Kostdoktorn har redan kommenterat den här artikeln (läs hans artikel här, den är bra) men jag kan inte hålla mig från att själv säga några ord.
Artikeln i fråga är följande:
Effect of Low-Fat vs Low-Carbohydrate Diet on 12-Month Weight Loss in Overweight Adults and the Association With Genotype Pattern or Insulin Secretion
The DIETFITS Randomized Clinical Trial
Utförande
600 personer delades under 1 års tid in i två grupper där hälften åt lågkolhydratkost och hälften åt lågfettkost. Båda grupperna fick information om hur man äter hälsosamt och väljer rena livsmedel. De första 8 veckorna åt båda grupperna strikt, under 20g kolhydrater per dygn för lågkolhydratgruppen, och under 20g fett per dygn för lågfettgruppen. Dock utfördes ingen undersökning eller DEXA-scan då, utan istället uppmanades försökspersonerna att “normalisera” sin kost. De som åt low carb ökade kolhydraterna och de som åt low fat ökade fettet, för att skapa en kost som var mer hållbar.
Efter 3 månader gjordes första testerna och då hade de båda grupperna hunnit bli ganska lika, särskilt som lågkolhydratgruppen landade på 130-150g kolhydrater/dygn som inte är ett dugg low carb. Jag skulle med nöd och näppe komma upp i 150g kolhydrater under en re-feed, så det är ganska högt.
Att två ganska lika dieter där ingen är en lågkolhydratkost ger ett ganska lika utfall… det är föga förvånande.
24H diet recall
En annan intressant sak är att kontrollerna utfördes med 24H diet recall som innebar att forskare ringde upp försökspersonerna 3 gånger i månaden, slumpmässigt. Då skulle alltså matintaget för 24h bakåt återges, och alla vet ju hur bra det funkar. Dels kommer man inte ihåg exakt och dels kanske man låter bli att tala om att man var ute och festade, tog en bit kaka på jobbet eller andra saker som inte passar i studien. Sådant går förstås inte att kontrollera.
Viktminskning i antal kg är ointressant
Viktnedgång är dessutom bara en parameter. Uppenbarligen den allra, allra viktigaste parametern vi tittar på i dagens samhälle. Övervikt är verkligen demoniserat och uthängt som orsak till ohälsa när det i själva verket är ett symptom. Vad vi inte får veta i studien är om det fanns andra orsaker till viktminskningen hos deltagarna, om de tränade eller skaffade bättre vanor.
Lågkolhydratkost är inte rocket science
Så varför beter sig majoriteten av alla forskare som om det vore helt omöjligt att designa en vettig studie? Det står i artikeln att deltagarna åt 20g kolhydrater/dag de första veckorna, så varför inte göra ett stickprov precis då?
Ju längre tiden går ju mer ökar risken för att deltagare tröttnar och faller tillbaka i gamla ätmönster. Att genomsnittliga viktminskningen är ca 6 kg är smått fantastiskt givet hur studien designades.
Importance Dietary modification remains key to successful weight loss. Yet, no one dietary strategy is consistently superior to others for the general population. Previous research suggests genotype or insulin-glucose dynamics may modify the effects of diets.
Felaktighet från artikeln för att lågkolhydratkost är överlägset i studie efter studie på grund av sin hormonella påverkan på insulinutsöndring, hunger, mättnad och sug. Om någon vill skicka mig den fullständiga artikeln kan vi titta på vem som har sponsrat studien.
SVT hoppar på falsk fakta med Maj-Lis Hellenius som hejjarklack
Rubriken “Lite kolhydrater eller fettsnålt? Spelar ingen roll menar ny forskning” från SVT Nyheter är helt felaktig för att artikeln ger sken av att; “nu är det avgjort”, “kriget är vunnet”, “du kan äta vad du vill, ta en kaka till” och problemet med detta är att många nöjer sig med rubriker som säger “Ny forskning” och “Senaste vetenskapen” . Ytterst få klickar sig in på den vetenskapliga artikeln och dissikerar den med kritiska ögon.
Att de sedan har en “professor” som går in som hejjarklack och bekräftar att “ja såhär är det” gör saken ännu värre. Det bidrar till ökad ohälsa och okunskap och ställer högre och högre krav på att individen ska vara sin egen läkare och forskare. Det är inte särskilt rättvist!
Berätta gärna vad du tycker!
- Gudiol hyllar meningslös artikel
- Dissekerar artikel om mättat fett (video)
- När forskning och verklihet inte går ihop
forskning om lågkolhydratkost
Hej!
Vad finns det för långtidsstudier som man kan titta på vad gäller ketodiet? Gärna studier som inbegriper ett större antal deltagare och där man har gjort uppföljningar efter fem till tio år (eller mer). Finns det också samhällen som har levt med liknande diet i närliggande tid som man har gjort studier på? Vill gärna titta lite närmare men de studier som jag har hittat är på så få individer, för kort tid eller endast vid specifika sjukdomstillstånd. Tack! Kristina
Tack!
Jag har inte sett någon sådan studie men man brukar väl hänvisa till typ masajer och liknande som inte äter kolhydrater. Sen om man bara är intresserad av att läsa keto-studier finns det hur många som helst, det började ju forskas på keto före 1920 pga att det var den primitiva behandlingsformen för både diabetes och epilepsi, men har inte sett uppföljningar. Rimligen borde ju de som tvingats till keto pga svår sjukdom följts upp, men har nog inte sett längre än 2 år där vill jag minnas.
Kan finnas referenser i den här meta-analysen
https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/6FD9F975BAFF1D46F84C8BA9CE860783/S0007114513000548a.pdf/verylowcarbohydrate_ketogenic_diet_v_lowfat_diet_for_longterm_weight_loss_a_metaanalysis_of_randomised_controlled_trials.pdf
Vad synd, jag är nyfiken på hur det ser ut med blodfetter efter en mycket längre tidsperiod än bara några år och om det uppkommer några långtidseffekter som inte märks på kortare sikt (positiva eller negativa). En fundering, hur vanligt är det enligt din erfarenhet att individer håller ut med en mer renodlad keto-diet eller är det så att den körs i perioder och man varvar med perioder med mer kolhydrater?
Blodfetterna just…? Varför skulle det vara intressant? De flesta orkar inte köra strikt keto år ut och år in utan kör i perioder men i min vänkrets gör vi sällan/aldrig undantag utan är i ketos kontinuerligt. Jag är förstås därför väldigt biased och vet inte hur folk brukar göra, men vi gör så.
Var hittar man studien? Tack för ett fantastiskt jobb,
På pubmed men man behöver betala för den där.
Är det den här studien du menar?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmid/29466592/
Funderade på en sak- vilken olja är bäst ur viktsynpunkt- olivolja eller kokosolja? Äter kanske 1 dl olja varje dag, men bör man satsa å olivolja istället för kokos, eller tvärt om? Vilken skulle du säga är bäst?
Om du tål kokosolja är det bra. Kanske varva med lite smör, ister eller talg.
okej, varför är det bättre än olivolja? 🙂
Bättre fett, mer mättat fett, stabilare.
som därmed är bättre för kroppen? för att? 🙂 tack för att du delar med dig av all din kunskap <3
This is the basics! Äter du keto så äter du mestadels mättat fett, inget annat.
Jo men olivolja är ju också 100% fett och jag äter inte keto, äter typ paleo 🙂 Så varför blir kokosfett bättre än olivolja? 🙂
Kokosfett = mer mättat fett, ju stabilare fetter du får i dig ju bättre är det. Dina cellmembran och din hjärna består av 80% mättat fett 🙂
Malou på fyran idag om bla D-vitamin
Vore väldigt intressant att höra vilket företag som sponsrat studien. Helt klart någon som tjänar på att folk fortsätter stoppa i sig ohejdat med kolhydratrika livsmedel.
Maj-Lis Hellenius är en person som fått alldeles för mycket uppmärksamhet och fått figurera helt felaktigt som en kostexpert. Om jag inte minns fel så var det Phizer som sponsrade bildandet av hennes Livsstilsmottagning (eller vad hon nu kallade den…)
Jag tror att dom som tar hand om sin hälsa på riktigt inte längre köper några lögner från så kallade experter.
Däremot dom, som vill att deras öron kittlas gör det.
Sådan “forskning” spelar inte så stor roll alltså. Tycker jag.
Det hänger bra ihop med personligt ansvar, som du tog upp på sistone. Dom, som är beredda att ta ansvaret för sin egen hälsa är ytterst noggranna och granskar alla “vetenskapliga” påståenden.
BTW Martina du är super, jag älskar dig fast jag aldrig träffat dig 🙂
Åh tack E vilken komplimang! <3
De är en stor skamfläck för deras forskningsarbete som gör att man tappar förtroende för all forskning.
Ditt inlägg om ansvar passar bra in till detta. Även här har man sitt eget ansvar att undersöka om allt som skrivs stämmer in med ens egen common sens och undersök. Insatsen är nämnligen hög: ens egen hälsa
En stor behållning är ändå att det var så stor variation i viktminskning på båda koster, en del gick ju tom upp i vikt. Det hade ju varit intressant att titta på gener på dem som i varje grupp gick ner mest i vikt. Det är ju ändå det individuella resultatet som är det viktigaste för individen.
Om du vill kan jag skicka artikeln till dig.
Jättegärna!
Det gör jag gärna. Vart skickar jag den? Om du ser min e-postadress kan du kanske skicka ett mail dit så svarar jag med artikeln 🙂
Tack!
Har blivit rejält trött på alla oseriösa artiklar som dyker upp. Många människor läser på sin höjd rubriken och tycker att oj vad positivt nu kan jag fortsätta att vräka i mig kolhydrater. Dessutom så framställs lågkolhydratkost som om det är en form av diet för att gå ner i vikt när det handlar om att förebygga hälsoproblem.
Precis!
Och det är inte lätt att läsa akademiska artiklar. Speciellt inte för ovana och när man har ont om tid. Och på engelska. Behövs verkligen pålitligt studietolkarfolk åt allmänheten.
RADERAD KOMMENTAR
Du behöver inte vara orolig för någonting. Mina läsare är tillräckligt intelligenta för att göra bra val för sig själva. Om du inte vill läsa här inne så behöver du inte det. Det finns massor av sidor på internet 🙂