TLDR: Ett inlägg i 2 delar!* Sorry för mastig artikel men snöade in till tusen på det här området! 😅 Jag har många stress-junkies som läser här så, this is for you! ❤
TEMA: kronisk stress och stress-resistens; stressens svar på insulinresistens fast med receptorresistens för kortisol istället för insulin (och varför det är värre!)
TES: att kronisk stress är en av de största riskfaktorerna bakom ohälsa, både via sina egna sjukdomsalstrande, fysiologiska processer och som motor till destruktiva beteenden.
DEL 1: forskningen kring livsstilssjukdomar: vad man mäter och varför, skillnaden mellan observation, korrelation och etablerade orsakssamband, samt hur orolig du behöver vara om du uppfyller någon klassisk riskmarkör.
DEL 2: stress-resistens, hur det funkar, vilka symptom det ger upphov till (lista) + hur, när och varför psykologisk stress förvandlas till kroppsliga sjukdomar. *Omskriven, korrad (tack Maggan!) & uppdaterad med bilder & referenser!
Inlägget innehåller reklam för min samarbetspartner Arktis Naturals (länkar & info hittas i separat, färgmarkerat avsnitt längst ned!)
DEL 1: Riskfaktorer enligt forskningen, i relation till de vanligaste livsstilssjukdomarna.
DEL 1: vilka riskfaktorer som mäts i forskningen om de vanliga livsstilssjukdomarna och varför, vad befolkningsstudier säger egentligen och vilka slutsatser vi kan dra från dessa. Graferna i texten representerar livsstilssjukdomar och dess riskfaktorer, men är datan komplett? Kan vi sätta ett likamedtecken mellan riskfaktor-grafen (den blåvita) och sjukdomsgrafen (den rosa), eller saknas något? Och vet vi vilka faktorer som är orsakssamband eller bara observerade korrelationer?
Mitt förra inlägg handlade om att “vikta” livsstilsvariabler rätt så att inte “gå 5km med hunden” blir lika mycket plus som ett halvt paket cigg blir minus. Poängen var att det är bra att hålla koll på sina “plus och minus” för att undvika livsstilssjukdomarna för som namnet antyder så är själva livsstilen nyckelfaktorn oavsett genetik, men vilken av alla livsstilssjukdomar det blir är däremot mer genstyrt (men inte helt!)
BMI, midjemått, blodsocker & diabetes
Högt BMI och diabetes typ 2 (T2D) är en ohelig kombination rent statistiskt (tillsammans med ålder) men som jag sa i förra inlägget så är statistik och verklighet inte samma sak! Korrelation betyder att variabler sammanfaller (råkar förekomma samtidigt hos personer med ett visst tillstånd) men inte att den faktiska orsaken. De kan bero av varandra, men det går inte att säga i befolkningsstudier, eftersom de kollar efter korrelationer mellan olika faktorer och någon viss sjukdom, i syfte att detektera nya potentiella riskfaktorer. En helt annan typ av forskning behövs för att förstå orsakssamband och faktiska mekanismer.
Mäta & beräkna: med vilken mätdata?
Grundforskning är det som främst kan visa att det ena beror på det andra och varför. Det är min favvo-forskning att läsa om men att göra de där pilliga experimenten var inte för mig så jag håller på med befolkningsstudier istället för möss och petriskålar.
Befolkningsstudier bidrar med t.ex blodmarkörer, gener, sjukdomshistorik, mediciner, livsstilsvanor osv hos tusentals människor i en viss åldersgrupp eller med en viss diagnos och det är riktigt intressant, men har tyvärr sina begränsningar. Utkomsten beror också väldigt mycket på hur påläst forskaren är, och det är b.la därför jag läser grundforskningen! 🤓
Vad som mäts i studier…
Från exemplen ovan så ser du att vad som mäts är de vanligaste markörerna med lite annat “extra” om man har tur. Sverige har imponerande registerdata och den används också i studier och styr forskningsfokuset inklusive läkemedelsbolagets satsningar.
Kan vi lägga ihop graferna?
Kan vi lägga ihop den översta med den rosa och koppla ihop riskfaktorerna till sjukdomarna och så är det klart? Nja… det blir inte en komplett bild och flera riskfaktorer är dessutom av mer korrelativ karaktär. Rökning är väl många förvisso överens om som riskfaktor, och nikotinets effekter på blodsocker och blodkärl är också kartlagt. BMI-variabeln faller ju lite på att smala människor råkar ut för samma sjukdomar i lika stor utsträckning, för smalhet i sig är liksom inte så mycket till skydd som många verkar tro.
Tjock och insulinresistent (…och frisk!?)
Kombinationen finns i allra högsta grad, även om många forskare skulle argumentera emot det, framförallt vid stigande ålder, men så tittar de främst på sjuka grupper också!
Bara som en anekdot var min mormor ett praktexempel med BMI på >50, utan några mediciner eller diagnoser ens som äldre. Läkarna var alltid så förvånade “Va, ingen diabetes!? Inget högt blodtryck!?” Tyvärr fick hon en neurologisk sjukdom till slut och avled vid 84 års ålder, men inga krämpor före dess.
Blodtryck och blodsocker som riskfaktorer?
När jag var militant low carber (är fortfarande low carb men ej militant) trodde jag att högt blodsocker var roten till allt ont, men det finns en ovanlig diabetes-variant som ger förhöjt blodsocker utan någon insulinresistens eller särskilt mycket besvär alls. Den heter MODY2. Patienterna får inte de vanliga komplikationerna av obehandlad diabetes även fast de sällan/aldrig medicinerar. Det är en av anledningarna till att tro att blodsockersänkning till VARJE PRIS kanske inte alltid är önskvärt… t.ex mer insulin till en insulinresistent T2D-patient… tycker ju förstås att man bör kostbehandla, framförallt för att det faktiskt går och är ett säkert alternativ, men I’m biased! (Jag har förresten skrivit om hyperinsulinemi och insulinresistens som du kan läsa här, med symptomlista så att du kan få en uppfattning om din insulinstatus!)
Högt blodtryck farligt? Ja, förtjockad vänsterkammare, stelt hjärta, trånga, stela kärl och allmän belastning verkar vara en etablerad effekt av kroniskt högt blodtryck, så BT-sänkare är säkert rimligt för att skydda hjärtat och kärlen (eller betablockerare vid förhöjd puls, inkl. stress med fysiska besvär.)
DEL 2: Riskfaktorn som (nästan) aldrig mäts trots att den dödar (& bidrar till fler riskfaktorer!)
DEL 2: Kronisk, låggradig stress och stress-resistens som en potentiellt starkare riskfaktor än de som vanligtvis används i vetenskapliga studier. Att stressen inte räknas med så ofta (trots att många forskare vet att det spelar roll) beror nog på avsaknaden av stabila, mätbara, biomarkörer. Enkäter används ofta för självskattning: “Hur stressad är du på en skala mellan 0-5?” Det blir förstås inte en lika “säker” variabel som en blodmarkör (blodsocker, kolesterol osv) särskilt eftersom det kan vara svårt att skatta sin egen stressnivå. Många tänker på stress endast i termer av “mycket att göra” trots att det är ett mycket bredare och subtilare spektrum. Andra är avtrubbade och känner inget (i alla fall inte sin egen stress) trots stresshormoner som pumpar på högsta volym!
KRONISK STRESS → STRESS-RESISTENS?
Forskning på kronisk stress och trauma pekar mot livsstilssjukdomarna!
Vi har i princip en pandemi av utbrändhet idag och det “nya” forskningsfältet Psykoneuroimmunologi (och många andra förstås, men måste nämna det bara för att det är coolt! 😎) kopplar den ena kroppsliga sjukdomen efter den andra till emotionell stress, trauma och utbrändhet. Vi snackar alltså cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, neurologiska sjukdomar samt sjukdomar i de inre organen som ett resultat av STRESS! Kronisk stress alltså, och ett överskott på kortisol, glutamat, dopamin, noradrenalin, och adrenalin med tillhörande receptor-avtrubbning, resistens eller internalisering.
Internalisering = när receptorerna går och gömmer sig för att skydda cellen.
Resistens = receptorerna hör inte sin signal de ska svara på, så signalen behöver förstärkas för samma svar.
Stress-resistens farligare än insulinresistens?
Efter att ha förkovrat mig i stress-resistens som egentligen är en glidande skala av glukokortikoidreceptor-resistens (förkortat GRR) är jag skitstressad över min egen stress (ironiskt nog…😂) och beredd att klassa det som en värre riskfaktor än insulinresistens, förhöjt blodsocker och högt BMI tillsammans! Det här är min arbetshypotes, säg gärna om du har någon annan spaning! Men alltså fasen… stress kanske även sopar banan med både rökning och högt blodtryck!?
VAD ÄR STRESS-RESISTENS?
Glukokortikoidreceptor-resistens är när kroppen utvecklar resistens mot sin egen stress-respons, framförallt i form av kortisolresistens. På samma sätt som att insulinresistens innebär för mycket insulin för att kroppen har skruvat upp insulin-volymen (i panik över att cellerna inte öppnar sig och släpper in överskottssockret från blodbanorna) så innebär GRR att stress-signalen står på högsta volym utan att vi reagerar särskilt mycket på det (psykologiskt). Stressen är dock inte mindre skadlig för det!
FINNS STRESS-RESISTENS PÅ RIKTIGT?
Läser man om GRR på populärvetenskapliga sidor får man intrycket av att det är något otroligt ovanligt som ingen behöver bry sig om, men den informationen verkar vara från tidigt 90-tal för så ser det verkligen inte ut i nyare artiklar! Men ja fullt ut mega-maxad GRR med kortisolresistens i varenda cell i hela kroppen är det EXTREMT få som har men att uppvisa ett gäng GRR-symptom…? Listar de vanligaste nedan så kan du avgöra själv!
DISCLAIMER: Precis som att det är svårt att diagnosticera en lätt insulinresistens (nästan omöjligt) jämfört med fullt utblommad typ 2 diabetes, är det samma med det mesta annat. Symptom utvecklas över tid, i olika takt och kanske blir en diagnos till sist eller så stannar det av eller reverseras. Många har besvärande symptom utan att kryssa av hela checklistan i någon diagnos-manual, och “uppfyller” man inte diagnosen uteblir ofta behandlingen. I den här artikeln tar jag mig friheten att använda långvarig kronisk stress, utbrändhet och GRR (glukokortikoidreceptorresistens/stress-resistens) synonymt, medveten om att otroligt få lider av fullt utvecklad GRR. Kombinationen av livsstil + symptom pekar dock mot att allt fler befinner sig på spektrumet!
Symptom på stressresistens!
[A] Alltid i “Fight & flight” | Sympatikusdriven!
Hypotalamus och hypofysen i hjärnan kommunicerar med binjurarna och reglerar bland annat om vi ska vara i sympatikus: “fight, flight, freeze” eller parasympatikus: “rest and digest”. Sömn, matsmältning och näringsupptag kräver det nedskruvade, parasympatiska nervsystemet, och är en anledning till att så många stressade personer har näringsbrist trots normalvikt/övervikt! De är helt enkelt för sympatikus-drivna och därmed (för ofta) i fel nervsystem för att äta eller sova optimalt! Förklaring finns på punkt [G] längre ned.
Stress som inte känns!
Kroniskt stressade personer kan uppleva det sympatiska (stress)-tillståndet “freeze” som ett lugnt och skönt tillstånd. De känner ingenting, vilket kan vara mer behagligt än att känna för mycket. I själva verket har kroppen/hjärnan/nervsystemet “stängt av” som en skyddsåtgärd. Det betyder inte mindre stresshormoner utan tvärtom mer resistens för dem, dvs mer och skadligare nivåer.
Hypade kvinnor som är igång konstant och gör tusen saker känner sig oftast inte stressade trots maxade stressnivåer. Stress kan upplevas som både motivation, driv, eufori (och ibland överkänslighet) medan det nedskruvade nervsystemet känns obekant och nästan obehagligt.
Mäns biologiska stress-skydd
Män har ett naturligt skydd mot stress på 3 olika sätt:
[1] Testo ger mindre känslighet i allmänhet för både smärta och stress.
[2] De har färre glukokortikoidreceptorer, dvs både mindre aktivering och signalering från kortisol så de kan inte gasa på som bara ultra-produktiva kvinnor kan!
[3] Har fler T3 receptorer, större stress-reserv! Det gör inte män immuna mot stress, men det kan ta sig lite andra uttryck. Depression är en av de vanligaste uttrycken för kronisk stress hos män, som tyvärr kan gå under radarn länge.
[B] Traumatiserad men avtrubbad | Adrenalin-junkie?
Trauma ger en enorm stressrespons, särskilt hos barn som är så dynamiska och adapterar till det. Hjärnan kan dock skydda oss mot trauman på flera sätt. Genom dissociering (frikoppla det traumatiska från sig själv) eller genom avtrubbning. Det är dock vissa forskare som tror att den avtrubbade stressen kan vara ännu värre än den som “levs ut”.
Vissa trauma-personer är så trötta på sin avtrubbning att de medvetet eller omedvetet “återtraumatiserar” sig själva på olika sätt bara för att få känna “något”. Eller välja ett mega-stressigt jobb, jobba hela tiden eller ägna sig åt skitfarliga, adrenalinstinna fritidsintressen. Då kan man nästan gissa att personen har någon grad av stress-resistens. De känner kanske inte så mycket (tror de) men får fortfarande alla konsekvenser av kronisk stress!
[C] Utbrändhet och autoimmunitet
Kortvarig stress ökar förbränningen och ger starkare immunförsvar, och kronisk, långvarig stress gör tvärtom. Glukokortikoiderna är involverade i både ämnesomsättningen och immunförsvaret, och vissa verkar komma undan med att “bara” bli förkylda stup i kvarten eller sjuka av minsta lilla träningspass, medan andra går raka spåret mot autoimmunitet. Genetik spelar en lite större roll här för som man säger…
🔥 Genes load the gun – Lifestyle pull the trigger! 🔥
LÄNK: GRR/stress-resistens och immunförsvaret (mekanismer)
[D] Störd menscykel och fertilitet | Sexuell dysfunktion hos män
För kvinnor verkar det näst intill omöjligt att ha en frisk menscykel under kronisk långvarig stress (om man inte är något slags freak of nature eller ev. tonåring!) Äggstockarna får inte rätt signal i den biokemiska miljön och östrogennivåerna sjunker så sakteligen och ger tunnare livmoderslemhinna. Det ger liten/ingen blödning och blir svårare för ett ägg att fästa där. Hittade en review-artikel om stressinducerad infertilitet som verkade ganska trevlig (länk!) Lågt östro är också kopplat till benskörhet, knakiga leder (även hos män) sämre humör, sämre hår och ökad risk för klimakteriesymptom, även hos kvinnor under 30.
Män får mer problem med sin sexdrift och sexuella förmåga. De nattliga testosteronpulserna uteblir vid stress och dålig sömn. Morgonståndet blir då allt mer sällsynt. Fortsättning finns på punkt [F] om håravfall och tunnhårighet kopplat till stress och hormoner.
[E] Depression, ångest och allmän psykisk ohälsa
För män brukar depression vara det tydligaste tecknet på stress som gått alldeles för långt (Använd förkortningen MDD = Major Depressive Disorder om du vill hitta forskningsartiklar om stress och depression!) Depression kan vara svårbehandlat, envist återkommande, och leda till många andra problem. Även om kvinnor kan vara mer ångestlagda eller reaktiva, så är stress en starkt bidragande faktor i all psykisk ohälsa, hos båda könen! Hela spektrumet av tvångstankar, koncentrationsstörningar, humörsvängningar i varierande form samt även en drivande faktor i substans/beteende-beroenden.
Beroende → Stress → Psykisk ohälsa → Fysiska sjukdomar
Beroenden är för övrigt också en stress, och det är via många olika biokemiska mekanismer, inte bara psykologiskt. Beroende kommer ju med en hel del skam (stress), ljugande och smusslande (stress) och desperation (stress) och ev. abstinensbesvär (stress) utöver olika grader av förgiftning (stress). De flesta droger har sin grundmekanism i ökad glutamat-frisättning: hjärnans tyvärr väldigt neurotoxiska gaspedal, som också driver upp kortisolet och stress, ångest och oro. Även nedåt-grejer kan ha stress som långtidseffekt, förutom alkohol som är fysiskt stressande i princip jämnt.
[F] Hår, hud & naglar | Håravfall | Manlig behåring hos kvinnor
Genetiskt håravfall hos män (MPB = Male Pattern Baldness) har inte så mycket med stress att göra, även om stress kan accelerera det hela. Kvinnor kan inte ha MPB (men den kvinnliga motsvarigheten FPB som är ovanlig) och blir därför istället “allmänt tunnhåriga” av stress. Torrt, livlöst hår som trasslar sig och naglar som inte växer, är sköra eller i värsta fall räffliga och fläckiga kan också vara stressrelaterat, liksom sår som tar lång tid att läka.
Stress = ↓ östro ↓ prog + ↑ DHT
Kvinnor som får mer “manlig behåring” av kronisk stress får det för att de kvinnliga könshormonerna sjunker och det manliga könshormonet DHT ökar förhållandevis. DHT är ett “viriliserande” hormon som styr manlig könskarakteristika (skägg osv). Ökande DHT är en katalysator hos män med genetiken för håravfall eftersom deras androgena receptorer i skalpen inte tål hormonet, utan stänger ned hårsäckarna om DHT binder in där. Testo konverterar till DHT (dehydrotestosteron) vid stress.
[G] Dålig matsmältning = näringsbrister
Allt i förra symptom-avsnittet härrör till matsmältningen (till stor del) eftersom hår, hud, naglar, sårläkning påverkas av näringsupptaget. Vita fläckar på naglarna brukar visa på låg magsyra eller att något med näringsupptaget inte funkar. IBS-problem i form av en spastisk tarm som reagerar på allt möjligt, alternativt en slö tarm som ger känslan av stopp och svullnad. Googla på ett “Bristol Stool Chart” så slipper jag skriva om bajs här! 😅 Men håll koll, du ser snabbt om din matsmältning verkar okej eller inte!
Magsyra, gallvätskor och matspjälkningsenzymer (och saliv!) produceras knappt under kronisk stress (stress = dålig tajming för födointag!) så spjälkningen blir aldrig riktigt fullständig. Torr i munnen (brist på saliv, är en annan klassiker!)
[H] Mindre muskler och mer fett | Krisrespons från kroppen!
Rumpan kan försvinna hos både kvinnor och män samtidigt som t.ex magen växer. Musklerna på underkroppen försvinner för att de är mer hormonstyrda och sjunkande könshormoner = mindre underkropp. I en “kris-situation” vill också hjärnan ha lite extra energi och tycker att musklerna kan bjussa på lite. Vissa kroniska stress-personer blir ultra-katabola och formade som streck, men det är vanligare med någon form av viktuppgång, förändrad kroppsform och då framförallt att magen blir större.
Fettinlagringen hamnar på buken för att det är nära de inre organen. De behöver säkra energi-tillgången vid “kris”, vilket kan vara kroppens biologiska verklighet vid kronisk stress, även om den subjektiva upplevelsen är någon annan.
[I] Sömnstörningar = neuroinflammation?
Den sista punkten är ganska självklar men att stress och sömnbrist hänger ihop är logiskt på flera sätt. Kroniska stressare får lägre serotonin som är en förelöpare till sömnhormonet melatonin. Bara sänkt melatoninproduktion (som man automatiskt får när man blir äldre) gör att man vaknar tidigare än man “vill” eller gjorde innan. Andra liknande stressymptom är att vakna ofta, toaspring, oroliga drömmar och att inte kunna somna/somna om.
Bristande djup/REM-sömn = stressresistent hjärna
Ett överstressat system går inte ned i djupsömn så enkelt vilket gör att hjärnan inte kan städa ut restprodukterna från alla neurokemiska processer som ägt rum under dagen. Det finns en stark koppling mellan sömnbrist och depression, men inte klart i vilken ordning de börjar. Djupsömn är ett krav för att hjärnan ska komma ihåg att släppa in sitt eget lymfsystem “Glymfan” (Glymfatiska lymfsystemet) som knackar på dörren för “gå ut med soporna” dvs städa undan allt skräp!
Utan städningen (djupsömn) och sortering/kategorisering av intryck (REM-sömn) blir det till slut svårare att tänka, fokusera, bli motiverad + sänker tröskeln till ångest, oro och depression, som i sin tur bjuder in till olika former av självmedicinering.
Resultatet av stressresistens över tid!
Givet alla symptom ovan ser du kanske också hur stress och stressresistens verkar kunna drabba vartenda organ! Viktig notering är dock att det beror på omfattningen av stressen, den individuella känsligheten för det, övriga risk- och friskfaktorer, genetik, ålder, kön, mental inställning osv.
Jag tror att kronisk stress är “urmodern” till många destruktiva vanor, och med det många av de vanligaste riskfaktorerna. Riskfaktorerna som används i studier saknar uppenbar stress-koppling om man bara läser om faktorerna enskilt, men… när man lever i stress blir man mer styrd från amygdalan (överlevnad) jämfört med frontalloben (logiska, långsiktiga beslut). Det borde öka risken för kortsiktigt tänkande, och mer riskbeteende, för att man inte tänker på vad effekterna blir över tid. Utöver det faktum att förhöjd produktion av stresshormoner (över tid) är sjukdomsalstrande i sig (alltså hjälp!)
Stress- & sjukdomskopplingen
Här kommer lite potentiella kopplingar mellan långtidsstress och de vanligaste sjukdomarna. Det finns en hel del litteratur (vetenskapliga artiklar) på området för den som vill förkovra sig och jag ska försöka länka några bra!
🧠 Stress & demens?
Vi har glukokortikoid-receptorer överallt och alla behöver inte bli resistenta, men GRR i hjärnan verkar ge depression i första hand (och ångest) och på sikt olika typer av neurodegenerativa sjukdomar. Framförallt demenssjukdomar. Depression ökar risken för demens via flera mekanismer men en stark koppling är neuroinflammation (som stress ger via kaskadeffekterna av kortisol och glutamat), det växande sopberget av neurokemiska restprodukter (pga för lite djupsömn) samt förträngningar i hjärnans kärl pga den kroniska, låggradiga inflammationen över tid.
❤ Stress & hjärtsjukdom?
Hjärt- och kärlsjukdomar uppstår oftast som en följd av kroniskt, låggradig inflammation som bidragit till en ökad stelhet och trånghet i hjärta och kärl. Kanske tillsammans med ett högt blodtryck eller annan belastning. Kronisk stress ger sänkt immunförsvar över tid, och ökad risk för olika typer av kroniska inflammationer. Att det kan påverka hjärthälsan är det många som har en spaning om…
LÄNK: Trevlig och lättläst review-artikel om det!
LÄNK: Och en till från Nature Reviews! (Stress and cardiovascular disease)
🦠 Stress & cancer?
Cancer och inflammation hänger ihop och det verkar vara just stress-frisättningen av inflammatoriska signalmolekyler tillsammans med att cancerceller triggas igång av stress. Inte bara cancerceller för övrigt utan cancergener! Våra epigenetiska funktioner i kroppen kan stänga av och sätta på gener, både bra och dåliga. Ett välfungerande immunförsvar ska städa bort dysfunktionella celler som ser ut att kunna bli cancerceller, och när den processen haltar får cancerceller chans att växa till. Bakterier och virus kan också lättare komma innanför skydds-barriären under kronisk stress, och flera kända (HPV, Herpes, H.pylori osv) kan ge upphov till cancer om de får härja fritt!
Hur löser vi eländet?
Well… jag kan nog vara topp 10% värsta personen att svara på det eftersom mitt system går på stress även om jag har som evigt projekt att programmera om det… 😅 Working on it!
Jag tror dock stress och konsekvenserna av det är så individuellt och multifaktoriellt, och även om det låter bra att “gå till roten” med det hela så kan det ibland vara lättare att ta de lägst hängande frukterna först. Stress-junkies har ofta en del idiotiska grejer för sig som att maraton-sitta vid datorn eller äta slarvigt eller gå upp skittidigt och dricka 200 koppar kaffe. En äkta stress-junkie VET eller kan nog troligen ana, men det är GÖRANDET som är det svåra! Amygdala-drivet? Självkänsla?
Berätta gärna vad du tror!
Jag är supernyfiken på dina tankar kring det här! Som vanligt läser, godkänner och svarar jag på kommentarer manuellt! ❤
Lite mer (vetenskaplig) läsning 🧐!
Finns ref. i texten också 👆
Låg kortisolproduktion hos kroniskt stressade (artikel i LVM)
- GRR: stress-resistens och immunförsvaret
- Hur stress-resistens fungerar fysiologiskt
- Kronisk stress som riskfaktor (hur det funkar)
- Hur kronisk stress ger depression (MDD)
- Kronisk stress, inflammation & dålig tarmflora ger depression!
- GRR: Varför stress är inflammatoriskt hos många arter (mekanismer)
- Hur kronisk stress ger cancer
- Hur stress förvärrar hjärt- och kärlsjukdomar
- Mer om stress och hjärtat (via HRV!)
- Hur stress leder till infertilitet / PCOS (hos kvinnor)
Reklam i samarbete med Arktis Naturals!
Har du läst ända hit kan du som är ute efter rena, labbtestade CBD-produkter garanterat fria från THC stötta mitt arbete genom att klicka på mina länkar eller använda rabattkoden MARTINA20 i kassan hos Arktis för 20% rabatt på allt!
Jag använder själv deras 30%iga olja som en del i mitt projekt att minska neuroinflammation (all stress) och till er som undrar vilken man ska börja med så brukar jag alltid tycka att man kan ta den starkaste och späda själv med MCT-olja eller liknande om man vill ha den svagare!
Populäraste användningsområdet är bättre återhämtning vid träning samt vissa typer av smärta (framförallt nervsmärta för att CBD går på vanillin-receptorerna som kan reglera ned någon viss smärtsignal) har även vänner som använder för ADHD och epilepsi men har ingen personlig erfarenhet där och kan inte säga att det funkar eller om de råkar vara specialfall 😅 All info finns på hemsidan med labbtester och verifiering på att allting är lagligt och inget någon kan bli hög av oavsett dos. CBD är dock naturligt rogivande och tacksamt nog varken förbjuden eller narkotikaklassad längre i Sverige! 💚🌿
Hej!
Nu har du en paus och tar hand om dig själv, så ursäkta att jag skriver men jag kan inte komma på en klokare människa att vända mig till. Svarar du så svarar du, annars är det ingen fara på taket, min nyfikenhet om kroppen stillas säkert någon gång framöver 🙂
Jag har sen några år tillbaka haft PMS, det har varit knepigt stundtals men har hållt koll på när det är på gång och då har det varit enklare att hantera. Dock för 6 månader sedan så diagnostiserades jag med utmattningssyndrom och efter det hände något med mitt mående under menscykeln, den har blivit helt omvänd. Jag har nu premenstruella symptom postmenstruellt istället fram till ägglossning, sen mår bättre igen fram tills menstruation och så går det om. Stress kan ju påverka menstruation och hormoner etc, men det är så tydlig skillnad. Och det är enbart det som har förändrats! Kan det här bero på det som du skriver ovan, att man är så van att vara i stressen att det känns normalt? Eller är det hormonellt?
Om du har tid och lust och ork får du gärna svara eller bara peta mig i rätt riktning vad jag kan läsa för artiklar, för jag hittar ingenting om det på nätet. Annars bara ignorera det och lev ditt liv! 🙂 Tack!
Ständigt denna stress. Jag undrar hur vårt samhälle skulle förändras om alla faktiskt insåg just hur skadlig stress faktiskt är och hur långtgående och genomgripande effekt den har på kroppen… Skulle folks prioriteringar se annorlunda ut? Arbetslivet?
Hej
Har en fråga ang carnivore,har ätit det i en vecka(kött/ägg)mätte första ggn idag fastande blodsocker 4.4 och ketoner 3.1.är inte det högt värde på ketoner på morgonen?är ej frisk i grunden har bla me/cfs så lite läskigt att experimentera tycker jag..är jättetrött,trög i huvudet,lätt illamående och hjärtklappning..borde jag inte må bättre om jag är i ketos?och hur högt kan ketoner vara?sen har jag bara varit på toa(nr2)knappt 2 ggr är det vanligt?
Tacksam för svar🙏
Ja vad gör man åt det?? Försöker hjälpa min 80-åriga mamma som jag bedömer som nästan utbränd av många års oro (= stress) som gett symtom som hjärtflimmer, usel och orolig sömn samt högt blodtryck 🙁 Vården ger henne bara läkemedel (funkar sådär) och jag har inte lyckats få henne att nappa på tips om EFT-tapping, meditationsövningar, skaffa katt, dagsljus osv.
Har någon här erfarenhet av hypnoterapi för att komma ur kronisk oro och stress”?
Tack för fantastiskt viktig kunskap!
Intressant inlägg! Har insett att jag levt ett stressigt liv under de senaste kanske 10 åren.. Har alltid jagat eufori och det har ställt till det så nu har jag varit nära utmattning flera ggr. Under det senaste halvåret har det varit särskilt allvarligt då jag inte “studsar” tillbaka som jag alltid kunnat göra förut med t ex en veckas total vila. Misstänker insulinresistens trots att blodsockret ligger bra. Högt kortisol och insulinresistens hänger samman.
Har lyssnat på ljudbok: “Sex substanser som förändrar ditt liv” med David J Phillips. Han beskriver bl a vårt ständiga behov av att få snabba dopamin-kickar och får svårare att göra sådant som är bra för oss långsiktigt (som faktiskt också frigör dopamin, fast långsammare). Dopamin-stacking är ett annat begrepp som innebär t ex se på en serie på TV, käka godis till och surfa på mobilen samtidigt. Att öva sig att göra en sak i taget är bra för att motverka det.
Har ännu inte nått avsnittet i boken om endorfiner men kan verkligen rekommendera alla att läsa eller lyssna på den.
Tycker verkligen att ditt inlägg var en ögonöppnare; jag vet ju att stress är dåligt, men att det kan vara roten till så otroligt mycket kroniska sjukdomar- det visste jag inte!
Som en stadstjej med stress och mat-komplikationer i bagaget, så är det en sak som har hjälpt mig enormt: att flytta ihop med min partner, som har en heelt annan rytm i sin vardag. Jag har nu förstått att man tydligen kan man ha en hel helg oplanerad och bara ligga på soffan med en bok?! Man kan även laga mat långsamt, gå på promenad utan mobilen, inte springa till tunnelbanan och tacka nej till inbjudningar. I början så var jag fascinerad (😆) hur allt kan gå så långsamt men nu förstår jag att jag behövde en sådan konstant påminnelse i vardagen.
För mig har jämförandet och att ha någon att ”se upp till” som inte har samma prestationsnivå som mig, verkligen hjälpt 🥰
Fler prestigelösa ”influencers” åt folket!
Hej, bra information som vanligt. Är nu väldigt sugen att prova ditt erbjudande med 30% CBD (såg de även har 40%!?) men hittar ej den MCT-oljan du tipsar om att späda m själv. Var finns den att köpa? Har förut provat CBD olja (vet ej vilken %) för ca 8år sedan. För sömnbefrämjande bl.a. då jag ider av Insomni pga T-olycka m WAD3 och en herrans massa smärta på det. Och jag följde ett schema m upptrappning och kom tillslut till 45droppar/t kvällen. Utan effekt. Ombads då avsluta då jag inte svarade på/effekt uteblev. Men där & då, fanns även toook mkt stress runtikring skadan, flera multisystemåkommor samt utebliverän vård & rehab… Kanske var %-halten för låg, kanske kunde min stressade hjärna inte tillgodogöra sig CBD’n? Vad vet jag… Men känner mig beredd att prova igen, men behövs MCT? Gäller ff din rabatt? Hur mkt ska jag köpa/ta? Hur lång tid ska jag ge det, denna gång?
Massa stress kommer nog att ut effekten av CBD. Det är ju en naturlig produkt ändå och har sina begränsningar. Hade vi pratat om typ benzo hade ju den kört över vad som helst, men med örter och sånt krävs det mer av ens egna system, även om det kan putta en åt rätt håll 🙂
MCT hittar du om du googlar på det, finns överallt! Alla hälsokostbutiker har, det är bara kokosolja i en viss form så givetvis kan du också köpa vanlig kokosolja från affären!
Om du ska köpa så köp den starkaste du har råd med och testa 10 droppar på kvällen och öka därifrån. Testa i några veckor, men tänk på att den antiinflammatoriska effekten är där oavsett om du känner den eller inte ❤
Tack så mycket för ditt svar, mbh Lena-Louise ♡
Alltså du är fantastisk! ❤️ älskar dina inlägg – bidrar till så mkt kunskap – tack! 🙏🏻
Tack! Va glad jag blir! 🥰
TACK för det här inlägget och alla andra värdefulla inlägg du delar med dig av. Jag har nyligen insett att jag varit stressad och levt i fight or flight hela livet. Nu är jag utbränd – tror jag iaf. Har försökt få kontakt med vården men får ingen hjälp. Sköldkörtelproverna är inte optimala men inte tillräckligt dåliga för hypodiagnos eller medicinering. Enligt KEDS-testet är jag utbränd.
Är det möjligt att läka sig från stress/utmattning på egen hand? Tror mig veta vad som krävs men det är ju som du säger görandet som är det svåra. Hur vet man om det är stress och inte något annat?
P.S. Köpte CBD-olja från Arktis, och första två dropparna var en riktig wow-upplevelse. Känns som att det verkligen funkade på mitt nervsystem och att jag fick känna på rest and digest för första gången någonsin. Har inte riktigt fått samma wow-känsla därefter men sover absolut bättre och verkar ha lättare att komma ner i djupsömn, baserat på känsla och antal drömmar, har ingen Oura eller så att mäta med. Men det känns verkligen som en otroligt bra och högkvalitativ produkt!
Coolt att du fick bra effekt av CBD-oljan, låter som den gör exakt vad den ska göra!
Ja du det här med stress och utbrändhet… antar att det är fullt möjligt att läka på egen hand, men kanske ta kontakt med någon stress-terapeut eller någon som arbetar med utbrändhet? ❤
Tack för ett otroligt bra inlägg.
Som många andra så har jag levt mitt liv i konstant stress. Trauma och otrygghet under uppväxten och sen pålagd stress (antagligen för att på något sätt ”hantera” den inre stressen) i form av plugga, dubbelarbete, ställa upp för allt och alla, destruktivitet i form av festa och konsumera för mycket alkohol. Är också diagnostiserad bipolär.
Men. Med åldern inser jag att jag inte vill fortsätta ha det så här. Är 35 och har redan bränt ut mig 2 gånger. Har upptäckt att ta ansvar för sömnen är steg 1. Har börjat ta melatonin tabletter och CBH-olja på kvällarna och märker att jag får bättre sömnkvalité. Sen nästa steg är definitivt att ta tag i mat (ta bort alla tomma kolhydrater) och minska på alkoholen.
Blir så sjukt pepp av dina artiklar och inlägg och älskar hur saklig du är och hela tiden har annan forskning som underlag.
Bipolär här också, tydligen… (har lite svårt att acceptera diagnosen) men det viktigaste är att man faktiskt VILL ha en förändring, då tror jag det går. Det är ju en del grejer man får ge upp, men att bränna ut sig är ju inte sååå festligt trots allt! 😆
Tack för komplimangen, uppskattar och blir superglad! ❤
Hej!
Jag känner igen mig i kommentarerna.Både att jag uppfattas som lugn, och att under många år haft mycket på jobbet och att hålla hushåll/familj igång.
Jag håller på att läka från en skada, och kroppen visar absolut tecken på fysisk stress.
Detta var ju fantastiskt intressant. Detta skulle förklara varför jag (som nu är snart i medelåldern) mår som jag gör. Och varför jag aldrig egentligen upplevt att jag är stressad men alltid får höra att det händer mycket omkring mig. Jag prickar in rätt mycket av det du skriver.
Tror jag fastnat i det sympatiska systemet nu men vad fasiken ska man göra för att komma ur det och hamna mer i det parasympatiska? Kommer du skriva mer om vad man kan göra?
Tack för allt <3
Jag jobbar på att lösa det här för egen del så jag ska nog låta bli att ge några råd. Fråga mig igen om något år för då tänkte jag ha fixat det här!
Stressen försvann
morgonfjonget kom tillbaks
och 47 kilo i viktnedgång
Detta efter börja äta rejäla mängder med celtic sea salt och seltin och införa 3 dygns saltvattenfasta varje vecka sen 1 oktober 2022..
utökar nu till 4 dygns fasta .
sen september 2019 så har jag ätit Ketovore kost
och totalt vänt hälsan från nära döden till back in life..
men största förändringen för hälsan är FASTAN och SALTINTAGET😊
Haha häftigt!! Grattis! ❤
Känner verkligen igen mig från när jag levde i kronisk stress…
ständigt i fight or flight, sömnstörningar, magproblem, kortisolmage, autoimmunitet, nedsatt minne(vilket fortfarande är ett problem 7 år efter att jag blev utbränd). Men fertiliteten var aldrig påverkad och jag blev gravid utan problem efter åratal av kronisk stress, så jag antar att det slår väldigt olika på individnivå 🤷🏼♀️
Numera att jag fortfarande så traumatiserad av stress att jag i princip är allergisk mot det. slår bakut av minsta lilla stresspåslag. Att t ex resa någonstans med familjen är väldigt jobbigt eftersom jag har problem med att komma ihåg allt som ska fixas inför resan.
Ja man blir verkligen mer stresskänslig och typ allergisk mot stress. Det har jag blivit MYCKET mer från att ha “älskat” stress till att känna aversion mot det.
Coolt att du kunde bevara fertiliteten och könshormonerna, det är det väldigt få som kan (av vad jag får för intryck i alla fall) tror det är ett bra tecken på funktion trots stress.
Superintressant! Jag har EDS och har alltid förhöjd sänka och har ett högt högkänsligt CRP (5.7 sist jag tog prover). Stressat sönder i över 20 år och fick förra året en autoimmun sjukdom då mitt immunförsvar attackerade min sköldkörtel vilket resulterade i hjärtflimmer som i sin tur ledde till en stroke.
Sjukskriven och jobbar nu med alla mina stressrelaterade problem. Har precis börjat med CBD 15% med gurkmeja och det ska bli intressant att se om/hur den kommer att hjälpa mig.
Usch inte kul att stressa sönder så, har du repat dig fysiskt från stroken? CRP 5,7 vet du om det var vanligt eller högkänsligt CRP?
Önskar dig en bra återhämtning ❤
Jag är också skitstressad över min egen stress och funderar mycket på hur jag ska hantera den metastressen😅. När man till slut kapitulerar inför det faktum att man är en total stress-junkie – then what liksom?
Känner så igen mig i att återtraumatisera och ha en dragning till kriser, men det tolkar jag som en negativ självbild som säger att jag inte är värd att få ha det lugnt och stabilt. Detta händer exakt nu när jag söker sommarjobb samtidigt som jag VET att jag inte måste utan skulle ha råd rent ekonomiskt att gå hemma och påta i trädgården hela sommaren istället.
En annan grej: Har SÅ ofta fått höra vilket lugn jag utstrålar och hur personer i min närhet känner sig lugna av min närvaro, men undrar varje gång varför ingen ser kaoset inuti. Måste ha ett enormt bra pokerface?
Sorry att jag inte lyckats presentera några lösningar på det här, ville mest bara skriva om hur jag känner igen mig.
Superintressant! Och känner tyvärr igen mig i en del.
Sen jag började med antidepressivt i somras har mina katastroftankar och övertänkande helt klart minskat, vilket är mycket skönt. Har antagligen minskat min stress.
Dock tror jag att mitt lätt-stressade jag bottnar i en hög grad av people-pleasing, som ständigt sitter på min axel. Det är iaf min egen slutsats.
Det här var ett toppeninlägg 🤗
I det här som du skriver “kvinnor som är igång konstant och gör tusen saker känner sig oftast inte stressade” känner jag igen mig helt och hållet och så har det varit dagligen i över trettio år på arbetet och på hemmaplan hela livet. Frågan som jag nu ställer mig är om jag precis som männen haft en större stressreserv (T3) och körde rakt in i autoimmunitet vilket inte uppdagades förrän mina sköldkörtelprover (bifynd) visade katastrofala värden enligt läkaren.