• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

[Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha [Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha vetenskapliga referenser osv! ☝] Jag har snöat in TOTALT på stress-resistens det senaste (s.k glukokortikoidreceptorresistens som förkortas GRR) & förfasas över hur otroligt destruktivt kronisk sympatikus-aktivering (fight & flight) kan vara, särskilt med tanke på att (vissa av oss 🙋‍♀️) är naturligt böjda åt det hållet!

Vi har dock alla olika stress-känslighet beroende på mängden kortisol- & T3-receptorer, ålder, kön, genetiska faktorer & hur vi funkar i stress-läge: Vissa blir super-motiverade, andra hyperkänslig eller tvärtom avstängda eller passiva. Utbrändhet brukar gå mer åt det apatiska hållet, men oavsett upplevelse så verkar just överdriven stress-signalering vara extremt skadligt för hela systemet, om det får tugga på år ut och år in, utan tillräcklig motreglering!

ALLT blir liksom lidande till sist. Det läskiga är att för typ 30 år sedan var GRR eller stress-resistens väldigt ovanligt, men numera har "de flesta" åtminstone något symptom. Oftast flera. 

STRESSBEDÖMNING FRÅN SYMPTOM 🧐
Om du inte kan bedöma din stressnivå för att du inte upplever dig som stressad, så kan du checka av lite hormonparametrar istället: är menstruationerna ok? Matsmältningen? sömnen? Humör & energi-nivåer? 

Det är sällan ett test säger mer än dina egna observationer, men dra dig inte för att boka in ett läkarbesök om du är orolig! ❤️

Om något grundläggande inte funkar, är någon form av stress en TROLIG kandidat! Kortisol, noradrenalin, adrenalin, dopamin & glutamat är ganska toxiska på höga nivåer. Särskilt glutamat som är nervsystemets gaspedal. Har du relativt sett mer dopamin än noradrenalin upplever du troligen inte stress som negativt, men får du stress-relaterade symptom så är det ändå för mycket för systemet! ⚠️

Berätta gärna om du känner igen dig i överdriven stress-signalering eller om du lyckats omprogrammera det!
Hej & Välkommen! Om du är ny följare här, ka Hej & Välkommen! 

Om du är ny följare här, kanske du undrar vad detta är för konto? "Next level biohacking" handlar inte om att chippa sig eller skaffa senaste health tech-prylarna, utan är tvärtom inne på low tech health, basic fysiologi (om hur våra mänskliga kroppar funkar) kryddat med personliga intressen som farmakologi, neurobiologi & hormonlära.

Jag har pluggat biokemi i många år & har snart en PhD i intermedicinska vetenskaper. Det jag lär mig vill jag stöta & blöta med dig som läser här, tillsammans med occasional rants & idéer kring fysiskt & psykiskt välmående. 

Mitt syfte är INTE att visa upp mig själv som "duktig" eller komma med pekpinnar. Då får du följa någon annan, för även om jag befunnit mig i "hälsosfären" i många år, har jag fortfarande mycket att jobba på. Vissa problem som bipolaritet, aspighet osv skriver jag om, andra inte. 

Det finns alltför många frihetsgrader inom konceptet "hälsa" för att någon med säkerhet ska veta allting, så titta gärna mekanistiskt (dvs hur det funkar i form av processer, istället för en massa varför), testa dig fram & glöm inte att ta allt du läser med en nypa oprocessat havssalt *skojar* 😅

Länken i profilen 👆 innehåller mängder med gratis-material så klicka där om du vill läsa mer! ❤️
I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på Chalmers & med tanke på det (alltså vad som är toxiskt/giftigt eller inte) kom jag att tänka på en återkommande fråga jag får, nämligen: "jag äter (.....) hur nyttigt/onyttigt/bra/dåligt/farligt är det?"

Jag ser ju allting som relativt & att det därför inte finns något absolut dåligt eller absolut bra. Jag tycker att det beror på massa faktorer - inte minst på vad man jämför med! 

Att börja dagen med en rulle ballerinakex är kanske ingen höjdare, men om det är en person som lär sig att äta igen efter många års ätstörningar är det kanske exakt helt rätt! 

Jag har ju personligen nördat ner mig i en ganska ensidig kost de senaste +10 åren (low carb/keto) så om någon frågar mig om deras frukt-frukost är bra, kommer den inte vara bra från mitt perspektiv. Jag värdesätter andra saker, men även jag (frukt-hataren nummer 1 😅) kan se att frukt-frullen är bättre än ballerina-frullen, men det är fortfarande bara 2 parametrar mot varandra!

Inom toxikologin säger man att det inte är giftet i giftet som är giftigt utan mängden (the dose makes the poison) & jag skulle vilja lägga till att om vi pratar just gifter så har vi alla vår individuella kemiska belastning som påverkar hur mycket som är mycket för just oss. 

Dessutom är vi olika bra på att hantera både livsmedel & olika kemikalier, läkemedel, droger osv eftersom vi har olika genetik & tarmflora, olika avgiftningskapacitet, olika psyken, toleransnivå mm. 

Så jag skulle önska att alla som sitter på en "är (....) nyttigt/onyttig?"-fråga lägger till fler parametrar & kanske tittar på resultaten: dvs energinivå, humör/mående, träningsresultat & övriga hälsoeffekter. 

Det är dock svårt för vem som helst att avgöra hur "dåligt" ett specifikt livsmedel är, för resultaten är ju en kombination av helheten över tid. Men, man kan läsa på, testa att utesluta om man känner sig misstänksam, ersätta med annat, men framförallt känna efter i magen! 

Vad säger magkänslan? 

Det är så jag sållar i vad jag stoppar i mig & det funkar ganska bra! Börjar jag undra "hur dåligt är detta på en skala?" så är det nog inte helt rätt! 

Berätta gärna hur du tänker om det här! ❤️
Svep till bild 2 för ytterligare illustration! 👉

Hur kan många ha ett lågt & bra blodsocker trots att de äter massa carbs? Titta på frukosten på bild 2: det är en portion havregrynsgröt med mjölk & jordgubbssylt, samt 2 lingongrova (som jag antar att många äter till frulle? 😅) 

Det blir ca 80g kolhydrater vilket illustreras till höger om lika med tecknet. För tydlighetens skull illustreras sockermängden i antal teskedar med socker: 80g blir 20st teskedar.

Ett normalt blodsocker motsvarar ungefär 1 tesked socker utspätt i hela blodvolymen. Här blir det ju problematiskt om frukosten är på 20 teskedar... Hur löser kroppen detta? 

Genom insulin förstås! ☝️

Insulinet illustreras av nycklarna som kommer & låser upp dina celler så att sockret kan åka in där, för ute i blodbanorna kan det inte vara länge utan att det blir väldigt skadligt! ⚠️

Hos vissa människor blir insulinet väldigt högt, pga t.ex en genetisk känslighet men också pga livsstilsfaktorer (t.ex kosten).

Hyperinsulinemi innebär att insulin pumpas ut i för stora mängder & är ett tillstånd som föregår både insulinresistens & typ 2 diabetes. 

Alla receptorhormon kan orsaka resistens hos celler. Det är en skyddsmekanism från cellens sida. I extremfall kan det till & med ske en receptorinvertering! Receptorerna som sitter på cellens utsida & tar emot molekyler (t.ex dopamin, insulin eller nått annat hormon) gömmer sig då på insidan av cellen som skydd. Många kroppsegna ämnen är toxiska i höga doser & tyvärr är insulin ett av dessa! 

Hyperinsulinemi & insulinresistens hänger ihop, men är tyvärr svårt att detektera genom vanligt blodtest. Insulin är ett så flyktigt hormon att det kan vara svårt att fånga topparna & veta hur mycket skada det faktiskt gör. Det går att ha lågt av både fasteinsulin och c-peptid & ändå ha alla symptom i den rosa rutan! 

Enda sättet att veta sin faktiska insulinfrisättning är genom ett insulinklamptest där blodsockret höjs med glukos-infusion, för att sedan tas ned igen med externt insulin. Få vårdinrättningar kan göra detta, så istället görs glukosbelastningstest, men det säger tyvärr ingenting om insulinet! 

Känner du igen dig i symptomen i rutan...? 🧐
  • Home
  • Kost & Hälsa
  • Träning
  • Mat och recept
  • Tarmfloran
  • Jag försöker näringsoptimera nu

Jag försöker näringsoptimera nu

17 July, 2018 40 Comments Written by Martina

Efter mitt inlägg om Maggans mat, och hur bra hon är på näringstäta måltider så är det som att poletten har trillat ned. Problemet är att jag är så otroligt lat när det kommer till att laga mat, så jag gör enklast möjliga och jag gör gärna matlådor. När jag bodde i Shanghai hade jag en sån himla bra söndagsrutin. Jag gick upp tidigt, gick till mitt favoritcafé Pacific Coffee och köpte en liten Americano för 23RMB, serverad av min favorit-barrista Jason som hällde 3 espresso i den lilla koppen och visste att jag ville ha grädde i det där. Tysk importerad UHT grädde. Sen satt jag där och sög på min kopp i några timmar, skrev dagbok och utvärderade veckan. Sedan gick jag till gymmet och sedan gick jag hem och gjorde veckans matlådor, duschade, gjorde hårinpackning och någon lermask till ansiktet.

Vilken perfekt söndag! 

Vad gör jag nu? 

Kaosar runt varje dag, kommer till söndagen helt utmattad och undrar vad i allsindar jag gör med mitt liv. Äter något stående med huvudet i kylskåpet. Gymmar, glömmer att duscha, går och lägger mig och sover. Welcome to my life.

Dags för näringstäta rutiner igen

Tröskeln var hög för att äta bra mat i Shanghai, så jag fick alltid tänka på det och göra mitt bästa. I Sverige är tröskeln låg och det känns som att Svenskt lösgodis är hälsokost i jämförelse med kinesisk mat. Jag behöver alltså inte anstränga mig för att få i mig mer näring, vilket märks på träningsresultaten. Dock kan jag ju anstränga mig LITE MER än INGENTING, och jag tänkte börja med det nu.


För att motivera mig själv så har jag börjat lägga upp min ketomat på ett nytt instagramkonto, separerat från mitt mer professionella konto för let’s face it… matfotograf blir jag aldrig, och jag är okej med det. Dock visar jag gärna hur bra ketomat ska se ut, för det vet jag. jag kan detta och jag är inte fruktansvärt dålig på att laga mat heller, faktiskt.

Näringsoptimerad kost näringsrika tillbehör


Att jag hade 8 brandmän och 4 stora fläktar i min förra lägenhet har absolut ingenting med mina matlagninsskills att göra, ej heller att det ibland börjar brinna. Det är bara min inte så framgångsrika multitasking 😀 NÄR jag fokuserar på EN sak så blir det BRA och GOTT. Så är det med den saken.


Så, long story short – det blir ett nytt projekt som jag kallar näringsoptimering.

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Kost & Hälsa, Mat och recept, Tarmfloran, Träning
antiinflammatoriskt kost, näringsoptimering, näringstät mat
Bloggare och reklam (tillägg till LCHFingenjören)
Varför jag inte köper allt ekologiskt

40 Comments

  1. Agnes Agnes
    20 July, 2018    

    Hej Martina,

    Tack för ett som vanligt mycket bra inlägg. Jag har en fråga som kanske är väl mycket att kräva, med tanker på ämnet, men du är så kunnig att jag kände att jag måstefråga dig ändå om du har några tankar.
    Vi har nyligen fått reda på att min mamma har bröstcancer, och bland alla de tankar som detta väcker är en att det innebär att jag själv då också kanske har en förhöjd risk. Om du visste att cancer fanns i din familj, vad hade varit de viktigaste sakerna du fokuserat på i din livsstil för att minska risken att drabbas?

    Stort tack

    Reply
    • Martina Martina
      20 July, 2018    

      Googla ketogen kost och cancer. Det var nu 25 år sedan som de första cancerfallen (maligna tumörer) botades med ketogen kost och sedan dess har det forskats ganska mycket. Just cancer är en sådan sjukdom man inte måste få, med tanke på att nästan alla cancertyper är helt glukogena. Visst, det finns några enskilda typer som inte är 100% glukogena, lungcancer är en tror jag… men i stort går det att undvika väldigt enkelt.

      Jag hoppas inte att det är stötande att jag skriver så med tanke på din mor.

      Reply
    • Ic Ic
      20 July, 2018    

      Thorne Research Vitamin D / K2
      Ger näringsmässigt stöd för onkologipatienter
      Läs på naturprodukter.se

      Reply
  2. Lisa Lisa
    20 July, 2018    

    Alltså, jag har börjat fundera på det här med fettlever som verkar vara ganska vanligt (men ofta odiagnosticerat) och som jag förstått kan uppstå även vid lättare övervikt/metabolt syndrom. Har rätt många i min närhet som skulle kunna vara kandidater. Ölmagar och gillar kolhydrater och alkohol förstås.

    Vet du vad forskningen säger om att reversera tillståndet? Räcker det med att gå ner i vikt? Och är det kolhydrater eller fett som är boven? Jag hittade artiklar där man menar att man skapat fettlever hos möss genom att ge dem en högfettskost. Finns det någon rimlighet i det? Jag trodde det var kolhydrater som var boven och då främst fruktos?

    Om det är kolhydraterna som är boven räcker det då att dra ner på dessa eller kan man reversera det snabbare genom att vara i ketos? Finns det några fördelar för levern med ketos?

    Reply
    • Martina Martina
      20 July, 2018    

      Fruktos och kolhydrater ger fettlever tillsammans mede alkohol. Det finns massa fördelar för levern med ketos, men att ta bort/dra ned kolhydraterna räcker väldigt långt för många. Dock inte för alla.

      Reply
  3. Anna Anna
    20 July, 2018    

    Hej ursäkta och förstår att du inte kan svara på detta…
    Jag bor med mina föräldrar och har lyckats ändra deras kost en del, exempelvis så äts det inga tekakor, inget ris eller pasta alls längre.
    Men eftersom min far är nästan 2 meter och väger ca 80 kg så vågar vi inte ta bort allt ur kosten för då dalar vikten direkt. Därför finns det fortfarande lite råg och potatis kvar + andra “dåliga” saker. När han körde strikt så gick han ner till nästan 70 kg.

    Men innan kostbyte vägde han inte mer än 80 ändå, och då åt han säger 2 liter glass om dagen och mängder med pasta och bröd. Extrema mängder.
    Han kan inte bygga muskler oavsett vad han äter.
    Minnet börjar svika och han uppvisar demenstecken. Både han och jag har konstant diarré (även innan kostbyte).
    Gav hon werlabs test och han hade inga brister förutom svag antydan på diabetes.

    En vanlig dag för honom är:
    Frukost: en skiva surdegsrågmacka med Bregott och några stekta ägg på.
    Mellanmål är ofta några dl vispad grädde, kan även bli lite pistagenötter och mandlar.
    Middag är ofta kött, potatis, kål och gräddsås eller Bregott.

    Han ligger bara och sover hela dagarna, dalar i vikt lätt och konstant diarré. Börjar bli akut problem men läkarna säger att det inte är något.

    Reply
    • Martina Martina
      20 July, 2018    

      Din far är illa ute och han behöver NÄRING. Han har antagligen svår malabsorption och dysbios.

      Ta bort nötter och mandlar och tvinga i honom rejält med fett och protein, köp en bra probiotika också samt magnesium. Det är en bra början. Sedan måste HAN vara med på detta själv och skapa en egen inre motivation.

      En fet nöt (som är okej) är macadamia, den är bra och är lätt att äta mycket av.

      Reply
      • Camilla Camilla
        20 July, 2018    

        Mejerier? Laktosintolerans kan väl ge diarréer och det var mejerier i varje måltid.

        Reply
        • Martina Martina
          20 July, 2018    

          Good point, grädde är dock inte så mycket laktos i men jag hade nog tagit bort alla mejerier ändå och ersatt med kokosgrädde.

          Reply
  4. Anna Anna
    19 July, 2018    

    Jag gör egen leverpastej för näringsoptimering. Du behöver bara steka den lätt i mindre bitar och sen stavmixa i en skål med nått riktigt fettigt typ äggulor, ghee, kokosolja. Jag tar cirka 500 gram kycklinglever, två äggulor och drygt 100 gram ghee/kokosolja. Kryddar levern i stekpannan med salt, peppar och timjan och låter den svalna lite innan jag mixar ihop med fettet. Häll ner smeten i en form (typ en matlåda i glas funkar bra) och in i kylen tills det stelnar. Går att äta med sked! Eller som jag gör smetat på morötter eller stjälkselleri 🙂

    Reply
    • Martina Martina
      19 July, 2018    

      Smart, tack!

      Reply
  5. Ic Ic
    19 July, 2018    

    Några frågor i väntan på en omtalad bok som kommer på svenska 🙂
    När man mäter ketoner vilket mätvärde ska man helst ha?
    Om det är över eller under gränserna, vad betyder de båda?
    Hur lågt måste BS ner innan det är värt att mäta ketoner?

    Reply
    • Martina Martina
      19 July, 2018    

      BS under 4.5 mmol FASTANDE på morgonen INNAN det är värt att mäta ketoner. Sen ska ketonerna gärna vara över 1.5 och uppåt 🙂

      Under 4.5 i blodsocker = minskad glukoneogenes, troligen fettdrift. Över så är du en hybrid och ej i fullständig ketos.

      Reply
      • Ic Ic
        19 July, 2018    

        Varning!!! Kanske lite tråkig läsning

        Kollade för nyfikenhet idag
        Kl 7.20: F BS 5,8
        åt inget fram till kl 13.00 drack bara vatten (värmen)

        Kl 13.00 Bs 5,4 och Ket 0,3 före rött ris ca 2 dl ris, mycket olivolja, örter
        kl 13.30 Bs 6,1
        kl 14.00 Bs 9,1
        Kl 14.30 Bs 7,9
        Kl 15.00 Bs 6,2
        Kl 16.00 Bs 5,8

        Blev glad åt F BS, har tidigare legat runt 7, har ätit mindre portioner
        och bönor några dagar samt mycket Gazpacho.
        Riset beror på krånglande mage några dagar, inte bönornas fel 🙂
        Har också slutat med Simvastin på eget bevåg.

        Äter Omega-3, D/K2, B6, B7, Mg, Levaxin

        Labprover tagna 7/6-18
        Höga levervärden, både Asat 0,86 och Alat 1,07 (PBC)
        S-ANA (hEp-2) 3200 <200 oförändrat sedan 2016
        S-Sp 100-ak starkt positiv
        S-PML-ak gränsvärde
        P-C3 gränsvärde
        S-dsDNA-ak (IgG) negativ
        S.ENA-ak Immunoblot negativ

        Visar på autoimmun sjukdom enligt chefen på på Lab.

        Reply
        • Martina Martina
          20 July, 2018    

          Du kommer aldrig in i ketos med ris (men det vet du) men du måste låta bli bönor också. Du är mil ifrån keto som du ligger nu, ursäkta om det låter hårt men du behöver äta mycket mycket mycket mer fett och ta bort kolhydraterena.

          Din autoimmunitet kommer försvinna om du ger keto en ärlig chans, carnivore kan funka också men något av dem.

          Reply
          • Ic Ic
            20 July, 2018    

            Ingen fara med hårdhet 🙂 kan behöva en riktig spark i baken.
            Ris endast när magläget är kritiskt i ett skov och behöver stoppas upp.
            Kan man köra båda eller kan det bli för mycket protein på carnivore för keto?
            Kanske smygstarta för att ha koll på levern.
            Älskar kött, smör, beakryddor, avocado, all lök, ingefära och grönsaker.
            Med PBC som är autoimmun ska man inte äta för mycket fett
            enligt Medicinkliniken och vara försiktig med hälsokostpreparat och grönt te. Några säger proteinfattig kost.

            Reply
            • Martina Martina
              20 July, 2018    

              Du kan köra båda, då får du köra ketogen carnivore. Proteinet reglerar du själv 🙂

              Reply
              • Ic Ic
                28 September, 2018    

                Lämnad åt mitt öde på Med-kliniken så paniken växer och i väntan på deras återkoppling
                så vill jag gärna ha tips på en tallrik ketogen carnivore byggd på kyckling.

                Mängd grönt eller inte grönt alls?
                Mängd kyckling i gram?
                Mängd bea i dl från din bok?
                Mängd smör i gram/msk?

                Reply
                • Martina Martina
                  28 September, 2018    

                  Byggd på kyckling? Hmm… ja det var inte så enkelt. Ska du vara carnivore så är mängden protein strunt samma, då kan du äta hela kycklingen som den är.

                  Ska du vara keto kan du äta 1 kycklinglår med 1/2 dl bea till. Smör blir nog inte så gott till den rätten, om du inte smörsteker lite spenat. Det kan funka 🙂

                  Reply
                  • Ic Ic
                    28 September, 2018    

                    Biff då?
                    Så glad att få svar…. tack

                    Reply
                    • Martina Martina
                      28 September, 2018    

                      Ja biff kan du äta hur mycket som helst, min kompis Pernilla gör ketobiffar dagarna i ända: http://www.pernillalantz.se/ketobiffar/ 🙂 Mycket bra alternativ.

  6. Ic Ic
    19 July, 2018    

    Men jag tror på tomten så jag fortsätter

    http://www.gp.se/nyheter/sverige/forskare-omega-3-%C3%A4r-verkningsl%C3%B6st-1.7248291

    Reply
    • Martina Martina
      19 July, 2018    

      Sedär ja!

      Reply
  7. Ic Ic
    18 July, 2018    

    Nix, bara ögnat lite snabbt och det verkade överensstämma med
    det Greger och Stone beskriver i boken “Konsten att inte dö…”
    Blir dagens måste i väntan på REGN i mitt numera gula paradis
    Martina; du håller igång mig 🙂 och andra samt ger oss bra tips /tack

    Reply
    • Martina Martina
      18 July, 2018    

      Tack själv 🙂 Kul att man kan hålla igång nån haha!

      Reply
  8. Burgschki Burgschki
    17 July, 2018    

    För att få de där riktigt bra resultaten krävs nog mkt fokus på näring laissez faire räcker inte. Devil’s in the details

    Och samma här åt så mkt bättre i zambia där utbudet var så begränsat. Uuuh. Ej vant mig vid att kunna ha allt tillgängligt man blir lat slutar planera och det skarvas konstant.

    Reply
    • Martina Martina
      17 July, 2018    

      Japp, verkligen. Skarvandet funkar ej om man vill optimera lol…

      Reply
  9. Läsare Läsare
    17 July, 2018    

    Bekant med Vertical Diet? Det är en diet som går ut på att optimera mikronutrienter och näringsupptag.

    Reply
    • Martina Martina
      17 July, 2018    

      Låter sjukt jobbigt… jag tycker det är trixigt redan haha!

      Reply
  10. Ic Ic
    17 July, 2018    

    Byt de varor du inte äter till snarlikt inom din diet

    Lunch med lång mättnadstid
    Magnesiumsallad
    4 port
    4 salladslökar, tunt skivad
    4 dl alfalfagroddar (1 förp)
    4 dl vita bönor (burk)
    2 dl majskorn (burk)
    200 g tofu, kalkon eller kyckling, strimlad
    400 g olika sallader till exempel spenat, solrosskott, ruccola
    80 g getost, skivad
    Dressing
    2 msk rapsolja
    3 msk vatten
    1 msk vit balsamicovinäger
    1 tsk osötad senap
    salt och svartpeppar efter smak
    Gör så här
    1. Blanda all sallad i en bunke. Mixa salladssåsen och häll över. Servera med ett par skivor getost.

    Reply
    • Martina Martina
      17 July, 2018    

      Det låter gott, jag gillar getost och alfalfa 🙂

      Reply
  11. Ic Ic
    17 July, 2018    

    Spännande läsning och AZ motas med näring helst grön 🙂
    https://www.j-alz.com/

    Reply
    • Martina Martina
      17 July, 2018    

      Jag har förstått att det är så på de jag har läst… har du läst Dale Bredesen?

      Reply
      • Ic Ic
        18 July, 2018    

        Minns du när jag tipsade om Sirtboken av Goggins och Matten?
        Här kommer Sirtuinernas topp 20-lista:

        bird´s eye-chilifrukt (thaichili)
        bovete
        kapris
        stjälkselleri
        kakao
        kaffe
        kallpressad olivolja
        matchate
        grönkål
        libbsticka
        medjooldadlar
        persilja
        röd endiv
        rödlök
        rödvin
        ruccola
        soja
        jordgubbar
        gurkmeja
        valnötter

        Reply
        • Martina Martina
          18 July, 2018    

          Grönkål, ruccola, gurkmeja och kallpressad olivolja kan jag gå med på! 😀

          Reply
          • Ic Ic
            18 July, 2018    

            Haha kräsen? 😉
            Idag har jag suttit böjd över högar av böcker som en student inför en stor tenta och jämfört Dale Bredesens listor
            och tankar med bla David Perlmutter.

            Reply
            • Ic Ic
              18 July, 2018    

              https://www.lu.se/article/vilket-matmonster-har-du

              Reply
              • Martina Martina
                19 July, 2018    

                Hallå där varför får den traditionella typen äta margarin? Det är väl inte traditionellt?

                Reply
                • Ic Ic
                  20 July, 2018    

                  Visst är det galet. Kanske kan det vara så att de i den gruppen åt som livsmedelsverket förordade förr innan de senaste rönen antogs.
                  Bakades och lagades mat på Milda och på mackan var det Lätta och liknande. Nyckelhålseran…

                  Reply
            • Martina Martina
              19 July, 2018    

              Mer intollerant och överkänslig skulle jag tro.

              Coolt, jag gillar Bredesen väldigt mycket. Och Perlmutter.

              Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Karin on Gör någonting nytt…❤️
  • Peter Biörck on Gör någonting nytt…Jag hoppas på lite feeling. :-)
  • Jenny on Gör någonting nytt…Du har rätt i att söka efter och vara ditt autentiska jag! Det har vi alla. Söka…
  • ulrika on Faror & alternativ till latte-träsket!Kan det funka med kokosolja istället för smör? Jag gillar inte smör så mycket, d…
  • IC on Gör någonting nytt…Det är befriande för själen när man lyckas inse att det inte är egoistiskt att s…
  • Ylva Ås on Gör någonting nytt…Bästa. Haha, du är ändå en av dem som inspirerar mig att nosa på att våga lägga…
  • SonjaS on Gör någonting nytt…håller med, jag läser hellre bloggen!
  • Herman on Gör någonting nytt…Martina Jag har alltid imponerats av din kunskap, din pedagogiska förmåga men oc…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: