I’m back!
3 datorfria dagar fick jag i Korea, och nu har jag en del att ta igen kan man säga. Visste du att Korea har förklarat krig mot socker? Det förvånade mig med tanke på hur mycket kolhydrater de har i sin mat, rent gerenellt. Särskilt gatumaten du ser på bilden, jag håller i en korv som är dränkt i frityr och täckt med pommes.
Koreanerna är både smala och vältränade men inte ens de har kommit undan diabetesepidemin som når fler och fler länder. Nästan ingen va tjock, men då och då såg man någon lite större i folkhavet. Jag läste att asiater är mycket känsligare för diabetes och metabolt syndrom, de kan inte ha lika mycket övervikt som vi västerlänningar “kan” ha. 10kg för mycket är som 20kg för mycket på oss, kanske för att deras benmassa är mindre. Eller vad tror du det beror på? Annan metabolism? Lägre tolerans mot högt sockerintag?
När man handlar i Kina är det 90% skräp i affärerna, inplastad skit. Icke-mat som jag kallar det. I Korea var andelen mat mycket högre, även om de också har sin beskärda del processat eller framförallt friterat.
Det var tydligen den här månaden, första veckan i April som Koreas regering förklarade krig mot sockret och länkar de till fetma, metabolt syndrom, hjärt- och kärlproblem osv. De nya direktiven är att gemene korean inte ska äta mer än 50g socker om dagen, alltså max 200kcal fast de äter inte mer än 40-45g socker om dagen enligt undersökningar. De har lagt taket på 50g för att sockerkonsumtionen ökat massor sedan 2010 och vill inte se trenden öka mer. Det är ju förståligt, och väldigt progressivt!
Vad snittar vi på i Sverige i socker per person och år?
Det som imponerade mig med Korea var hur extremt moderna det var, mycket längre fram än Sverige på många plan. Världens snabbaste internet, högteknologiskt, ett genomgående i-land med glada och nöjda medborgare. Det är definitivt ett land jag kommer att besöka igen, för nu när jag är tillbaka i Shanghai känns det som att jag sitter i slummen i jämförelse!
Overlag valdigt rasistiska tyvarr. Nu ar ju semester och bo mer permanent tva skilda ting som med allting utomlands.
Glada och nöjda vet jag iof inte om de är? Ligger de inte i toppen i WHO:s lista för mental ohälsa och har helt galen självmordsstatistik? Har hört att det har att göra med stress och ovilja att söka hjälp. De goda PISA resultaten och den berömda asiatiska arbetsmoralen får man kanske betala för på andra håll.
Sedär, de va inte alls mitt intryck från Seoul i alla fall 🙂
Med andra ord så är Korea ett land man borde besöka nån gång i framtiden alltså! Låter some tt mycket spännande land överlag och alla de jag känner som varit där är helt lyriska när de kommer hem igen. 🙂
Haha jag avled lite inombords när du förklarade vad sjuttan det var du höll i för spektakel i den översta bilden…. Heart attack deluxe-mat! :’D
Ja det tycker jag, riktigt riktigt bra ställe! 🙂
Hej, det här med att asiater är mer känsliga för diabetes och metabolt syndrom, samma är det tydligen med alkohol, låg tolerans bland asiater. Ännu mer intressant är att ursprungsbefolkningar har samma problem, i alla fall i Nord-Amerika och jag har för mig att det även gäller Sameland, Nya-Zeeland och Australien men jag har förstått att det gäller många ursrungsbefolknings-grupper. “The natives” i usa har ju vandrat för länge sedan just från asien, likadant med samerna. Det låter som om vissa befolkningsgrupper inte tål kolhydrater, eller?! Kan det handla om hormoner och fettlagring? Som hos kvinnor, har inte vi lättare för att bli tjocka och tåla alkohol sämre än män? Jag vet inte. Men vi alla borde leva som urbefolkningar gjorde förr, eller hur 😉 Eller ja, du gör det ju redan. Välkommen tillbaka förresten!
O, när det gäller alkoholtoleransen så kan jag hjälpa till! Jag forskar på hur olika proteiner och enzymer fungerar i kroppen.
När vi dricker alkohol, alltså etanol (förhoppningsvis.. om du inte köpt en underlig 5-litersdunk på en busshållsplats strax söder om Sundsvall) som ju är ett nervgift, så måste levern bryta ner det illa kvickt. Det gör den genom att oxidera alkoholen till en såkallad aldehyd. En aldehyd är ÄNNU giftigare och får oss att må överdjävligt. (Baksmälla även kallad). En typ av enzym som oxiderar aldheyden, så att vi kan bryta ner den lättare, är därför superviktigt om man inte ska må dåligt av att dricka etanol. Det är jättevanligt att asiater har en mutation på sitt DNA som kodar för precis det här enzymet, och de kan därför sällan dricka särskilt mycket utan börja “flusha”.
Här är en wiki:
https://en.wikipedia.org/wiki/Aldehyde_dehydrogenase
Så det är inte relaterat till den förhöjda diabetesrisken.
Så underbart med semester 🙂
Bra att det finns någon form av insikt att för mycket av det goda gör oss sjuka.Vi kan reglera konsumtionen här hemma. Det handlar om att rädda folkhälsan från ett epidemiskt sug efter socker. Förändring möter motstånd för hur kan något som är så gott vara farligt? Vi ska minska på något som kostar ofantligt mycket mer än det smakar. Hur ska det gå till?
Jag fick min ögonöppnare av författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm genom en föreläsning på Youtube. Genom hennes bok “Ett sötare blod” kan min hjärna bättre förstå hur lurad den blir. På SVT-play finns “That sugar film” att tanka hem gratis fram till augusti. En australiensisk produktion 1h41min. en rolig dokumentär mycket lärorik och framförallt stark bäring i budskapet, se den!
I boken “ett sötare blod” av Ann Fernholm skriver hon att vi i Sverige i snitt får i oss 60 kg socker per person och år! Inräknat allt tillsatt socker i maten som t ex glukossirap.
Skrämmande siffror!
Hm… 170g per dag då ungefär, fyra gånger mer än koreanerna!