haha ja precis, huvudet på spiken!
Juste en sak jag inte fattar riktigt äter man t ex kvarg eller kaseinprotein får man då i sig dessa bakterier som t ex är inflammtionsdrivande, har man inte “dödat” dom när man processar mjölken?
L.casei som finns i kvargen får man i sig men vet inte hur det är med kaseinprotein dock 🙂
FAAAN! va nyss inne o beställde en (ganska dyr också) burk med probiotika, varit sjuk ett tag o tänkte att det kanske skulle hjälpa.. var ju synd jag inte läste detta först, hade jag sluppit kasta 300 kr i sjön 🙁
Jag fick en sådan burk att testa av min mamma för ett bra tag sedan. Jag körde hela burken ut men det gav ingen skillnad alls för mig.
Nä det brukar ju inte göra det tyvärr :/
Intressant!! Vad sager du om fermenterad korv, sasom t.ex. spansk salami etc? (Det star i alla fall “fermented” pa den jag koper…)
Det beror på om bakterierna fortfarande lever eller inte, mycket fermenterade produkter har avdödade bakterier och då gör de ingen nytta 🙂
Hur vet man det?
Fermenterat kött är dock att rekommendera – de potentiellt patogena bakterierna är betydligt vanligare i kött än andra livsmedel…
Ja definitivt!
Menar du kott aven om det ej ar fermenterat, utan bara tillagat som vanligt?
Hej Martina. Klockren bloggartikel. Jag har några frågor jag hoppas du kan svara på.
1) Måste mejerierna du nämner i tabellen ovan vara opastöriserade? Är det generellt bättre för att få i sig baciluskerna?
2) Får man i sig bra bakterier via t.ex. en morot man odlat själv och bara vaskat av i lite regnvatten?
Tack!
1) Ja, pastöriserat innebär att bakterierna är avdödade
2) Ja, det ger en mer diversifierad bakterierflora i alla fall
Jag har slutat med probiotika, ska kolla mina gamla brukar mot din lista.
Ser så fram mot din nya bok.
Det här skrev du verkligen i rätt tid, för min del! Stod i dag och läste på förpackningarna i fall jag skulle handla till mig själv (efter rekommendation av en släkting). Jag läste bak på förpackningen, inte om vilka sorters stammar som finns i för det kan jag inte, däremot på kh halten. Lät bli att köpa för en hög kolhydratmängd i sig gör min mage dålig.
Jag tar det försiktig med maten i stället och tuggar noga och länge.