Bild från 2009 då jag tog 60 hp på vårterminen och placerade mig som topp 10 i NCTU Scientific poster competition med postern på bilden.
Klicka här för Del 1 – “Att få mycket gjort på kort tid”
Hur kommer man ihåg vad man läst?
Efter första inlägget om studieteknik fick jag en del följdfrågor kring hur man kommer ihåg vad man läst, eller hur man minns det man en gång lärt sig. För det första är mycket kunskap färskvara, som språk till exempel. Man blir ringrostig om man inte övar, och det är helt normalt.
För att undvika att bli ringrostig, eller komma ihåg saker länge måste man göra en av två saker.
- Öva regelbundet
- Lagra det i långtidsminnet
De flesta vill och kan inte öva regelbundet om man inte håller på att gå en kurs, men sen när kursen är klar så tar man ju inte fram böckerna och läser bara för skoj skull. Inte jag i alla fall!
Istället gör jag 2 saker:
- Visualiserar
- Ser mönster i allting – kopplar ihop allting
Visualiera
Man minns allting man gör mycket bättre om man övar upp sin förmåga att skapa bilder i huvudet. Försök se saker framför dig när du memorerar. Jag läste att personer som är bra på att stava ser orden framför sig medan personer med dyslexi inte kan se orden, de ser inte om ett ord ska ha x eller cks eller ks som andra gör. Att visualiera saker är bra när man ska nå sina mål också, att man kan “se” sig själv tjäna mer pengar, bli fit eller lyckas med något. Öva gärna på det 🙂
Se mönster
Jag ser mönster i allting och när jag lär mig något nytt försöker jag koppla det till vad jag redan vet. Vi vet oftast ganska mycket redan, även om vi tror att vi inte kan nånting. Börja med det du redan vet på området och fläta in den nya kunskapen där! När kunskap “hänger fritt” i huvudet så glömmer vi snabbt! Det går att skapa mönster för historia, ekonomi, språk, träning, kemi eller beteendevetenskap. Det är bara att koppla ihop trender och samband så fastnar det lättare.
Använder du några av de här knepen?
Suveränt! Det skulle också vara bra om du kunde lägga in lite exempel på hur man gör detta i praktiken, jag tycker det är svårt med tex anatomi som jag studerar nu men skulle behöva lära mig detta, tack! 🙂
Här är ytterligare en som uppskattar dina studieteknik-inlägg enormt! Otroligt intressant att få andra infallsvinklar än de som rekommenderas (även om de säkert också funkar för vissa).
Jag märker att jag MÅSTE ha en deadline att jobba möt, annars såsar jag mest runt och är oeffektiv.
Tack Martina!
Jag har kommenterat på din blogg förut och berättat att jag förlorade min pappa för två år sen. Innan dess var jag nöjd med mitt liv men sedan dess är det förutom min stora sorg svajigt på många plan. Jag har blivit orolig, trött, orkar inte träffa vänner (inser nu att det mest varit jag som hört av mig till vänner innan, nu umgås jag bara med sambon), nästan fått social fobi, ångest, fått dåligt självförtroende, är irriterad och saknar livslust helt enkelt. Känner mig dessutom stressad över jobbet. Har i denna veva ändå lyckats få drömjobbet. Dock kräver drömjobbet mycket då jag är väldigt självgående, lägger upp mitt eget arbete (vilket jag samtidigt älskar), måste vara social, framåt och hålla föredrag för högt uppsatta människor (har senaste tiden blivit väldigt nervös över detta). Vet inte varför jag skriver allt detta… Vill nog skriva av mig. Men min fråga handlar egentligen om att jag är så trött på att vara nere och ledsen hela tiden. Jag vill känna glädje igen men vet inte vad jag ska göra. Har du några tips? Hur ska man tänka? Finns det kosttillskott som främjar livslust? Speciella livsmedel?
Jag tror att det är dags att börja skriva dagbok och skriva exakt allting du känner, sida upp och sida ned. Det är den bästa terapin. Kram!
Använder mig av båda, det är studieteknik kombinerat med effektivitet som gör att jag kan plugga dubbla kurser, jobba och ändå hinner jag träna, umgås med vänner, ta hand om hus och hem 🙂 Livet blir vad man gör det till. Du är en enorm inspirationskälla och Vloggen är ett härligt komplement till bloggen.
Håller helt med och tack för de fina orden! 🙂
Jag uppskattar dina studieinlägg enormt. Jag studerar geovetenskap på su och är smått överväldigad stundtals över mängden information som förväntas insupas på kort tid. Tex har jag personligen tenta inom kort. Tentan är troligen inte särskilt stor, men mängden ämnen som den berör översätts till nästan 1000 sidor att läsa igenom (fördelat på tre olika böcker).
Trots att man är ute i god tid i några veckor innan är det j*kligt mycket info att behandla… 🙁
Lycka till på tentan!
Roligt att höra att studieinläggen uppskattas, då kanske jag skriver fler då 😉
Det här är ett fascinerande ämne. Som du skriver kommer information in i oss i form av våra fem känslor. Syn, hörsel, känsla, lukt och smak. Då kodas information i vårt representationssystem som har fem dimensioner.: Visuell, auditiv, kinestetisk (känslor och intern dialog), olfaktorisk (lukt) och gustatorisk (smak).
Varje människa har en favorit primär representationssystem för att komma åt informationen och sedan kan resten finnas i andra representationssystems. Så kan info bli en kombination av olika repsystem.
För de flesta i väst världen är den primära repsystem är det visuella precis som du skriver. Men inte för alla. Vissa använder det kinestetiska eller auditiva system som triggare. Det kan man se på deras blickar. Sänker de huvudet lite och tittat år höger söker de förmodligen en känsla. Om de tittar åt vänster har de en intern dialog. De pratar med sig själva med andra ord. De kinestetiska processar information sekventiellt. Därför kan de upplevas som tröga och frustrerande av de visuella ibland. De visuella har hela info framför sig. De kan vända och vrida och prata snabbt.
Det här är en av blödande punkterna i vårt utbildningssystem. I och med de flesta är visuella utbildningssystemet betraktar alla som visuella och anpassar utbildningen dess efter. Har man en avvikande användning av det repsystemet blir man en misslyckad elev och ingen förstår varför.
Ett bokexempel till det är en elektronik studerande som inte kunde visualisera elkretsar. Det gick trögt för honom tills han kom på en lek. Han föreställde sig i en bil och körde igenom gator som representerade en krets. Han kopplde en känsla till varje gata och varje korsning och kodade elektroniska kretsar i form av känslor. Den unga mannen blev en framgångsrik civilingenjör inom elektronik.
Jag själv mötte en man som jobbade som datakonsult år 2002. Han tyckte att han var dum helt enkelt. Han hade spända relationer med sina kollegor och kunder. När jag använde ordet se eller visuella ord (visuella predikat) hade han svårt att följa med. “Vänta vänta… Det känns konstigt. Det snurrar i huvudet sade han.” Han hade dock inget problem när jag använde känsla eller dialog relaterade ord. När han förstod det här löste han sina problem. och idag driver han ett framgångsrik dataföretag i Ungern.
De som har sett förhandlaren av Samuel Jackson och Kevin Spacey har sett ett exempel på användning av repsystem.
Wow! Så härligt inspirerande inlägg, ny fräsch layout på bloggen och bara allmänt snyggt alltihop! Jag inser att jag redan, helt spontant, tänker i mönster och visualiserar. Nu ska jag sätta det i användning mer fokuserat och medvetet.
Inlägget är så bra att jag härmed vill meddela att jag börjat samla till min egen Martina-bok. Jag gör så här: skaffar en stilig pärm, skriver ett register utifrån dina kategorier (personligt, powerthinking etc) och så printar jag alla inlägg som jag vill ha i min bok. (Jag tillhör nämligen den generationen som är mest van vid att läsa från ett papper – det känns liksom lite mer på riktigt!) Än så länge får jag klippa och klistra, men tänk om du kunde fixa så att man kunde omvandla varje inlägg till pdf och skriva ut…
Och så ett extra tack för den inledande bilden på dig och din poster. Jag står just i valet och kvalet om jag ska välja att läsa helfart eller halvfart till hösten på en ny utbildning. Skickade ut frågan till universum och tänkte att svar kommer nog… Och se där – jag inser nu att om du klarade att läsa på DUBBELFART (!!!) så ska jag nog fixa helfart! Med god hjälp av min nya Martina-bok 😉
Hälsningar Fredrica
Haha återigen, du är för härlig!
Jag ska se om jag kan fixa inlägg med en knapp “skriv ut” eller “omvandla till pdf”
Tihi, tackar!