Jag tycker att det är fascinerande hur snabbt carnivore trendar och hur det har kommit att växa så enormt på väldigt kort tid. Tidigare var det bara LCHF vs Paleo som diskuterades och nu har det istället blivit keto vs carnivore. Många verkar dessutom gå direkt från paleo, vegan, vegetarian och blandkost till carnivore utan att ens passera keto, visst är det så?
Från keto till carnivore
Jag har själv gått från keto till en avslappnad variant av carnivore, som jag gör en hel del avsteg ifrån. Carnivore har öppnat mina ögon för proteinmängd och livsmedelsintoleranser, och hur glukoneogenes funkar på just mig. Jag vet att för mycket protein tar mig ur ketos, men det spelar stor roll vilket protein! De flesta rena animalierna går utmärkt, men inte mjölkprotein. Grönsaker går fint så länge det inte blir för mycket kål och bönor, och tyvärr är jag intolerant emot sötpotatis.
Min största aha-upplevelse just nu är nog hur kroppen svarar rent hormonellt på en väldigt kött-dominerad diet. Jag har verkligen blivit av med ALLT fluff på kroppen, och de celluliter jag hade är ett minne blott. Östrogendominansen jag fick av min p-stav (togs ut 2017) är också borta, och kroppen är otroligt mycket hårdare. Även låren har fått en bra form, som jag tidigare hade jättesvårt att få till med träning. Nu har jag både quads och ett squats ass! 😀
Jag känner mig väldigt nöjd med att gå mellan keto och carnivore beroende på vad jag känner för. Det känns väldigt fritt och enkelt, mest för att jag inte tvingar i mig varken fett eller grönsaker. Finns det några trevliga grönsaker äter jag gärna det, annars kvittar det. De fetaste köttbitarna har en bra fettbalans naturligt och behöver inte mycket extra, vilket också känns väldigt enkelt!
Easy peasy!
Var hamnar du på skalan?
Lite sen här men jag har precis fått höra om carniborr och funderar på att göra en testmånad. Dock tycker jag att det verkar otroligt tråkigt och jag förstår inte riktigt varför… Jag har inga större hälsoproblem, ingen beroendeproblematik men jag äter en hög dos av SSRI och vissa verkar kunna bli kvitt detta med en carnivore-diet. Jag är bara inte så säker på att det kommer bli så stor skillnad för mig, jag äter idag kött, ( fisk, kyckling osv) ägg, mejerier, lite sallad, broccoli, ibland rå morot, ibland lite vin och mörk choklad. Jag dricker en kopp kaffe med lite mjölk om dagen och cola light lite då och då. Tror du att jag skulle bli hjälpt av att gå över till carnivore och skulle det i så fall ha att göra med att man tar bort grönsakerna? Eller skulle det ge en effekt mer för att jag skulle få ta bort mörk choklad, vin och cola light? Svårt detta?
Börja trappa ned din SSRI.
Finns det risk för näringsbrist på carnivore? Förutom C-vit?
Vad tror du? Debunk it, pleasr.
https://link.medium.com/IpFG7mrr9U
Debunk it yourself, you can do it 😉
Jag har testat de flesta olika kosthållningar förutom råkost genom åren och i nuläget äter jag en relativt fettsnål kost omkring 20E% eftersom min ämnesomsättning verkar lämpa sig bättre för kolhydrater.
När jag åt 80E% från fett kände jag mig bara matt, tung och trög i kroppen även om min kognitiva funktion var bra och mitt sinnelag lugnare (troligtvis p.g.a. ett högre förhållande mellan GABA:glutamat).
Det kan hända att jag återgår till att äta mer fett om jag känner för det men utifrån tidigare erfarenheter så tror jag inte Carnivore är något för mig, fast det vore intressant att testa som ett experiment :).
Hur som helst så har jag ganska hög glukostolerans och insulinkänslighet med tanke på att mitt blodsocker knappt stiger över 5.0 när jag äter drygt 80 gram i en måltid.
Åh avis på din insulinkänslighet! 😀
Hehe :)! Min insulinkänslighet har nog delvis att göra med “the Randle cycle”: https://en.wikipedia.org/wiki/Randle_cycle. Alltså enkelt beskrivet om vi äter mycket kolhydrater och lite fett så blir vi insulinkänsligare.
Jag förstår, men jag hade horribla blodsockersvängningar redan som barn och då levde jag på socker 🙁
Ja, tarmfloran är onekligen också en bidragande faktor vilket är något som jag har arbetat med väldigt mycket att förbättra de senaste åren eftersom det har varit ett problem för min del sedan jag var liten.
Mitt grundmål är att vara i ketos eftersom det gör att jag orkar och mår bra på flera vis (ffa ingen migrän och inga gaser eller andra problem med magen). Varannan vecka är mina barn hos sin pappa och då brukar jag äta striktare eller ibland nästan karnivore. Det beror huvudsakligen på vad som finns hemma och om jag har lust att handla. Om det inte finns grönsaker äter jag helt enkelt inte det. Jag märker egentligen ingen skillnad för det behövs kanske mer konsekvens möjligen orkar jag mer om jag äter mer fett. Alltså jag älskar att springa lååångt, långsamt och länge gärna i bergig miljö. För att fixa det krävs mkt fett men då orkar jag lääänge.
Just nu är mitt mål att bli striktare på LCHF och sedan gå på Keto igen. Ska bara överleva klådan som kommer efter några dagar. Det är mycket jag vill prioritera med kosten just nu och sedan länge men jag hittar mentala hinder. Personlig kris, mycket stress och dödsfall i familjen är orsaker men också anledningar till att bli striktare. Kosten kommer hjälpa så det borde vara en motivator, men just nu är orken för planering är svår att få till när det är så mycket annat på en gång.
Mitt varför är inte starkt nog just nu. Men ska jobba på det.
Det enda jag kan säga är att jag har grymt mycket celluliter och min mamma också. Hon hade faktiskt så mycket att bindväven såg ut att vara för sig och skelettet för sig. Extremt dålig bindväv fick jag höra att vi hade båda två av en zonterapeut som vi gick till.
Nåväl. Jag tål kolhydrater bra. Under förutsättning att kolhydraterna består av spenat, grönkål, broccoli, groddar, pyttelite morötter, (helst okokta) och sallad tomater och gurka. Potatis blir jag trött av och om jag inte får protein både till frukost, lunch och middag plus till mina tre mellis så får jag ont i skallen. Rejält ont i skallen. Så ont att jag måste ta en huvudvärkstablett. Jag har en lite långsam sköldkörtel och har antikroppar mot den. Enligt Anthony Williams som vi har ett lite höjt ögonbryn mot här så beror ju alla problem med autoimmunitet dock på Epstein Barr viruset. Tänk om det vore så enkelt. Döda viruset med ingefära, gurkmeja och vitlök, drick mängder med sellerijuice och vips blir man frisk… Kan ju vara så. Kanske eller kanske inte…
Ptja men om du vill testa så gör det, gör det som ett experiment vettja 🙂 Jag kommer fortsätta att totalsåga Anthony Williams men det spelar ju ingen roll egentligen.
Jag är också väldigt skeptisk. Om det voro meningen att alla kostproblem skulle lösas med sellerijuice borde ju alla utrustas med en mixer a 3000 spänn. Dessutom om nu 90 procent av befolkningen har Epstein Barr och det är det som är roten till allt ont så är det ju väldigt bekvämt att då skylla på det om man vill hitta en gemensam fiende som ställer till allt. Och medicinen för det ser ju inge märklig ut. Vitlök, gurkmeja, selleri, ingefära massor med grönsaker, lite kombo grejer som äpple och blomkål osv.
I princip som carnivore om man bara tillsätter ordentligt med kött, minus äpplet då som tex alla diabetiker måste dokumenterat vara försiktiga med i alla fall. Dessutom har jag sagt det förut och säger det igen. OM han nu lever som han lär ser han inte så frisk ut med sina taniga armar och ben och sin lilla mage 28 år gammal. Kanske är anden som stör honom hela tiden så han inte får sova, och glömmer att äta överhuvudtaget men om han ska saluföra en kost och ett koncept så vore det ju bra om han kunde leva som han lär, och kunde visa upp ett friskt yttre och kan han inte det så kanske hans ande som försöker coacha honom hela tiden skulle tänka lite på det…
Märk väl att jag inte säger att jag vet att det är bluff för det vet jag inte. Säger bara att deras gemensamma koncept inte ser ut att hålla hela vägen..
Fast han KAN väl inte vara 28 bast…?
Enligt Wikipedia som man i och för sig inte kan lita på är han född den 2 oktober 1990 så då fyller han 29 i år.
Nää…. jo jag ser att du har rätt… alltså… herregud.
Han hemlighåller sin ålder. Han är ungefär 40 drygt dock. Han vägrar säga sin ålder.
Dock har han spinkiga armar. 🤗
Jag har läste det mesta jag har kommit över om carnivor i flera dagar nu. Jag har sedan juli 2018 ätit strikt LCHF och i bland upp till 20 g kolhydrater/dag. I första hand för välmåendet och att försöka få bukt på en en ilsken fysisk PMS som bara blir värre och värre med åren…. dubbelsuck! Jag har inte gått ner någonting på LCHF och på senare tid har jag märkt att jag inte blir mätt på LCHF längre, och jag ökar faktiskt i vikt också. Så jag behöver ta till något nytt, annat som främst kan påverka min PMS och att jag gärna tappar några kilon… Såå i dag har jag handlat entrecote (bra pris på den i dag :-)), ryggbiff, köttfärs och ister. Ister var inte lätt att få tag på, åkte runt på några affärer och till slut hittade jag på City Cross. Min första plan är om jag kan se ett betydelsefullt resultat med denna kost så får jag överväga hur mitt fortsatta matliv ska se ut.
Glad att jag hittade denna blogg, lägger den till mina favoriter :-)!
Härligt och välkommen hit 🙂
Känner du att du kan äta i princip obegränsat med köttprotein utan att falla ur ketos? Eller hur ska jag tolka det stycket? Kan du uppskatta vad du ligger på i proteinintag ungefär per dag? Anledning till att jag undrar är att jag själv är strikt på kolhydrater men äter nog sannolikt för mycket protein. Jag ligger förvisso stabilt i ketos, om än i det lägre spannet 1,3-2,2 mmol/l. Mäter dagligen det och socker.
Kan lätt äta 120-150g protein, det går utmärkt om det kommer från rena köttkällor och inte mjölkprotein 🙂 Ligger du stabilt i ketos så är nog proteinintaget bra.
https://www.msn.com/sv-se/halsa/medicin/ibm-utvecklar-ai-som-kan-uppt%c3%a4cka-alzheimer/ar-BBUCPCJ?ocid=spartandhp
Coolt!
Jag blandar lite, oftast beroende på vad jag har hemma ? Frukost är för det mesta min fett-choklad och sen kollar jag vad som finns i kylen. Kan bli t ex enbart lammribs eller en pytt med kycklinglever/morot/lite palsternacka/gullök/lingon. Igår mixade jag endast ihop avokado/hallon/svarta vinbär/kokosgrädde till lunch eftersom jag var förkyld och inte särskilt sugen på mat överhuvudtaget… Men för det mesta blir det keto men med lite grönsaker. Undviker/äter endast lite av goitrogena grönsaker pga hashimotos. Nu är jag inne i en äggfri period, men annars är en favorit att steka på gullök och nitritfri bacon och sen kläcka två ägg över och äta med lingon. Mums! ? Jag kan även bli akut sugen på salta cashewnötter och torkade aprikoser och då äter jag det (undrar varför egentligen… Är inte sugen på andra “sötsaker”) Blir endast små mängder så stör knappast ketos, och om det gör det verkar jag växla tillbaka fort iaf.
Ha en fin dag!
Jag har testat carnivor(med medvetna fusk) sen 2018 maj. Det jag har märkt är att jag har mer sug på att fuska. Om det beror på att det blir tråkigt i längden med bara kött eller blodsockret, det är frågan. Har mätt och ligger högre ån med keto.
Annars har jag fått extremt bra resultat på gymmet och min kropp har verkligen förvandlats! Trots att jag är 50år! Trodde inte det var möjligt att bygga så mycket muskler i min ålder. Kommer nog som du köra mestadels kött men göra avsteg då och då för att det ej ska bli så tråkigt.
Jag är också mer benägen att fuska och tror det beror på att det är lite tråkigt med bara kött och att man inte har ett lika stabilt blodsocker. Fusk för mig innebär dock LCHF, så inte så “fuskigt” ändå.
Ingår fågel och fisk också i din diet Martina, eller är kött alltid kött?
Kött = alla animalier
Blir litet förvirrad av detta…Tyckte först det var kristallklart det du skrev, men läste om det 3 ggr plus ditt svar under kommentar ovan och undrar nu över följande…Du har blivit av med allt fluff och celluliter och det låter ju som en dröm. Men du skriver också att du pendlar mellan keto och carnivore som du “gör ordentliga avsteg” från. Tror det är denna mening som förvirrar mig, haha…? Men ska jag tolka det som att även när du äter carnivore så ser du till att vara i ketos, eller är du mer avslappnad då du äter carnivore och tycker att det gör inget om det tar dig ur ketos ibland? Ungefär hur mkt carnivore är du? Alltså, jag skulle gärna ha en mer ingående förklaring hur exakt du ätit för att få bort fluffet och cellisarna. Alltså, ja du skriver att du äter mer avslappnat typ, men innebär det att du alltså äter mjölkprotein och annat ibland även om det tar dig ur ketos eller har du alltså bara lagt märke till att det tar dig ur ketos och då undviker du det? Skulle vara extremt intressant att få en ungefärlig bild hur en veckas ätande kan se ut för dig!?
Att jag gör ordentliga avsteg från carnivore innebär alltså att jag kan sätta i mig ett grönsaksberg om jag är sugen på det, jag kan äta en sallad om jag är ute eller broccolipuré eller annat gott. Om jag är bortbjuden och någon har grädde i maten tackar jag inte nej till det, och jag dricker kaffe med mjölk. Sådana saker. Vad som ändrats är att jag är väldigt “meat based” så att nästan alla måltider frukost, lunch och middag har basen kött. Mycket kött (eller ägg, eller kycklinglår med skinn eller något liknande) så fett som möjligt, men kan jag inte få upp fettet på naturlig väg så tar jag hjälp av några smörstekta grönsaker.
Mjölkprotein tål jag väldigt dåligt, så skulle inte kunna äta en kvarg eller så.
Ok, tack för förtydligandet!? Själv kan jag inte ännu släppa litet grönsaker, fruk, bär och mjölkprodukter för jag tycker jag mår bra av det än så länge iaf. Iaf psykologiskt, kanske skulle må fysiologiskt bättre på helt keto/carnivore, men har inte kommit dit helt. Men jag har nyss kommit från high carb kost och har ditchat alla spannmål, legumer och skräpmat, oljor, socker mm och ca 50 % av mina mål är helt animaliebaserade så jag har kommit långt ändå. Får litet ångest ibland om jag äter tex en sötare frukt eller så för “det är ju inte keto” mm..men då påminner jag mig om hur långt jag ändå kommit och att detta är min resa och jag vill inte fastna i dogmatiskt tänkande som så många gånger förr. Tack igen!?
Låter bra det, bara fortsätt att testa dig fram och kör din grej 🙂
Vad tänker du om ett mål om dagen där man fastar många timmar för att sedan äta ett jättelass med kött?
Har provat men känns som svält mest hela dagen med hungerkänslor i omgångar som ska motas bort med vatten drickande. Psykiskt jobbigt också. Hur gör du?
Och funkar kaffe bra för dig?
Känner mig just nu totalt försvarslös mot menopaus/klimakterium med hormonförändringar. Dock milda symtom tack vare strikt keto i flera år men nu har jag ingen chans längre känns det som. Ont över allt i leder, muskler = kan inte träna längre eftersom det ger inflammation så fort jag gör något – vad som helst i träningsväg. Oerhört jobbigt när jag tränat för fullt sedan tonåren.
Vet ej riktigt vart jag skall vända mig, klinikerna blir mycket dyr historia med allt som hör till ett besök.
Och strikt carnivor har inte hjälpt även om jag märkt vissa otroligt positiva fördelar.
Nu blev det längre än jag tänkt?
Men kanske har du något tips?
/Marie
Gå igenom kosten noga. Vad är strikt carnivore för dig? Har du roterat och cyklat alla proteiner? Har du uteslutit äggula, äggvita, smör, griskött, processat kött osv?
Snygg kropp! Hur upplever du att styrkan och konditionen blivit? Själv blev jag mycket starkare under den perioden jag körde strikt carnivore men då pressade jag i mig mycket kött verkligen. Sen hur mår magen? Jag blev tyvärr väldigt lös i magen.
Bra styrka, konditionen är inget att hänga i granen direkt. Magen mår bra och jag verkar kunna bryta ned och ta upp det jag äter 🙂
Hej! Jag är på ketosidan, minus nötter.Det funkar bra.Sen kör jag styrketräning, det är det bästa som finns! Jag har verkligen utvecklats som människa, ingen annan har säkert märkt nåt.Det viktiga är vad jag själv tycker och vet om mig själv.Fyller snart 50, och har som målsättning att må bättre än andra 50-åringar! Jag tycker så mycket om din blogg, härligt att det finns likasinnade läsare här.Känner ingen person som är intresserad av träning och hälsa på min nivå.Tack snälla Martina och jag hälsar till alla dina trevliga läsare!
Tack Anna!
Helt sjukt egentligen. Minns att jag redan för 7-8 år sen drog mig åt keto/relaxed carnivore, men även lchf’arna tjatade om att det var så viktigt med grönsaker och lite dessert kan man ju ta?!
Grymt skönt att det funkar så bra att bara äta kött/ägg/fett hemma och vara mer relaxed ute.
Behöver man ta speciella kosttillskott om man äter väldigt lite grönsaker och inga inälvsdelar?
Jag vet inte faktiskt, det får man nog individanpassa. Jag äter bara mina vanliga tillskott som jag alltid gör 🙂
Sannolikt kommer det att uppstå vissa subkliniska och/eller direkta brister i form av bl.a. tiamin, riboflavin, folat, kalium, kalcium och magnesium, samt eventuellt andra spårämnen.
C-vitamin kan också vara ett problem såvida man inte äter mestadels råa animalier.
just nu är jag relaxed carni (lite mjölk i kaffet och lite ost) sen flera veckor, men egentligen märker jag ingen skillnad förutom att jag fick men igen efter 2,5 år torkan och 7 år menopaus. Det tyckte jag inte alls om, eftersom mensen var tortyr för mig varje gång. Inget gott från carnivore so far, alltid hungrig, dålig sömn, ingen viktnedgång. Lite trist mat oxo, så jag går väl tillbaks till meat based keto + mer veggies (och inga nötter).
Tror du att du kommer övergå helt från keto? Och tror du att man kan leva ett långt och friskt liv på keto till köttbaserad keto eller bör man överväga carnivore?
Nej jag är keto/LCHF som bas och trivs bra så, som jag skriver 🙂
Man behöver absolut inte vara carnivore!
Tror du att du kommer övergå helt från keto? Och tror du att man kan leva ett långt och friskt liv på keto till köttbaserad keto eller bör man överväga carnivore?
Jsg äter huvudsakligen carnivore men till litet sallad med biffen.