När jag var som mest extrem i min LCHF såg jag alla kolhydrater som onda, och undvek under långa perioder samtliga. Det blir en kost som består av bara kött & smör (i princip) & jag tänker inte påstå att det är fel på något sätt. Tvärtom, de finns många fördelar med att äta så! Till er som är överviktiga men ändå har svårt att komma ned i vikt rekommenderar jag den strikta varianten. Eftersom jag faller in i den vältränade kategorin har jag experimenterat med lite liberalare lågkolhydratkost och insett en viktig sak – det spelar verkligen roll vilka kolhydrater man väljer! Ta min mat ovan som exempel, den innehåller 15g kolhydrater vilket inte passar in under strikt LCHF (men fortfarande gott & väl är low carb) & med hjälp av ketonmätningar (blod- & urinketoner) har jag sett att det inte påverkar min ketos det minsta!
Jag började inse det här fenomenet någon gång i höstas när jag märkte att jag kunde äta rotfrukter & fortfarande befinna mig i optimala ketonzonen!
Detta är anledningen till att jag kör en mer paleolitisk LCHF just nu, jag mår väldigt bra av att äta såhär & jag kan fortsätta att tappa fettvikt. Det jag är lite bekymrad över är min styrkeutveckling, för på den strikta LCHF:en vet jag att jag kan bygga ordentligt med muskler… på den här gröna varianten är jag inte helt säker…
Superblogg! Jag vill köpa e-boken men lyckas inte!
den kommer snart ut, hold on 😉
Vad tycker du om cyclical ketogenic diet? Vore kul att hora din asikt om detta.
Jag vet inte hur jag staller mig for jag har inte vagat prova annu, haller mig i ketos och kollar blodketoner en gang i veckan, mar valdigt bra och tranar tungt och hart i gymmet men gar inte ner i vikt alls. (Jag vager mig inte utan mater.) Skulle garna ha mindre kroppsfett och blev intresserad nar jag laste om detta:
http://www.bodybuilding.com/fun/cyclical_ketogenic_diet.htm
Jag ska skria ett inlägg 🙂
Hejsan! Efter en lång period av strikt lchf upptäckte jag samma sak! Jag äter t.o.m. röda linser och jag mår jättebra och stannar på min vikt som jag har fått tack vare strikt lchf och som jag är supernöjd med. Men jag förstår inte ditt inlägg iallafall. Du skriver: “det spelar VERKLIGEN roll vilka kolhydrater man äter”, men jag fattar inte vilka du menar och inte menar. Jag är glad att jag kan äta röda linser utan att gå upp i vikt, få migrän, acne eller ibs-symptom. Men jag tvivlar på att själva kolhydratkällan har någon orsak i detta. Jag tänker att det är den totala mängden som har påverkan, oavsett källa? Jämfört med hur jag åt förr är trots allt min lilla soppa försvinnande liten kolhydratkälla för mej. Snälla skriv klart bloggen gällande vilka kolisar du menar (och inte menar).
Jag menar som jag skriver, att man inte behöver stirra sig blind på “kolhydraterna” om de befinner sig i tex broccoli för broccoli är ingen “kolhydratkälla”. Samma mängd kolhydrater i några bitar godis kommer få en helt annan effekt på blodsockret 🙂
Men vad jag hört så har palsternacka högt GI, därför borde lchf inte äta det..? Hur ät det med sötpotatis (det är ju ingen potatis men) kan man äta det? Det har lågt GI fast lite mer kolhydrater..? Blir lite förvirrad av vad som fungerar och inte haha.
Man får testa sig fram!
Baljväxter som ärtor brukar inte klassificeras som “paleo”.
True, det brukar inte klassas som LCHF heller 😉
Det är inte naturliga grönsaker och rotfrukter som är problemet. Som sockerberoende kan jag äta de flesta utan att triggas men mjölkprodukter går inte. Men så är ju inte mjölkprodukter något som vi åt på stenåldern heller. Paleo tror jag är bra när man tränar hårt. Bara man äter tillräckligt med fett.
Ha en fin dag!
Tack detsamma!
Det tror jag också 🙂
Jag upptäckte att jag bara gick ner i vikt vid strikt fakir, vilket var svårt att hålla längre tid- framförallt med små barn. Dessutom unnade jag mig alltför mkt nötter, mejerier etc mellan fakirperioderna o gick då upp igen. Men nu kör jag cyklisk ketogen diet o det funkar super! 5,5 dag fakir o 1,5 dag kan jag äta som barnen (mjöl, socker etc). Jag kan stå ut bättre med den strikta kosten när jag vet att jag får äta vad jag vill till helgen. Dessutom är jag mer deffad än någonsin!!
Grattis, de låter ju som en jättebra lösning! Skönt att det funkar för dig!
Hej Martina! Alltid så sjukt intressant att läsa din blogg!
Det har dock hänt en grej idag, skulle köpa massa naturgodis till familjen..tror jag åt kanske en halv påse godis vilket är JÄTTE mycket! Endast en massa socker och äckligt dåligt fett, har ju försört min ketos nu. Hur snabbt kommer jag tillbaka i ketos? Jag åt verkligen en halv om inte mer liter godis om man skulle samla allt godis i en literbägare.
Har även märkt att när jag äter lchf så har mina celluliter försvunnit och såfort jag äter kolhydrater eller iaf socker så kommer de tillbaka på låren. Vore sjuuuukt snällt om jag fick svar snabbt. Borde jag fasta nu i 24 h? Har inga problem med det. Försöker dricka massa saltvatten som en detox och få ur mig massa slaggprodukter som jag ätit senaste 2 dagarna. Finns säkert fler i min sits som mig som undrar.
MVH / flera i samma sitts
Antingen kör du en fasta för att komma tillbaka i ketos, eller så äter du bara som vanligt. De där extra godiset försvinner efter några dagar, ta de lugnt!
Okej puh tack för svar!
Hej! Jag har en fråga om periodisk fasta som jag hoppas att du kan svara på 🙂
Jag är liten tjej 159, 53 kg ca och vill bli av med mina fettdepåer på mage och lår. Har ätit lchf i 2 år men står still i vikt (misstänker pga min kärlek till grädde och creme fraiche) så nu kör jag mejerifritt, periodisk fasta 16/8 och har börjat styrketräna. Ska iväg utomlands om en månad nämligen och är trött på att dra in fläsket på magen när jag har bikini på mig. 😉
Till frågan, jag blir hungrigare under mitt ätfönster än vanligt och idag när jag skrev in allt jag hade ätit (äter när jag är hungrig) blev det visst 2300 kcal med en fördelning:
3% kolhydrater
16% protein
81% fett
måste jag skärpa till mig? Kommer jag ens gå ner något i vikt om jag äter 2300 kcal under mitt ätfönster trots att det mestadels är fett jag äter?
Troligtvis är 2300kcal alldeles för mycket för en sån liten tjej som dig, testa att halvera!
köper du ekologiskt kött och mjölkprodukter? tänker att det verkligen vore bra för det belastar miljön något ofantligt med så stor omsättning av dessa livsmedel… detsamma gällande ägg
Trevligt Martina! Då befinner vi oss numera på samma sida i den eviga LCHF-diskussionen om rotfrukter!
Jag äter också rotfrukter, och det påverkar inte mitt blodsocker. Jag tror att Ann Fernholm har rätt då hon säjer att det är en god idé att kolla blodsockret och se hur det ser ut efter olika typer av mat. Fungerar det med rotfrukter så får man en mycket mer varierad mathållning! Så heja Martina och Per ! Fram för En Grön LCHF!
Ja det är ju inte rotfrukter eller grönsaker som är problemet, inte ens frukt eller bär är något problem egentligen. Det är EFTER intågandet av de metabola sjukdomarna som de kan vara värt att fundera på om man ska reducera dessa livsmedel, annars är naturlig mat alltid naturlig mat (dvs bra mat för en människa att äta) sen kan man absolut trixa lite med kolhydrater åt olika håll för att nå de resultaten man eftersträvar (magrutor, tex)