Mitt förra inlägg om “Ogrundad hälsofakta” var en uppmaning till att tänka mer rationellt kring kost, kropp och hälsa, och istället för att låta sig skrämmas eller bara svälja allt med hull och hår, reflektera lite mer kring mekanismerna!
Även på diverse hälsoutbildningar presenteras ofta olika påståenden efter varandra, utan djupare förklaring. Det är mycket korvstoppning och väldigt lite grundläggande biokemi. Det är dock detta jag studerat i över ett decennium, samtidigt som jag utbildar mig inom internmedicin (som doktorand) så mitt syfte är att skapa en brygga mellan medicinen och de kemiska processer som äger rum i våra kroppar varje sekund. Kostkopplingen har jag aktivt valt bort i min egen forskning, så både kost och kalorier är egentligen ganska ointressant.
Biokemiska och fysiologiska mekanismer är däremot vansinnigt spännande, även om det finns en ganska stor matematisk frihetsgrad här. Går man mer åt kemi-hållet minskar frihetsgraderna, och det som går att mäta i blodet eller studera i ett mikroskop ökar trovärdigheten!
Så vad är det vi ska diskutera idag?
Kalori-tesen är väl det mest klassiska korvstoppningsexemplet som finns! Nu när jag har börjat träna igen, efter ett långt uppehåll så reagerar jag på att det fortfarande, är så många som “vågfrossar” (tack Gunnar för ett nytt, talande uttryck! 😅)
Vad är då vågfrossa? Det är när man låter vågens siffror diktera både välmående och vardagsval, utan att reflektera över livsstilen i stort eller att t.ex ha en genomtänkt plan för att bygga en balanserad fysik.
Exempel:
– “Ajdå… upp ett halvt kilo idag… 😥 jag skippar jobb-fikan och tar en löptur på lunchen!”
– “Yes!! Minus 1.5kg!! 🥳 Då unnar jag mig lite fredagsmys ikväll ändå! 🥳” eller…
– “Neeeejjjj Plus TRE kilo, vad i hela… 😱🤬😡👿😭😩😵 nu blir det Viktväktarna för hela slanten, och 10 paket Modifast på vägen hem från jobbet! 😡”
Vad saknas här? En logisk och rationell approach! Mindre affekt och djupare reflektion kring livsstilen och framförallt förståelse för vad det är som väger: är det tarminnehåll, gaser, muskler, fett, vätska, primär/sekundärurin eller lymfvätska?
Siffrorna på vågen är för många förknippade med starka känslor, och impulsen att kompensera, begränsa eller bestraffa. Det är gissningsvis vanligare bland kvinnor än män, för kalori-apparnas användare är till 80% kvinnor. Dock är det fortfarande gängse praxis att ta kontroll över vikten genom att ta kontroll över kalorierna.
Mitt syfte med det här inlägget är inte att totalsåga användningen av kaloriräkning, utan att bredda perspektivet lite!
Jorden är platt & en kalori är en kalori
Om vi går rakt på poängen så tycker jag att det är lite beklämmande när personer som jobbar med att coacha människor reducerar klientens hälsa till sin vikt, och reducerar vikten till ett resultat av +/- energiintaget!
“Äter du mindre än du gör av med så går du ned i vikt!” Säger PTn med självförtroende i rösten och armarna i kors över de vältränade bröstmusklerna som t-shirten sitter tight om. För herr PT kunde det inte bli mer självklart. Stackars tjockisar som inte fattar detta enkla tänker han, och försöker innerligt att inte känna sig allt för överlägsen. Han har räknat sina kalorier och gjort sin cardio, och han vet att det funkar! Han tycker att människor som “förnekar kalorihypotesen” är lite samma pack som förnekar att jorden är rund.
Kaloriräkning funkar!
Jag tänker inte förneka att kaloriräkning funkar. Det går jättebra att räkna ihop dagens energiintag eller ännu hellre veckans snitt. Jag brukar rekommendera människor att göra det som ett första steg i att få grepp om energi- och näringsintaget. Den som inte orkar väga och fylla i siffror i en app kan fota maten under en vecka istället. Det ger också en aha-upplevelse om man inte har gjort det innan!
Veckans snitt visar din ungefärliga förbrukning, och går du stadigt upp i vikt så äter du mer än du gör av med. Så långt är jag och “herr PT” rörande överens! Det jag vänder mig emot är att använda detta svartvita tänk i viktminskningssyfte, utan vidare analys av livsmedelsintag, livsstil, vardagsvanor eller den allmänna hälsan.
Vad är en kalori?
Kalori är en energienhet, motsvarande 4,184 joule. Enhetssymbolen är cal. Ofta används även kilokalori, som förkortas kcal. 1 kcal = 1 000 cal = 4,184 kJ = 4 184 J. 1 J = 1 Ws (wattsekund). Kalori har använts inom kemin samt för att mäta energi i värme. Till exempel angavs effekten för värmepannor i megakalorier per timme, vilket i SI motsvarar 1,163 kilowatt. Ordet stammar från latinets calor som betyder värme. (Från Wikipedia)
Vart tar kalorierna vägen?
Du stoppar in en kanelbulle i munnen som börjar spjälkas av enzymerna i saliven. Sen sväljer du ned den och den hamnar i syrabadet i magsäcken och knådas därefter av tarmarna, tills allt innehåll är spjälkat till sin minsta beståndsdel.
Men vart tog kalorierna vägen? Gick alla 450 kalorierna igenom tarmväggen och ut till citronsyracykeln på bilden ovan? Har vi några energiförluster någonstans? Togs hela bullen upp? Hur snabb var passagen genom tarmarna? Vilka hormonella effekter hade bullen, och vad hände med blodsockret? Sögs det bara upp av ett par aktiva GLUT4-receptorer längst vägen, eller var receptorerna upptagna så att sockret fick leta länge och väl efter en mottaglig receptor, och hann skapa rejält med tumult på sin väg genom kroppen?
100g kanelbulle = +1 hekto på vågen? ⚖
Låt oss säga att en kanelbulle väger 100 gram. Går du då upp dessa 100 gram av att äta den? Kan du gå upp mer än bullen väger?
Vad har hänt om en veckas pulverdietande resulterar i +/- noll på vågen, eller om du börjar gå upp i vikt av din träning när målet var att viktminska? Alla som någon gång försökt kontrollera sin vikt med kaloriräkning och konditionsträning har säkert upptäckt att det helt enkelt inte stämmer.
Gymmets crosstrainer säger att du har bränt 900 kcal, när du i själva verket bränt 200 kcal, och kaloriappen säger att du ligger på -500 kcal när du i själva verket är i energibalans!
Varför blir det såhär? För att gymmets maskiner inte är korrekta, och för att kaloriapparna inte är korrekta, och för att vi inte har exakt data på vad exakt allting innehåller så vi uppskattar bara kanelbullens energiinnehåll, vi vet inte på decimalen utan på ett ungefär. Framförallt vet vi inte vad kanelbullen (och alla andra livsmedel i kombination har för effekt i kroppen). Triggas någon intolerans? Blir blodsockret svajjigt? Irriterar den tarmväggarna? Ofullständig nedbrytning? Floating poo.? 💩 Titta på den metabola kartan högre upp och försök hitta kalorierna där!
De glömda variablerna
Om “herr PT” hade vägt in fler variabler för sin klient, som t.ex typ av preventivmedel eller andra läkemedel, livsmedelsval (alltså inte dess energiinnehåll utan makro- och mikroinnehåll, tittat på om det är det mycket mjölmat, mjölkprodukter, ersättningsprodukter, pulversoppor eller kött, fisk och grönsaker?) Vilken tid på dygnet äter klienten? Får han eller hon någon tarmvila? Hur är matsmältningen? Hur väl fungerar immunförsvaret? Stressnivå? Sömnkvalitet? Nikotinberoende? Nikotin ökar t.ex risken för insulinresistens!
Med allt detta i åtanke, blir kommentaren “äter du mindre än du gör av med, så går du ned i vikt” lite väl förenklad minst sagt, för det är ju helt självklart, samtidigt som anledningen till att en person inte går ned i vikt oftast finns någon helt annanstans. Nedan bild visar ett av många exempel.
Varför vissa är tjockare än andra, eller har svårare för att nå en viss vikt, har väldigt lite med kalorier att göra och väldigt mycket med hormoner, inflammationer, förgiftningar, trögt lymfsystem, lipödem och inflammerade fettceller, biverkningar från läkemedel, livsmedelsintoleranser, livsmedelsval, sömnkvalité, stressnivå, trauman, HPAG-status (hypotalamus-hypofys-binjurar-könskörtlar), NEAT (non-exercise activity thermogenesis), ätstörningar, beroendeproblem (inte bara mat-relaterat utan även läkemedel, droger och alkohol), kronisk jojo-bantning, svält och långvariga näringsbrister bara för att nämna några faktorer…
Sen får vi lägga till att den samlade medicinska vetenskapen inte vet allting ännu. Det finns fler okända variabler här, annars hade piller mot övervikt skrivits ut och gjort succé! Toppen nu är alla smala, mission accomplished liksom! Eller om alla bara kunde ta och “äta mindre kalorier än de gör av med” hur svårt ska det vara!?
Jag tycker att det är ganska uppenbart att det inte är någon lätt sak, och långt, långt mer komplicerat än vi kan förstå. Som jag skrev i den första gröna rutan så har den mänskliga biologin för många matematiska frihetsgrader, så vi kan inte förstå mer genom att förenkla allting till kalorier, utan vi måste gå åt andra hållet. Vi måste titta på kemin, hitta grejer att mäta och studera vad som faktiskt händer. Hade människor varit värmepannor hade det blivit mer logiskt med kaloritesen, men med alla hormoner, enzymer, proteiner och alla system och interna processer faller det platt!
Medicinska vetenskapernas fastcementerade självklarheter
Nu valde jag kalorier som exempel i det här inlägget men jag hade likaväl kunna prata om bakterier, blodsocker eller kolesterol. Av någon anledning blir det ofta sådana här fastcementerade självklarheter inom medicinen, som upprör väldigt när de ifrågasätts!
Ta bakteriernas vara eller icke vara som exempel. För bara ett sekel sedan dog nyblivna mödrar och deras barn för att läkaren kom direkt från obduktion upp till förlossningen, och hade inte tvättat händerna emellan. Den som misstänkte att det kunde finnas “osynliga partiklar” som läkaren förde med sig från att ha karvat i ett lik, till den födande kvinnan, blev snabbt idiotförklarad!* Vadå för osynliga partiklar!? Visa dem! Nej just det, det gick ju inte förrän de faktiskt gick att se i ett mikroskop! Läkarna började tvätta händerna, och dödligheten gick ned omedelbart!
Det finns så många exempel av den här typen. Temat är ofta detsamma. Vi förenklar någonting som egentligen är väldigt komplext, gör det till en sanning som inte får ifrågasättas, och papegojar den vidare.
Det är inte särskilt vetenskapligt, och kanske blir medicinen extra drabbad för att det är mer humaniora än t.ex fysikalisk kemi och liknande. Hur som helst önskar jag lite mer reflektion, och uppmärksamhet på alla förenklingar som dyker upp!
Så nästa gång någon kommer med ett hälso-påstående, kan vi istället för att eka det vidare, reflektera lite över det? Fundera över rimligheten, väga in fler variabler, kanske fundera över vem mottagaren är? Ibland plockar vi upp grejer som egentligen inte är för oss, utan som hör hemma i Sverkers soptunna! 😉
Berätta gärna vad du tycker om det här, jag läser alla kommentarer och godkänner och svarar manuellt! ❤ Följ mig gärna på instagram också om du inte redan gör det vettja!
Wiki om handtvättens fader (i sista gröna rutan om bakterier & handtvätt!)
Läs gärna mitt populära inlägg: “Därför är du tjock!” på samma tema!
Hej!
Har du någon koll på lipödem? Om/hur man kan förbättra, kost, träning mm?
Tack på förhand!
Minns inte om Martina tar upp de olika formerna men hon har skrivit om lipödem bla i
http://www.lchfmagasinet.se/lchf-magasinets-julnummer-snart-hos-dig/
På Hälsohögskolan Jönköpings universitet pågår ett doktorandprojekt om lipödem
Vad jag förstått så är det vad och när man äter som kan påverka hormonella obalansen som
är viktigast, samt att inte alla men många får lindring av att äta en anti-inflammatorisk kost
Här kan du ladda ner rapporten som är kopplad till regeringsuppdraget SBU fått, kost nämns
http://www.sbu.se/sv/publikationer/prioritering-av-vetenskapliga-kunskapsluckor/prioritering-av-forskningsfragor-gallande-diagnostik-behandling-och-bemotande-av-personer-med-lipodem/?lang=sv&pub=96620
Jag läste i veckan att en ny mottagning ska öppna men minns inte var, googla på det.
Tror jag glömde lägga in den här länken, kanske det intresserar dig
http://www.alltomlipodem.se/wp-content/uploads/2022/02/Leva_med_lipodem_En_utmaning_var_dag.pdf
Tyvärr ser det ut som du är tillbaka i 60-talet då vi trodde att 1 cal=1 cal och vi rekommenderafes äta mer bröd och mindre fett. Kolhydrat konsumtionen gick i taket. Socker överallt och i allt och vi plågades med lättmjölk, extra mager ost och annat ohyggligt. Dessutom olika lättmargariner, mm fettsnålt. Resultatet ser vi idag 50-60 år senare. Svensk populationen blir bara fetare och fetare, vilket du vet. Du har skrivit mycket vettigt, men detta inlägg var bland de sämsta.
.
Vad är det du totalt missförstår i mitt inlägg…? Verkar jag vara inne på low fat high carb nu? Säker på att du har läst inlägget? Jaja 🤷♀️
Jag älskar uttrycket Tarmvila! Jag skall snart äntligen få träffa en Gastroenterolog och hoppas ju såklart att denne kan rådda i mina mag- och tarmproblem (har Ehlers-Danlos Syndrom av Hypermobilitetstyp så finns mkt att gräva i) och kommer deffinitivt be dem lägga in Tarmvila i mitt dagliga schema☆ Förövrigt som vanligt mycket bra formulerat och förenklat för oss “vanliga människor” samt en och annan spetspatient. Tack för allt du blottlägger & rätar ut! /LenaLouise
jag är inte övertygad alls att man kan skita i kalorier, visst det är mer än så för vissa personer, MEN sen man vet om kalorier är det basta sätt att banta just kalorierestriktion, varför satsa de flesta inom fitnessbranchen på just det?
ingren i världen kommer att gå ner i vikt om denne äta mer energi vad den behöver eller bli av med. även med keto osv. äter man till slut och i snitt mindre än man tror och behöver och vips – man förlorar vikt (och kroppsfett). däremot kan man lugn kasta vågen och räknar inga kalorier efter ett tag….kalorier räknas men man behöver inte räkna de.
Det är helt sant att man inte går ned i vikt av att äta mer kalorier än vad man gör av med, men själva poängen i inlägget är att det kan vara väldigt svårt att räkna sig fram till ens kaloriminus. Fitness-personer gör mycket mer än att räkna kalorier, det är kanske 10%. De har en hel strategi för att minska i fett% och inte tappa för mycket muskler. Hade de bara satsat på kaloriminus hade de inte kommit någonstans, eventuellt tappat vikt på vågen men inte kunnat ställa sig på en scen med glänsande tvättbräda. Jag vet många fitness-personer som inte räknar kalorier, kanske bara gör ett överslag för att kolla hur de ligger till men inte räknar varje dag. Vad de gör är att de ökar mängden cardio till minst 1h per dag, och lägger cardion strategiskt (före frukost men efter kaffet), byter ut livsmedel (t.ex byter kvargen mot havregrynsgröt och potatisen mot vitt ris) så det finns flera knep som går ut på hormon-manipulation snarare än kaloriräkning.
Bra skrivet tycker jag, det är inte bara kalorier det handlar om. Viktnedgång är inte hälsa. Minus kcal är säkerligen oftast viktnedgång, men inte hälsa.Säkerligen, det kanske inte alltid är viktnedgång ens om kroppen inte gillar skiten man stoppar i sig, bara min tanke. Men en optimal miljö med näring ,mikro och makro , vare sig det är keto, timing av kolhydrater(vilken typ av kolhydrater också), vad innehåller källan för näring osv. Är stor skillnad för kroppen om det är skit kcal eller näringstäta kcal. Går man dessutom underskott så tror jag det är ännu viktigare med näringstäthet ,mikro och macro. Att bara försöka optimera sin kost, gör saker bara bättre, man vill inte få i sig skit , särskilt inte i underskott, det är redan stress som det är. Om man skulle jämföra en kropp som får i sig samma mängd kcal från skit som från bra näringstäta källor, går inte att jämföra. Extra viktigt tycker jag det blir om man äter kolhydrater, 450 kcal från en bulle eller 450 kcal från potatis/fullkornsris, torsk ,olivolja. Blodsockerkurva, aminosyror, fett, antioxidanter,vitaminer m.m..sen kommer bullen, en liten bajshög bara,med energi. Ger ingen optimal miljö för att byga muskler och bränna fett, eller ha jämn energi . . Men visst det går säkert att gå ner i vikt sådär, men tror inte man mår bra.
Huvudet på spiken som vanligt!
Bra, intressant och lättbegripligt.
LOVE YOU!! Du är så jäkla cool och smart, tack!!!
Tack du!
Bästa jag läst, tack!!! ❤
PT-snacket 🤣
Jätteintressant, som alltid (för oss påhejare)! Men när ska du ta (och spela in/podda) en “friendly debate” mot Jacob Gudiol?! 🙂
Han har inte frågat mig om nått sånt, men jag är alltid på! 🙃 Vet dock inte vad vi ska debattera för någonting. Har svårt att tro att vi är så långt ifrån varandra egentligen, men har inte läst nånting av honom det senaste. Minns iofs att han hatade på min keto-bok, men jag beskriver ju bara en väldigt nischad och “extrem” kost i den boken och den riktar sig knappast till “alla”. Hans följare får väl käka sin havregrynsgröt och “chicken, broccoli & rice”. Det finns många vägar till Rom!
Vad ska hon göra det för? Han har INGET att komma med!