• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

[Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha [Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha vetenskapliga referenser osv! ☝] Jag har snöat in TOTALT på stress-resistens det senaste (s.k glukokortikoidreceptorresistens som förkortas GRR) & förfasas över hur otroligt destruktivt kronisk sympatikus-aktivering (fight & flight) kan vara, särskilt med tanke på att (vissa av oss 🙋‍♀️) är naturligt böjda åt det hållet!

Vi har dock alla olika stress-känslighet beroende på mängden kortisol- & T3-receptorer, ålder, kön, genetiska faktorer & hur vi funkar i stress-läge: Vissa blir super-motiverade, andra hyperkänslig eller tvärtom avstängda eller passiva. Utbrändhet brukar gå mer åt det apatiska hållet, men oavsett upplevelse så verkar just överdriven stress-signalering vara extremt skadligt för hela systemet, om det får tugga på år ut och år in, utan tillräcklig motreglering!

ALLT blir liksom lidande till sist. Det läskiga är att för typ 30 år sedan var GRR eller stress-resistens väldigt ovanligt, men numera har "de flesta" åtminstone något symptom. Oftast flera. 

STRESSBEDÖMNING FRÅN SYMPTOM 🧐
Om du inte kan bedöma din stressnivå för att du inte upplever dig som stressad, så kan du checka av lite hormonparametrar istället: är menstruationerna ok? Matsmältningen? sömnen? Humör & energi-nivåer? 

Det är sällan ett test säger mer än dina egna observationer, men dra dig inte för att boka in ett läkarbesök om du är orolig! ❤️

Om något grundläggande inte funkar, är någon form av stress en TROLIG kandidat! Kortisol, noradrenalin, adrenalin, dopamin & glutamat är ganska toxiska på höga nivåer. Särskilt glutamat som är nervsystemets gaspedal. Har du relativt sett mer dopamin än noradrenalin upplever du troligen inte stress som negativt, men får du stress-relaterade symptom så är det ändå för mycket för systemet! ⚠️

Berätta gärna om du känner igen dig i överdriven stress-signalering eller om du lyckats omprogrammera det!
Hej & Välkommen! Om du är ny följare här, ka Hej & Välkommen! 

Om du är ny följare här, kanske du undrar vad detta är för konto? "Next level biohacking" handlar inte om att chippa sig eller skaffa senaste health tech-prylarna, utan är tvärtom inne på low tech health, basic fysiologi (om hur våra mänskliga kroppar funkar) kryddat med personliga intressen som farmakologi, neurobiologi & hormonlära.

Jag har pluggat biokemi i många år & har snart en PhD i intermedicinska vetenskaper. Det jag lär mig vill jag stöta & blöta med dig som läser här, tillsammans med occasional rants & idéer kring fysiskt & psykiskt välmående. 

Mitt syfte är INTE att visa upp mig själv som "duktig" eller komma med pekpinnar. Då får du följa någon annan, för även om jag befunnit mig i "hälsosfären" i många år, har jag fortfarande mycket att jobba på. Vissa problem som bipolaritet, aspighet osv skriver jag om, andra inte. 

Det finns alltför många frihetsgrader inom konceptet "hälsa" för att någon med säkerhet ska veta allting, så titta gärna mekanistiskt (dvs hur det funkar i form av processer, istället för en massa varför), testa dig fram & glöm inte att ta allt du läser med en nypa oprocessat havssalt *skojar* 😅

Länken i profilen 👆 innehåller mängder med gratis-material så klicka där om du vill läsa mer! ❤️
Nu har snön kommit till mig också!  Videosarna är från igår 👆 djuren hade inga problem alls med lite snöfall, men idag är det plötsligt 2 decimeter och inte ens getterna vågar sig ut i snön. Silkeshönsen ville inte kliva ned från pinnen i morse, så de fick maten serverad där de satt 😅 

Hur mycket snö har du hos dig?
I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på Chalmers & med tanke på det (alltså vad som är toxiskt/giftigt eller inte) kom jag att tänka på en återkommande fråga jag får, nämligen: "jag äter (.....) hur nyttigt/onyttigt/bra/dåligt/farligt är det?"

Jag ser ju allting som relativt & att det därför inte finns något absolut dåligt eller absolut bra. Jag tycker att det beror på massa faktorer - inte minst på vad man jämför med! 

Att börja dagen med en rulle ballerinakex är kanske ingen höjdare, men om det är en person som lär sig att äta igen efter många års ätstörningar är det kanske exakt helt rätt! 

Jag har ju personligen nördat ner mig i en ganska ensidig kost de senaste +10 åren (low carb/keto) så om någon frågar mig om deras frukt-frukost är bra, kommer den inte vara bra från mitt perspektiv. Jag värdesätter andra saker, men även jag (frukt-hataren nummer 1 😅) kan se att frukt-frullen är bättre än ballerina-frullen, men det är fortfarande bara 2 parametrar mot varandra!

Inom toxikologin säger man att det inte är giftet i giftet som är giftigt utan mängden (the dose makes the poison) & jag skulle vilja lägga till att om vi pratar just gifter så har vi alla vår individuella kemiska belastning som påverkar hur mycket som är mycket för just oss. 

Dessutom är vi olika bra på att hantera både livsmedel & olika kemikalier, läkemedel, droger osv eftersom vi har olika genetik & tarmflora, olika avgiftningskapacitet, olika psyken, toleransnivå mm. 

Så jag skulle önska att alla som sitter på en "är (....) nyttigt/onyttig?"-fråga lägger till fler parametrar & kanske tittar på resultaten: dvs energinivå, humör/mående, träningsresultat & övriga hälsoeffekter. 

Det är dock svårt för vem som helst att avgöra hur "dåligt" ett specifikt livsmedel är, för resultaten är ju en kombination av helheten över tid. Men, man kan läsa på, testa att utesluta om man känner sig misstänksam, ersätta med annat, men framförallt känna efter i magen! 

Vad säger magkänslan? 

Det är så jag sållar i vad jag stoppar i mig & det funkar ganska bra! Börjar jag undra "hur dåligt är detta på en skala?" så är det nog inte helt rätt! 

Berätta gärna hur du tänker om det här! ❤️
  • Home
  • Biohacking
  • Biokemi
  • Ketos & ketoner
  • Hormoner
  • Martina testar
  • Blodsockerexperiment – CGM | Resultat

Blodsockerexperiment – CGM | Resultat

12 February, 2020 78 Comments Written by Martina

För två veckor sedan inledde jag mitt blodsockerexperiment genom att koppla på mig en CGM (Continuos Glucose Monitor) som mäter mitt blodsocker varje kvart dygnet runt. Jag har inte hunnit göra så många experiment som jag först hade planerat, för jag har varit inne i en väldigt hektisk arbetsperiod med mycket deadlines. Det är inte så behagligt att arbeta med ett svajjande blodsocker när man är van vid att det ser ut som bilden nedan.

Jag är van vid att kunna fokusera som en laserstråle många timmar varje dag, särskilt när det är mycket att göra. Blodsockerexperiment - CGM
Bild från min instagram på mitt vanliga ketogena blodsocker.

Havregrynsgröt värst för blodsockret

Låt oss hoppa rakt in i resultaten. Jag upptäckte några intressanta saker, även om det mesta bekräftade vad jag redan visste. Jag har ju mätt mitt blodsocker ganska ihärdig sedan 2012 men aldrig det kontinuerliga vävnadsglukoset. Det ger en bättre helhetsbild jämfört med enskilda stick.

En portion fiberhavregrynsgröt med smör, mjölk & kanel.

Ganska oväntat var att havregrynsgröt (fiberberikade ska väl vara extra nyttigt va? ;)) vann blodsockertävlingen med en kraftig höjning som planade ut först vid 9.2 mmol/l.

Blodsockerexperiment - CGM
Första puckeln är portion 1, andra är portion 2.

Jag äter min gröt med MASSA smör! Jag gillar smör till allt, även gröt. Ingen sylt eller något sånt men däremot en skvätt mjölk och lite kanel.

Sockerkrasch


Mitt blodsocker efter 350g lösgodis.

Socker är väldigt insulint och det betyder att blodsockret inte hinner upp så högt innan insulinet kommer och tar hand om det. Om man har väldigt rappa beta celler så kan det hända att insulinet överskjuter och tar ned blodsockret lite väl effektivt och det är vad som händer för mig. Notera pilen som pekar rakt nedåt. Blodsockerkrasch!

Blodsockret toppade på 7 mmol/l och gick sedan under 3 mmol/l.

Jag har en hypotes om reaktiv hypoglycemi (som bilden illustrerar) och vikt. Jag har alltid varit smal och var i min ungdom en total socker junkie. Inte sockerberoende utan mer att jag bara hade en dålig kosthållning och gärna ersatte måltider med godis. Givetvis åkte ju blodsockret berg-och-dalbana och jag har förstått att vissa mår enormt dåligt av en sådan här sockerkrasch och börjar äta i panik. Det gjorde aldrig jag för tanken slog mig aldrig att jag mådde dåligt på grund av mitt svajjiga blodsocker. Följaktligen blev energiintaget alldeles för lågt för försöker man få i sig hela dagens energibehov i socker går det ganska trögt, åtminstone för min del.

Det verkar också som att personer som har mer problem med vikten föredrar mjölmat snarare än det rena sockret. Håller du med eller har du en annan uppfattning?

Långsamma höjningar och kamelpucklar

En intressant iakttagelse jag har gjort är att vissa livsmedel får mitt blodsocker att gå i taket flera timmar efteråt. Detta hände med:

– Grovt bröd med smör och ost
– Chips (både vanliga OLW och “nyttiga” linschips)
– Pizza (kebabpizza)

Först händer inte så mycket, kanske en svag höjning på 1 enhet men sedan sker en rejäl höjning på kanske 3 enheter medan jag ligger och sover! Blodsockret börjar alltså bete sig helt oberäkneligt. Vi kan kalla detta för kamelpucklar för först kommer en liten höjning och en bra stund senare en till. Detta var en överraskning för mig för jag trodde att inom två timmar skulle allting vara “back to normal” lite oavsett vad jag äter, eftersom jag är en frisk, vältränad icke-diabetiker. Nej inte då!


Pizzan jag åt klockan 20 har fortfarande en påverkan tolv timmar senare genom att höja mitt fastesocker från mitt normala 4.5 mmol/l till 6.7 mmol/l. Det var inte en enskild händelse utan hände flera gånger att jag åt till exempel bröd vid 20-21 och det svajjade loss i tolv timmar efteråt.

 Blodsockersvängningar är jobbigt!

Blodsockerexperiment - CGM
Mitt blodsocker som glukosdriven.

Jag tycker verkligen att blodsockersvängningar är jobbigt rent psykiskt för att jag blir trött och känner mer oro och ångest. Dessutom tappar jag vikt. På dessa två veckor har till och med andra människor påpekat att jag ser smalare ut, för att för mig är det inte ett dugg lockande med bröd, pasta, ris, potatis och godsaker. Före low carb tänkte jag inte ens tanken på att det skulle vara något jobbigt med dessa livsmedel, men nu när jag är van vid att befinna mig i djup ketos med blodsocker platt som ett salsgolv är det det.


Det kändes exakt som att vara tillbaka på Chalmers då jag för att bevara min energi ofta åt rent socker och drack kaffe för att störa min metabolism så lite som möjligt, så att jag skulle kunna plugga. En slags primitiv form av “the elemental diet” som fungerade för att jag hade IBD (inflammatory bowel disease) och ville irritera tarmarna så lite som möjligt.

Blodsockerstörd sömn

Jag mäter sömnen varje natt med min Oura (ring som mäter djupsömn, REM-sömn, puls, temp och HRV) och jag sover lättare när blodsockret dansar hambo. Pulsen är förhöjd, HRV sänkt och jag vaknar inte lika utvilad. För mig är det en otrolig game changer sömnmässigt att vara i ketos och utföra mina cirkadiska fastor (12:12).


Apropå fastor så gjorde jag även en 48h fasta under mätperioden och tack vare att min stresshantering är väldigt bra just nu med mycket sömn och mycket meditation klarade jag det utan att blodsockret gick i taket. Jag lyckades hålla mig på 4.5 mmol/l under hela fastan även när jag gick och tränade. Under mitt förra CGM-experiment gick mitt blodsocker upp till 8 mmol/l varje gång jag var utan mat en stund, och dessa värden verifierades med flera olika mätare (stick i fingret). Det var under en period då jag var oerhört stressad och nedbruten så hade jag försökt fasta då hade jag antagligen brakat ihop helt.

Sammanfattningsvis

Detta är ett N=1 experiment och jag skriver om mina egna, subjektiva upplevelser av vad olika livsmedel har för effekt på min kropp, psyke och mitt blodsocker. Är detta helt överförbart på dig? Kanske, kanske inte. Jag är metabolt frisk och vältränad men har ändå många likheter med Maggan som är typ 2 diabetiker (du kan titta på hennes siffror och grafer här!) Dock är mina toppar lite lägre än hennes för det var bara vid några enstaka tillfällen jag kom över 9 mmol/l (med hjälp av havregrynsgröt, chips och low carb bars innehållande glukossirap) annars höll jag mig runt 7 vid en höjning.


Jag har bra insulinkänslighet och mina beta celler är inte det minsta slöa även om jag ätit ketogent i tio års tid för jag har alltid prioriterat metabol flexibilitet över allt annat. Jag har alltså alltid roterat min diet och mixat strikt ketos med lite carbs (allt från chips och lösgodis till sötpotatis och ris) med olika typer av fastor både dagsfastor, cirkadiska fastor, långa vattenfastor (3-5 dagar) samt torrfastor. Jag är alltså keto/carnivore till 80-90% där varje dag är 100% ketogen men under en månad kommer det finns flera avstickare. Dock föredrar jag verkligen att vara i ketos för att det är helt oslagbart för fokus, och för att jag har lättare för att få i mig energi och näring och bibehålla min muskelmassa.


Alla människor tål socker och stärkelse olika bra, och det kan vara så att jag är känsligare än andra. Dock är det väldigt vanligt att lida av reaktiv hypoglykemi och ha ett blodsocker som mest liknar en EKG-kurva. Det är inte alltid man märker det själv, men jag skulle verkligen vilja verkligen rekommendera alla som lider av ångestproblematik att testa livet med lågt och jämnt blodsocker! Min fasta övertygelse är att det gör världens skillnad för de allra flesta, för egen del är det som natt och dag och jag är glad att mitt experiment avslutas idag så jag kan få tillbaka lite “peace of mind” 🙂
Jag har postat lite mer bilder på min instagram, så titta där om du vill se fler siffror och grafer!



Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 0730651281


Lämna gärna en kommentar och har du idéer på fler saker att experimentera med så är det väldigt välkommet!

 

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Biohacking, Biokemi, Hormoner, Ketos & ketoner, Martina testar
biohacking, blodsocker, CGM
Similar posts
  • Varför smala blir sjuka | STRESS värr... — TLDR: Ett inlägg i 2 delar!* Sorry för mastig artikel men snöade in till tusen på det här området! 😅 Jag har många stress-junkies som läser här så, this is for you! ❤ TEMA: kronisk stress och stress-resistens; stressens svar på insulinresistens fast med receptorresistens för kortisol istället för insulin (och varför det är värre!) [...]
  • Vikten av olika livsstilsfaktorer �... — Inlägget innehåller reklam för min samarbetspartner Gutfeelinglabs (rabattkod, länkar & info hittas i separat, färgmarkerat avsnitt längst ned!) Som du märker går temat kring livsstilsfaktorer som en lång röd tråd genom de senaste inläggen, och inte bara “vad” utan kanske främst “hur” vi ska kunna genomföra de förändringar som krävs för resultaten vi längtar efter. [...]
  • Guide: Livsstilsinventering! — Ny uppdatering finns längst ned om hur man gör med uteblivna samband, hur man loggar scrollande och hur man kan tänka kring faktorer som är kraftfullare än alla andra tillsammans! Det här inlägget handlar om hur du hittar vad som är fel med din hälsa! Jag vurmar starkt för livsstilsinventering som metod för detta och [...]
  • Åldrandets gåta är löst! (Podd + text... — Förra inlägget om vad friska 100-åringar har gemensamt hittar du här! I slutet av förra veckan hade jag äran att spela in ett poddavsnitt tillsammans med Statens forskningsföretag Vinnova och min biohacker-vän Linus, som är expert på läkemedel mot åldrande. Det är inte bara ett intresse för honom utan han arbetar som konsult för olika [...]
  • Vad friska 100-åringar har gemensamt! — Föregående inlägg på samma tema hittar du här: Summering av veckans biohacking-föreläsningar! Här kommer den utlovade fortsättningen på förra veckans inlägg och är på temat åldrande och vad friska 100-åringar har gemensamt. Nästa inlägg kommer att vara ännu mer specificerat kring åldrande, ackompanjerat av ett intressant poddavsnitt i samarbete med Statens innovationsföretag Vinnova! Så låt [...]
Hur min forskning har påverkat mig
Blodsockerexperiment – CGM | Nasty carbs

78 Comments

  1. Julia Julia
    1 March, 2020    

    Jag har problem med att bli låg även när jag äter ketogent. Hamnar ibland på 3.3-3.9, blir frusen, låg och trött. Det enda jag äter i kolhydrater är korsblommiga grönsaker på dagen och kokosmjölk och bär på kvällen för att jag sover bättre och varvar ned lättare då. Ibland har jag ketoner runt 1.5 vid dessa mätningar men ibland är de vid ca 0.5. Har för det mesta alltid blodsocker på 4.5 eller under men känns ju ändå inte riktigt OK när jag får frossa och inte mår bra! Tips på hur jag kan experimentera med detta? 🙂 fasta är ej ett alternativ då jag ofta blir mer frusen/stressad/orolig.

    Reply
    • Julia Julia
      1 March, 2020    

      Kan det vara typ candida som använder upp sockret? Eller kan det vara överätning som triggar för höga mängder insulin?

      Reply
      • Martina Martina
        1 March, 2020    

        Överätning ger insulinpåslag ja!

        Reply
        • Julia Julia
          1 March, 2020    

          Okej. Sker dock även när jag är fastande så borde bero på något annat. Hur stabiliserar man ett lågt blodsocker när man redan äter keto? Äter inte mejerier, ersättningsprodukter, nötter osv. Mest kött, grönsaker och sen som sagt kokosmjölk och bär kvällstid.

          Reply
          • Martina Martina
            1 March, 2020    

            Hm… jag vet inte, det låter som att något är fel med blodsocker/insulin-regleringen.

            Reply
            • Julia Julia
              1 March, 2020    

              Antar att mer kolhydrater inte är lösningen iallafall?
              Det stiger ju inte särskilt mycket när jag äter mer kolhydrater heller utan håller sig runt 4.5. Skjuter aldrig upp liksom.
              Planen är att käka mindre portioner, behålla mina bär på kvällen men försöka komma i stadig ketos o se om det stabiliseras efter tid. När jag blir låg och frusen, vila o eventuellt röra på mig efter. Kan väl vara sköldkörteln som spökar lite men vet inte om det kan sänka BS.

              Reply
              • Martina Martina
                1 March, 2020    

                Låter som något är lite wonky med din sköldkörtel helt klart.

                Reply
                • Ic Ic
                  2 March, 2020    

                  Många fixar och trixar med maten innan de vet vad sköldkörtelvärdena är och därmed kan sen lab-svaren vara missvisande. Med en sköldkörtel som bråkar är rekommendationen att äta lit och ofta.

                  Reply
  2. Anna Anna
    18 February, 2020    

    Blev rätt förskräckt över det du skriver om havregrynsgröten. Mina barn får havregrynsgrör till frukost, jag brukar blanda i mycket ägg och smör så de ska stå sig på den. Är detta alltså vansinnigt?

    Reply
    • Martina Martina
      19 February, 2020    

      Jag vet ju inte vad dina barn har för metabolism men jag hade inte gett mina barn varken bröd eller gröt, jag hade gett dem feta köttbitar men det är ju jag det 🙂 Ni får köra på vad som funkar i er familj. Om något barn får problem med vikten (för låg eller för hög) och blir väldigt trött efter måltiderna är det dags att dra ned på carbsen.

      Reply
    • Mats Mats
      19 February, 2020    

      En måltid med både mycket fett och mycket kolhydrater kommer att ge inflammation, AGE och annat som långsiktigt blir dåligt.

      Kolhydrater tillsammans med lite fett är inte så farligt, men det blir svårt att få i sig nån vettig näring vilket inte heller är bra i långa loppet.

      Min son brukar äta bacon och ägg, äggröra, rester eller ingenting på morgonen.

      Reply
      • Martina Martina
        19 February, 2020    

        Bra poäng Mats!

        Reply
  3. M M
    15 February, 2020    

    Käkat keto/carnivore I ca 5veckor nu med några avsteg.
    Åt massor av godis igår natt efter några glas alkohol. Kunde inte sova alls då vilopulsen gick upp till runt 170bpm under väldigt många timmar. Detta har hänt förut också, då jag åt vanlig mat, av godis, ej av alkohol. Är det blodsockret som dansar eller vad beror detta på? Och är det vanligt?

    Reply
    • Martina Martina
      16 February, 2020    

      Ja det är vanligt och det är farligt att gå från ketos till massa alkohol och socker, man kan tuppa av. Var försiktig. Kroppen blir ganska chockad om man gör så.

      Reply
      • M M
        18 February, 2020    

        Jotack märkte det! Men varit så satans sötsugen i veckor. Tänkte passa på att äta godis när jag ändå skulle dricka alkohol. Men kanske lite mindre mängd hade varit smartare ?

        Reply
      • Karo Karo
        18 May, 2022    

        Hei! Kan du fortelle mer om hva som skjer i kroppen når man spiser karbohydrater og drikker alkohol etter å ha hatt et ketogent kosthold i noen uker? Har selv opplevd å nesten besvime på grunn av det, og er nysgjerrig på hva som skjedde inni kroppen. Blodsukkeret steg til 8,9, etter en glutenfri burger fra McDonald’s og noen glass øl, og da fikk jeg en enorm kroppslig reaksjon (har hatt blodsukker på 3,8-4,5 i flere uker).

        Reply
        • Martina Martina
          18 May, 2022    

          Ja det är inte så skönt, brukar rekommendera att man inte äter massa carbs när man är i ketos. Kroppen är tillfälligt väldigt dålig på att hantera carbs, så man får svajjigt blodsocker. Det är bara det som händer.

          Reply
        • IC IC
          18 May, 2022    

          Du kan se på deras hemsida vad innehållet är men socker i olika former finns i glutenfria menyerna
          I länken nedan väljer du först meny sen ingredienser och allergener för komplett lista
          https://www.mcdonalds.com/se/sv-se/search-results.html?q=glutenfritt

          Reply
          • IC IC
            18 May, 2022    

            Öl är gott 🙂 Jag kör på Heineken 0,0 Alkoholfri men den har hela 4,8kh/100g men är jättegod.
            Alkoholfri öl och GI-öl är ett bra alternativ, det finns även glutenfri, jag vet inte om Ringnes har GI-öl i sortimentet men på Systembolaget i Sverige finns det och även i välsorterade matvaruaffärer.
            Några namn:
            https://vinomondo.se/topplistor/5-ol-med-farre-kolhydrater-low-carb-ol/

            Reply
  4. Marie Olsson Marie Olsson
    14 February, 2020    

    Har varit ketogen i 7-8 år med små avstickare någon gång i månaden. Har testat mitt p-glukos i perioder med kaffedrickande och utan, under fasta och i samband med vissa födoämnen.
    Har märkt att jag inte är så proteintolerant och att sockervärdet håller sig lågt och fint i ca 2-3 timmar efter en 200 grams biff men…. kan ju säga att det händer saker efter 3 och 4 timmar! Skulle vara intressant o se vad som händer under hela dygnet.
    Har vattenfastat 1 och 2 dagar, funkar bra. Har avgiftat mig från kaffe innan för att jag inte velat dra igång kroppen med något då jag fastar.
    Senast vattenfastade jag 4 dagar och bestämde mig för att bryta då sockret låg på 2,4! Mådde inte bra! Så hade det sjunkit kontinuerligt varje dag och jag blev mer och mer matt i kroppen och huvet. Fattar inte hur en del kan fasta så mycket som t ex Eva Birath. Jag kan det inte. Inte ens OMAD med kött, då börjar sockret att sjunka igen tills jag är alldeles slut. Spelar ingen roll att jag äter mycket då jag äter.
    Några tankar kring det? Jag kanske helt enkelt inte tål fasta så bra?

    Reply
    • Martina Martina
      16 February, 2020    

      Det låter inte som att du är särskilt fettdriven, annars hade du haft gott om ketoner att använda och världens energi!

      Reply
  5. Ingrid Ingrid
    13 February, 2020    

    Hej Martina,
    Michael Mosley förespråkar tre raska promenader på 10 min. varje dag. Är det något som tar udden av ditt Pizzaexperiment och får blodsockret till salsgolvet lättare?

    Reply
    • Martina Martina
      13 February, 2020    

      Nej jag tror inte att det där räcker alls!

      Reply
  6. Tess Tess
    13 February, 2020    

    Kan det möjligen vara så att insulinet går banans om man som du nu kör kolhydratkost (vanlig kost), om du vanligtvis är i ketos i princip alltid? Det kan ju vara så att kroppen måste vänjas att ställa om till kolhydratdrift, därav så höga svängningar? Bara en tanke jag fick?

    Reply
    • Martina Martina
      13 February, 2020    

      Eftersom jag äter kolhydrater då och då och går in och ur ketos så tror jag inte det. Misstänker att det har sett likadant ut alltid för min del för jag känner ju igen hur det känns.

      Reply
      • Tess Tess
        14 February, 2020    

        I hear you! Jag blev själv illamående och skakig de få gånger jag åt godis eller liknande.
        Tyvärr kan jag numera inte alls njuta av det eftersom jag vet att jag kommer må dåligt. Lite trist åndå…

        Reply
  7. Mari Mari
    13 February, 2020    

    Kan “vanliga” människor få tag på en sån CGM? Hur i sånafall? Er det dyrt?

    Reply
    • Martina Martina
      13 February, 2020    

      Jag har en i egenskap av forskare 🙂 Och ja det är ganska dyrt!

      Reply
  8. Oskar Oskar
    13 February, 2020    

    OT! Sett denna om nitrit/nitrat i processat kött? https://youtu.be/8Ygs2j0v0sU
    Intressant om hur nitrit/nitrat, och därmed processat kött, inte alls ska vara cancerogent, (och kul att folks intag av dessa kommer till ca 90 % från grönsaker). Men man får ju dock tänka på kraftig upphettning fortfarande är ett problem, och kan reagera med nitritet/nitratet.

    Reply
    • Martina Martina
      13 February, 2020    

      Yes jag skrev det i nån bok redan för flera år sedan så I know 🙂

      Reply
  9. E. E.
    13 February, 2020    

    Martina, jag vill inte uppfattas som provocerande, men…
    det finns saker som jag inte får ihop.
    Du påstår att du har bra insulinkänslighet. Vad grundar du den uppfattningen på? Visserligen har du jämnt blodsocker när du inte äter socker, ja. Men så fort du börjar äta kolhydrater så beter sig ditt blodsocker som om du var diabetiker? Ärligt talat så fattar jag noll här. Och du har inte ens ätit så jääätefarligt. Undrar hur skulle din kropp klara glukosbelastning dvs den undersökningen med 75 g glukos? Vågar påstå att det skulle ge dig riktigt dåliga värden.
    Eller förklara gärna, om jag tänker fel, för jag blev nu på riktigt orolig över att äta mycket fett.

    Reply
    • Martina Martina
      13 February, 2020    

      Har du sett hur människors blodsocker ser ut när de äter “vanlig mat”? Alltså inte diabetiker utan friska människor? Mina kurvor är inte alls dåliga, de är helt normala. Jämfört med typ 2 diabetiker har jag helt andra värden, för att jag är frisk. Testa gärna att mäta ditt eget blodsocker så får du se hur det ser ut. Du kan få tag i en enkel mätare som mäter med stick i fingret på apoteket för runt 300kr. Teststickorna är väldigt billiga.

      Jag har ca 15-18% kroppsfett och givet det och att mitt blodsocker går ned väldigt snabbt efter att jag äter socker, har jag rimligen bra insulinkänslighet. Om jag gör ett glukosbelastningstest landar jag på runt 7 mmol/l. Nedsatt insulinkänslighet kräver värden över 8.9 och för att ha diabetes behöver man ha över 12.2 mmol/l.

      Hur jag än åt kom jag aldrig över 9.2 mmol/l och det var inte glukos som fick mig dit.
      Hoppas du fått svar på dina undringar 🙂

      Reply
      • E. E.
        13 February, 2020    

        Hm, jag har mätt mitt blodsocker många gånger, periodvis flera ggr om dagen, eftersom för 15 år sedan hade jag graviddiabetes, så jag vet att jag ligger i riskzonen.
        Men aldrig har jag haft 6,7 (!!!) i fasteblodsocker oavsett vad jag åt kvällen innan.
        Inte heller åker mitt socker upp flera timmar efter måltiden, nej utan högst är det typ 1-1,5 timme efter matintaget, sen går det ner igen. Har inte heller märkt två “toppar” efter en viss måltid.
        Och jag har ändå lite fel i systemet (annars hade jag inte haft graviditet diabetes).

        Reply
        • Martina Martina
          13 February, 2020    

          Jag har även haft 8 mmol/l på morgonen fastande och det har jag fått bekräftat är normalt vid enorm stress, det är tydligen även normalt att komma upp i 9-10 vid HIIT (som också är enorm stress). Lägg märke till att det är just mjölmat som ger högt fastesocker för mig, inte socker. Lägg också märke till att kortisol och histamin höjer blodsockret 🙂

          Reply
        • E. E.
          13 February, 2020    

          citat “Har du sett hur människors blodsocker ser ut när de äter “vanlig mat”?

          JAg har nu inte mätt mitt blodsocker på flera månader, så jag vet inte hur det ser ut idag, men jag tittat hur det var sist när jag kolla.

          t ex macka med smör och makrill efter 1 timme-7
          kyckling + smör + sallad + en bit kaka med dadlar – 7,2 efter 1 timme, efter 1,5 timme 5,9

          aldrig blir det 9. Och då är jag som sagt lite seg, borde va ännu lägre värden egentligen.
          Och du, ditt socker åker upp till 9 och du menar att du har bra insulinkänslighet…konstigt.
          Hoppas vi inte blir ovänner nu?
          Sorry…

          Reply
          • Martina Martina
            13 February, 2020    

            Det låter som att ditt blodsocker blir högre än mitt generellt, vilket inte är konstigt då jag har bättre insulinkänslighet. Jag tror att du nu tar tre print screens som jag publicerar och diskuterar här, och generaliserar det till att vara kontinuerligt under flera veckor. Det förstår jag, för jag skriver ju bara om det som är intressant för mig. Det är inte intressant att jag äter en vanlig svensson-lunch med potatis och andra carbs och blodsockret rör sig från 4.9 till 5.1 för det var inga nyheter för mig. Som jag redan skrivit är kortisol, histamin och andra faktorer inblandade. Till exempel kan du få en enorm blodsockerhöjning utan socker om du får en allergisk reaktion.

            Jag vet inte riktigt vart du vill komma, men om du letar efter en “tillåtelse” till att undvika fett för att du tror att jag är insulin resistent för att jag äter massor av fett – go ahead! Du slipper käka fett och ingen tvingar dig till keto eller low carb. Dock kan ingen med bästa vilja i världen kalla mig insulinresistent med ett six pack på magen, ett hba1c på 30 och superlågt insulin.

            Reply
            • E. E.
              13 February, 2020    

              ” om du letar efter en “tillåtelse” till att undvika fett för att du tror att jag är insulin resistent för att jag äter massor av fett – go ahead! Du slipper käka fett ”

              nej, du misstolkar mina inlägg eller så var jag inte tydlig. Jag älskar fett, och jag käkar typ 60-65 % fett, så jag letar inte efter att slippa göra det. Men en viss tveksamhet och oro finns, eftersom många påstår att mycket fett minskar insulinkänsligheten (och anledningen att jag nu avstått från att mäta mitt blodsocker är att jag är rädd för vad resultatet kommer att bli, då jag ätit mer fett än vanligt 😀 ).
              Men allright, vi avslutar här, det verkar att detta är känsligt för dig.
              Kram!

              Reply
              • Martina Martina
                13 February, 2020    

                Näe det är inte känsligt, jag tyckte bara att det var fel slutsats. Käkar du mer fett än vanligt kommer ditt blodsocker att gå ned, så du kan nog mäta utan att vara orolig.

                Reply
            • Linda Linda
              13 February, 2020    

              Lägger mig i diskussionen… Som diabetiker sedan över 20 år, kan jag bara drömma om sådana ”fina” kurvor. Jag får nästan lika fina värden på LCHF. Är dessutom leg. sjuksköterska och kan inte annat än konstatera att Martina inte är ett dugg insulinresistent!

              Reply
              • Martina Martina
                13 February, 2020    

                Tack Linda det var skönt med en bekräftelse, jag har ju valt att presentera allting som stack ut som extremt också. Som havregrynsgröten liksom.

                Reply
  10. Staffan Staffan
    13 February, 2020    

    Kul att du mäter och visar riktig data! 😀

    Jag brukar ju inte äta godis, men gjorde det igår i slutet av arbetsdagen. Dåliga vanor som fortfarande sitter kvar och som jag ramlar in i om jag har mycket stress! Jag var i alla fall helt utslagen på kvällen efteråt, mycket mer än vanligt. Om min blodsockerkurva ser lik ut som du visat här efter att du åt lösgodis så hade ju det förklarat det! Jag kom dock inte up i 350g som tur var 🙂

    Jag testade det här med att äta gröt på morgon för över 10 år sedan. Jag hade ju hört hur bra och nyttigt det var, och hur man skulle ha energi hela dagen. Det fungerade ju inte så bra för mig! Det var som en klump i magen i två timmar, och efter det var jag vrålhungrig! Då löste jag problemet genom att lägga till en stor bit falukorv som jag åt bredvid. Då höll energien i hela vägen fram till lunch.

    Reply
  11. Rebecca Rebecca
    13 February, 2020    

    Overnight oats verkar poppis hos den andra sidan av “hälsosamma”, vore intressant att se skillnad mellan de och havregrynsgröt!

    Reply
  12. Nette Nette
    13 February, 2020    

    Fastnade för stycket där du kommer med funderingen att de som föredrar kolhydraterna i form av mjölmat istället för godis tenderar att ha större viktproblem än godisätarna. Men ja, vilken igenkänning. Jag älskar bröd, fast mest “nyttigt” bröd som surdeg, bröd med rågsikt och knäckebröd och jag har haft viktproblem sedan tonåren. Däremot har jag aldrig varit storkonsument av godis och läsk dricker jag inte alls. Har aldrig gjort.
    Jag har alltid med förundran betraktat mina smala medmänniskor som tar en snickers eller lite godis hur som helst mitt i veckan eller dricker cola till lunchen och förblir smala. Hur? Så orättvist! Men nu fick jag en möjlig förklaring. Tack 🙂
    Äter numera bara bröd som ren och sällsynt kolhydratnjutning.

    Reply
  13. Isabelle Isabelle
    12 February, 2020    

    Vilken mätare tycker du har varit bäst? Denna eller Dexcom?

    Reply
    • Martina Martina
      13 February, 2020    

      Helt klart denna!

      Reply
      • Claes Claes
        21 March, 2020    

        Vilken mätare använde du? Går det att låna någonstans eller måste man köpa en? Klart intressant att testa detta!

        Reply
        • Martina Martina
          21 March, 2020    

          Det är medicinsk utrustning för diabetiker och jag har tillgång till det via jobb.

          Reply
  14. Hillevi Hillevi
    12 February, 2020    

    Intressant att läsa – jag känner igen mig i enormt mycket!! T ex detta med snabbt insulinsvar på rent socker/godis. Jag kan bli helt skakig och kallsvettig pga för stort ”ras”. Jag är en socker jubileum men ej sockerberoende.
    Likaså att det verkar ok att köra ketogen kost i cykler. Detta främst för artiga helt enkelt inte pallar för långa perioder med denna kost – det är för enahanda och tråkigt, asocialt mm. Hur ofta bryter du då? En dag? Jag tycker det blir jobbig övergång till ketogent/carni när det går 2-3 dagar med t ex lite bröd, godis, pasta osv.
    Är detsamma du gör eller äter du bara mer broccoli?

    Reply
    • Martina Martina
      12 February, 2020    

      Jag äter aldrig bröd eller pasta, jag käkar kanske lite chips eller sötpotatis eller ris. Aldrig en hel dag utan blir kanske ett mål då och då.

      Reply
  15. Anna Anna
    12 February, 2020    

    Intressant att följa ditt blodsocker. Skönt att det snart får dansa tryggt på salsagolvet igen.
    Jag måste fråga en sak. Har under många år ätit LCHF, dock ganska lite kolhydrater. Mitt blodsocker har då legat på ca 4,5 för det mesta. Bestämde mig för fyra veckor sedan att börja med keto. Blodsockret har legat mellan 4,7 och 5,3. Körde en fasta söndag-måndag
    på 34 timmar, endast vatten och två små koppar svart kaffe. Blodsockret hamnade på 5,9 efter fastan. Och jag kommer inte därifrån!!!Är inte så insatt i fastor men vad skulle kunna vara orsaken? Kanske många saker men är detta vanligt? (Aldrig fastat tidigare)

    Reply
    • Martina Martina
      12 February, 2020    

      Det är normalt, det är din kropp som kämpar på med glukoneogenes i brist på socker 🙂 När du är ketondriven sjunker blodsockret.

      Reply
      • Em Em
        13 February, 2020    

        Jag har samma problem som Anna, äter så som du skriver i din nya bok Keto sedan nyår (minst 200 g fett, 75-80 E%) men ändå ligger mitt blodsocker runt 5,6-5,8 vad jag än gör. Kan det också vara glukoneogenes? Jag har ändå ätit strikt LCHF under många år men vet inte om jag någonsin har kommit i ketos, har problem med vikten sedan en kortisonbehandling. Hur länge kan man räkna att glukoneogenesen håller i sig? Eller ska jag testa något annat, blir så nervös när blodsockret inte sjunker ☹️

        Reply
        • Martina Martina
          13 February, 2020    

          Jag hade ökat carbsen till 150g och sedan stegat ned försiktigt och kombinerat med träning för att vänja kroppen vid fettdrift på ett snällt sätt. 150g i 1 vecka, sedan 100g i 2 veckor, därefter 50g osv. Det funkar för de allra flesta 🙂 Att fettadaptera ordentligt kan ta 4-6 månader om man är väldigt glukosberoende och inte tränar.

          Reply
      • Anna Anna
        13 February, 2020    

        Tack?Tog mig ner på 5,4 idag?.

        Reply
  16. Anna Anna
    12 February, 2020    

    Intressant! Jag äter ketogent sedan ca åtta veckor och är absolut inte i ketos. Kollar blodsockret på jobbet ibland och kan då ligga runt 7 mmol/l. Så högt låg jag sällan när jag åt “vanlig” kost. Börjar även se lite utmärglad och benig ut. Gör jag något fel eller har det gått för kort tid?

    Reply
    • Martina Martina
      12 February, 2020    

      När du säger ketogent, vad menar du då exakt?

      Reply
      • Anna Anna
        12 February, 2020    

        Som du rekommenderar i din bok? Jag tror att jag gör rätt i alla fall.

        Reply
        • Martina Martina
          12 February, 2020    

          Jag är tveksam och du får beskriva exakt vilka livsmedel och i exakt vilka mängder. Jag vet inte ens vilken av mina böcker du syftar på, jag har skrivit elva stycken. Flera beskriver olika varianter av lågkolhydratkost från liberal till strikt ketogen och även carnivore.

          Reply
          • Anna Anna
            13 February, 2020    

            Förlåt, “Den kompletta guiden om ketogen kost”. Äter oftast omelett med svamp och ev. ost stekt i mkt smör, ägg och tonfiskröra eller stekt ägg och bacon till frukost. Till lunch och middag ex. lax m. broccolimos, rökt makrill m. avokado, entrecote, köttfärssås med grädde, pannbiffar, lammgryta, viltkött med gräddig sås. Blomkål, grönkål, vitkål, ibland paprika och morötter och hallon och blåbär med grädde. “Rejäla portioner”, tyvärr inga exakta mängder, måste kanske börja mäta?
            Tre till fyra mål per dag. Äter ev. för mkt mejeriprodukter. Tyvärr inte vågat mig på ister eller talg. Har i alla tillkommit över min djupt rotade fettskräck? (är sjuksköterska på hjärtavdelning och hör dagligen domedagstal om mättade fetter från läkare och dietister).

            Reply
            • Martina Martina
              13 February, 2020    

              Okej om du har så högt blodsocker på den kosten så hade jag höjt upp kolhydraterna till 150g per dag och kört det i 1-2 veckor sedan gått ned till 100g och sedan 50g osv och tränat samtidigt för att verkligen få kroppen att acceptera fett som sin energikälla. Det kan ta 4-6 månader att bli helt fettdriven och det underlättar om man jobbar med stora muskelgrupper samtidigt, knäböj, marklyft och sånt för att få fler GLUT4 receptorer.

              Reply
              • Anna Anna
                13 February, 2020    

                Jättestort tack för svar! Är bodypump en okej träningsform?

                Reply
                • Martina Martina
                  13 February, 2020    

                  Det är perfekt!

                  Reply
              • M M
                13 February, 2020    

                Jag känner igen mig lite och hoppas att det är ok att flika in med en fråga?

                150 g kolhydrater av vilken sort? Hur mycket fett och protein isf?

                Varför gör kolhydraterna att kroppen accepterar fett som energikälla?

                Reply
                • Martina Martina
                  13 February, 2020    

                  Nej kolhydrater är bara till för kolhydratdriften. Målet är att dra ned kolhydraterna successivt.
                  Det går bra med vilka kolhydrater som helst, kanske inte 150g lösgodis 😉 Jag hade hållt uppe fettet högt, protein är skitsamma men man kan laborera och se vad som passar. Testa high fat, low protein eller low fat, high protein osv. Det kan ta lite tid innan man hittar grejen.

                  Reply
                  • M M
                    13 February, 2020    

                    Ok. Sakta men säkert börjar jag förstå. Är väl lite för ivrig att få estetiska resultat när jag borde vara nöjd med alla andra hälsofördelar som redan infunnit sig ?.
                    Kan man äta för mkt fett och därmed få uteblivet resultat?
                    Kan jag vara i ketos trots att urinstickorna inte visar det?

                    Reply
                    • Martina Martina
                      13 February, 2020    

                      För mycket fett på en strikt ketogen diet är lurigt…. det är väldigt svårt om det är smör och talg. Du kan vara i ketos trots att urinstickorna inte visar något, men troligen inte.

                    • M M
                      13 February, 2020    

                      Tack för svar! Det jag undrar är om det gör något om det blir mer än 200 g fett per dag? Väger och mäter inte men försöker se till att det är minst 200g (äntligen hittat kostbevakningen som är toppen). Äter fett i form av större mängder smör, lite kokosolja och ibland olivolja, crem fraiche och/ lite ost/avokado. Samt såklart protein.

                    • Martina Martina
                      13 February, 2020    

                      Ta bort ost, olivolja och kokosolja 🙂 Kör på smör och fettet i köttet, det räcker.

                    • M M
                      15 February, 2020    

                      Men om jag ändå kommer över 200 g fett?? Ibland verkar jag göra det. Tycker inte jag ens närmar mig ketos trots att jag äter enl rekommendation (tror jag!). Tack för ditt tålamod ?

  17. Joanna Joanna
    12 February, 2020    

    Det här är ju JÄTTEINTRESSANT!

    “vissa livsmedel får mitt blodsocker att gå i taket flera timmar efteråt. Detta hände med:
    – Grovt bröd med smör och ost
    – Chips (både vanliga OLW och “nyttiga” linschips)
    – Pizza (kebabpizza)
    Först händer inte så mycket, kanske en svag höjning på 1 enhet men sedan sker en rejäl höjning på kanske 3 enheter medan jag ligger och sover! ”

    Jag skulle verkligen vilja göra sån här mätning på mig med! (har reaktiv hypoglycemi)
    Ibland festar jag loss på FinnCrisp. Jag gissar att det har samma effekt som grovt bröd på dig då!
    Vilket ju går tvär-bort då!

    Reply
  18. Margareta Lundström Margareta Lundström
    12 February, 2020    

    Tufft av dig att kasta dig in i testprojektet nu när du hade så mycket ändå, men samtidigt förstår jag nyfikenheten.
    Härligt att du anammar mina kamel- och dromedaruttryck. Det var det enda jag kom på när jag skulle förklara för dig hur det blev. Det är lätt att komma ihåg och är lätt att förstå. Jag har en tes att dromedarerna är rent socker och kamelerna handlar mer om en mix av olika GI i samma måltid. Det får vi studera bättre nästa gång, då vi testar samma mat samtidigt inlåsta någonstans.

    Kul att läsa din sammanfattning, stämmer bra med mina erfarenheter även om jag inte testat ”tokigheter” lika intensivt som du. Mitt mål är ju alltid salsgolvet, för där mår jag bäst.
    /Maggan

    Reply
  19. Mats Mats
    12 February, 2020    

    Väldigt intressant. Kan ditt blodsocker när du äter fett och kolhydrater samtidigt ha med “The Randle Cycle” att göra? (https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/randle-cycle)

    Jag kan inte tillräckligt med biokemi för att sätta mig in i det men jag har sett många referera till att det är anledningen till varför socker i kombination med fett är extra dåligt (t.ex Bart Kay brukar prata om det på youtube)

    Reply
    • Martina Martina
      12 February, 2020    

      Jag brukar bara säga att fettet fördröjer glukoseffekten, men nu vet jag att det har ett namn 🙂

      Reply
  20. Elin Elin
    12 February, 2020    

    Håller absolut med om mjölmat och övervikt. Bara kolla på programmet ”super size vs super skinnet” den smala lever på godis och kaffe enstaka korv eller power bar medans den tjocka äter massor av pizza, mackor, hamburgare mm.
    Och min sambo som gick upp 5kg direkt när han började äta pasta och mjukt bröd igen!
    Jag har alltid haft sjuka humör svävningarna, kunnat gråta för allt och inget. Alltid visat starka känslor både negativa och positiva. Alltid känt mig irriterad eller jätte ledsen. Alltid haft mycket ångest.
    Men oj vilken skillnad det blev på mitt humör när jag började med lchf! Wow! Så bra jag mådde i LÅÅNGA perioder, typ aldrig hänt förut! Jag blev en trevlig och glad människa!

    Reply
    • Martina Martina
      12 February, 2020    

      Visst är det underbart! 😀

      Reply
  21. Louise Louise
    12 February, 2020    

    Väldigt intressant!
    Och kul att få loss knallen.
    Hade så velat testa det!
    Kör du på vanlig keto from nu?

    Reply
    • Louise Louise
      12 February, 2020    

      * knappen!! ?

      Reply
    • Martina Martina
      12 February, 2020    

      Japp kör min vanliga keto/carnivore igen som vanligt 🙂

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Åke i Trosa on B3 flush som funkar!det skall vara nikotinsyra!! Man ta det i höga doser balanserat med andra vitami…
  • Lucas Henriksson on Optimerad hälsa med inälvor & organHej Martina, Jag har en undran kring inälvsmat såsom lever, njure, och hjärta: K…
  • Martina on B3 flush som funkar!Absolut! :)
  • Camilla Timén on B3 flush som funkar!Hej! Jag har lite svårt att svälja tabletter och kapslar. Kan man ta ut innehåll…
  • IC on Hormonell fettinlagring – Enkelt illustreratGör ett nytt försök med länken https://martinajohansson.se/skoldkortelhormonet-r…
  • IC on Hormonell fettinlagring – Enkelt illustreratHej Frida! Bland annat här har Martina skrivit om det i bloggen och även på fler…
  • Frida Gylner on Hormonell fettinlagring – Enkelt illustreratHej Martina! Jag har plötsligt börjat lägga på mig vikt runt rumpa och lår. Dett…
  • IC on Om binjurarna & fettförbränningen!De beskriver att det bla kan vara T4 och T3 som är skevt och kan vara orsaken ti…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: