Här har vi min nästa bok som kommer ut i höst – Beroendehjärnan: Mekanismerna bakom socker- och matberoende!
“Men Martina… hur tänkte du nu? Du har ju varken ett beroende eller en doktorshatt i psykologi, hur ska du kunna skriva den här boken?” Ja det var vad jag frågade mig själv men så här är det:
Matberoende och sockerberoende är ett fruktansvärt fascinerande tillstånd och eftersom jag brinner för att hjälpa människor så funderade jag på hur jag skulle kunna bidra inom det här området. För det första: Sockerberoende är inte en klinisk diagnos – det måste ändras! För det andra kunskapen kring hjärnans kemi är väldigt låg och det bidrar troligtvis till att det inte är en diagnos (ännu) och även om jag inte själv har en beroendehjärna så har jag en jäkligt analytisk hjärna och extremt bra kunskaper i biokemi.
Om man kollar på litteraturen som finns kring beroende idag så är den skriven av beroendepersoner för beroendepersoner. Det är toppen för bara en beroendeperson kan verkligen VETA och FÖRSTÅ vad ett beroende innebär. Men – min åsikt är att det behövs mer hardcore fakta kring vad sockerberoende verkligen gör med kroppen och hjärnan.
Därför kände jag att det jag kan bidra med inom det här området är kemikunskaper och fakta och jag hoppas verkligen att den här boken kan användas både av icke-beroende och beroendepersoner för att öka förståelsen och därmed hjälpen som finns att få!
Den här boken är dessutom sjukt kul att skriva – jag lovar att jag njuter av varenda minut över att få grotta ned mig långt ned i neurokemins värld, det är fantastiskt! Hoppas att ni kommer gilla boken så mycket som jag gör 🙂
Can’t wait!!
Toppen! Då har vi något mer att se fram emot när hösten och kvällsmörkret är tillbaka
Kokosolja tål jag inte heller (längre) annars hade ju det varit ganska behändigt (om än dyrt dock…)
Kommer jag garanterat att köpa. Den här boken kommer att bli ytterligare en “upprättelse” för oss sockerberoende i samhället. Känns verkligen som det är på rätt väg.
En annan sak som förbryllar mig är min intolerans mot mejerifett. Jag tål konstigt nog rätt mycket mjölkprotein, men när jag får i mig grädde, smör (och spec ghee/skirat smör faktiskt, förmodligen för att det är mer koncentrerat) känns det bokstavligen som om hjärnan ska gå sönder. Jag blir superdeprimerad, trött, aggressiv, pulsen går upp i “120”, får sk geografisk tunga och blir alldeles varm. Har gjort lite efterforskningar och det finns flera med samma problem men ingen tycks veta orsaken. Mjölkprotein är det ju inte, dels pga faktum att jag faktiskt TÅL det, dels pga att ghee innehåller ju inte det…
Skulle underlätta sååå mycket om man kunde gå in och “köpa en grädde” när man behöver energi, dels för tillfrisknandet, dels för rölelsefriheten. Just nu är det mer eller mindre som att leva i ett fängelse utan väggar. Tål inte nötter och olja vill man ju inte vräka i sig allt för mycket….
Intressant det där med mejerifett, jag ska läsa på om det där och se om jag förstår hur det funkar. Tack!
Ja det är konstigt för jag tål feta ostar. Det är just produkter baserade på grädde verkar det som. Laktos har det ju inte med att göra heller.
(Även gräsbetad och opastöriserad)
Vaffan!
“varken ett beroende eller en doktorshatt i psykologi, hur ska du kunna…”
Tänk på våra professorer Mr. Hallonbåt och Fru Pfeizer med flera som inte vet (låtsas veta) ett skit, nog babblar de på och skriver böcker och artiklar sprängfyllda med BS!
Sparka Jante i R*o*VEN så han landar på månen 😀
Haha tack för peppen Frida! 😀 <3
INSTÄMMER!!!!
GRYMT!!
Tack!
Det är helt fantastiskt och mitt i prick i dagens samhälle. Din bok Magstarkt! Var räddningen för sonen som ungefär när jag läste boken fick diagnosen IBS. Inom vården försökte alla hitta andra fel: stress, dåliga rutiner, problem i skolan etc, men jag fortsatte hävda att det var kosten och har experimenterat honom frisk. Min chef som också har IBS och som har vräkt i sig godis mm läste också boken och har helt ändrat kostvanor. Tack för all kunskap!
Åh va underbart att höra, tack!
Jösses Martina ! Nu har du snart en alldeles egen hylla i min bokhylla
haha va kul! 🙂
Jag skriver som många andra här: Du är de facto en riktigt inspirationskälla.
För – det är grymt kul att läsa dina inlägg och dina böcker av den simpla orsaken att du fångar upp fakta och inte påståenden. Utöver det så är det alltid så himla roligt att du sprider din kunskap på ett pretentiöstlöst sätt. Du gömmer dig inte bakom ett språkbruk som försvårar sammanhangen och du själv som person lyfter fram det faktumet om din egna kunskap och utbildning på ett sådant sätt att det bara blir roligt och … som tidigare nämnt inspirerande. Du varvar även detta med det mer subjektiva … affirmationer och om att “tron kan förflytta” berg utan att tappa förtroendet.
Så – det är roligt att se att du tar plats och jag räknar iskallt med att du fortsätter med det och att du kommer att ta upp ännu mer plats 🙂
Tack Camilla vilken fin och värmande kommentar från dig!
Hej hej!
Tycker bara att det är positivt att belysa sockerberoendet från ett enbart vetenskapligt perspektiv, dels är det intressant och bra med en vetenskaplig vinkel. Utöver det så tycket jag att det är viktigt att personer som inte själva upplevt beroendet eller kan sätta sig in i vad det innebär, får en möjlighet att förstå och acceptera att det finns.
Tack för en bra blogg!
Strålande! Jag, som beroende av lite allt möjligt, vet styrkan och kraften i när människor med samma konstitution pratar med varandra och delar erfarenheter. Däremot saknar jag ofta ett kritiskt öga i den här debatten, just med kemisk och biologisk grund. Kan man jämställa sockerberoende med alkoholberoende? Vad är mekanismerna bakom överätande, finns det fysisk grund? (så många nervändar i magen, med direktkontakt med hjärnan, när man säger att man äter för att dämpa känslor, gör man faktiskt det rent fysiskt rentav?), och såklart silverkulan – vad kan man göra åt det då, med kost och livsstil?
Ser verkligen fram emot!
Tack! Jag skulle säga att sockerberoende är mer som kokainberoende, men det går att jämföra med alkohol också helt klart. Det är alltså inget “lätt” beroende överhuvudtaget
Har läst boken av Bitten Jonsson och tycker att alkohol- och sockerberoende hänger samman. Blir kul att läsa mer om ämnet och mer vetenskapligt i din kommande bok!!
Precis vad jag behöver! Exakt när i höst kommer den? Kan man förboka?
Ja man kommer kunna förboka men inte riktigt ännu – vi hoppas på oktober 🙂
Längtar!!!! 😀
LÄNGTAR!!! FY FAN VA BRAAAA!!
Så grym du är. Vilken drivkraft. Precis som du skriver så behöver kunskapen spridas i sjukvården och även inom skola, förskola och allt vad den nu heter. Så att även barnen tidigt lär sig att förstå sitt eget beteende. Ser fram emot denna bok också så klart 🙂
Åååhhhh vad grymt!!! Bästa Martina, ser framemot att läsa boken. 🙂
Jag beundrar din drivkraft och oräddhet. Grattis till dina framgångar!
Tack va glad jag blir! 🙂
Ser fram emot att läsa! Jag var en sån som öste i Oboypulver som barn, typ tömde halva burken i ett glas mjölk. Kunde göra sockerkakssmet och äta upp utan o grädda kakan. Hade en period under några veckor nu när jag helt uteslöt socker och vetemjöl. Slängt allt som innehöll ocker.
Gick fint. Men sen så bara händer nått och humöret sänks och så tittar jag tbx o ser hur jag unnar mig kakor, fikor på espresso house, gör marängsviss tre dagar i rad…
ibland är det nästan som jag kan titta utifrån på vad som kommer hända, kan höra/se hjärnan agera. Knäppt!
Du är en grym inspirationskälla!! Älskar hur du inte förespråkar ETT sätt utan exprementerar.
Tack Karin!
Haha vem har inte gjort sockerkakssmet och ätit upp 😉
Fy f-n vad du är bra! Du är min största inspirationskälla! Du har lärt mig mer än någon annan och nu försöker jag mig på keto-kost. Känns så himla bra. 🙂
Nämen TACK Pamela!