Jag har hög insulinkänslighet, men vad innebär det egentligen?
Insulin är en liten nyckel in till fettcellerna, så att de blir mottagliga för att lagra in energi (kroppsfett). Ju mer insulin ju mer energi kan lagras in. Om man är väldigt känslig behövs pyttesmå insulinmängder för att reglera blodsockret, och inte så mycket av maten man åt hinner lagras in som kroppsfett om ens något! (Smala/vältränade individer)
Vissa fungerar tvärtom! De äter en jätteliten godisbit – blodsockret går upp & insulinet aktiveras & binder till sin receptor, med skillnaden att cellen inte hör insulinets signaler. De insulinproducerande betacellerna kompenserar genom att pumpa ut mer insulin, det är akut att hålla blodsockret inom normala gränser! När kroppen fungerar på det här sättet är blodsockret högt längre tid och onödigt mycket insulin har producerats – resultatet är att ALLTING man har ätit under den här insulintoppen har lagrats in som fett! Om det är riktigt illa har man förhöjt insulin större delen av dagen & även högt blodsocker under fasta – då är också ALL fettförbränning blockerad & du kan i princip svälta dig själv utan att gå ned ett gram. Så orättvis är kroppen!
Hur lösa?
Strikt lågkolhydratkost stabiliserar blodsockernivåerna med tiden, och kroppen kan i sinom tid börja använda sig av all den inlagrade energin (kroppsfettet)
Överkurs: Oreanga pilarna visar fettinlagring och de svarta pilarna visar fettförbränning! Vi vill att de svarta pilarna ska gälla! Då behövs mindre insulin. Detta kallas allmänt för fettparadoxen eftersom mer fett som egentligen innehåller mycket mer energi än kolhydrater gör oss smalare eftersom kroppen inte behöver lika mycket insulin!
Källa: Tortora GJ, Derrickson B. Principles of anatomy and physiology. 11 ed. New York : Wiley. 2006.
Öka din insulinkänslighet
- Sluta äta kolhydrater (detta är de mest effektiva!) Om vi skulle dra ned på kolhydraterna rejält eller till och med nolla dem skulle vi göra kroppen väldigt känslig för insulin) * gäller efter långvarig ketogen diet
- Konditionsträning och tung styrketräning!
- Låg fettprocent & stor andel muskler på kroppen betyder att man har en insulinkänslig metabolism!
- Äta preparat som ökar insulinkänsligheten, tillexempel Alpha-liponsyra och varianter av de (kallas för ALA eller R-ALA) som går in och sänker blodsockret direkt och därmed sänker insulinnivåerna.
- Omega 3 (fiskolja, krillolja, linfröolja)
- Kanel (ha lite i kaffet eller på filen)
Brukar du mäta dit blodsocker?
Ska köra med Alpha-liponsyra för att se om det sänker min känslighet.
Några tips eller bara att köra på?
Seriöst? Du tog bort min kommentar?
Det var en ärlig fundering jag hade. Du kanske inte är så kunnig som du vill påskina. Gör dig själv en tjänst om du vill slippa svara på frågor och ta bort alla så kallade “science”-inlägg. De innehåller mest bara felaktigheter i vilket fall. T.ex mat som mystiskt försvinner.
Kan det vara så “enkelt”? Jag har stora problem med att gå ner i vikt, jag har gått upp i princip helt genom socker men dragit ner på det otroligt mycket och tränar men INGET händer! Det är absolut ingen som tror på mig heller när jag förklarar hur mycket jag försöker.
“rabiata bloggen”
Tar upp en konstig sak insulin är fettinlagrande, varför har då feta med förhöjda insulinnivåer högt blodsocker, sockret borde då försvinna till fettcellerna direkt.
Fettcellerna måste vara insulinresistenta.
Jag är ngt överviktig och åt massa sött en timma innan hälsokontroll o hade då 4,6 i sockervärde! Hade det gått för lång tid kanske, från intaget? För annars är jag en sån som går upp i vikt av att titta på en baguette typ… :/
Lästips – angående ketoner och träning, optimal ketos ect “the art and science of low carbohydrate performance” eller läs mer på Moniques sida, obs keton värdet är lägst på morgonen efetr helst 10 tim fasta, stiger sen under dagen.
Den välkänt rabiata anti-bloggen är alltså http://carbsanity.blogspot.com/
Själv tycker jag också mycket om din blogg, Martina! Lycka till med dina projekt och fortsätt att blogga!
Har precis skummat igenom Moniques kategori där hon mäter ketoner. Försöker få grepp om varför hon försöker sänka sina ketonvärden. Hon skriver att den optimala nivån för fettförbränning borde vara mellan 1.5-3 mmol/l, dvs innan “svältketos”. I mitt huvud har jag bara “möklila!!”. Jag strävar efter att ha så mörkt som möjligt på mina stickor, är inte det det messt effektiva när det gäller fettförbränning? Vore tacksam för svar för nu har jag läst i hennes arkiv ink kommentarer i en helt evighet, haha! Tack!
Hurra! Vad härligt att du skriver om just det jag gått och funderat på! 🙂 Skönt att du fått en “egen” blogg nu. Kram Malin
Jo men 1.5-3 mmol/l borde motsvara starkt mörklila färg
martina, kan du berätta mer om mätaren – alltså lite teknisk information och vad det är man mäter/vad de olika siffrorna betyder.
jag beställde nyss en mätare så jag undrar också vart man kan köpa teststickor sen när de tar slut (hittade ingen information på hemsidan) och sen en lite dum fråga, haha, hur är det meningen att man ska få fram blod på stickan? har den en liten nål eller ska man sticka sig själv med en annan nål först? har aldrig använt en sån mätare 😉
En fråga bara. Mätte mitt blodsocker innan måltid och då låg det på 5,6 Mätte det igen ungefär 30 min efter måltiden och då har blodsockret sjunkt till 5,2? Vad beror det på?
Här är länken man kan beställa en likadan, gratis mätare.
Man får med några blodglukosstickor gratis. Betaketonstickor och fler blodglukosstickor kan man köpa på apotek. Ketonstickorna är dyra.
https://www.abbott-diabetes.se/?id_site=1&id_item=178
Kan du inte berätta lite mer om manicken! Vad ett normalt värde ligger på, för lågt/högt. Vore intressant att kolla sina favoritlivsmedel och vad man reagerar på, om det bara är ett sug eller om blodsockret faktiskt har stigit! Tack för en fin ny blogg!
Mitt blodsocker låg på 3,5 ungefär när jag va gravid alltid under 5 då. Hb låg på 140 så behövde inte ens ta järntillskott då. Nu har jag ingen aning om vad jag har för blodsocker. Jag funderar också på om man kan få för lågt? För nu när jag varit helt utan kolhydrater en vecka så börjar jag liksom bli lite slö som att musklerna inte orkar riktigt. Käkade lunch med röda linser så jag fick lite kolhydrater (26g) och då vart jag genast piggare utan att ändå få sötsug. Jag har mycket snabba muskelfibrer så kanske kan det bli för lite glukos också. Du kanske vet sånt bättre?
Emma: Nu frågade du Marina, men mjölkprodukter innehåller ju mjölksocker (disackarider) som är en form av kolhydrat. Liten mängd visserligen man kanske är du beroende av yoghurt och så därför.
Den bloggen är dock välkänt rabiat anti. Så bra idé att ta mycket som står där med en viss nypa salt.
“Välkänt rabiat anti” – vad menar du med det? De värden som anges som optimala för fettförbränning av Monique är ju inget hon hittat på själv. Läs gärna på hennes blogg där hon beskriver det bra och har hänvisningar källor till varför man bör ligga där. Många har också trott att de varit i ketos när de använt urinstickorna, men när de sedan testat i blod har de sett att det inte alls varit så.
Oops, jag svarade på fel inlägg ang. den rabiata bloggen – min kommentar finns ovan.
“Sluta äta kolhydrater (detta är de mest effektiva!) Om vi skulle dra ned på kolhydraterna rejält eller till och med nolla dem skulle vi göra kroppen väldigt känslig för insulin)”
Men det stämmer ju inte, det blir ju tvärt om om man håller lågt på kolhydraterna. Du får ju en reversibel insulinresistens i exempelvis musklerna (reversibel som att den går tillbaka efter några dagar med att äta mer). Det är ju den naturliga och viktiga responsen för att se till att inte musklerna i onödan “stjäl” den begränsade mängden glukos utan att den går till den lilla mängd hjärnan behöver förutom ketoner och de röda blodkropparna som också behöver. Utan den funktionen skulle man få rejäla problem med att hålla blodsockret uppe på en strikt lågkolhydratsdiet utan att tvinga kroppen att producera massor av glukos, vilket ju inte blir så nyttigt.
Däremot får man ju naturligtvis ner i stor del de förhöjda insulinnivåerna som kommer vid insulinresistens då man helt enkelt inte får så stora blodsockertoppar att ta hand om.
Lite beroende på hur aktiv ens glukogenes är kan man även ha icke fulla glykogenlager där blodsockret lätt kan petas in istället för att lagras i fettvävnaden. (i början så töms dessa på en lågkolhydratsdiet, men om man inte tränar mycket och har aktiv glukogenes så fylls de på igen sucessivt över tid – lite individuellt hur mycket)
Men att plötsligt sätta i sig stora mängder kolhydrater är för de flesta farligare för kroppen om man normalt går på lågkolhydratskost än att göra det när man regelbundet äter mer kolhydrater.
Detta medför också att måste man göra så kallad glukosbelastning på sjukhus och man normalt äter lågkolhydratskost bör man se till att sucessivt äta mer kolhydrater några dagar innan. Annars är risken stor de felaktigt registrerar det som (pre-)diabetes resultat.
Dietförändringar kan påverka insulinkänsligheten lite gran men det kan inte förklara diabetikernas totala insulinresistens även smala kan drabbas av diabetes typ 2
Den officiella förklaringen till insulinresistens är felaktig
Både ja & nej. Om man är insulinresistent och börjar äta strikt LCHF & går ned i vikt kommer blodsockernivåerna så småningom stabilisera sig och man kommer öka sin insulinresistent. För den icke-insulinresistenta kommer reversibel insulinresistens att äga, men inte generellt! rum
Orsaken till vår insulinresistens är inte så enkelt, det finns så många saker som kan orsaka insulinresistens.
Att övervikt ofta är kopplat till insulinresistens är en observation, inte en biokemisk förklaring, det stämmer helt enkelt inte riktigt, varför skulle fettcellen skapa insulinresistens?
Evolutionen skapade fettcellen, varför skulle evolutionen skapa en fettcell som gör oss sjuka när den används?
Du kommer att få många läsare, lycka till med bloggrandet. jag kommer att läsa din blogg.
tack så mycket, & ja du har rätt de jag skriver är såklart förenklat och inte ur flera olika perspektiv
Hur funkar en sån mätare? Är dom dyra?
Martina jag har en något konstig fråga som ingen tycks kunna svara på. Jag har försökt att käka LCHF men mår psykiskt dåligt av de, kan tillägga att jag troligtvis har en lägre serotoninhalt än vad dom flesta har och varit i en mängd depressioner och tagit medicin. Så därför måste jag äta lite kolhydrater iaf och försöker äta lågkolhydratskost.
Men till min fråga; jag har ett jätte konstigt sug för yoghurt och fil. Jag äter de minst tre gånger om dagen och ibland så illa att de blir yoghurt till lunch och middag. Detta är skitjobbigt jag försöker sluta men jag känner mig beroende av de? Kan man bli de? Jag fattar inte? Har de något med biokemin att göra? När jag har försökt sluta och inte köpa hem yoghurt blir jag tokig, jag kan inte sluta tänka på de förrän jag fått äta de. Jag inser att detta är sjukt och låter jätte löjligt men jag kan bara inte sluta. Har du någon aning vad detta kan bero på? Och så undrar jag om de är farligt att äta så mycket yoghurt?
Jätte tacksam för svar. vänliga hälsningar Emma
Fil och yoghurt är lätt beroendeframkallande pga opioidaktivitet i hjärnan, om man lätt blir beroende av viss mat ska man utesluta bröd och mjölkprodukter, de funkar 🙂
Tack snälla du Martina för svar! Gud vad jobbigt de blir för mig att äta nu eftersom jag har svårt för kött, utesluter redan gluten och ovanpå ingen yoghurt :S hehe
Jag ska gå ner lite till i vikt, har väl cirka tio kilo kvar till min personliga “normalvikt” (väger ungefär 78kg nu, och är 172 cm lång, stor muskelmassa naturligt utan mer än vardagsmotion). Jag tycker jag äter bra och lagom mycket mat, jag känner mig aldrig frusen och fungerar mycket bättre rent intellektuellt utan så många gram kolhydrater.
När jag tog mitt blodsocker efter lunch hade jag 3,6 mmol/L.
Kan man ha för lågt blodsocker om man mår bra? Min blodtryck brukar ligga på 110/59 så det är ju helt normalt, vilopuls på mellan 48-60 bpm, är kvinna, 37 år ung.
Testade igen precis nu – flera timmar efter, och det blev 3,9 mmol/L. Mätaren är förresten sprillans ny, en likadan som du har, Martina, och jag har absolut inte typ 2 diabetes.
Kan vem som helst köpa en sån mätare? Och vart? Antar att det är samma sort som man har till diabetiker?
Brukar ligga på 4,1 -4,3 fastande. Kan gå över 5 ibland om jag är riktigt slarvig. Men en sak som förvånade mig var för ett tag sedan när jag skulle springa ett lopp dagen därpå och tillät mig lite dekadens som du skriver. Kastade in bl.a. en skål ris och en påe chips (oops I know…). En halvtimme senare hade jag 4,6 i blodsocker!?!? Snacka om insulinkänslighet!
Mina jeans sitter inte tight. 😉
Älskar denna blogg, men nu när du uppgraderat bloggen, kanske det är dags att uppgradera till en bättre kamera? Typ en Sony RX100 eller liknande…
Ja ny kamera är helt klart på inköpslistan!
Alltid lika intressanta är dina inlägg! 🙂
Vad ska det ligga på om man kör strikt lchf? 🙂
5.5 mmol/L oavsett fasta eller efter måltid vore väl ganska optimalt 🙂
Jag mätte imorse, fastevärde: 5.6 mmol/L
Efter två hela veckors kolhydrathets, är det ganska ok, eller borde det varit lägre?
Och YAY science-inlägg! 🙂
Nä, tycker de låter utmärkt 🙂
Det där med aldrig mer än 10% (av min totala tid) kemisk/sockrad skit verkar hålla i längden då. Grymt ju!