Innehåller köplänk till min senaste bok om Inflammation
Inflammation är verkligen på tapeten nu och det är ju märkligt hur många människor som går runt med kroniska låggradiga inflammationer och känner sig risiga lite hela tiden. Värk, stelhet, magproblem, migrän, autoimmuna sjukdomar, kognitiva problem, psykisk ohälsa – listan kan verkligen göras lång! Är allt det här verkligen inflammation? Mycket pekar på att det i alla fall är en stor komponent även om det kan finnas en genetisk känslighet bakom, eller hormonella problem, eller skador. Vad som leder till vad är inte helt kristallklart men att DÄMPA sin INFLAMMATION är helt klart fördelaktigt för i princip alla tillstånd man kan komma på!
Finns antiinflammatorisk kost?
Kritikerna säger att det inte finns någonting som heter antiinflammatorisk kost, att det bara är att undvika “skräpmat”, och det är förstås en bra början men det räcker inte riktigt hela vägen. Vad som inflammerar och skapar problem för dig är ganska individuellt, så det är inte helt ovanligt att även “nyttiga” saker ger problem. Ett exempel är ju Mikhaila Peterson som gjort sig känd som “carnivore queen” som bara kan äta kött för att allting annat (även en bit broccoli) gör henne supersjuk (se hennes föreläsning här!) och alla kan/vill/behöver såklart inte äta så. Det finns massor av alternativ men det kräver självkännedom och basic kunskap om näring.
Inte bara kost!
Och sen är det förstås otroligt mycket mer faktorer bakom hälsa och sjukdom än kost, hela livsstilen är viktig och det finns många saker som väger precis lika tungt som maten vi stoppar i oss. Det räcker inte att “äta jättenyttigt”, man kan bli sjuk ändå och vad gör man då? Hur kan man hitta den felande länken?
Jag och Ralf Sundberg skrev en uppföljare till första boken om inflammation för att göra en mer praktisk guide inkluderande total livsstilsinventering för att inte missa någon viktig del. Det är inte lätt att leva perfekt i ett onaturligt och kravfyllt samhälle, men det går att göra stora förbättringar om man vet vart man ska lägga krutet.
I DÄMPA INFLAMMATION har vi samlat praktiska tips och uppdaterat med senaste informationen, så om du vill spana in den finns den HÄR!
Hej!
Jag har lyssnat på dina böcker som finns som ljudböcker. Kommer den här boken att komma som ljud i något skede? För tillfället lyssnar jag på en bok av en forskare som heter Markus J. Rantala. Den heter Depressionens biologi, fast finns tydligen inte på svenska eller engelska, bara på finska. Rantala är evolutionspsykolog och fokuserar hemskt mycket på låggradig inflammation, och neuroinflammation, som bakomliggande orsak till många depressioner. Det är SÅÅÅÅ intressant! Han pratar om kost, motion, sömn, fasta, sociala förhållanden osv. Låter det bekant? 😉
Det är lite trickigt att få böcker översatta och inspelade som ljudböcker men jag ska fråga förläggaren!
Dagens : läsning
Senescenta celler och senolytika
Ohh intressant, tack!
Länkar i texten. En vårresa till Berlin kanske eller Bryssel nu i oktober 🙂
https://news.warpinstitute.se/knacka-aldrandets-gata-nyckel-for-att-bromsa-framtida-pandemier/
Hej
Jag har testat positivt för Sjögrens syndrom och väntar på en tid hos reumatologen. Autoimmun sjukdom som man enligt svenska vården inte vet riktigt varför den blossar upp. Jag har dock hittat utländska artiklar som undersöker sambandet mellan Sjögren och östrogen eller andra hormoner, dock inga svenska. Finns det andra teorier varför dessa inflammationer sätter igång i kroppen?
Nej jag vet inget om den sjukdomen tyvärr.
Apropå något annat, har du hört denna? https://youtu.be/ZdO-Nyk4-jU
Ja jag har sett honom, han är bra!
Okej, bra det gör jag! ?♥️??
jag har testat perioder med lite mer åt low fat(strax 60E%) och det sjunker då liknande som när jag äter bara olivolja. Då har jag ätit kött och fisk i samma mängd som med high fat. Lite undrar jag förstås vad som skulle hända med värdet om jag åt bara vegetariskt protein, men då ballar magen ur så det känns som fel väg att gå.
Vet inte riktigt hur jag ska hantera detta.
Det förstår jag! Det finns en facebookgrupp som håller på med low fat “keto” som kanske skulle vara intressant för dig.. hittar den inte nu tyvärr…
Låter kanske intressant. Vd troe du im kött och kolestrol? Jag ser i tabeller att det är ägg inälvor och räkor som ligger riktigt högt. Men kött ligger mer på medelnivå. Och vd skulle du ateka i om ej mättat fett?
Jag vet inte riktigt faktiskt, känner inte att jag är så bra på att ge råd inom det här 🙂 Hade väl inte stekt så mycket, kanske kokat och ugnsbakat istället.
Jag skulle vilja komma i kontakt med en expert som har en annan syn på kolestrol, kost, och behandling än den traditionella vården. Vet du hur ?
Borde finnas någon funktionsmedicinsk läkare där du bor? I Göteborg har vi FunMed!
Det låter intressant med superdyrt vad jag får fram. Det jag egentligen vill är att fråga någon oberoende vad som kan spela roll när det gäller kost.
Fråga Ralf?
Ja visst! Men han verkar inte vara aktiv på sin hemsida/ blogg?
Du får skriva till honom på facebook 🙂
Jag undrar vad du tror kan vara acceptabelt, någorlunda hälsosamt fett som ersättning till animaliskt fett? Tydligen har jag någon defekt som ger extrem ökning av LDL, Apokvot och totalkolestrol när jag äter smör, talg och mejerier. Detta har jag nu dokumenterat några år. Senaste åren har mitt LDL ibland sjunkit ner till ca 10 som ju är superhögt, men då har jag ätit enbart olivloja som fett. Nu när jag ätit mer smör och talg ett år har det ökat till 16 och apokvoten är extremt hög. Det verkar helt övertygande att animaliskt fett har ett samband.
Men olivolja och andra växtoljor är ju inte nyttiga att steka i, och kokosolja kanske funkar liknande som animaliskt fett då det är mättat? Vet ju inte vad effekten på min hälsa blir eftersom alla andra prover är bra och hälsan upplevs som god. Men eftersom jag har så ovanligt extrema värden på ldl kanske det indikerar att något behöver åtgärdas. Vad tror du?
Oj det var högt kolesterol! Vad händer om du går low fat då?
Hej
Håller på och läser i boken. Vill bara kommentera ang kokosvattenkefir. Det står att man bara ska ha rent vitt socker. Man kan dock gärna ha råsocker eller extra melass i. Kefirgrynen ska gilla mineraler så det kan vara bra att tillsätta. Eller lite ekologiska russin. Dock inte honung som ni skriver eftersom det är antibakteriellt.
Detta är troligen off topic men viste inte var jag skulle posta frågan,
Jag äter ca 500 gr kött, fisk eller kyckling per dag säkert mer än hälften av måltiderna på en vecka är rött kött av oftast ugnsstekt eller på spisen stekt färskt eko kött.
Jag gjorde koloskopi och de hittade en liten polyp som de kunde “radikalt avlägsna”. Men den hade alvarliga cellförändringar. Dock är den alltså helt borta nu. Men jag kommer att få gå på återkontroller. Tarmcancer kan bero på ärftlighet. Min kusin som är tio år äldre har tjocktarmscancer.
Jag kollar på olika artiklar där man gått igenom forskning på tarmcancer och koppling till rött kött. Inom LCHF/keto/paleo skrivs då att man ser mycket svag eller ingen koppling till rött kött om man tar bort det processade köttet, tillagning med hög temperatur tex.
Vad tänker du om ämnet, tror du man ska undvika rött kött i min situation?
Jag tror inte att det här har med köttet att göra alls, men det är min personliga åsikt. Du har ju haft inflammationer i magen länge som du inte lyckats fixa, sånt ökar risken.
Ja okej det låter rimligt tycker jag. Jag äter ju numera nästan alltid strikt på så vis att jag äter det som jag inte blir uppsvälld eller förstoppad av. Vilket är kött fisk ägg smör olivolja kokosolja talg ankfett grönkål zuccini lök gröna blad gurka paprika citron, ascorbinsyra, magnesium. Nästan alltid funkar det bra, förutom dagar då jag måste ha stressig morgon. Ibland någon gång äter jag lite nötter och då får jag direkt problem, tillfälligt.
Är det ett sätt att undvika inflammationer som är tillräckligt tror du?
Det tror jag!
Tack för att du finns och gör skillnad! <3
Ja, hemskt gärna! Tack 🙂
Skickat!
Hej! Jag är en ny följare och har taggat igång rejält nu ? Har/haft de allra flesta åkommor kopplat till inflammation så mycket intressant läsning. Hittade ju inte hit av en slump så mycket har jag själv kommit fram till, men du sammanfattar och förklarar så bra! Boken är kanon, men, jag hittar inte referenserna? Ser siffrorna, men vissa studier skulle jag vilja läsa hela. Är jag blind, eller hur vet jag vad du referar till?
Jag är hemskt ledsen Linda men referenslistan finns inte i första tilltrycket, det är en tryck-miss! Jag kan maila den till dig om du vill ha den?
Haha nu är jag salig 😉
tänk vad en bok kan ställa till med
Underbart! 😀
Extra Virgin Olivolja gjord av Picualoliver har högst nivå av hydroxityrosol
som hjälper immuncellerna tillverka interleukin-10 som lugnar inflammation.
Vi får leta fram i vilken flaska vi hittar den oliven 🙂
https://af.olioli.se/olivolja/merula-500-ml
Där nämns tre av olivsorterna som Fettforskningsinstitutet i Spanien hade med i sin studie.
“På gården Perales de Miraflores växer fyra olivsorter; …. Arbequina, Hojiblanca och Picual.
Man odlar, skördar, pressar och lagrar varje sort för sig och när alla oliver är pressade och lagrade sätter man
samman den perfekta blenden, den speciella karaktären hos Merula.”
(C. Romero and M. Brenes, “Analysis of Total Contents of Hydroxytyrosol and Tyrosol in Olive Oils,” Journal of Agricultural and Food Chemistry 60, no. 36 (2012): 9017–9022.)
Om interleukin-10 kan man läsa mer på
“A. Bonura et al., “Hydroxytyrosol Modulates Par j 1-Induced IL-10 Production by PBMCs in Healthy Subjects,” Immunobiology 221, no. 12 (2016): 1374–1377.”
Varför gå över ån efter vatten….
80kr för 250ml kostar det att ligga på topp 🙂
https://wgs.se/produktblad/10124
lyxigt!
Kimchi innehåller lök och vitlök, är det ett dåligt val i förhållande till surkål?
Och vad i de olika lökarna gör det till ett dåligt val? (s111, Dämpa inflammation)
Bra fråga 🙂 Det är väl att lökarna innehåller lite svavel som kan irritera tarmarna.
Har inte köpt denna boken än men läser nu ”Keto” och vill bara tala om att jag älskar den! Jag har läst alla dina andra böcker men den här är bäst! Så bra förklaringar och den ger en helt annan motivation! Fantastisk!
TACK!
Kan jag med gott samvete låna ut första inflammationsboken eller kommer jag lockas att
ha den samtidigt som den nya boken? Haha potentiell lånare har inte samma läshastighet
och jag vill inte stressa en redan stressad själ…
Haha ja det kan du! 🙂
Hej igen! I boken under listan med hälsovådliga E-nummer står bl.a: Klumpförebyggande medel E522, 523. På min grillgrydda hemma står det Klumpförebyggande medel E552. Är det felskrivet i boken? När jag googlar på E522, 523 så verkar de inte vara klumpförebyggande?
Så om min grillkryddas E552 är det ni egentligen menar i boken faktiskt är direkt hälsovådlig, varför är den det? Hittar inga varningar på den när jag googlar. Har länge velat byta ut kryddan men min man vägrar, haha, så vore najs att ha argument. 🙂
https://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27907 här kan du läsa mer 🙂
Men krydda DIN egna mat med annan bra krydda så är problemet löst för din del 😉
Bäst blanda egen då minskar risken för onödiga ingredienser
Haha, ja men det är svårt när han oftast är den som lagar köttet och kryddorna ändå blandas i stekpannan om vi ska ha olika. Beställt grillkrydda utan tillsatser nu och får se om den går hem hos de andra! 🙂 Just E552 verkar dock inte ha några kända hälsonackdelar enligt Martinas länk, men kryddan innehåller socker.
kanske den här länken kan va nåt 🙂
https://www.kryddlandet.se/kryddor/sockerfria-blandningar/
Och till mannen, hälsa från mig 😉
https://konsumentguiden.aktavara.org/
Läser med glädje. Som vanligt skriver du väl och lättläst. Men kan för mitt liv inte hitta fotnoter och appendixet ni hänvisar till.
Det kom inte med i första tryckningen, en otrolig miss men du får det hemskt gärna separat!
Ja tack, gärna. Per mail går fint
gärna! kan du maila?
aj då såg inte att mitt tidigare svar faktiskt kom med
Fixar i helgen!
Det finns inte i min bok heller. Hur gör man för att få det separat?
Det finns inte i första tilltrycket, maila mig så får du det separat! Du kan också få det av förlaget. Jag beklagar verkligen detta, det är en rejäl miss!
Ingen fara, sånt som händer. Jag mailar! 🙂
Toppen! Nu har jag beställt boken och ser verkligen framemot den nästa vecka!?
Livsmedelsverket vill ha förslag på vilka ämnesområden som ska prioriteras för systematiska litteraturöversikter.
Startskott för uppdatering av näringsrekommendationer
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/mat-och-naring/startskott-for-uppdatering-av-naringsrekommendationer
Nordic Nutrition Recommendations 2022
https://www.helsedirektoratet.no/english/nordic-nutrition-recommendations-2022
Kanske skicka några referenser från boken?
Livsmedelsverket vill kanske bara ha mail som gäller frukt, grönt och fullkorn?
Hej Martina! Ska köpa den här boken genast! För jag undrar också om det är någon slags inflammation som gör att jag ser ut som jag gör. Var hela barndomen supersmal, fick köpa alla mina kläder på barnavdelningen även när jag gick på högstadiet. Men sen efter puberteten antar jag började jag lägga på mig lite mer på benen o armarna. Idag ser jag ut som så att allt mitt fett sätter sig på mina vader och lår, samt överarmar. Jag klassas fortfarande som smal men kroppen lagar fett helt opropertoneligt. Hittade Lipödem och kände igen mig men inte på viktiga punkter som att benen ska kännas tunga o smärta, eller att fettet känns som små korn eller bollar under huden samt att man även lagrar fett över rumpan/höfterna inget av det har jag. Jag kan ha storlek XS på linnen men måste gå upp ett par storlekar om jag ska ha långärmat och jag behöver L på byxor för att få dem över vaderna och låren, men sen hänger de helt slappt i rumpan och midjan…. Vad tror du detta kan vara? Har dragit i gång med en 24 h fasta och är inne på första dagen carnivore så resan är precis i uppstarten men hoppas på resultat senare 🙂
Tycker att det låter som lipödem i alla fall faktiskt, har du varit hos lymfterapeut? Jag tror carnivore eller strikt keto kan hjälpa, och fasta såklart 🙂
Hej! Har precis hämtat ut dina senaste böcker, jippie! Men har en kort kaffefråga: under rubriken fastedrycker i ketoboken skriver du att svart kaffe och te är okej att dricka under fasta. Har för mig att jag relativt nyss läst på din blogg att kaffe kan bryta autofagin och därmed skall undervikas under fasta? Jag försöker sluta med kaffe till vardags men blir så grovt sugen på en kopp svart kaffe när jag fastar längre (48h). Om kaffe inte bröt autofagin skulle jag nog kunna fasta ännu längre (kanske tre dagar) om jag kunde boosta mig själv med en kopp om dagen.
Hur ligger det till?
Tack igen för bästa bloggen, och alla goa böcker.
Du kan lätt ta en kopp svart kaffe, det gör ingenting 🙂
Perfekt, tack! Nästa fasta kommer gå hur lätt som helst 😉
Tjoho! Förbeställde för ett tag sedan så boken borde komma när som helst. Längtar!
Snart läst halva boken, så bra! Verkligen värd att köpa även om man har den förra!
Har nu i 3 veckor uteslutit gluten, socker, alkohol, mjöl. Har motionerat varje dag. Sovit bra. Tagit kollagen och l-glutamin, försökt stärka min tarm helt enkelt, efter en kass sommar-livsstil. Vad händer? Jo: har nu fått fullt av kliande, svidande, varande utslag i hela hårbotten. Läkaren visste inte vad det var. Skrev ut antibiotika trots normal crp. Men om jag börjar äta antibiotika nu så förstör jag ju allt i tarmen igen. Vad besviken och deprimerad jag blir. Kämpat och gjort allt rätt, men ändå händer det här. Nån spontan tanke från dig vad det kan bero på? (Vet att du inte är läkare).
Tillägg: Även uteslutit alla mejerier, utom smör.
Hej, vilket kollagen tar du?
Reagerar på fisk men känns inte så bra med kossor heller..
Hej! Minns inte märket just nu men det var utvunnet från gräsbetande kor. Ska man välja nåt annat? Hur reagerade du på det från fisk?
Kan ju vara stressutlöst psoriasis, ta och skippa kollagen och l-glutamin och gör en 24h fasta 🙂
Tack, låter värt att testa. Tillsammans med meditation. Tycker du jag ska skippa tillskotten även framöver?
Ja skippa en vecka i alla fall 🙂
Angående carni-tjejen som inte tål några grönsaker; borde väl kunna bero på att hennes tarmflora har begränsats pga ensidig kött-kost? Hon har svält ut de bakterier som normalt tar hand om grönsaker?
Väntar på boken med spänning, förhoppningsvis i lådan imorgon 🙂
Hon kunde ju inte äta någonting innan heller, inte när hon åt allting. Dessutom verkar det inte alls som att man svälter sin tarmflora på carnivore-kost, det är flera karnivorer som gjort tarmfloretest med gott resultat. Jag ska själv göra ett inom kort.
Har du läst denna:
https://medium.com/@pkslater/why-the-carnivore-diet-works-and-it-also-might-kill-you-c14ac468cb33
Haha!