Jag köper inte allting ekologiskt för att jag tror inte att det behövs ärligt talat. Jag bodde i Kina i 3 år, världens mest förorenade land och jag överlevde och klarade mig väldigt bra där. Mitt hår växte ut, mina naglar blev starka och fina, jag botade min ångestproblematik och oro och jag fick inte i mig så mycket gifter heller enligt tester som jag gjorde efteråt.
Köpte jag allting ekologiskt? Långt ifrån! Jag köpte mycket från kinesiska marknader och även inhemskt kött, men importerat så långt jag förmådde. Det är otroligt dyrt med mat i Kina så att spendera 40 spänn på en avokado är inget jag gör för jag är för snål helt enkelt. Irländskt gräsbetat smör, ekologisk kokosgrädde och Nya Zeeländskt kött, det var så långt jag sträckte mig. Här i Sverige håller all mat hög klass, så jag är inte direkt nojjig i affären. Bacon och odlad lax tillhör väl mina värstingar, men det äter jag såklart inte varje dag. Inte ens en gång i månaden, men det förekommer absolut.
Allt eko är inte lika bra
Spenat, grönkål och broccoli köper jag gärna eko för att det spelar roll, men köttet bryr jag mig inte så mycket om och Arla-smör går an. Kokosolja och MCT spelar ingen roll heller, men ibland lyxar jag till det med Gröna Gårdar eller annat. Men jag är snål, så jag kommer aldrig att ha en matbudget på 7000kr och så är det med det.
Jag hoppas att det här är förklaring nog till varför jag inte är nitisk med ekologiska produkter. Avsteg och re-feeds sker i princip aldrig och jag tycker att det är mycket värre ur hälsosynpunkt att dricka ett glas rödvin än att äta odlad lax. Man får skilja på gift och gift, och beroende på hur ens egna toxic load ser ut, anpassa matintaget därefter.
Att äta ekologiskt kött är det viktigaste för mig, både för att djuren har det så mycket bättre, för miljön och för att få i mig mindre gifter.
Många besprutningsmedel lagras i fett, “konventionella” djur äter besprutat, precis som vi skulle gjort om vi äter konventionella grönsaker. Detta ackumuleras alltså i djurens kroppar, när vi sedan äter detta får vi alltså i oss mycket större mängder än om vi ätit den besprutade grönsaken.
Detta är den största orsaken till att rovdjur har större mängd gifter lagrade i kroppen, alla rovdjur får i sig koncentrerade gifter från bytesdjuren som äter grönt.
Jag ser också annorlunda design sen några dagar tillbaka, eller mer. Mer ljust och “cleant”. Man får även gå in på kommentarer i slutet av inlägget istället för över, vilket jag gillar. Läser från dator och chrome.
Skönt att läsa detta inlägg, när en inte har råd att köpa allt ekologiskt. Har lite dåligt samvete av det. Har som mål att när jag får ett jobb (är student) så ska jag i alla fall köpa så bra ägg som möjligt för det är nästan den värsta “boven” för mig. Annars känns det som svenskt är bra nog men jag vet inte. Tycker miljögrejer är svårt att veta vad som är bra, eller bättre :/
Tack för feedback kring bloggen, blir glad 🙂
Jag tror ju personligen att ekologiskt är överhypat ibland, och särskilt i Sverige så jag tycker inte att man behöver ha dåligt samvete. Det är ju vad jag tycker förstås…
Jag älskade maten på koreanska restauranger i kina.Jag var där i två månader . Har själv börjat köpa spenat ekologiskt och har märkt skillnad vid träning. Dina råd försöker jag följa då jag uppfattar dig som klok och saklig.
Tack John! 🙂
Det viktigaste för mig är att djuren har haft det bra. Därför köper jag enbart mejerier, ägg, osv som är ekologiskt. Uppfött kött äter jag inte alls, bara vilt. Huruvida jag själv får i mig extra gifter via en icke-ekologisk grönsak är inte alls lika prioriterat.
Nu är bloggen annorlunda i mobilen igen. Men men den fungerar. Jag gillar denna design när kommentarerna är under inlägget istället för överst. Men men var så här för ett tag sen med och sen vips var det tillbaka som vanlig igen så vet inte vad som händer?
Angående eko så köper jag allt kött av lokala producenter som jag bor väldigt nära och det känns bra och köttet är gott.
Köper eko om priset inte är enormt i skillnad. Köper dock tex alltid bananer eko till barnen. Annars väljer jag närproducerat i första hand endast för att det känns bra i mitt samvete helt enkelt.
Vill bli bättre på att odla grönsaker själv men tycker att det är så sjukt tråkigt att odla så de mesta dör tyvärr…
Tycker att det är upp till var och en vart ens samvete och ekonomi tar en. Finns ingen anledning till pekpinnar och moraliserande över hur andra äter/handlar.
Kommentarerna är under inlägget 🙂 Allt är som vanligt vad jag kan se!
Själv köper jag inte ekologiskt för min egen direkta hälsa utan för jordens hälsa. Då har även t.ex. KRAV-märkt kött en stor påverkan på hur jorden odlas för foder, ingen monokulturer som uppförökar ogräs, skadeinsekter och svampangrepp som sen måste sprutas bort med gifter. Odlar man spannmål måste man växla med gräs som hindrar erosion och ökar mullhalt och bördighet. Djuren får dessutom äta mer artegen föda och fodret får inte heller behandlas med t.ex. hexan som anses cancerframkallande. Inom KRAV måste man dessutom ha djurantal som stämmer med hur mycket mark man har att sprida gödsel på så det inte ska bli övergödning. Det finns mer och jag anser att hela vår jord skulle må bättre om många fler här i världen köpte ekologiskt producerad mat. Hur man producerar påverkar mer än om det transporterats långt, för det mesta.
@Humlan Jag tänker så jag med. Det är det jag kan göra för att bidra till att minska djurens lidande och vara rädd om naturen samtidigt äta kött och fisk varje dag.
@humlan Tack för att du skrev det jag tänkte ?
https://m.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/8-satt-att-doda-myter-om-ekologiskt
Bra skrivet @humlan! Vill även tillägga att det utöver personlig konsumtion av gift, jordens hälsa och framtid samt etiska aspekter för djuren finns fler skäl att välja eko. Dels på grund av humanitära själ, då besprutade varor ofta innebär stora hälsorisker för dem som jobbar hårt med till exempel odling. Sedan i ett mer egoistiskt hälsoperspektiv innebär ekologiska växter sannolikt mer antioxidanter, eftersom antioxidanter produceras som ett svar på stress som kan hämmas vid konventionell odling.
Nyfiken! Varför anser du att rödvin skulle vara ”farligare” än odlad lax ur ett hälsoperspektiv? Syftar du till alkoholen eller till mängden gifter i konventionell vinodling ?
Alkoholen. Jag tycker att alkohol är ett värre gift än gifterna i odlad lax och att vi i vårt samhälle glorifierar alkohol som något hälsosamt (i “lagom” dos). Egentligen finns det ingen “lagom dos” för det är förgiftning rakt av och det sliter oerhört på kroppen. Dricker jag alkohol? Ja, men det är oerhört sällan för de negativa effekterna är kvar 1-2 veckor, så inte direkt värt det.
Ser att du har kokosgrädde där på bilden. Vad är din åsikt om denna? Är den okej ur näringssynpunkt? Jag har för länge sen bytt ut vanlig grädde mot kokosgrädde.
Jag har ingen aning jag bara tog den kokosgrädden som fanns, tycker att den funkar bra att vispa och att ha i mina grytor 🙂
Jag skulle vilja säga att köttet spelar stor roll, för djurens skull! Om det är något jag alltid köper ekologiskt så är det kött! Ekodjuren har iaf haft det lite bättre än de konventionella…
Alla har olika prioriteringar.
Jag håller med dig Maria! Kött är det absolut viktigaste, att djuren haft det bra betyder så otroligt mycket!
Skönt att höra. Jag dricker inte alkohol och äter aldrig godis, men äter en del laxbitar och jag köper aldrig ekologisk lax. Svinigt dyrt. Ska dock bli lite mer noga med grönsakerna för det är alltså lite viktigare.
Det är där de samlas mest verkar det som.
ÄLSKAR den nya bloggen!
Vilken blogg? Det är samma sedan 2010 haha 🙂 Jag har inte ändrat något med designen på flera månader.
Jag använder mobil och den ser annorlunda ut hos mig med. Snyggt och man slipper scrolla för att se senaste inlägget! Däremot har sökfunktionen försvunnit, något jag använder mig av jämt, så det är jag ledsen över…
Det finns samma sökfunktion som alltid. Om du läser via datorn är den högst upp till höger, om du läser via mobil är den längst ned under sista inlägget.
Ah tack, nu hittade jag den. Förut var den högst upp i min mobil.
Intressant att du skriver att du inte ändrat din design för hos mig ser den också annorlunda ut. Jag tycker precis som anonym att den är riktigt snygg.
Kollar ni från mobil?
Jag ser också skillnad. Kollar på min dator som vanligt. Allt är annorlunda, förutom headern.
Jag läser från datorn och använder firefox.
Tack!
För mig är mobilversionen annorlunda, designen och typsnittet är nya. Ser supersnyggt ut som de andra nämnt. iPhone så safari jos mig.
Tack, grymt med feedback 🙂
Tack, grymt med feedback!
Står valet mellan närproducerat och ekologiskt väljer jag oftast närproducerat. Man kan ha lite bättre koll samt att det inte behöver transporteras långt. Dock så finns det en del närproducerat där det verkligen blir tokigt då det först måste fraktas BORT för förberedelser och sedan fraktas TILLBAKA. Dessa tur och retur-resor beror ofta på att man inte har kapaciteten på plats och det är synd. Men förstår att man inte kan ha ALLT på varje plats heller. Så man får kolla på helheten och väga allt mot varann. Alla kan vi göra nåt iaf 🙂
Det är synd att det är så svårt få tag i ekologisk lax.
En fråga, enligt hårmineralanalys hade jag mycket kvicksilver i kroppen. Fattar inte var det kommer ifrån. Vilket är ditt bästa tips för att få ut det?
MSM i mängder hjälper otroligt bra 🙂 Drick 1 msk om dagen i 1 glas vatten.
Har du lagat tänder med amalgamfyllningar, kan det bero på det.
Fick svar från min DNA hälsotest nyligen och där stod bl.a att jag hade svårt att bryta ner gifter och koffein. Därför tror jag att jag kommer vara noga med ekologiskt även i fortsättningen. Detta är kanske också förklaringen till att jag fått en allergisk reaktion om jag råkat få i mig en icke ekologisk grönsak som jag tål när den är ekologisk.
Intressant, jag är tvärtom med koffein. Fast metabolizer där.