Dags för mythbusting gällande en myt som nästan alla tror på. Många tror på den för att det till viss del fungerar och för att det biokemiska resonemanget stämmer något sånär, dock får man förbise ganska mycket för att få det att gå ihop!
Myten lyder som så att man måste äta kolhydrater för att inte fettförbränningen ska sjunka eller avstanna, och att helt enkelt: ”fett brinner i kolhydraternas låga.”
Sådana här påståenden kan läsas på diverse träningsbloggar: ”Vid lågkolhydratskost sjunker nivåerna av hormonerna T3 & leptin efter en vecka vilket ger dig långsammare ämnesomsättning. Lösningen är en fuskdag per vecka då du äter mycket kolhydrater för en “reset” av systemet”
De som tror att kolhydrater skulle behövas i någon grad överhuvudtaget inbillar sig att de som är fettdrivna till slut skulle få slut på oxalacetat som bränsle, och att citronsyracykeln (och därmed fettförbränningen) avstannar (eller saktas ned rejält). Så är dock inte fallet! Den som har läst på sin biokemi förstår att en person som är fettdriven har ställt om sin metabolism.
Låt oss backa några steg.
Kolhydratätare får sin energi via bland annat glykolysen (glukosmetabolism). Glyko (socker) lys (nedbrytning), en glukosmolekyl bryts ned till 2 pyruvat –> acetyl CoA –> oxalacetat –> citronsyracykeln –> energi
Ketogena personer får sin energi från (bland annat) bakvänd glykolys: Jag pratar här om glukoneogenesen som är en 3-4 ggr så energikrävande process. Det kan se ut såhär:
Aminosyror (protein) –> pyruvat –> oxalacetat –> många, långa, energikrävande steg –> nytillverkad glukos till musklerna och hjärnan.
Och även: fettsyror bryts ned via β-oxidationen (fettsyracykeln) –> acetyl-CoA –> (går hos kolhydratätaren in i citronsyracykeln men inte nu!) –> istället ketogenes (ketoner bildas) –> acetoacetat, exempel på en keton (+ restprodukter såsom aceton) –> åker runt med blodet till kroppens vävnader som behöver energi –> kan användas i citronsyracykeln.
Cirkeln är sluten.
Disclaimer: Jag hoppar några steg nu, men om jag ska ta med alla blir de här mer oläsbart än det redan är!
Men du ser rent biokemiskt att du inte behöver kolhydrater för att upprätthålla fettförbränningen, för att det går att få superhög och mycket specificerad fettförbränning UTAN kolhydrater.
Mythbusting del 2 – Leptin och T3
De sjunkar inte vid lågkolhydratkost, tvärtom.
Insulin och leptin är två hormoner som har vissa synergieffekter med varandra. Leptin utsöndras i fettväven, och ju mer fett ju högre leptinnivåer. Kraftigt överviktiga är lika ofta leptinresistenta som de är insulinresistenta, eftersom det ena följer av det andra. Kroppen skriker då ”Stopp! Jag är mätt!” men hjärnan hör inte.
Om man stabiliserar sina insulinnivåer kommer leptinet följa därefter, att ha låga leptinnivåer är inget dåligt. Elittränade män med minimal fettprocent har ofta leptinnivåer nära noll för att de är så oerhört leptinkänsliga på samma sätt som de är insulinkänsliga.
Summa summarum
- När du är i ketos har du ställt om din kropp till fettdrift
- Under fettdrift är din förbränning högre pga att mer energikrävande metabola processer äger rum
- Ketos besparar musklerna och bränner fettet, både det som kommer in och det som redan sitter på kroppen
- Ketos stabiliserar och normaliserar hormonnivåerna så att kroppen kan fungera optimalt.
Obs: Det här är inte “senaste forskningen” eller dylikt utan bara väldigt basic biokemi. Titta i en Kemi B bok från gymnasiet, eller för all del Biochemistry 3rd edition (Matthews) eller The Cell, så hittar du exakt det här.