Pizza ser oskyldigt ut, men effekten sitter i sjukt länge.
Sädesslag är nasty carbs!
Efter att jag kopplade på mig en CGM (kontinuerlig blodsockermätare) för två veckor sedan har jag varit väldigt fascinerad av sädesslagen. Alla varnar för socker och att vi ska äta mindre av det, men vad vi verkligen borde äta mindre av är pasta, bröd och vete och havre i allmänhet. Jag brukar säga på mina föreläsningar att om jag ska välja mellan att äta sockervadd och typ rapsolja så väljer jag sockervadden. Varför? För att jag är metabolt frisk och bränner av dom carbsen på någon timme, medan dåliga oljor blir en del av mina cellmembran. Jag blir inte av med det.
Vad jag nu kommer säga är att om jag får välja mellan att äta sockervadd och en pizza eller en tallrik pasta så kommer jag att välja sockervadden. Blodsockret påverkas så lång tid efter intag av mjölmat och jag märker verkligen hur stressad (min) kropp blir. Det är inte friskt att ha ett blodsocker över 6.5 mmol/l fastande då fungerar inte något i de metabola processerna. Detta är stress!
Bild från min instagram. Äter bröd vid 18 och får en bs-topp vid 02.
Alltså tänk dig den tunna, oroliga, nervösa och ångestiga carboholicen jag var som barn och ungdom – jag är övertygad om att min blodsockerkurva var helt wacko.
En del har kommenterat att jag ska fortsätta äta carbs för att “vänja mig” och få ett bättre blodsockersvar med tiden, men jag åt ju så i 25 år och (nu vid 35) äter jag fortfarande carbs då och då, men i en mängd jag kan hantera. Sällan över 50g per dygn. Jag kan inte se hur någon kan behöva 100g per dygn ens, om man inte är alldeles i början av sin fettadaptering. Ska du verkligen högprestera i en idrott ja då kan man experimentera med kolhydrater om man tål det, men för de flesta är det totalt onödigt. Det är i alla fall min fasta övertygelse och jag drar i alla fall över 100kg i mark 😉
Tillägg om frukt & övriga tester: Det är många som har bett mig testa frukt, en dag som vegan samt en fitness-dietdag och jag sparar de två sista till nästa testomgång. De flesta frukter är jag tyvärr allergisk mot (banan, äpple, päron, mango, grape, körsbär) så dels skulle det vara ganska jobbigt att testa och dels vet jag inte om det skulle ge ett rättvist utslag på mig ändå. När jag sett andra testa verkar äpple kunna ge över 9 mmol/l och banan över 12 mmol/l på en typ 2a i alla fall.
Medförfattare i studien är Annika Rosengren, professor i medicin på Sahlgrenska akademin
http://doi.org/10.1056/NEJMoa2007123
Hej Martina,
Jag håller nu på att testa mitt blodsocker med freestyle libre som kontinuerligt mäter blodsockret, så spännande! Är ej ketoadapterad och har testat Low carb dagar och “vanliga” dagar för att se vad som händer.
Har fått toppar efter måltid på 10-10,3 av sushi samt vegetariska sallader (med typ sötpotatis, bönor och fetaost) och gått ner till ca 5-6 mmol efter 2 h efter måltid.. När jag läser om normalt blodsocker så verkar det som att upp till 8-8,5 anses “normalt” men klassas inte som diabetes förrän 12,2 mmol efter måltid.. Kan mina toppar på drygt 10 visa någon indikation eller vara symptom på något annat som är knas i kroppen? Mitt blodsocker fastande har legat på 4,2-6 men oftast under 5. Jag har också högre blodsocker på kvällen än på morgonen.
Är iallafall ännu mer sporrad att fortsätta med low carb efter att ha sett svart på vitt vad som händer med blodsockret av olika måltider/livsmedel, men vore intressant att höra om du har någon tanke om dessa värden om du har tid 🙂
Tack för att du inspirerade mig att testa mina blodsockervärden.
Näe över 9 är en varningssignal, friskas blodsocker går sällan över 8.5 även vid kolhydratrika måltider. Att du kommer upp till över 10 är definitivt en varningssignal.
Kanske en varningssignal att insulinresistens kan bli ett framtidsscenario om jag fortsätter käka den typen av måltider? Mitt B-HbA1c ligger på 30 om relevant..
Sushi var inte förvånande men de vegetariska salladerna var intressant som ska vara “långsamma kolhydrater”/lågt GI. Fick lägre blodsocker topp på kanelbulle än sallad med sötpotatis och svarta bönor, sjukt intressant att se hur kroppen reagerar. På en LCHF dag ligger jag under ca 6,2 hela dagen. Har också sett att LCHF måltider innehållandes vit fisk ger upp mot 7,1 mmol, kanske en intolerans – ska utvärderas vidare 🙂
Min erfarenhet säger att “långsamma carbs” inte finns. Om du har hba1c på 30 så har du oftast ett lågt blodsocker, så du kanske har reaktiv hypoglycemi eller så. Det har jag. 6.2 mmol/l är alldeles för högt om du äter LCHF, du ska ligga på typ 4.5 mmol/l hela dagen me viktigaste är att kurvan är platt.
Nej, kul att få se det så svart på vitt. Läste mer om vad du skrivit om reaktiv hypoglycemi på bloggen nu och ja det skulle kunna vara så. Jag har uteslutit det då jag sällan får låga värden under 4, men sanningen är att jag sällan kan låta bli att äta något igen inom 4 timmar efter måltid – så jag kanske inte låter blodsockret bli så lågt för jag äter igen, samt att efter en topp så ser jag nu att blodsockret går ner rätt snabbt till något lägre värde än innan måltiden, utan att för den saken skull bli jättelågt. Kanske får jag symtom på lågt blodsocker (=snabbt hungrig igen eller sötsugen efter måltid) pga att det går under värdet som var innan måltiden, räknas det som “lågt blodsocker”? hmm…
Kan verkligen instämma i detta. Ett bra exempel var när min son gick på förskolan och vissa dagar fick mycket mackor och pasta, då blev han som förbytt och var på dåligt humör, medan blodsockerfallet efter t ex sötsaker “endast” genererade en tillfällig dipp och då räckte det att ge honom t ex en skål med nötter för att han skulle bli sig själv. All denna överkonsumtion av spannmål är ett gissel och förstör oss från tidig ålder. Värstingen är det moderna dvärgvetet som är en stapelvara i de flesta hemmen.
Hej 🙂
Om man ändå kommer äta kolhydrater, vilka kan man fokusera på då istället? Ris, potatis, riskakor, majskakor, rotfrukter?
Tänker för att inte få den konstiga blodsockereffekten.
Jag hade valt bönor och rotfrukter tror jag 🙂
När jag ätit för mkt godis på helgen sänker jag mitt blodsocker genom att dricka mjölk.
Det har sannerligen varit intressant att följa ditt blodsockerexperiment! Det har varit väldigt lärorikt jag som trodde att rent socker var värre är t.ex. havre. Jag läste om det du skrev om att de som äter mycket “rent” socker såsom godis i regel är smala, medan personer som äter mycket mjölmat tenderar att vara överviktiga. Hur är det då med människor som får i sig mycket mjölksocker från mjölk och yoghurt? Tenderar de att vara smala eller överviktiga? Och hur är det med människor som äter mycket frukt, tenderar de att vara smala eller överviktiga?
Innan jag började äta riktig mat åt jag väldigt mycket frukt och jag drack en hel del mjölk. Men jag var alltid underviktig. Intressant att höra hur det är generellt sätt och inte bara titta på mig själv.
Jag förstår att blodsockret stiger mycket av frukt, men hur är det med mjölk och yoghurt? Jag gissar naturligtvis att det blir en rejäl höjning av blodsockret då också, men inte lika mycket som av frukt.
Det skulle vara kul om du kunde testa att dricka en liter mjölk nästa gång du gör detta experiment!
Hej Jessica, min uppfattning är att fruktätarna är smala och även yoghurtätarna, och att det är just bröd, gröt, pasta-ätarna som är tjocka.
Tack för att du alltid tar dig tid att svara! Tenderar även de som äter mycket ärtor och baljväxter att vara smala? Sedan undrar jag om blodsockret stiger mycket av mjölk och yoghurt?
Näe jag tror inte mejerier höjer, snarare sänker eftersom de är ganska insulina. Kvarg är sänkande. Om folk äter ärtor och baljväxter vet jag inte vad de har för kroppsform, inte sett någon direkt koppling där 🙂
Följde men missade om du provat alkohol? Nåt eller ett par glas vin eller öl vore intressant. Speciellt eventuella dagen efter effekter.
Alkohol sänker blodsockret 🙂
Otroligt intressant men också skrämmande för mig som inte är kolhydratfri 🙁
Alltså så sjukt intressant att följa dessa CGM-experiment Martina! TACK!
Har du jämfört spannmålscarbs med paleo-carbs? Hade varit intressant att se om det är någon skillnaden dem typ pasta, gröt, bröd jämfört med rotfrukter och andra paleocarbs.
Sen vore det också intressant att se om det är någon skillnad i paleosötning som dadlar, kokossocker, agave, frukt mm jämfört med vitt socker. OCH, sötningsmedel (stevia, erythriol, aspartam, sukralos osv)! Har Du testat och sett något av detta redan?
Frukt = socker och sötpotatis höjer definitivt blodsockret lika mycket som gröt och bröd. Men jag har inte testat allting såklart. Sötningsmedel påverkar oftast inte blodsockret särskilt mycket, men däremot ketonerna.
Superspännanda experiment! Jag blir sugen på att köpa en sån vanlig blodsockermätare och testa lite på mig själv. Det är en djungel dock och jag undrar om det är det någon som har den ultimata mätaren vad gäller pris och användarvänlighet. Gärna som går att regga i en app också. Viktigare att stickorna är billiga än apparaten för jag ser det långsiktigt.
Hade varit intressant att se resultat från sockerfria produkter som barebells, nicks, tweek osv. Tex barebells innehåller maltitol som verkar lite sketchy gi-mässigt.
Jaaa, TWEEK och Nicks glass (som innehåller stevia och erythriol) hade varit intressant att se!!
Tack för ett otroligt intressant experiment Martina och nyttigt särskilt om det omhuldade havret. Det kanske förklarar varför jag vissa nätter vaknar vid 1 och inte förstått varför. Tillbaks till dagbok som jag slarvar med. En sak jag verkligen skulle vilja du testar, det är den omtalade kalla potatisen som sägs då ha tappat alla sina blodsocker höjande egenskaper, till skillnad från när den är varm.
Ja det funkar, både potatis och kidneybönor har den effekten 🙂
Svarar du att du testat och det kommer ingen blodsocker höjning av kall potatis och inte spik senare på natten ?
Nej kall potatis skulle inte höja mitt blodsocker 🙂
Om man steker kall kokt potatis har den samma effekt som bara kall potatis?
Njet!
En väninna har deltagit i en diabetes studie under lång tid och dietisten där säger att både kyld potatis o pasta går bra att steka/värma utan att blodsockret höjs nåt särskilt ?
Är detta verkligen uppmätt? Jag har svårt att tro det!
Det vet jag faktiskt inte, om det är uppmätt . Vet bara att dietisten sa så. Ska testa själv vid tillfälle ?
‘oljor blir en del av mina cellmembran’ kan du utveckla/förklara hur det funkar? blir oljemolekyler inbyggd som byggsten när cellen tillverkas ny/lagas? tack!
Efter att de bryts ned till fria fettsyror ja!
Hade varit intressant att se resultat från sockerfria produkter som barebells, nicks, tweek osv. Tex barebells innehåller maltitol som verkar lite sketchy gi-mässigt.
Oj det här skulle inte vara ett svar till era kommentarer