“Kan du inte skriva ett inlägg o tipsa om hur man kan få en karriär utomlands? Är nämligen så trött på Sverige men vill gärna utbilda mig här men osäker på vad jag ska jobba med, vad ska man satsa på om man vill kunna jobba i t ex USA?”
“Skriv gärna en guide för oss aspirerande utlandssvenskar! Hur mycket av dina ”svenska prylar” fraktar du med dig, och hur? Eller dumpade du allt? Hur lär man sig egentligen vad som gäller juridiskt, t ex när man skriver avtal om anställning/lägenhet”
“Jag är såååå trött på Sverige och vill verkligen flytta men vet inte vart man ska börja. Hur gjorde du? Vad är dina tips om man vill åka utomlands en längre tid?”
“Berätta gärna om livet som expat, hur funkar det? Varför åker man utomlands, är det för att tjäna mer pengar eller är det bara för upplevelsen?”
Okej, okej I hear you. Vi är många som är liiite trötta på Sverige, av och till sådär. Jag älskar Sverige men vi har ett fungerande distansförhållande där vi är okej med att ses då och då. När man saknar varandra för mycket. Sverige har både fördelar och nackdelar, och det som får mig att lämna landet är främst att jag upplever att jag utvecklas mer utomlands. Jag gör mer saker, det går bättre för mig och jag tar liksom större kliv rent generellt. Det gäller inte bara mig, jag ser det hela tiden.
Så vart ska man börja någonstans?
Pass och visum – Svenska passet är ett VIP-kort
Ja det är sant! Att flasha sitt svenska pass gör en till VIP över hela världen och det kan du utnyttja på massor av sätt. Man tänker inte på detta faktum förrän man reser med folk som inte har svenskt pass, och inser att den där passkontrollen är minsann inget man vandrar igenom hur som helst. Sverige har verkligen jobbat strategiskt när det kommer till att bli kompis med olika länder, ta Syd- och Nordkorea till exempel. Vem sitter i mitten i en röd stuga med vita knutar? En svensk diplomat. Behöver svenskar visum till Filippinerna eller Bali? Nix. Taiwan? Näpp, vi får stanna hur länge vi vill. I Europa får vi bo och jobba obegränsat över landgränserna och Kina har infört “Green card upon arrival”.
Detta gör att vi har stor frihet när det kommer till att välja land.
Men… du vill förstås bo i USA?
Det vill vi alla och eftersom jag inte bor i USA är jag inte rätt person att skriva om det heller. Däremot kan jag säga vad jag vet, och det är att det är lätt att förflyttas dit om man jobbar på ett stort internationellt företag som till exempel Volvo. Räkna dock inte med att hamna i New York eller LA, du kommer antagligen hamna i Detroit eller något annat lite halvsunkigt ställe. Är du okej med att vara där i något år eller två kan du sen bli förflyttad till något bättre, det är en bra väg eftersom visumet är fixat och betalt.
Om du däremot vill finna lyckan i LA och åka dit och bli kändis på vinst och förlust, så finns det beryktade O1-visat du kan söka. Då behöver du ha en ‘sponsor’ på andra sidan Atlanten, ett företag (tex en modellagentur eller någon annan agent) som skriver under på att du behövs i LA, och som kan tänka sig att betala för dig om du skulle hamna i knipa (och behöva utnyttja USAs icke-existerande välfärdssystem du ändå inte har rätt till.) Det finns en lång rad sånna här “kändis-visum” du kan använda, och de gör alla de svenskar du ser på TV (som är aspirerande modeller, skådisar, fitnesskändisar, spokes models osv) Sen gifter man sig med en Amerikan illa kvickt och får permanent uppehållstillstånd, fast gå inte igenom passkontrollen i en brudklänning. Det är olagligt och kommer få dig deporterad på 5 års tid (jag skämtar inte).
Men Expat då vad är det?
Det innebär att ett företag sponsrar ens utlandsvistelse med bostad, chaufför, försäkringar, resebudget och en lång rad andra grejer. Det är ont om expats i USA för många åker dit ändå, men däremot är det vanligt med expats i Indien och Kina, för få vill åka hit. Då måste företagen “muta” sina anställda med “an offer they can’t refuse”.
Karriär utomlands, utbildning/jobb?
Om du håller på att plugga eller ska plugga och vet att du vill vara gångbar internationellt. Välj en utbildning som är likadan över hela världen. Jag valde naturvetenskapligt för att science är science, vart man än är. Du kan också se om din skola har några coola utbyten eller stipendier du kan söka. Jag åkte till Taiwan för att plugga, det var världens största ögonöppnare för mig.
Om du jobbar i Sverige nu, rekommenderar jag starkt att gå via ett svenskt företag för då får du din semester, garanterad lön och allting sånt. Kinesiska företag kan locka med otroliga löner (kolla Linkedin för att hitta dessa, de har massor med headhunters) men när de väl ska betalas ut är det inte säkert att siffrorna stämmer. Semester? Ledigt på helgen? Nä, sånt sysslar man inte med lika mycket i andra länder, så du vill typiskt INTE vara “local hire” inte ens i USA!
Detta var lite tankar bara ‘on the top of my head’ men kommentera gärna om du gillade detta och vill veta mer. Då kanske jag skriver ett till 😉
Bra och informativt inlägg! 🙂
Detta är nog värdefull info för många! Vi är inte på väg att flytta någonstans, även om vi reser mycket. Skulle dock mycket hellre prova livet i Kina än i USA 😉
Oh suck vad inlagget ovan blev rorigt.
Teal deer:
Just Do it!
Superintressant, hör gärna mer 🙂
Skulle inte du kunna skriva ett inlägg om hur du lagar grytorna med fläskkött du brukar äta? Steg för steg med ingredienser osv.:)
Haha nej, jag kan inte det där med recept tyvärr 🙂
Hej ifran en utlandssvensk!
Vi ar inte Expats i Martinas definition, utan vi lamnade Sverige och borjade jobba i ett annat land for ett inhemskt foretag. Nu var vi lite aldre, vi hade ju alltid tanken att vi skulle ge oss ut nar vi var yngre, men Life happens tiden gar sa vi var betydligt aldre. Jaa…detta birde ha gjorts for lange sedan! Goda rad…rakna med att du forandras, utvecklas och att inte alla i Sverige hanger med i vad som man gar igenom. Det inns en delejobb och utredningar som berattar om vilka stadier man gar igenom, som en tidslinje. Vi tyckte det stamde rattsa bra. I borjan kan det vara mycket kanslor av otrygghet radsla, osakerhet, manfar hisnade kanslor av …men vad tusan har jag gett mig in pa, men de ger sig efter ett tag. Viktigt ar att inte isolera sig. Manga utlandssvenskar bildar sma kolonier dar man forsoker bevara det svenska, det kan ocksa isolera. Ikea ar en raddare i noden for Kalles kaviar, och svensk ost nar man langtar nan gang.
Och Sverige kanns bra litet och instangt efter ett tag, utredningar visar att foretagen ar daliga pa att ta tllvara pa utlandssvenskarnas nyfunna kompetens.
Familj slakt vanner e knepigt. Inte alla begriper, och det ar jobbigt att tanka pa att alla aldras de med. Skype, Facetime etc finns ju, men det kan anda vara mer som inte riktigt syns. Viktigaste ar ju att karn familjen ar med nar man flyttar utomlands. Beroende pa vart man aker sa kan det vara svart for fruar och partners att fa jobb, det kan slita en del,pa forhallandet. Utbildningar certifieringar kanske inte kan transfereras, beror pa vart man aker.
Flytta tillbaka…utredningarna sager att over fem ar sa ar det mer knepigt da man anpassat sig till sitt nya land. Rakna med att det tar lika lang tid att anpassa sig till Sverige och att det kanske inte riktigt funkar.
Det ar otroligt haftigt att aka utomlands, och ta chansen, grubbla over vart. For oss var Kina inte ett alternativ p g a den smutsiga luften och det har med matkvaliteten, Sydamerika spannande men svart for alla i familjen att fa jobb. Det ar ganska sa vanligt att manga blir hemmafruar vid utlandsvistelser. Kan vara bra att tanka pa!
expat är förresten ett ord som nu för tiden används för att beskriva en person som flyttar till ett ställe för att de vill det inte för att de är flyktingar.
Glöm inte bort alla entreprenörerna. Det går utmärkt att jobba utomlands om man är flexibel och är beredd på att möblera om lite i företaget. Vi har gjort det i 14 månader nu. Det finns ställen som är bättre eller sämre. Europa som du nämner är ju lätt att jobba från pga eu. om man vill ha bättre levnadsstandard för pengarna får man vända sig österut. Bali i Indonesien har varit det tätaste stället av expat-egenföretagare som vi har varit på – där finns till och med arbetskooperativ för dem. Har skrivit rätt mycket om det eftersom det är vår livsstil.
Åh va häftigt, tack jag ska kolla in det!
Intressant inlägg!
http://www.faldt.one
Håller med Petra, bästa bloggen!! jag har ändrat mitt liv sedan jag började läsa denna blogg (och jag har aldrig följt en blogg förut). Ok, tänkte på utomlands. Sjuksyrra är en bra utbildning som funkar utomlands skulle jag tro. Men man blir väl inte rik, men det finns ju andra värden. Det ingår också ledarskap i utbildningen, men jag tror att man ska vara noga vilken utbildning/skola man väljer och på vilket sätt undervisningen sker. När det gäller vårdyrken så är min personliga åsikt att man inte bara kan distansutbilda sig. Efter utbildning kan man jobba med allt möjligt, sen ev. vidareutbilda sig, forska etc. Och är bra att praktisera utomlands redan under utbildningen. Här i Sverige skulle jag inte vilja jobba som sjuksköterska..
Tusen tack Anneli, blir superglad! 🙂
Sjuksköterska är ju väldigt gångbart i Norge också, för mycket högre lön.
Tack Martina för ett superintressant inlägg! Jag läser gärna mer av dig om sånt här, du verkar kunna så otroligt mycket om så många olika områden, är väldigt imponerad av dig. Och inlägget om AGE fick mig verkligen att tänka till och kicka en del dåliga vanor (precis som så många tidigare inlägg av dig har gjort). Tack för den (utan konkurrens) bästa bloggen! Hälsningar Petra
Tack Petra, vad glad jag blir! 🙂