Vi som gymmar och bygger muskler är väl insatta i begreppen “deff” & “bulk”, men för er andra:
- Bulk = att ligga på ett överskott av kalorier samtidigt som man tränar tungt för att öka så mycket som möjligt i muskelmassa.
- Deff = en metodisk bantningsform där man vill tappa fett utan att också bli av med de hård förvärvade musklerna man skaffade sig under bulken.
De här begreppen är så vedertagna att de är svåra att släppa även för den som gått över till LCHF. Det är ‘common sense’ att tänka att vi behöver mer energi när vi ska bygga muskler, men gäller verkligen samma regler för den rättrogna LCHF:aren?
– Både ja & nej.
Ja visst behöver vi energi, men om vi är i ketos får vi vår energi från kroppsfettet i en aldrig sinande strid ström, tillsammans med fett från maten. Kroppen vet inte om den får energin från våra reserver eller från de vi nyss åt. De dagar vi äter extra har vi ändå samma energiförsörjning till musklerna under träning, men de som inte används kan lagras in som fett. Fett kan inte bli muskler, varken vårt kroppsfett eller fettet från maten. Musklerna byggs av proteiner enkelt uttryckt och kommer inte göra de bara av att ligga på ett energiöverskott. För att kroppen ska tycka att det är värt att investera i nya kostsamma muskler behöver vi orsaka mikrotrauman genom att “ta sönder” musklerna lite först, genom tung styrketräning. Kroppen vet inte att det står någon bakom dig när du gör knäböj, eller att du är i en kontrollerad & säker miljö. Den tror att du håller på att dö & att de är på liv & död att bygga mer muskler för att du ska kunna överleva & föröka dig (de enda som livet självt bryr sig om). Utan att bli för filosofiska lagar kroppen muskelskadorna & bygger lite extra för att vara på säkra sidan så att du har bättre chanser nästa gång du utsätter dig för knäböj.
Biokemin bakom muskelbygge
Vem var det som sa “everything’s biochemistry?” om inte de citatet redan är upptaget så snor jag de nu! 😀 Även bodybuilding kan bli biokemi (visst är det fantastiskt?) 😉
Let’s do this: Skelettmusklerna består av ca 40% av kroppsmassan eller mer och de är formade som långa multinukleära, cylindriska celler som kallas för muskelfibrer! Skelettmuskelfibrer kan vara av två typer, uthålliga eller explosiva. De explosiva kan arbeta både under aeroba och anaeroba förhållanden för att tillverka ATP (energi). Uthållighetsmusklerna är bäst på att använda fettsyraoxidationen för sin energiomsättning (fettförbränning) och innehåller massor av mitokondrier och myoglobin (därför är de röda). De explosiva musklerna tycker om att använda glukos och pyruvat (restprodukt från citronsyracykeln) för energiproduktion, men vi LCHF:are vet att det går lika bra om inte bättre med ketoner + pyruvat!
När vi tränat hårt och orsakat trauma för muskeln har vi försatt oss i ett katabolt (nedbrytande) tillstånd. Att träna är nedbrytande för kroppen, det är därför vila är så viktigt. När vi vilar blir kroppen anabol igen (uppbyggande) och använder aminosyror för att starta sin muskelproteinsyntes. Då finns det två typer av syntes som kan äga rum, sarcoplasmisk hypertrofi som ökar själva volymen, eller myofibril hypertrofi som ökar styrkan. Genom att träna strategiskt väljer man vilken typ av hypetrofi man vill ska äga rum, men som vanligt krävs det månader av träning & välplanerad kost för att lyckas!
Slutsats
Att deffa & bulka är rätt onödigt på LCHF om man är strikt, jag slänger mig med uttrycken deff & bulk ibland också men jag får skärpa till mig där. Varför inte vara rippad året runt istället? Det är inget hinder för att bygga nya muskler. Jag är påväg ned i vikt just nu, men upp i styrka (tack ketos!) och det är den lyxen vi har! 😀
Hej! Jag älskar att träna och bli starkare, men jag vill inte få större muskler nu. Bygger både styrka och muskelmassa supersnabbt men har (enligt mig) för stora muskler nu så vill inte få större. Varit supertråkigt för har ej “vågat” köra tung styrketräning längre pga det. 🙁
Har kompisar som är starka men ser spinkiga ut, vilket är mitt ideal.
Trodde detta var 100% gener, så blev helt överlycklig att man kan ändra detta själv! Så min fråga är: Hur ökar jag BARA myofibri pypertrofi (och tar bort/minskar sarcoplasmisk hypertrofi)???
Jättetacksam för hjälp har mått dåligt över detta länge nu! Tack för en bra blogg!
Jag har svårt att tro att man kan få fööör stora muskler, har du koll på din fettprocent?
Enligt mig är det för stora muskler på vad jag gillar att ha själv. Alltså en åsikt, vad jag tycker, så det går absolut att ha större muskler än vad man själv är bekväm med/tycker är snyggt. Andra människor kan tycka helt annorlunda än mig.
Har fått större armar efter att ha kört tyngre på gymmet, har gener från släkten att bygga rätt fort. Har ej kört ben så mycket på sistone, så är egentligen bara armarna som har växt och inte ben/mage/annat. 😛 Självklart har det varit en gradvis förändring men vill inte få större muskler nu.
(Mätt fettprocent förut, men vet ej hur tillförlitlig den var. Men då hade jag i alla fall minskat fettprocent men ökat i totalvikt.)
Men ej det som var viktigt vad jag tycker, utan var mer nyfiken hur man kan träna för att fokusera på bara styrka? 🙂
Tack för ett bra inlägg!
Funderar lite kring det här med strikt lchf och styrketräning. Som jag uppfattat äter du extremt lite protein, men samtidigt bygger muskler? Men eftersom fett inte kan bygga muskler, tar du något annat tillskott tex aminosyror? Eller hur fungerar det?
Aminosyror räknas också in i protein, äter väl 30-60g protein per dag och resten fett 🙂
okej 🙂 har du någon favorit produkt du kan tipsa om?
30-60g känns super lite.. ca hur mkt fett äter du då?
http://www.primalscienista.com/mina-kosttillskott/
Äter väl 150-200g fett om dagen 🙂
tar du några extra proteintillskott? har förstått att för mycket protein kan få en att gå ur ketos.stämmer detta?
En fråga om de två hypertrofierna:
En muskel blir väl starkare genom att få större “snittyta” alltså genom att bli tjockare. Muskeln drar sig ju samman genom att utvidgas på tvären, ju mer den kan utvidgas desto starkare är den. Betyder inte det att större volym och starkare är samma sak?
En annan fråga om hypertrofi:
Jag har alltid undrat hur muskeln kan skilja på de sista tunga repsen i ett set med många reps och alla tunga reps i ett set med få reps. Alltså, varför blir man inte lika mycket starkare av att köra tolvor som att köra femmor, även om de sista fem repsen i tolvan är lika jobbiga som de fem ensamma repsen?
Jag är också väldigt kluven till hypertrofi, och tror inte på de egentligen men samtidigt har jag sett folk i verkligheten som lyckas få volym vs ‘lean’ stark kropp. Dock tror jag, som du säger att kroppen inte vet skillnaden mellan 5or och 12or, och att volym och styrka därför är samma sak. Sedan tror jag också att det är genetiskt huruvida man blir bullig och volumös eller spänstig och lean. Det är ju olika uppsättning muskelfibrer i olika människor, vissa har genetiskt lättare för uthållighet och andra för styrka. Men, konventionen säger att man kan välja så då får jag väl tro på de. Jag tränar både för volym och styrka och är inte ens konsekvent med femmor eller tolvor eller sjuor utan kör tills de känns och bränner och svider och darrar. Då är jag klar, resultatet verkar bli som jag vill, volym och styrka. Så, korta svaret är nog att jag inte vet riktigt, jag är ju ingen PT…:)
Jo jag har också sett det. Folk som är starka utan att vara stora i motsvarande grad och tvärtom, även om tendensen är att styrka och volym följer varandra.
Jag har själv upplevt det också. På 90-talet var ju trenden att köra högreps, alla bodybuilding-kändisar körde 4×12 på allt och tvåsplit var det senaste. Jag körde så i många år utan att bli särskilt stor, sen omkring sekelskiftet så träffade jag en träningskompis som introducerade 5×5 på allt och femsplit, pang sa det så blev jag dubbelt så stor på ett år. Sen stod det still igen i flera år tills jag började köra 4×12 igen (hittade ett gammalt träningsschema) pang sa det igen. Sen dess har jag varierat allt hela tiden och håller mig på acceptabel nivå trots ökande ålder.
Jag har en teori om att blandning av tungt och lätt ger större volym eftersom båda typerna av muskelfibrer då utvecklas.. Det skulle förklara att styrkelyftare kan vara ganska små eftersom de har så liten träningsvolym, medan kroppsbyggare som bara kör tungt ändå blir stora på grund av träningsvolymen (bröstövning nummer fem är uthållighet snarare än styrka).
Fränt, jag viste inte att jag var “rippad”!!! 🙂
Bra inlägg! Primal-gurun Mark Sisson skriver så här om ämnet: http://www.marksdailyapple.com/gain-weight-build-muscle/
Jag undrar om du kan skriva om hur man genom olika sorters träning på bästa sätt styr vilken hypertrofi som ska ske? För enligt dig förstod jag det som om man faktiskt kan bestämma vilken sort man vill uppnå genom val av träning? Mitt mål är inte att vara sjukt stark (då jag i mitt liv inte behöver det liksom, inte mer än normalt iaf!) utan är mest ute efter muskelvolym och att kroppen ser “pumpad” ut rent fysiskt . Tar tacksamt emot alla tips jag kan få på hur jag optimerar detta!
//Lizette
Tack för att du alltid inspirerar! Jag åkte ner i sockerträsket i två dagar nu och hetsåt kakor, nutella och mackor. Nu blir det fettfasta i ett par dagar, och jag ska göra allt som står i min makt att stanna i ketos. Jag vill inte vara tjockis längre, jag vill också vara rippad!
Du kommer bli rippad Veronica, lycka till och kör hårt!
Superintressant inlägg. Detta gillar jag big time. 🙂
En liten fråga gällande linfrön, du skriver att du tar några matskedar, på förpackningar och Livsmedelsverkets hemsida står det att man inte bör konsumera 1-2 matskedar om dagen, just för att det innehåller cyanider. Detta i rått tillstånd, jag har legat på maxdos enligt dessa råd senaste månaderna, men tror du det är säkert att överskrida?
Jag har ätit uppemot 7 matskedar om dagen för magens skull, inte förgiftad ännu 🙂 Om man vill kan man hetta upp dem över 80 grader så blir de safe att äta 🙂
Fantastiskt bra inlägg! Tack 😀
Tack! 🙂