- Är det sant att de styrande bara äter special-odlade grönsaker?
- Är det sant att alla streckkoder som börjar på 68 är fake även om det är ett västerlänskt märke?
- Hur illa är det filtrerade dricksvattnet egentligen?
- Hur påverkas barn av luften i Shanghai?
- Vad är skillnaden mellan den kinesiska maten och den importerade?
- Varför luktar kinesisk coca cola klor?
- Är det verkligen så illa eller skrämmer vi upp varandra?
- Vilka hälsofördelar finns i Kina jämfört med Sverige?
I går arrangerade jag och Svenska Kyrkan i Kina ett event här i Shanghai. En samtalskväll på Pistoleras takterass som du ser på bilden ovan. Syftet var att samlas och prata om hälsotänket bland oss expats, och ta upp tankar och funderingar kring hur man lever hälsosamt i en av världens mest förorenade länder.
Hur kan du bo i Kina, du som bryr dig så mycket om din hälsa!
Det är en kommentar jag brukar få ibland, och visst – det var lurigt i början. Jag hade extremt aggressiv IBS i flera månader som gjorde att jag fick eliminera nästan allting jag åt tills bara vatten återstod. Då insåg jag; det är vattnet! Haha nu kan jag skratta åt det men då var det inte så kul!
Bild till vänster på min nya “leksak” från Xiomi. Den mäter tungmetaller och andra skadliga partiklar i vattnet.
Nu ser jag det som en utmaning och med hjälp av rätt tillskott och strategisk shopping tycker jag att hälsan är bra nu. Jag har lärt mig massor och fått mycket insikter kring matproduktion, tillsatser och bekämpningsmedel. Man får inte glömma att det fuskas över hela världen, även i Sverige! Kina har dåligt hälsorykte men allting är inte sant, och kineserna själva är oroliga så de vill också göra medvetna hälsoval. Alla vill inte luras. Det är några få individer som förstör för många, och så är det överallt – även i väst! Försiktig måste man vara över allt.
Kinas fördelar
Säkerhet i allmänhet och säkerhet för kvinnor i synnerhet. Det saknar jag i Sverige! Här kan jag gå själv mitt i natten, genom en park eller mörk gränd – utan att känna mig det minsta orolig! Likaså i Hongkong, Japan och Taiwan. Det finns absolut INGEN hotbild mot kvinnor vilket är såååå skönt! Om man är ute sent och möter en man på samma sida av gatan så behöver man inte springa över till andra sidan för att öka avståndet. Är det bara jag som gör så i Sverige?
Tusenårig visdom och traditionell medicin. Taiji, QiGong, Meditation och LaoZhu (författaren till Tao de qing) samt deras inneboende tänk om kroppens naturliga flöden (jin och yang) Det är trevligt att se kineserna samlas för att dansa tillsammans oavsett ålder, och kul att de har stor tilltro till örter istället för klassiska läkemedel. Inte sällan är kinesiska läkare tränade både för att kunna västerlänsk medicin och traditionell kinesisk, det blir en fantastisk kombination! Det naturliga tänket kring balans gör att man ser till helheten mer än att bota punktvis med medicin som vi gör i väst.
Jag minns när jag bodde i Taiwan och tyckte det där med yin och yang och balans hitan och dita var trams. Jag är förkyld, ge mig medicin bara! Nu förstår jag precis, nu vet jag att jag inte blir förkyld utan att först ha orsakat en obalans via kost, mina tankar eller mitt beteende.
Åh, den raden kring säkerhet för kvinnor gjorde verkligen avtryck hos mig. Läser just nu endokrinologikursen och hade under veckan en föreläsning om könsdysfori (tid. transsexualism) och behandlingsstrategier vid fysisk övergång till den andra könstillhörigheten. För de allra flesta behövs någonting anti-androgent för att dämpa den manliga hårväxten (skägg och allmän kroppsbehåring) samt motverka manligt håravfall (behåringens tendens att falla från högre höjder till de nedre och lämna en kal fläck på hjässa och vid tinningar), men för människor som har asiatisk etnicitet och de gener som medföljer, behövs inte lika höga alternativt ingen anti-androgenbehandling överhuvudtaget. Anledningen är att deras normalnivåer redan ligger så pass lågt, att tillförseln av östrogen klarar av att dominera testosteronuttrycket. Tänker att det kanske skulle kunna vara en del av förklaringen till den skillnad i kvinnors säkerhet som du beskriver. Väldigt spännande fråga!
Ja deras testo och DHT är mycket lägre vilket påverkar aggressiviteten. Intressant med könsdysfori!
¨Fick du bra respons från de andra expats-folket? hade de koll eller? det har varit lite på radion om kina under våren, alltså kina och miljön, ingen lätt fråga… Det finns massor som är bra med Kina och det österländska tänket, men jag tror att de har haft skitsvårt med kommunistregimen, fattigdom etc. i många år. Och det är ju fortfarande styrt.
Tai-Chi bilden är jättefin för övrigt och det här med säkerheten för kvinnor hade jag ingen aning om. Undrar varför det är en sån skillnad? Mer artighet? Har hört talas om Tokyo där det verkligen är mycket folk på tuben, men folk är fortfarande artiga, snackar inte högt i mobiltelefonen osv. Det kanske blir så när det är så stor befolkning och att de lever så tätt, samma som tex Shanghai eller andra storstäder i Asien.
Kina verkar väldigt motsägelsefullt! Och säkert en mycket intressant upplevelse.
Jag tycker att responsen va väldigt bra faktiskt, vi tänkte lite olika kring hälsan och många satt på mer information än mig. Som det där med streck-koden, det hade jag ingen aning om 🙂
Säkerheten kommer nog från att det är dödsstraff på att attackera någon, även japan har superhöga straff. Här finns inte fängelse till exempel.
Intressant inlägg. Kan det vara så att den klassiska skolmedicinen som ingår i en svensk läkares utbildning, egentligen blir lite för smal och enkelspårig? Det saknas ett holistiskt synsätt inom vården i Sverige (tycker jag). När du söker läkare får du liksom bara ta upp “ett problem” i taget, och svaret heter ofta medicin. Österländsk medicin har ofta framstått som lite flummig sett ur svenska ögon. Vi kanske är riktigt bra på att snickra ihop en trasigt ben här, men är det själen som är trasig så kanske vi inte når riktigt ända fram. Har du några teorier Martina?!
Svårt att veta om kommersiellt producerad mat är ok. Det är ju ett humant gränsvärde och ett ekonomiskt. Läste om det för en massa år sedan ur en bok jag fortfarande har kvar någonstans. Men just skillnaden mellan de två blev väldigt uppenbar för mig efter Tjernobylolyckan. Innan hade vi 300 becerell efter 3000.
Oj vilken stor skillnad, läskigt!
Hej!
Det pågår någon slags super-pollen grej här i Stockholmsområdet, vore fantastiskt om du skrev ett inlägg om hur man kan minska problemen utan mediciner 🙂
Maria: Jag har testat att smörja insidan av näsan med kokosolja mot pollenallergi. För mig funkar det. Jag smörjer flera gånger om dagen. Har skrivit om det på Kostdoktorns forum i tråden “Fett i näsan lindrar pollenallergi”.
Jaså! Värt att testa!
Har testat en nässpray som ska fungera på samma sätt, men det rinner ju bara ut…
F! funkar det även mot trötthet vid pollenallergi?
Vilket intressant event, vad kul att du koorganiserade. Min doktor i Berlinvar kines och expert på kinesisk medicin, även om hon också praktiserade västerländsk medicin var det skönt att få ta del av båda när jag var sjuk.
Jag kämpar på med samma här i Zam och tycker det är jobbigt ibland att inte veta hur ohälsosam man är egentligen. Min man brukar skoja att vi åldras 10 år för varje år vi bor här, men livet här innebär både fördelar och nackdelar. När jag kom hit tog det ett tag innan min mage blev okej och det var först när jag uteslöt mjölk och grädde. På grund av de dagliga elavbrotten köper vi aldrig någon frysvara och i allmänhet begränsar jag mig till färskvaror och “ren” mat vilket ju är positivt. Läste nyligen om hur tyska konsumentverket hittat spår av gifter i massa grejer hos Lidl och Penny och andra livsmedelskedjor, såklart fusket finns överallt. Men här har jag iofs haft matförgiftning ungefär varannan månad sedan jag kom hit, vilket ju känns sådär.
Nötdjur får gryn som mat och jag har sett bilder på köttransporter till affärer som är otroligt ohygieniska och det finns inget bra ekoutbud direkt, men samtidigt är ju det mesta eko som man köper lokalt. Eller så är det fullt av antibiotika och bekämpningsmedel eftersom det i princip inte finns någon livsmedelskontroll (fast småbönder har ju inte råd med kemikalier så svårt att veta). Jag som tagit för vana att äta en grillad sötvattens-bream varje dag och trodde jag var hälsosam fick reda på att dammen den odlas i är full av bekämpningsmedel från jordbruket. Samtidigt, södra Afrika har ingen industri att prata om så luften är ren. Vi tränar varje dag, antingen yoga eller crossfit, och den kör vi utomhus. Man lever långsammare, stressar mindre (eller jag stressas ibland av att allt är så långsamt iofs).
Eftersom det är mycket som inte finns att köpa så går vi mer och mer åt hållet att tillverka själv (majonnäs utan socker osv) vilket är positivt. Men det jobbigaste är sjukvården, behöver jag opereras måste jag evakueras till Sydafrika, här har de inte kapacitet för något avancerat. Och varje gång jag går till läkaren får jag antibiotika vad det än är (som jag aldrig tar eftersom jag är allergisk och inte vill döda alla min bakterier, har därför ett helt förråd hemma). Så jag får ta ansvar för min egen hälsa så att säga. Har nu kolloidalt silver, aktivt kol, chlorella, msm, fiskolja osv hemma (så glad att min kompis är den som driver landets enda hälsokostkedja och jag kan föreslå vad som köps in). Och så försöker jag fasta ofta och vara i ketos så ofta det går.
Oj det blev långt här, men visst utmanar det ens perspektiv när man måste ta ett sådant egenansvar för att undvika gifter och ohälsosamma produkter?
Här förresten en jättebra text jag tror du skulle glla, tycker den bekräftar det du ofta säger http://personalexcellence.co/blog/magic-bullet/
Tack Helenschki!
Hej Martina! Hittade din blogg bara häromdagen, har läst runt lite och gillar verkligen det du skriver. Det finns så mycket intressant här och mycket är så tillämpbart på mig själv! Hade inte koll på att du bor i Kina så det här inlägget gjorde mig lite förvånad och jag älskar att få läsa något helt oväntat. Kul med lite insyn trots att jag inte har någon relation till Kina alls (än). Tack ska du ha för att du delar med dig av dina kunskaper och upplevelser 🙂
Tack själv Elin, jag blir jätteglad över att du kommenterar här. Välkommen hit!