Vad säger du?
Är det kolhydraterna som är det viktiga, eller inte?
Hej! 👋 Jag skriver numera om andra saker än livsstilsoptimering/biohacking, men de inläggen finns kvar här på bloggen. Fokuserar alltså mindre på prestation & mer på livskvalité i största allmänhet. Delar lite tankar om det när jag får feeling!
Vad säger du?
Är det kolhydraterna som är det viktiga, eller inte?
Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.
Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.
evolve - All rights reserved Martina Johansson
Vad säger du om macadamiaolja?
Interessant! Hadde gjerne lest mer om dette for å forstå bedre.
Har tidligere lært at dersom man spiser kh og fett sammen, vil fettet bli lagret inn; siden kh fører til utskillelse av insulin (som lagrer fett+hemmer frigjøring av fett til energi)? Spiller det kanskje rolle om man spiser kh med høy vs lav GI, i fht lagring av fett? Får høy vs lav GI særlig betydning, dersom man spiser fett/prot først i måltidet?
Hører at enkelte sier man kan spise litt frukt, ris, poteter etc, selv om man spiser mye fett i kostholdet. Men blir ikke det litt feil biokjemisk, selv om man evt skulle være frisk/slank?
Er litt forvirrende dette, og har ikke helt skjønt det ennå.. 🙂
Jo det är sant, fett + kolhydrater är ingen bra idé men det är i form av till exempel glass. Om man äter fett + protein och sedan en bit choklad efteråt är det e helt annan sak. Högt vs lågt GI får betydelse om man äter fett först i måltiden, börja med lågt därefter högt.
Om du äter frukt, ris, potatis kan du fortfarande äta bra och naturliga fetter, men inte kombinera ris med högfettkost. Hoppas att jag svarade på din fråga nu 🙂
Jo, takk, tror det ble liiittt klarere 🙂 Det er litt avansert, men samtidig veldig spennende å lære mer om kroppen vår og hvordan den fungerer. Og kunnskapen må stadig utvikles, bl.a i tråd med utviklingen av matindustrien. Feks det du sa om kunstig søtning; som ikke inneholder kh, men kroppen må likevel bryte det ned og stoffene gjør noe i kroppen vår.
Synes det nesten er litt fasinerende med mange produkter (feks sjokoladesaus på Iherb) som ikke inneholder verken kh, kcal eller annet. Har flere ganger lurt på hva ER det egentlig laget av da?? ;o) Men er nok tvilsomt om det tilfører kroppen særlig gode og helsebringende stoffer..
Det du nämner i din vlogg är sånt jag nyligen börjat intressera mig för själv och jag har insett att det verkligen inte enbart handlar om kolhydraterna och att det inte är riktigt så svartvitt som jag sett det tidigare. Intressant att lyssna på! Mer sånt. 🙂
Sen har jag en helt annan fråga som jag försökt söka mig fram till här på bloggen men inte riktigt hittat nåt om: det här med salt. Vad är din åsikt om det: farligt, nyttigt, lagom är bäst? Vilket salt är att föredra? Tycker det är en evig debatt om detta….
Salt är bra, gärna naturligt vulkansalt eller havssalt med jod i 🙂
Okej, tackar så mycket för svaret! 😀
http://www.di.se/artiklar/2016/3/1/ar-det-har-losningen-pa-mjolkkrisen/
Kan man få ett expertuttalande om det här 🙂 har för mig att du talat om a2 i getmjölk?
Jättebra vlog! Så bra att just du tar upp detta, eftersom du är en viktig person för många som äter LCHF. Du sätter verkligen fingret på en del missuppfattningar som är vanliga.Kolhydrater har nästan blivit lite demoniserade :).
Tack Martina för ett intressant och tankeväckande inlägg! Kan nog räkna mig som åtminstone kolhydrathalvblind men nu fick jag lite annat perspektiv på detta, alltid kul när det händer 🙂 Har just hittat hit och ser fram emot att läsa mer.
Kan nån tipsa om en bra ekologisk avokado-olja som går att köpa i Sverige – för att äta?
Jag ser de säljer på plastflaska inom hudvården… Glas är väl att föredra.
🙂
Jag äter ofta en halv ekologisk apelsin efter mina två smörstekta ägg, till frukost. Vill gärna ha den fräscha smaken och jag upplever inte att jag får något extra sug.
Jag använder lite alger också, men har slutat med sojasåsen/tamari. Jag tror de kallas för havsgrönsaker 🙂
Hej!och tack för en jätteintressant blogg och vlogg!:)har nyligen hittat hit efter att ha läst flera av dina böcker. Det jag undrar över är om du nånstans här på bloggen har skrivit ner en lista över de livsmedel som du äter? Skulle vara så intressant att få veta det eftersom du verkar vara så insatt i olika livsmedel och hur de påverkar kroppen. Jag har nyligen börjat äta LCHF för att börja må bättre både fysiskt och psykiskt, därför är jag intresserad av dina kunskaper:)om du inte har nerskrivet nån lista, lägger jag in en beställning på det inför framtida bloggadet!
Kött, fisk, ägg, grönsaker, smör, kokosolja, avokadoolja, avocado – that’s it 😉 Har även en bra lista i min bok Fettfrälst
Hej Martina!
Jag har lite funderingar kring att äta bönor för att få i sig resistent stärkelse.
Är det stor skillnad på de olika bönsorterna gällandes mängden resistent stärkelse?
Är några bönsorter bättre att äta än andra?
Själv har jag lite svårt för konsistensen som bönor har men jag tycker att gröna bönor är helt ok, vad tänker du om dom?
ps. vloggarna gillas skarpt! 🙂
Hälsningar Stina
Tack! Kidneybönor har högst RS
Bra vlogg och intressant ämne! I det förgångna har jag alla gånger varit kolhydratsblind. Får ändå säga att blindheten övergått i skärpa mycket tackvare din blogg och den kunskap du delar med dig av! TACK!
Tack Mikaela!
Jätteintressant med kolhydraterna. Har också läst, för länge sen, om betydelsen av vilken ordning man äter maten men har tyvärr glömt bort det igen ? så det va kul att få en påminnelse. Du får gärna skriva lite mer om detta ämne. Sen undrar jag om du vet om man kan “reparera” sina kärl? Tänker på att de flesta har ju ätit mycket socker i många är innan man gått över till lchf. Är skadorna i kärlen kvar månntro? ?
Mycket intressant, jag tittar mycket på kolhydratsinnehållet när jag handlar då jag inte ‘vet bättre’. Vad skulle du tipsa om för ‘godis’ som är bättre än mörk choklad om nu suget sätter in. Själv klarar jag mig ok på grädde i kaffet och bär..
Om du har ett sug så är det tecken på att du äter för mycket sött, jag hade ökat mängden fett och ätit mer gröna grönsaker, eller rotsaker eller till och med lite kidneybönor. Inte mer sött 🙂
Vi påverkas mycket av färger, en del av oss mer än andra. Jag har köpt 5 turkosa klädesplagg och matchande telefonfodral på kort tid, den färgen när mig mycket 🙂 Jag har mycket färg i mitt hem (“shabby chic” känns lika sterilt och inspirerande som ett bårhus), men det finns också färger/nyanser som jag inte tål!
http://neuro-atypical.com/2011/08/02/color-me-happy-aka-light-and-color-sensitivity-in-aspergers-syndrome/
Intressant! Jag älskar också turkos, men även LILA ♥ och monokrom (I revel in the absence of color! ;))
Jag är extremt färgkänslig och gör av mig med prylar pga av fel färg (fel stämning), sen kan det ändra sig. Detta gäller kläder och färgerna hemma. Men när jag målar så har jag inte det problemet. Soffan klarade sig med kuddarna, annars skulle du försvinna i soff-färgen. Jag brukar svepa över tyger istället för att köpa nya möbler.
Jag håller på att dra ner på kolhydrater och vill testa fakir (behöver gå ned en hel del och mitt blodsocker ligger på gränsen) men jag älskar kidneybönor ihop med köttfärs så jag tänkte om lite när jag såg din förra vlogg från köket. Jag vill också äta blåbär för jag vill se om de förbättrar synen. Men annars har jag “bara” honung och havregrädde kvar att eliminera (äter inte bröd, pasta,ris, mjölkprodukter, heller ingen frukt, mandlar, frön å sånt- har slutat och saknar det inte heller) och någon choklad bit då och då. Jag äter rätt mycket fett i form av smör, kokosfett, kokosgrädde och olivolja. Jag går ner i vikt, men jag vill må bra, det är det viktigaste och jag känner att sockret måste helt bort! Det räcker inte bara att minska med 50%. Förra gången jag provade lchf (2006) så började jag 100 % från första dagen. Nu trappar jag ner och det känns bra. Sen hur mycket eller lite kolhydrater, vilken nivå jag ska lägga mig på, det visar sig. Särskilt när jag kommer igång och träna igen på allvar, då brukar mitt sötsug nästan försvinna. Men jag tycker det är skönt att inte ha så mycket att välja på. Förut köpte jag hem allt möjligt hälsosamt, det värmde bara skåpen. Jag är inte intresserad av att baka eller använda femtioelva ingredienser. Kan inte ens följa recept. Däremot är det viktigt med kryddor. Tack för bra vlogg som vanligt. Jag lär mig nytt hela tiden!