Jag tycker ärligt talat att det är så löjligt att det ska spela roll vad man har för titlar, att det fortfarande 2018 gör en sådan enorm skillnad. För det gör verkligen enorm skillnad. Jag ser läkare, forskare och professorer som vilka människor som helst som har en akademisk utbildning. Vissa är smarta, vissa är inte det. Vissa är helt fantastiska medan andra knappt kan knyta sina egna skor. Ytterligare några är helt köpta av industrin medan andra har hög moral och drivs av beundransvärd passion.
Jag tycker att det är lite obehagligt när folk tycker att det jag skriver är mer vettigt för att jag har en viss utbildning eller ett visst jobb, för det är det inte. Jag tycker inte det, jag ser det fortfarande som olika trossystem. Min livsstil är en effekt av vad jag TROR på, även om det finns en vetenskaplig förankring så är vetenskap också en slags religion.
Jag fick en kommentar från en läsare som skrev att jag inte skulle skriva att jag skriver om det jag “tror” på, för att jag har så mycket utbildning och kunskap men som sagt… en vetenskaplig förklaringsmodell är också bara en modell. Modeller kan aldrig bli verkligheten, även om det kan komma ganska nära. Sedan får man välja vilken modell som “känns” bäst för en själv, för hur logisk och rationell man än är kommer man alltid att grunda sina val i en känsla.
Det kan nog vara bra att påminna sig själv om att hur övertygande en person än är, och hur mycket förkortningar det än står bakom den personens namn så är det bara en helt vanlig människa som alla andra.
“Min livsstil är en effekt av vad jag TROR på, även om det finns en vetenskaplig förankring så är vetenskap också en slags religion.”
Så bra sagt Martina! Men inte PK att säga så i sekulariserade Sverige. Här är man klassad som idiot ifall man tror på Gud, medans det är helt ok att tro på en “vetenskaplig” artikel publicerad i typ Aftonbladet. ???
Tyvärr sant ja, många troende väljer att inte vara öppna med det :/
Martina skit i surgubbarna,du är bäst för så många och vi lär ossnya saker hela tiden,tack vare dig.ett storttack Martina.
Tack Ylva!
Du är stark! Såååå stark, som det verkar. Imponerande!
Ehm… jasså? 🙂
Kloka ord!
Hmm. Gissa om jag fått pisk på mitt ordinarie jobb för att jag inte är akademiker. Jag är bevisligen fortfarande kvar och är rätt duktig med kunder om jag får säga det själv men har blivit ifrågasatt många gånger både av chefer och personalavdelning för att jag förmodligen inte kommer förstå vissa saker. Det som är lite lustigt är ju att även de som börjar i företaget som är akademiker inte kan jobbet som ska utföras heller utan måste bli upplärda men de vill ingen erkänna.
Alla har så himla dåligt tålamod och ont om tid nu för tiden och alla förväntas leverera från första dagen och då är det säkert tryggare med akademiker tror man för att de är mer receptiva och lär sig snabbare själv… Att lära sig själv är devisen. Då är man man duktig. Det dumma är ju att de kunder företaget har ansvar för är faktiskt företagets ansvar och inte de anställdas. Alltså är det företagets förbannade plikt att lära upp folk.
Har man dessutom regelverk att rätta sig efter som är lagstyrda så är det inte speciellt sympatiskt att försöka gömma sig bakom de anställdas ryggar och låta dem lära upp sig själva med olika resultat här och där och olika besked till kunderna som undrar vad i herrans namn företaget håller på med. Det kan jag sakna från när jag började jobba på 80 talet. Fråga hellre en gång för mycket än för lite, lät det då. Nu får man inte fråga för då framstår man som dum och icke självgående och det vill ingen dömas till. Alltså håller man tyst, håller färgen och testar sig fram lite räddhågat. För,, blir det fel så får man bära hundhuvudet.. ska inte säga vart jag jobbar men det är på ett mycket stort företag.
Jag tror i alla fall att det är bäst att fråga… och ta risken att verka dum. I början kan man ju inte veta hur exakt de företaget gör, eller exakt den komponenten man gör eller vad det nu kan vara.
Är lite kluven. Dels tycker jag som du, att akademisk utbildning inte är lika med vishet, och visheten är absolut nödvändig för att kunna tillämpa vetenskapen på rätt sätt. Inte bara det, utan äkta vishet innebär ödmjukhet inför faktumet att det är så mycket som vetenskapen inte kan ge svar på.
PÅ andra sidan dock. Har personen ordentlig utbildning så är chanserna större att han/hon kan verkligen ämnet och då är det så behagligt med tankeutbyte. Jämför med typiska “besserwiser” i allt möjligt som kommer med sina “goda råd” i tid och otid. Något sådant provocerar mig enormt.
Jo du har rätt, om man är väldigt utbildad så ökar chansen för att man är ganska smart och är bra på att tänka. De smartaste personerna jag har träffat har varit läkare, civilingenjörer, doktorer och professorer och det är ju inget slump. Men jag har också träffat otroligt korkade personer med sammma titlar.
På pricken! Jätte bra skrivet, Martina!
Tack!
Människor som vågar tänka självständigt och inte bara sluter sig i ledet är fint om de inte medvetet vill skada andra. Det ger livet nya aspekter. Du Martina är en.
Tack Verner!
Visst är det så! Lekman och expert har fått andra betydelser idag enligt mig. I dagens samhälle där information inte är en bristvara kan alla bli experter på allt utan att man läser vid unviversitetet och detta tror jag att många har svårt att acceptera och förstå. Jag kan utan att läsa ett enda högskolepoäng bli i princip lika påläst om kost som den som läst på högskola.
Var och en är trogen sin tro och så länge man själv mår bra och inte skadar någon annan så anser jag att man bara ska köra på.
Skulle vilja påstå att vem som helst kan lära sig vad som helst BÄTTRE än någon som studerar vid ett universitet. Ta 12-åriga hackers som exempel som hackar sig in i storföretag utan problem och sen blir anställda inom nätverkssäkerhet utan att ha gått ut högstadiet.
Filosofen Carl Popper sa att man kan inte bevisa att något är sant, bara det som är falskt, apropå vetenskap och fakta?.
Good point!
Allt handlar om makt tror jag. Att styra andra, att trycka ner dem för de saknar något, tex viss nivå på akademisk utbildning. Har man hög nivå, ja då kan den andre argumentera att “ja men du saknar du då erfarenhet utanför akademin”, osv. Social makt, organisationsmakt, privat makt, osv. Intressant ämne, tillhör väl härskartekniker, eller makttekniker om man vill uttrycka det så.
Önskar jag kunde förklara, eller sätta ord på det jag vill säga, men det får bli så här lite.
Tack för du tog upp ämnet Martina, det är mycket intressant. Det känns som det är något som grundar sig i vår reptilhjärna, med social rank tillsammans med makt, som yttrar sig i vilket samhälle som helst kanske.
Tycker att du uttryckte det mycket bra! Tack Robert 🙂
Det roliga är ju att när man disputerar så specialiserar man sig otroligt mycket. Man ska ju vara världsledande expert inom området så det hjälper om det är snävt som fan. Så titeln betyder ju absolut ingenting om man kollar utanför det snäva området. Jag har en doktorstitel för att jag vet mest i hela världen om hur man använder en viss typ av matematik för att räkna ut hur en viss typ av molekyler påverkas när man skiner ljus av en viss våglängd på dem. Sjukt användbart… 🙂
Med det sagt så tycker jag att jag lärt mig otroligt mycket under själva doktoreringstiden – att kritiskt analysera literatur och att ordbajsa i rapporter bland annat – men det är ju inget jag inte kunde snappat upp i vilket annat vetenskapsjobb som helst.
Nu säger jag ju inte det till till exempel min britiska bank så klart.. De ÄLSKAR doktorstitlar här i UK (banken tror nog att jag är läkare och kommer tjäna multum) och ger mig massa bra erbjudanden på kreditkort.
Du har så himla rätt. Tro är allt för mig. Du kan ha femtioelva doktorstitlar, men säger du till mig att jag borde äta mer dyra fiberflingor till frukost för att sänka mitt kolesterol så kommer jag ignorera dig ändå.
Du är en ascool doktor Tee!
Kan du kanske skriva nåt om sammanhanget mellan insulinresistens och B-ALA? Det skullle hjälpa påstår vissa källor, men hur går det till biokemiskt, eller finns det hintar om funktionaliteten? TACK!
Jag vet bara att det används som blodsockersänkare.
Instämmer helt!! Värst är det i Tyskland då de vill se betyg och certifikat på allt!! Nyligen när jag sökte jobb ville de har studentexamensbevis, fast jag har PhD examensbevis (och CV) bifogat, helt sjukt!! (du kan inte göra en PhD utan studenten, inte här iallafall).
Men tro och tro är ju different. Visst, jag ‘tror’ på vetenskapen, men bara den som är ‘bevisat’ genom erfarenhet (rön), studier, experiment etc. Det finns ju pseudovetenskap som undersöker paranormala aktiviteter, eller tron om ett liv efter döden (fast ‘livet’ är ju definerat), och det tror jag definitivt inte på, typ bara tror vad jag har sett/känt 🙂
Jag älskar tyskland men just den grejen verkar det göra svårt att få jobb där… :/ Så sjukt knäppt att bevisa att man tagit studenten när man har en PhD haha!
Läkare som viftar med sina titlar har jag inget förtroende för utan jag lyssnar på seriösa resonemang som du brukar föra Martina. När jag sedan testar och märker att du har rätt så förstärks naturligtvis mitt förtroende för dig.
Tack Anders det var fint sagt!
Hahahaa!!! Förr sa man “att ligga vid universitet”… det lästes länge och varierat och många blev aldrig färdiga med en examen.
De som blev färdiga fick sina betyg som egentligen bara säger något om vad man kan vid ett speciellt tillfälle. Det gäller alltså att
hela tiden uppdatera sina kunskaper oavsett vilken titel som trillat dit i anslutning till namnet.
Nu ska den här fritidsforskaren dyka ner i en sanning från nätet; orm och snus sägs inte vara kompatibla, Kanske, om utfallet blir
gott, kommer min titel bli Snusmissbrukare … Så kan det gå i den tropiska värmen
Haha! 😀 Ser fram emot detta!
Ohhh, vad bra det går nu med alla fina titlar, allt blir dyrare och dyrare och fler blir sjukare och sjukare. Riktigt trist utveckling faktiskt! Sunt förnuft och logiskt tänkande får allt mindre plats i alla möjliga sammanhang. Sällan man blir stolt över mänskligheten nuförtiden!!
Jag har jobbat i den akademiska världen i15 år, på ett universitet och där är titlar allt. Helt galet faktiskt. I alla fall när det kom till ledningen, hade du inte disputerat så räknades du inte. Det komiska är att det inte spelar någon roll vad du disputerat inom, en del blir experter på ALLT. Inte alla förstås men förvånande många.
Tack för ett uppfriskande inlägg!
Haha jag vet och jag tycker att det är så otroligt tramsigt. Dock har jag faktiskt sett att det spelar roll vad ens grundutbildning är, eller det var så på Sahlgrenska i alla fall. En dietist som disputerat var ingenting värt, men läkare som disputerat…. ojojoj… är det Gud som kommer in i fikarummet?
hmm. klok är du i alla fall oavsett “religion” 🙂
Tack 😉