Efter mitt inlägg om Maggans mat, och hur bra hon är på näringstäta måltider så är det som att poletten har trillat ned. Problemet är att jag är så otroligt lat när det kommer till att laga mat, så jag gör enklast möjliga och jag gör gärna matlådor. När jag bodde i Shanghai hade jag en sån himla bra söndagsrutin. Jag gick upp tidigt, gick till mitt favoritcafé Pacific Coffee och köpte en liten Americano för 23RMB, serverad av min favorit-barrista Jason som hällde 3 espresso i den lilla koppen och visste att jag ville ha grädde i det där. Tysk importerad UHT grädde. Sen satt jag där och sög på min kopp i några timmar, skrev dagbok och utvärderade veckan. Sedan gick jag till gymmet och sedan gick jag hem och gjorde veckans matlådor, duschade, gjorde hårinpackning och någon lermask till ansiktet.
Vilken perfekt söndag!
Vad gör jag nu?
Kaosar runt varje dag, kommer till söndagen helt utmattad och undrar vad i allsindar jag gör med mitt liv. Äter något stående med huvudet i kylskåpet. Gymmar, glömmer att duscha, går och lägger mig och sover. Welcome to my life.
Dags för näringstäta rutiner igen
Tröskeln var hög för att äta bra mat i Shanghai, så jag fick alltid tänka på det och göra mitt bästa. I Sverige är tröskeln låg och det känns som att Svenskt lösgodis är hälsokost i jämförelse med kinesisk mat. Jag behöver alltså inte anstränga mig för att få i mig mer näring, vilket märks på träningsresultaten. Dock kan jag ju anstränga mig LITE MER än INGENTING, och jag tänkte börja med det nu.
För att motivera mig själv så har jag börjat lägga upp min ketomat på ett nytt instagramkonto, separerat från mitt mer professionella konto för let’s face it… matfotograf blir jag aldrig, och jag är okej med det. Dock visar jag gärna hur bra ketomat ska se ut, för det vet jag. jag kan detta och jag är inte fruktansvärt dålig på att laga mat heller, faktiskt.
Att jag hade 8 brandmän och 4 stora fläktar i min förra lägenhet har absolut ingenting med mina matlagninsskills att göra, ej heller att det ibland börjar brinna. Det är bara min inte så framgångsrika multitasking 😀 NÄR jag fokuserar på EN sak så blir det BRA och GOTT. Så är det med den saken.
Så, long story short – det blir ett nytt projekt som jag kallar näringsoptimering.
Hej Martina,
Tack för ett som vanligt mycket bra inlägg. Jag har en fråga som kanske är väl mycket att kräva, med tanker på ämnet, men du är så kunnig att jag kände att jag måstefråga dig ändå om du har några tankar.
Vi har nyligen fått reda på att min mamma har bröstcancer, och bland alla de tankar som detta väcker är en att det innebär att jag själv då också kanske har en förhöjd risk. Om du visste att cancer fanns i din familj, vad hade varit de viktigaste sakerna du fokuserat på i din livsstil för att minska risken att drabbas?
Stort tack
Googla ketogen kost och cancer. Det var nu 25 år sedan som de första cancerfallen (maligna tumörer) botades med ketogen kost och sedan dess har det forskats ganska mycket. Just cancer är en sådan sjukdom man inte måste få, med tanke på att nästan alla cancertyper är helt glukogena. Visst, det finns några enskilda typer som inte är 100% glukogena, lungcancer är en tror jag… men i stort går det att undvika väldigt enkelt.
Jag hoppas inte att det är stötande att jag skriver så med tanke på din mor.
Thorne Research Vitamin D / K2
Ger näringsmässigt stöd för onkologipatienter
Läs på naturprodukter.se
Alltså, jag har börjat fundera på det här med fettlever som verkar vara ganska vanligt (men ofta odiagnosticerat) och som jag förstått kan uppstå även vid lättare övervikt/metabolt syndrom. Har rätt många i min närhet som skulle kunna vara kandidater. Ölmagar och gillar kolhydrater och alkohol förstås.
Vet du vad forskningen säger om att reversera tillståndet? Räcker det med att gå ner i vikt? Och är det kolhydrater eller fett som är boven? Jag hittade artiklar där man menar att man skapat fettlever hos möss genom att ge dem en högfettskost. Finns det någon rimlighet i det? Jag trodde det var kolhydrater som var boven och då främst fruktos?
Om det är kolhydraterna som är boven räcker det då att dra ner på dessa eller kan man reversera det snabbare genom att vara i ketos? Finns det några fördelar för levern med ketos?
Fruktos och kolhydrater ger fettlever tillsammans mede alkohol. Det finns massa fördelar för levern med ketos, men att ta bort/dra ned kolhydraterna räcker väldigt långt för många. Dock inte för alla.
Hej ursäkta och förstår att du inte kan svara på detta…
Jag bor med mina föräldrar och har lyckats ändra deras kost en del, exempelvis så äts det inga tekakor, inget ris eller pasta alls längre.
Men eftersom min far är nästan 2 meter och väger ca 80 kg så vågar vi inte ta bort allt ur kosten för då dalar vikten direkt. Därför finns det fortfarande lite råg och potatis kvar + andra “dåliga” saker. När han körde strikt så gick han ner till nästan 70 kg.
Men innan kostbyte vägde han inte mer än 80 ändå, och då åt han säger 2 liter glass om dagen och mängder med pasta och bröd. Extrema mängder.
Han kan inte bygga muskler oavsett vad han äter.
Minnet börjar svika och han uppvisar demenstecken. Både han och jag har konstant diarré (även innan kostbyte).
Gav hon werlabs test och han hade inga brister förutom svag antydan på diabetes.
En vanlig dag för honom är:
Frukost: en skiva surdegsrågmacka med Bregott och några stekta ägg på.
Mellanmål är ofta några dl vispad grädde, kan även bli lite pistagenötter och mandlar.
Middag är ofta kött, potatis, kål och gräddsås eller Bregott.
Han ligger bara och sover hela dagarna, dalar i vikt lätt och konstant diarré. Börjar bli akut problem men läkarna säger att det inte är något.
Din far är illa ute och han behöver NÄRING. Han har antagligen svår malabsorption och dysbios.
Ta bort nötter och mandlar och tvinga i honom rejält med fett och protein, köp en bra probiotika också samt magnesium. Det är en bra början. Sedan måste HAN vara med på detta själv och skapa en egen inre motivation.
En fet nöt (som är okej) är macadamia, den är bra och är lätt att äta mycket av.
Mejerier? Laktosintolerans kan väl ge diarréer och det var mejerier i varje måltid.
Good point, grädde är dock inte så mycket laktos i men jag hade nog tagit bort alla mejerier ändå och ersatt med kokosgrädde.
Jag gör egen leverpastej för näringsoptimering. Du behöver bara steka den lätt i mindre bitar och sen stavmixa i en skål med nått riktigt fettigt typ äggulor, ghee, kokosolja. Jag tar cirka 500 gram kycklinglever, två äggulor och drygt 100 gram ghee/kokosolja. Kryddar levern i stekpannan med salt, peppar och timjan och låter den svalna lite innan jag mixar ihop med fettet. Häll ner smeten i en form (typ en matlåda i glas funkar bra) och in i kylen tills det stelnar. Går att äta med sked! Eller som jag gör smetat på morötter eller stjälkselleri 🙂
Smart, tack!
Några frågor i väntan på en omtalad bok som kommer på svenska 🙂
När man mäter ketoner vilket mätvärde ska man helst ha?
Om det är över eller under gränserna, vad betyder de båda?
Hur lågt måste BS ner innan det är värt att mäta ketoner?
BS under 4.5 mmol FASTANDE på morgonen INNAN det är värt att mäta ketoner. Sen ska ketonerna gärna vara över 1.5 och uppåt 🙂
Under 4.5 i blodsocker = minskad glukoneogenes, troligen fettdrift. Över så är du en hybrid och ej i fullständig ketos.
Varning!!! Kanske lite tråkig läsning
Kollade för nyfikenhet idag
Kl 7.20: F BS 5,8
åt inget fram till kl 13.00 drack bara vatten (värmen)
Kl 13.00 Bs 5,4 och Ket 0,3 före rött ris ca 2 dl ris, mycket olivolja, örter
kl 13.30 Bs 6,1
kl 14.00 Bs 9,1
Kl 14.30 Bs 7,9
Kl 15.00 Bs 6,2
Kl 16.00 Bs 5,8
Blev glad åt F BS, har tidigare legat runt 7, har ätit mindre portioner
och bönor några dagar samt mycket Gazpacho.
Riset beror på krånglande mage några dagar, inte bönornas fel 🙂
Har också slutat med Simvastin på eget bevåg.
Äter Omega-3, D/K2, B6, B7, Mg, Levaxin
Labprover tagna 7/6-18
Höga levervärden, både Asat 0,86 och Alat 1,07 (PBC)
S-ANA (hEp-2) 3200 <200 oförändrat sedan 2016
S-Sp 100-ak starkt positiv
S-PML-ak gränsvärde
P-C3 gränsvärde
S-dsDNA-ak (IgG) negativ
S.ENA-ak Immunoblot negativ
Visar på autoimmun sjukdom enligt chefen på på Lab.
Du kommer aldrig in i ketos med ris (men det vet du) men du måste låta bli bönor också. Du är mil ifrån keto som du ligger nu, ursäkta om det låter hårt men du behöver äta mycket mycket mycket mer fett och ta bort kolhydraterena.
Din autoimmunitet kommer försvinna om du ger keto en ärlig chans, carnivore kan funka också men något av dem.
Ingen fara med hårdhet 🙂 kan behöva en riktig spark i baken.
Ris endast när magläget är kritiskt i ett skov och behöver stoppas upp.
Kan man köra båda eller kan det bli för mycket protein på carnivore för keto?
Kanske smygstarta för att ha koll på levern.
Älskar kött, smör, beakryddor, avocado, all lök, ingefära och grönsaker.
Med PBC som är autoimmun ska man inte äta för mycket fett
enligt Medicinkliniken och vara försiktig med hälsokostpreparat och grönt te. Några säger proteinfattig kost.
Du kan köra båda, då får du köra ketogen carnivore. Proteinet reglerar du själv 🙂
Lämnad åt mitt öde på Med-kliniken så paniken växer och i väntan på deras återkoppling
så vill jag gärna ha tips på en tallrik ketogen carnivore byggd på kyckling.
Mängd grönt eller inte grönt alls?
Mängd kyckling i gram?
Mängd bea i dl från din bok?
Mängd smör i gram/msk?
Byggd på kyckling? Hmm… ja det var inte så enkelt. Ska du vara carnivore så är mängden protein strunt samma, då kan du äta hela kycklingen som den är.
Ska du vara keto kan du äta 1 kycklinglår med 1/2 dl bea till. Smör blir nog inte så gott till den rätten, om du inte smörsteker lite spenat. Det kan funka 🙂
Biff då?
Så glad att få svar…. tack
Ja biff kan du äta hur mycket som helst, min kompis Pernilla gör ketobiffar dagarna i ända: http://www.pernillalantz.se/ketobiffar/ 🙂 Mycket bra alternativ.
Men jag tror på tomten så jag fortsätter
http://www.gp.se/nyheter/sverige/forskare-omega-3-%C3%A4r-verkningsl%C3%B6st-1.7248291
Sedär ja!
Nix, bara ögnat lite snabbt och det verkade överensstämma med
det Greger och Stone beskriver i boken “Konsten att inte dö…”
Blir dagens måste i väntan på REGN i mitt numera gula paradis
Martina; du håller igång mig 🙂 och andra samt ger oss bra tips /tack
Tack själv 🙂 Kul att man kan hålla igång nån haha!
För att få de där riktigt bra resultaten krävs nog mkt fokus på näring laissez faire räcker inte. Devil’s in the details
Och samma här åt så mkt bättre i zambia där utbudet var så begränsat. Uuuh. Ej vant mig vid att kunna ha allt tillgängligt man blir lat slutar planera och det skarvas konstant.
Japp, verkligen. Skarvandet funkar ej om man vill optimera lol…
Bekant med Vertical Diet? Det är en diet som går ut på att optimera mikronutrienter och näringsupptag.
Låter sjukt jobbigt… jag tycker det är trixigt redan haha!
Byt de varor du inte äter till snarlikt inom din diet
Lunch med lång mättnadstid
Magnesiumsallad
4 port
4 salladslökar, tunt skivad
4 dl alfalfagroddar (1 förp)
4 dl vita bönor (burk)
2 dl majskorn (burk)
200 g tofu, kalkon eller kyckling, strimlad
400 g olika sallader till exempel spenat, solrosskott, ruccola
80 g getost, skivad
Dressing
2 msk rapsolja
3 msk vatten
1 msk vit balsamicovinäger
1 tsk osötad senap
salt och svartpeppar efter smak
Gör så här
1. Blanda all sallad i en bunke. Mixa salladssåsen och häll över. Servera med ett par skivor getost.
Det låter gott, jag gillar getost och alfalfa 🙂
Spännande läsning och AZ motas med näring helst grön 🙂
https://www.j-alz.com/
Jag har förstått att det är så på de jag har läst… har du läst Dale Bredesen?
Minns du när jag tipsade om Sirtboken av Goggins och Matten?
Här kommer Sirtuinernas topp 20-lista:
bird´s eye-chilifrukt (thaichili)
bovete
kapris
stjälkselleri
kakao
kaffe
kallpressad olivolja
matchate
grönkål
libbsticka
medjooldadlar
persilja
röd endiv
rödlök
rödvin
ruccola
soja
jordgubbar
gurkmeja
valnötter
Grönkål, ruccola, gurkmeja och kallpressad olivolja kan jag gå med på! 😀
Haha kräsen? 😉
Idag har jag suttit böjd över högar av böcker som en student inför en stor tenta och jämfört Dale Bredesens listor
och tankar med bla David Perlmutter.
https://www.lu.se/article/vilket-matmonster-har-du
Hallå där varför får den traditionella typen äta margarin? Det är väl inte traditionellt?
Visst är det galet. Kanske kan det vara så att de i den gruppen åt som livsmedelsverket förordade förr innan de senaste rönen antogs.
Bakades och lagades mat på Milda och på mackan var det Lätta och liknande. Nyckelhålseran…
Mer intollerant och överkänslig skulle jag tro.
Coolt, jag gillar Bredesen väldigt mycket. Och Perlmutter.