Klicka på bilden för att komma till hela artikeln!
Ja detta dök upp i mitt facebookflöde och jag är inte det minsta förvånad! De ekonomiska krafterna styr och det fuskas något så in i norden med forskning. Jag jobbar själv som scientific editor och mitt jobb är att granska och editera vetenskapliga artiklar, då får man se mycket skumma grejer kan jag lova. Det är dessutom inte ovanligt med erbjudanden om att spökskriva hela artiklar, precis som i artikeln ovan. För mig är det otroligt viktigt att RÄTT fakta kommer ut för det finns aldrig någon garanti för att det man läser är sant. Många forskare är köpta, jag minns själv när jag sökte en doktorandtjänst på Chalmers… jag tackade nej när jag fick veta att hela avdelningen var sponsrad av Livsmedelsverket.
Jag är helt allergisk mot sånthär, likaså mentaliteten kring “publish or perish” som råder i forskarvärlden. Det innebär att det publiceras otroligt mycket oviktig skit bara för publicerandets skull… Nej tack. Om man ska ha sin heder i behåll får man vara väldigt, väldigt picky om man ska jobba med forskning!
Läs gärna Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket, den är super!
Jag är tacksam att du skriver om detta Martina. Vi som aldrig varit i närheten av forskare har inte aning och kan bara gissa hur det kan gå till eftersom det oftast är pengar som styr.
Så Dokument inifrån om läkaren Paolo Macchiarini som transplanterar luftstrupar i plast och alla han patienter dör. Karolinska Institutet står fortfarande bakom han forskning trots att en oberoende granskare slagit fast att Macchiarinis artiklar inte stämmer med verkligheten!! Och han får fortsätta – med stöd från Karolinska!!! Hemskt!
Men hur ska man sålla bland forskning då? 🙁 Min intuition är långt ifrån rätt alla gånger!
Tack Martina, det är långt ifrån alla som har något slags ryggrad av det här slaget. Pengar är inte allt, särskilt inte när samhället och folkhälsan rasar. Jag har själv vänt ryggen åt jobb när jag insett vad som inofficiellt krävs; att lägga etiken helt åt sidan på ett sätt som skada människor. Nej tack.
“Sponsrad” av Livsmedelsverket, hur tänkte du då? Självklart är det alltid någon som betalar, och sponsorn har per definition en mer eller mindre tydlig agenda.
Jag kan också tycka att du själv lite går i samma fälla som hänvisar till enstaka forskningsartiklar som gynnar din sak, utan att nämna något om eventuellt jäv, motstridiga forskningsresultat etc.
Funderingar
tänker att i en personlig blogg så skriver man det som intresserar en, det man tror på och gillar och har testat (eller är nyfiken på), därför tycker jag att det är kul/intressant att läsa personliga bloggar
är det nödvändigt med motstridiga forskningsresultat i en blogg? jag tror inte det
kan inte så mycket om biohacking, men jag attraheras av diy-grejen, att man testar och använder det som funkar, att man vågar tro på sig själv och sina erfarenheter och känsla i kroppen, ibland lyssnar man på experter, ibland inte
om jag har förstått det rätt så är det nästan omöjligt att få 100% säkra forskningsresultat, pga faktorer som man inte kan påverka eller känner till, i princip så skulle man låsa in de som ingår i studien så att man har full kontroll över omständigheterna, vilket ändå är omöjligt. Det är svårt att redovisa saker som inte är pålitliga rent forskningsmässigt, sen tillkommer det här som blogginlägget handlar om, prestige, stålar och oärlighet, skittrist verkligen!!
jag undrar vilka som har forskat om att rött kött är cancerframkallande, vilket rött kött menar man? allt rött kött inkl charkuterier som korv? bara från Sverige? eller eu förutom Sverige? ingår krav-märkt? viltkött? osv. jag vet inte men jag ska kolla upp det, ok nu hamnade jag kanske lite off-topic, hungrig! 🙂 Med vänlig hälsning anneli
Niklas: Hur tänker du nu? Jämför du en privat, personlig blogg (dvs en publik dagbok) med forskningsrapporter. Förklara gärna. För mig är det solklart att en blogg får vara hur subjektiv som helst utan att någon ens ska tänka tanken att kritisera. Det du verkar vara ute efter får du söka på helt andra ställen.