• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

Workshop med @maria.cerboni ❤️ Vi kör en he Workshop med @maria.cerboni ❤️ 

Vi kör en heldags-workshop för dig som vill bli ännu mer förankrade i dina goda vanor, men också för dig som halkat av banan och behöver en omstart!

NÄR? 
Lördag 4 mars

VAR?
Göteborg- södra skärgård

BOKNING!
Gå in på www.corpo.se/store (direktlänk i stories, highlights + på länken i profilen under rubriken Events) 

Hoppas vi ses! 🥰
✨ I väntan på min nästa GAPS-satsning kommer ✨ I väntan på min nästa GAPS-satsning kommer det ett litet reklamavbrott för min samarbetspartner@gutfeelinglabs ✨ 

De hjälper dig att analysera din tarmflora samt har tagit fram ett grymt anti-SIBO tillskott som heter "GutClear". Jag vill reklama båda två för tarmfloreanalysen gör att man kan se att det faktiskt GÅR att påverka sin tarmflora väldigt mycket, både genom kost, beteenden & även känslomässiga tillstånd: stress är t.ex döden för tarnfloran! 😵

✅ GUTCLEAR MOT SIBO 
GutClear är ett kosttillskott som du häller i ett glas vatten varje dag i 10 dagar. Det minskar bakterietillväxten i tunntarmen som ger en svullen, öm och ledsen mage. Flera av er som läser här har också berättat om minskat sötsug! 👌

Misstänker du SIBO (krånglig, konstig mage) så kör en kur GutClear vettja! ❤️ 

@Gutfeelinglabs är ett svenskt företag med bas i Lund som verifierat effektiviteten av GUTCLEAR i mänskliga tester. Har du SIBO är det därför ganska troligt att GutClear kommer att ha effekt på dig! 

Är du bara nyfiken på tarmfloran efter en lång period av en viss diet, ett gäng antibiotikakurer eller bara vill kolla läget så kan du beställa ett test av din tarmflora på gutfeelinglabs.se ✌️

✅ VAD DU FÅR VETA (TEST)
Dina hälsosamma bakterier, sjukdomsalstrande bakterier, artrikedom och potentiellt skadliga bakterier. 

Att bara fylla på med probiotika eller massa fibrer blir lite i blindo eftersom man inte vet riktigt vilka bakterier man göder... finns ju riktigt skadliga som h.pylori men även e.coli som vi vill hålla kort och verkligen inte tillåta att vandra uppåt i tarmkanalen....

✅ RABATTKOD
NEXTLEVELGUT ger 20% rabatt på allt! Anges i kassan! ☝️

Berätta gärna om du testat din tarmflora eller har erfarenhet av Gutclear, jag är supernyfiken!! 🤗
Min förra personliga uppdatering handlade om GAPS Min förra personliga uppdatering handlade om GAPS-dieten som har rykte om sig att kunna återställa bakteriefattiga & lite  trassliga tarmar för att i sin tur påverka den viktiga kopplingen mellan tarmen & hjärnan, men 3v har gått sedan jag påbörjade den inledande fasen av dieten & sedan dess har det mesta gått i motsatt riktning (åt helvete alltså 😅) 

Men det var faktiskt väldigt intressant för i samband med mina personliga strävanden kämpade jag med strulig rå-data till en vetenskaplig artikel & bankade huvudet i tangentbordet när ingenting gick ihop! 

Det var då jag insåg en viktig grej i livet såväl som i forskningen, nämligen att det spelar VÄLDIGT stor roll hur vi viktar variabler, alltså värderar effekten av saker realistiskt. Det finns liksom gränser för vad t.ex en kostförändring kan åstadkomma (hur "perfekt" man än äter) särskilt som en isolerad parameter!

Just kost är nog för övrigt det allra vanligaste att övervärdera på bekostnad av allting annat...😬

Inom statistiken använder man därför "vikter" pga variablers olika tyngd. Översatt till livsstil är det typ hur mkt man kan kvitta en dålig vana mot en bättre. Vissa är optimister & viktar sina goda vanor högt, trots uppenbara krafter i motsatt riktning, vilket visar sig genom sparsamma resultat.

Det kan förstås lägga grunden för uppgivenhet, även om jag tror att motmedlet är ärlig granskning av både resultaten & livsstilsfaktorerna ✨i kombination ✨ Så därför skrev jag en halv roman om det här på bloggen med idéer på åtgärder, om du vill nörda in på VAD som faktiskt spelar roll och inte! (Länk i profilen 👆)

Det är högst relevant i forskning såväl som vardag, så det var slående att se det i min egen forskningsdata! Som upplagt för att jag skulle se nånting hos mig själv lite tydligare, presenterat som aviga r-värden...😅

MEN OM GAPS! ☝️
Har inte gett upp, bara haft problem att få nog med energi utan att krascha som en utsvulten sparv efter ett tag... I ketos & allt är känslan att tanken är tom! Just me? 🧐 Det brukar hända vid livsmedelsbegränsning men har också ganska hög förbränning 🔥 (ingen hypertyreos eller så!)
Nu finns ett nytt avsnitt med mig och @maratonpetr Nu finns ett nytt avsnitt med mig och @maratonpetra ute (direktlänk i stories! 👆) vi pratar om post-covid deppen som många (inklusive vi själva) tycks ha drabbats av och reflekterar lite kring varför och hur man kan ta sig ur gropen. Inget träningssnack alltså utan ett avsnitt om hormonella system kopplat till stress, utbrändhet och livssituation. Enjoy! ❤️
  • Home
  • Personligt
  • Ska vi skrota insulinhypotesen nu?

Ska vi skrota insulinhypotesen nu?

11 July, 2022 53 Comments Written by Martina

Bilden ovan visar hur lowcarbers brukar se på insulin. Varje gång du äter något ökar ditt insulin (om du inte är super low carb eller ketogen) och som det anabola hormon det är öppnar de fettcellerna för inlagring.

Det här har varit go-to förklaringen för till exempel övervikt. Är du överviktig är ditt insulin för högt, du måste få ned det – då går du ned i vikt!

Men vänta lite nu… är det här sant…? 

Givet att vikt är så genetiskt styrt, och så svårt att påverka för många människor börjar jag fundera på alternativa hypoteser. Min nuvarande hypotes har med hormoner att göra:


  • Grehlin (hungerhormon) och
  • Leptin (mättnadshormon) samt
  • Tarmfloran

Om en person både äter mer och tar upp mer, är det givet att det får effekter på vikten. För mig är det tydligt att vi är olika hungriga, olika energibehov och olika upptag samt tarm passage. Om allting åker rakt igenom hela tiden hinner inte kroppen ta upp så mycket. Det betyder inte att man har hög förbränning utan mer en väldigt aktiv tarm, kanske till och med en spastisk tarm eller IBS. Helt olika saker.

Grehlin och Leptin som “förklaring”

Det här känns lite för enkelt men om vi antar att vår grehlin/leptin-inställning som är helt olika, då skulle kanske det kunna vara en av pusselbitarna till att vi har olika vikt och olika förmåga att gå upp eller ned i vikt?


Jag vill inte skriva så mycket om vikt nuförtiden men ville dela funderingen med er som läser här och höra vad ni tror. Tanken kom till mig efter att ha spenderat några dagar med vänner som verkar ha helt olika signaler för hunger och mättnad. Vissa påminner alla om att det är dags att äta, medan andra (typ jag) tillhör dem som behöver bli påminda. Vissa hoppar gärna över mål, medan det för andra är otänkbart.


Jag läser också om vikten av mättnad hos många, medan mättnad är en icke-fråga hos andra. “Jag blir inte mätt!” säger vissa om sin diet eller om vissa livsmedel, och jag funderar på vad det innebär. De som inte bryr sig så mycket om mat bryr sig inte om huruvida de är mätta eller inte. Det är en väldigt liten skillnad mellan mätt och hungrig, och jag funderar på om det handlar om låga nivåer av Grehlin och Leptin?

Vad tror du?


  • Är du en person som tycker att det är stor skillnad på att vara hungrig eller mätt?

  • Tycker du att hunger är svårt att stå ut med? Eller tycker du att mättnad är svårt att stå ut med?


Jag har träffat båda typerna, både de som hatar mättnad och de som inte står ut med hunger. Det här måste (?) ha en avgörande effekt på vikten…?

 

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Personligt
Tankar om Crohns sjukdom!
Vad är hälsa? Om psykoneuroimmunologi & organens åldrande!

53 Comments

  1. Tina Tina
    1 August, 2022    

    Har ätit LCHF i 13 år. Trots mycket fett så höll jag mig inte mätt. Sedan läste jag på om protein och nu har jag mindre fett och mer protein och håller mig mätt mellan målen. Slipper sug på em-kväll men så fort jag slarvar så kommer suget som ett brev på posten. Jag har också förstått att min hunger visar sig som att jag blir trött och orkeslös, sällan att jag känner hunger i magen.

    Reply
  2. Fredrikl Fredrikl
    18 July, 2022    

    Lyssnade precis på https://peterattiamd.com/stephanguyenet/ “The neuroscience of obesity”, var mycket intressant och oxå prat om Leptin och påverkan, kanske är intressant för någon mer här.

    Reply
    • IC IC
      21 July, 2022    

      Men tack snälla 🙂

      Reply
  3. Anna Anna
    18 July, 2022    

    Jag har svårt att tåla både hunger och mättnad. Hungrig = ingen energi och fryser, mätt= ingen energi och sömning. Har testat kortare periodisk fasta (upp till 14 h), vilket har förbättrat min tolerans för hunger men om jag låter det gå för länge (för lågt blodsocker?) så får jag ont i huvudet och känner mig svimmfärdig, vilket inte försvinner äver om jag sedan äter normal mängd mat. En sådan dag slutar ofta med att jag överäter.

    Reply
  4. E. E.
    18 July, 2022    

    “Tycker du att hunger är svårt att stå ut med? Eller tycker du att mättnad är svårt att stå ut med?
    Jag har träffat båda typerna, både de som hatar mättnad och de som inte står ut med hunger. Det här måste (?) ha en avgörande effekt på vikten…?”

    **************

    har i mitt liv varit normalviktig, överviktig och underviktig, fullt spektrum.
    Just nu: 50 år, 49 kg, 157 cm- alltå helt ok. Leptin -ghrelin status: har svårt att stå ut både med hunger och mättnad. (Det är ganska troublesome måste jag erkänna, inte så mycket “bekväm” tid under dygnet

    När jag var som mest överviktig, då hade jag lätt att stå ut med både hunger och mättnad.
    Lite komplicerad det hela skulle jag påstå.

    Jag tycker att det där med vikt kan man inte reducera till någon eller några enstaka signalsubstanser. Insulinet spelar roll, tycker jag (jag har åtminstone testat att om jag äter samma, fast långsammare går jag ner i vikt 1-2 kg)

    Sedan finns det en psykologiska faktorer. Hoppar man över måltider och svälter lite i förhoppning att man tappar lite så hamnar man oundvikligen i jojo efekt och man tar upp snart allt + lite till.
    Hoppar man över måltider därför att man är helt uppslukad av något spännande, fascinerande och roligt och glömmer att äta- reagerar kroppen helt annorlunda. Man går ner i vikt och stannar där, man tar inte upp sen. Helt annat outcome fast rent tekniskt samma beteende ju. Det som var skillnaden var psykologiskt status.

    För att inte tala om andra faktorer som påverkar: solljuset, sömnen, stressen.

    Reply
  5. Fredrik Fredrik
    16 July, 2022    

    Vikten bestäms av vår aptit.
    Insulin har ingen större koppling till aptiten.

    Det absolut viktigaste hormonet för aptiten är leptin.
    Vi vet redan att feta har leptinresisten vilket leder till ökad aptit och viktuppgång.

    Saknar vi leptin helt så leder det till en enorm fetma.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Ob/ob_mouse

    Leptinresisten måste leda till viktuppgång.

    Något har orsakat leptinresistensen inflammation, dålig kost, tarmfloran ,miljögifter, eller något vi än inte känner till.

    Insulinhypotesen har aldrig varit mer än en hypotes, totalt felaktig hypotes.

    Äter vi bättre mat (mindre socker och raffinerade kolhydrater) så kan tarmfloran förändras och leptinresistenen minska vilket då leder till minskad aptit, insulin behöver inte ens vara inblandat i viktnedgången.

    Leptin är nog viktigast då det står över alla andra hormoner då det faktiskt mäter våt fettmassa och reglerar aptiten efter det.

    Reply
    • Martina Martina
      17 July, 2022    

      Men testa att medvetet öka insulinet och studera aptit och vikt, att det inte har någon koppling till vikten är nog inte helt sant. Titta hur injektionsbehandlade T1D-patienter ser ut just runt injektionsstället. Titta också på hur fitness-personer med insulinbehandlad T1D gör för att reglera fett% inför tävlingar, de tar mindre av sin medicin under deff (alltså för lite, även med tanke på minskad matmängd & låter BS vara lite högre) because it works!

      Insulin är också ett välkänt “hack” bland professionella bodybuilders (utan diabetes), alla på de största scenerna har tagit det nu för tiden annars kan man inte vara med och tävla. Den höga frekvensen av insulindoping skapade till och med ett nytt utseende-ideal inom professionell bodybuilding! Bildgoogla BB från 70-talet och jämför med dagens, så ser du vad som har ändrats! 🙂

      Reply
  6. SM SM
    15 July, 2022    

    När jag växte upp var det så viktigt att hålla “jämnt blodsocker” vilket innebar att man skulle äta var tredje timme. Jag var upp till vuxen ålder väldigt känslig för hunger och kunde inte uträtta någonting om jag kände det minsta hunger. När jag sedan började jobba försvann mellanmålen och vips slutade jag reagera negativt på hunger. Detta har varit till mycket stor nytta för mig, då jag inte blir lika låst som tidigare.

    Reply
    • Martina Martina
      16 July, 2022    

      Samma här, det pratades sååå mycket om “hålla jämnt blodsocker” så det blev ju nästan stressigt. Hade med mig dextrosol till skolan för att inte svimma av lågt blodsocker. Önskar att någon gett mig LOW CARB för jag hade reaktiv hypoglycemi, låter som att du har/hade det också. Man blir så hungrig och matt då att man inte kan funka alls!

      Reply
      • SM SM
        16 July, 2022    

        Japp, det har jag. Har gjort glukosbelastning och hamnar på fastenivå efter två timmar. Många fall av tidigt debuterad diabetes typ 2 i släkten…
        Tycker det är så vanskligt med mellanmål.

        Reply
  7. Joel Joel
    14 July, 2022    

    Hej! Jag är väldigt intresserad av kost och hälsa, och läser mycket om det. Bland annat om allt du skriver. Läste en artikel från 2012 som bland annat handlade vilken kost jägare och samlare äter – då med fokus på nutida hadzastammen. Enligt artikeln äter denna stam en kost relativt rik på enkla sockerarter – honung, baobab och bär. Också kött såklart, vilket de verkar äta skapligt mycket av. Honung var som jag förstod det väldigt eftertraktat, och konsumerades i stora mängder när det var säsong för det. Jag är nyfiken på vad du tänker kring detta? Idag finns det väldigt mycket forskning som visar på att socker i alla dess former är dåligt för hälsan. Hur tror du att denna stam får det att funka ändå? Trots att de konsumerar en relativt stor del av dessa kolhydratrika och i vissa fall sockerrika mat, och är friska och krya ändå.

    Jag har grubblat lite på detta, och skulle jättegärna vilja höra vad du tror.

    Reply
    • Martina Martina
      15 July, 2022    

      Verkar vara många i carnivore-communityt som kopierar detta och kör kött + naturligt socker (frukt, bär, honung) och det verkar passa vältränade män VÄLDIGT bra. De får alla fördelar av carnivore samtidigt som de kan boosta upp glykogenet lite och slippa förhöjt SHBG (protein som binder upp testot). Är man sockerberoende eller har problem med sitt blodsocker/insulin eller sina hungersignaler är det nog ingen bra idé.

      Personligen mår jag inte bra av varken honung eller frukt (kan ta 1 tesked honung här och där men mer går inte) däremot är BÄR en stor win! Tror mycket på att äta efter sin naturliga fauna (frukt och bär efter säsong, finns massa blåbär där jag bor tex) men inte överdriva med importerad papaya och sånt.

      Hoppas du är nöjd med svaret 🙂

      Reply
      • Joel Joel
        18 July, 2022    

        Tack för svar 🙂

        Reply
    • Fredrikl Fredrikl
      18 July, 2022    

      Lyssnade nyss på en podd där dom nämner det där att vissa stammar äter honung, men dom äter ju inte något processas, dom äter direkt ur boet och dom äter honungen och vaxet och alltihop, så jag bara killgissar att det inte går att jämföra med något där vi säger “jag äter honung”.

      Reply
  8. Carin Carin
    13 July, 2022    

    GLP-1 är en ny typ av läkemedel som ges framför allt till överviktiga diabetiker typ 2. Detta hormon ökar mättnadskänslan och fördröjer magsäckstömningen – men ökar också insulinfrisättningen. Resultatet är en bättre blodsockerkontroll, men framför allt viktminskning. Dyrt som fasen är läkemedlet. Hur som helst tycker jag detta visar på ett komplext samspel mellan insulin och mättnadshormoner.

    Tänker också på hur lätt det är att fastna i emotionellt ätande. Viss mat fungerar bättre som tillfällig humörhöjare och det är ju tyvärr inte den nyttigaste maten…. När jag har tråkigt är det lätt att äta förmycket, men jag har en rörlig livsstil och går bort det mesta så det blir ingen viktökning. Däremot dåligt samvete, eftersom jag är fullt insatt i sockrets dåliga effekt på kärl och inre organ.

    Reply
    • Martina Martina
      13 July, 2022    

      Just det ja, bra att du tog upp GLP-1 där ja, för den ökar ju insulinfrisättningen MEN leder till viktminskning för nästan alla verkar det som. Den påverkar troligen leptinet en hel del.

      Reply
      • IC IC
        13 July, 2022    

        Hade markerat bla den här texten i boken nedan och på diabetes.nu nämndes att två läkemedel har bättre effekt på vikten.

        “Vidare hämmas ventrikelns tömningshastighet, vilket förlångsammar absorptionen av födan. En annan viktig effekt är att GLP-1 ger en central aptitdämpning.”
        “DPP-IV-hämmarna har samma effekt som GLP-1-analoger.”
        (Klinisk endokrinologi, Red: Stefan Sjöberg & Cecilia Mattson (2015).)

        Vad gäller GLP-1 så skiljer sig den viktreducerande effekten mellan de olika läkemedelspreparaten varav två av dem har störst viktreducerande effekt.
        Vid behandling med DPP4-hämmare stiger GLP-1 nivåerna i kroppen vilket i sin tur orsakar den positiva blodsockersänkande effekten och utöver det så minskar DPP4-hämmare aptiten vilket leder till en lätt viktminskning. (diabetes.nu)

        Reply
  9. Jessica Jessica
    12 July, 2022    

    Jag har 3 barn och ett bonusbarn. Bonusbarnet är underviktig, kan ha kläder för 5åringar fastän hon är 11 år. Är väldigt sällan hungrig och fryser ofta. Min äldsta och yngsta är normalviktiga det känns som att de har “normala” hunger och mättnadssignaler. Mitt tredje barn är överviktig. Hon vaknar hungrig och är ofta hungrig fastän hon åt nyligen. Hon mår dessutom väldigt dåligt när hon är hungrig (blir tvärilsk, skriker och försöker slåss), så att inte ge henne mat är inte ett alternativ.
    Tre olika utfall på samma mat således.

    Reply
    • Martina Martina
      13 July, 2022    

      Alltid lika intressant när det blir såhär! Rimligen är deras insulinrespons inte helt olika, men deras “programmering” för hunger/mättnad väldigt olika…

      Reply
  10. Rode Rode
    12 July, 2022    

    När jag åt kolhydrater av större mängd kunde jag bli så hungrig att jag skakade och mådde illa och om jag inte åt inom rimlig tid bytte kroppen till trött och så somnade jag ett par timmar. Jag blir heller inte mätt av ex limpmacka, kunde äta en hel limpa med smör och ost. Mår mycket bättre på rent protein med fett, ex fläskkarre, lever, sardiner och det räcker med en liten burk sardiner för att jag ska klara mig i flera timmar. Kycklingfilé och liknande funkar dåligt, blir hungrig snabbt igen. Om det är insulin, hormoner eller bakterier är en intressant fråga!! Jag har som flera ovan märkt en stor skillnad i vad kroppen är sugen på beroende på vad jag ätit den senaste tiden och jag får stark sockerbaksmälla om jag ex varit på kalas med sockrig dricka, tårta, godis etc. Detta skyller jag helt på tarmbakterierna. Men vad som orsakar bristande mättnadskänsla på macka vet jag inte. Hade varit så intressant med en stor forskningsstudie som mätte dessa hormoner o bakterier och kollade dessa olika saker och vad som händer när samma individer byter kost. Jag skulle lätt vara frivillig 🙂

    Reply
    • Martina Martina
      12 July, 2022    

      Ja det hade verkligen varit spännande!

      Angående mackan så gissar jag att du är lätt intolerant emot gluten och den intoleransen blir som en “high”, vet att man ofta blir helt galen i grejer man inte tål.

      Reply
      • Annika Annika
        12 July, 2022    

        Hur kommer det sig, att en får den ‘kicken ‘ och (destruktivt) dras t sånt som eg är uselt f en? Hormoner? Vilka isf? Signalsubstanser? Histamin? Slåss själv atm m fett äckelsug efter allt möjligt skit, trots att jag eg inte är sugen. En del i det är definitivt psyk/emo-baserat; flyktförsök etc. En annan är månfasen, blir alltid mkt jobbigare kring fullmåne men mer, ngn fysiologisk förklaring el hypotes?

        Reply
        • IC IC
          12 July, 2022    

          Ha extra koll på suget i morgon den 13 juli då är det fullmåne och supermåne
          Anteckna vad du äter/inte äter/sugen på och dela gärna med dig av din iakttagelse

          Reply
          • Annika Annika
            13 July, 2022    

            Jup. Mår som en påse nötter. Panikångest fr helvete o vill bara fly o dö.. mage kaos noll hunger men vill ändå äta allt. Tvingar mig att följa mina rutiner och måltider varken mer el mindre. Fett-sug deluxe. Ätit lammkött, märg och rå nötlever.

            Reply
            • IC IC
              13 July, 2022    

              Små bitar av rå ingefära lugnar både mage och psyke
              Är rå nötlever verkligen så bra just när magen är kaos?
              Förra veckan läste jag att nötlever/magproblem var en dålig kombination
              just när man har skov.

              Reply
              • Annika Annika
                16 July, 2022    

                Intresserant vart läste du det och varför skulle det vara så? Tror lever ger god lättsmält näring på liten volym? Ingefära mår jag blä av..

                Reply
                • IC IC
                  16 July, 2022    

                  Det var i en amerikansk medicinsk studie, googla så hittar du nog den

                  Jag vet ju inte om du har något grundproblem som gör att du följer en
                  specifik diet.

                  Mat under tjugo grader påverkar nerverna i mag-tarmkanalen och blir
                  till energitjuvar och därför stör matsmältningen, vill minnas att det var i
                  en bok av S Gundry. Han tog upp att utbredd inflammation oftast börjar
                  i magen, en inflammation som ökar risken för att utveckla autoimmuna
                  och metabola sjukdomar som utarmar kroppens energireserver de som
                  våra mitokondrier behöver.

                  Reply
      • Rode Rode
        17 July, 2022    

        Sant, jag har illrött på alla sädesslag med gluten i mina IgG-testsvar. Samma med komjölk vilket fick mig att inse hur dåligt kaffelatte var för mig och varför jag ofta blir sugen på det men inte svart kaffe. Ska jobba mer med meditation så jag klarar att avstå dessa saker även när ’vänligt menande’ vänner/familj bjuder på kalas.

        Reply
  11. SonjaS SonjaS
    12 July, 2022    

    mättnaden styrs ju av mängden protein mestadels. om man äter bara protein eller mycket protein utan för mycket fett och kolhydrater är man snabbare och längre mätt. men om man äter färdigmat eller dålig mat som inte riktigt finns i naturen (fett + kolhydrater) då äter man förhållandevis lite protein som kommer dock tillsammans med stor mängd kolhydrater och fett och man kan äta och äta och äta (som är målet av livsmedelsindustrin), alltså överäter lätt. det är väl sällan nån som kan överäta steak, ägg, sallad osv.

    Reply
    • Martina Martina
      12 July, 2022    

      Haha jag har vänner som överäter på stek, ägg och sånt också om det är en true food addiction som inte har med mat att göra, men har det med hunger och sug att göra så är nog high protein the way to go!

      Reply
      • Annika Annika
        12 July, 2022    

        O jag blir definitivt mer hungrig av mer protein, bs höjs o bk sjunker… samma sak om jag får i mig ‘f mkt’ kcal även om de kommer fr fett o protein

        Reply
  12. Jan Sjöberg Jan Sjöberg
    11 July, 2022    

    Jag är nästan aldrig hungrig, utan har mat som en social företeelse. Jag tror att sköldkörteln har stor inverkan på vikt och fetma.

    Reply
  13. Maja Maja
    11 July, 2022    

    Tips på bra kur för tarmhälsa? Funkar tex probiotika?

    Reply
    • Martina Martina
      11 July, 2022    

      Är det någon särskild du tänker på? Typ mjölksyrebakterier, sporer, jordbakterier eller specifika stammar…?

      Reply
      • Anonymous Anonymous
        11 July, 2022    

        Har tyvärr inte tänkt längre :). Tänkte du kanske hade tips!? Testat mjölksyrebakterier som en kur för länge sedan och fick väldigt fin och regelbunden mage. Men vem vet. Kanske placebo??

        Reply
        • Martina Martina
          12 July, 2022    

          Placebo är ju också en effekt! 🙂
          Jag testade jordbakterier (Prescript Assist) och fick en våldsam effekt (mestadels positiv tror jag), har testat mjölksyrebakterier och inte märkt av något särskilt. Just nu är jag inne på prebiotika (syrade grönsaker, fermenterat, kefir osv) och låta tarmen populera sig själv! Tar väl lite längre tid men det kanske är mer sustainable tror jag!

          Om du ändå vill köpa någon färdig probiotika: välj en med MINST 10 olika stammar och minst 10 miljarder bakterier, helst MER. De ska ju överleva en lång väg så alla produkter från Icas kyldisk är big no no 🙂

          Reply
          • IC IC
            12 July, 2022    

            SURKÅL:
            Tänk på att den surkål som står ute på hyllorna i butikerna ofta är pastöriserad.
            Smak/konsistens finns kvar men de goda mjölksyrebakterierna har dött.
            Den man ska köpa färdig är den opastöriserade surkålen som finns i kylarna, Tistelvinds är vinnaren.

            PROBIOTIKA:
            Jag tycker Lactovitalis Pro är bäst (12 olika stammar med minst 20 miljarder mjölksyrabakterier)
            Lactiplus Forte (15 miljarder levande bakterier från 7 olika stammar och 3 olika släkten) näst bäst
            Synbiotic (15 miljarder mjölksyrabakterier från 4 unika bakteriestammar) Hjälpte inte mig, dyrt
            Jordbakterier har jag aldrig testat, bara läst om.

            Reply
            • Martina Martina
              12 July, 2022    

              Laktovitalis pro har jag kört några omgångar minns jag nu, och givetvis har jag Tistelvind i kylskåpet 🙂

              Reply
              • IC IC
                12 July, 2022    

                Haha spill lite tistelvind i jordkällaren så har du billiga ja du vet vad 😉

                Reply
  14. Nina Nina
    11 July, 2022    

    Åh jag önskar att jag visste vad som påverkar. För jag kan ”dö” av hunger och överäter lätt. Hungerkänslorna ökar i samband med ökad träningsvolym men är inte i paritet med varandra. Säg ett långpass löpning på tre timmar en dag kan orsaka starka hungerkänslor flera dagar efter fast jag då inte alls tränar mycket.
    Jag mår dock bättre på lågkolhydratkost tror jag än när jag äter mer kolhydrater så det i sig är en vinst.

    Reply
    • Martina Martina
      11 July, 2022    

      3h löpning låter som mycket träning för mig! 😀

      Reply
  15. Anna Anna
    11 July, 2022    

    Jag tänker att det väl alltid har funnits människor med lägre aptit än andra? Det är ju ett rätt gammeldags uttryck att vara “liten i maten”. ALLA naturligt smala personer jag känner äter väldigt långsamt, kan sluta äta mitt i en portion, glömmer bort att äta och så vidare. Det är inget jag upplever de gör sig till med, de bara är sådana. Allt tror jag inte har att göra med att det måste vara något som är rubbat i kroppens system.

    Reply
    • Martina Martina
      11 July, 2022    

      Nä ingen rubbning utan individuella inställningar! Jag är exakt sån som glömmer bort att äta, men också stark aversion mot mättnad. Min kropp kopplar hunger till att känna sig lätt och fit och mätt till att vara tung och ofungerande. Mätt = det blir inget mer gjort den dagen, slut som artist!

      Reply
      • Annika Annika
        11 July, 2022    

        Hand up f samma upplevelser och känslor. Tror, i mitt fall, även det har att göra m att mat i magen i så många år kopplats samman m smärta, dock bättre nu på keto/carnivore vilket dessutom möjliggör att vara ‘mätt’ dvs näringsmässigt tillfredsställd utan att behöva fylla mage m stora volymer.

        Reply
        • Martina Martina
          12 July, 2022    

          Ja jag kopplade också äta till ajjj det här kan komma att göra ont eller bli svullet och jobbigt. Inte äta = inga IBS-symptom iaf även om man kan ha sina inflammationer fortfarande.

          Reply
      • SonjaS SonjaS
        12 July, 2022    

        samma här, därför gillar jag att ha huvudmåltid pa kvällen och skippar frukost. kostar så mycet energi att smälta maten

        Reply
  16. Christina Christina
    11 July, 2022    

    Hej!

    Jag tror det är tarmfloran som styr våra hormoner och därmed vår hunger eller mättnad. Dessutom så är det svårt för många att skilja på sug och hunger. Det många tror är hunger är oftast inte det utan ‘bara’ ett sug. Och jag tror tarmfloran skapar suget och får vissa att förväxla det med hunger.

    Om man testar att äta exempelvis kött eller fisk, fett och gröna grönsaker i en period så kommer kroppen ganska snart att vara sugen på just den maten. Byter man däremot ut kosten mot lösgodis, glass och hämtpizza, McDonalds, eller liknande snabbmat i ett par veckor så kommer kroppen snabbt att vara sugen på den typen av mat. Olika typer av mat föder olika typer av bakterier och de bakterierna styr i sin tur våra hormoner, beteenden och humör.

    Jag märker själv att viss typ av mat gör att jag vill äta mer och oftare och annan typ av mat gör att jag kan gå i långa perioder utan att vara sugen eller hungrig. Jag tycker inte om att vara styrd av matsug det förstör min sinnesro. Min favoritkänsla är när jag äter rätt för min kropp (eller bakterierna?) och jag njuter av maten tills jag är lagom mätt och efteråt inte ägnar en tanke åt mat innan det är dags för nästa måltid (vilket kan vara ett dygn framåt i tiden). Det är obehagligare att ha ätit för mycket än att vara hungrig rent fysiskt. När det är sagt så anser jag att det är suget som är det psykiskt jobbiga och det har ingenting med vare sig mättnad eller hunger att göra. Nu känner jag min kropp och vet vilken mat som triggar sug och vilken mat som gör att suget försvinner och framförallt så kan jag skilja på hunger och sug.

    Dessutom tror jag mer och mer på att alla dessa olika dieter skadar oss mer än hjälper oss. Vi borde istället tänka mer på helheten och föda rätt tarmbakterier. Kanske det t o m är så att uteslutningsdieter (inte kortvariga utan långvariga) orsakar mer dysbios? Och inte minst stressen bakom att ‘hitta rätt diet’ som ska vara lösningen på ‘allt’. Stressen i sig är förmodligen också en bidragande orsak till dysbios.

    Har man läckande tarm (eller något annan allvarlig sjukdom) och behöver fixa det med en uteslutningsdiet i en period så ska man givetvis göra det om man vill! Det kan t o m vara bra. Men efteråt ser jag inga problem med att gradvis äta mer och mer varierat och samtidigt se till att föda rätt bakterier så att man får en förbättrad tarmflora.

    Vi tror ofta att vi har en egen vilja men våra kära tarmbakterier är nog mer inblandade i vad vi gör (tänker, känner, beteende) än vi förstår. Och det gäller mer än vår relation till mat, matintag och matvanor. Det betyder INTE att man ska frånskriva sig ansvar men kanske tänka om lite och ifrågasätta vem det egentligen är vi föder – oss själva eller bakterierna.

    Reply
  17. Andreas Andreas
    11 July, 2022    

    Intressant, jag är allt som oftast mätt, har svårt att äta jättemycket. Upplever dock att jag äter ganska mycket, oftast frukost lunch och middag men inte för att jag är så hungrig utan för att jag vet att jag måste.
    Samtidigt kan jag bli väldigt hungrig och har lite för ofta cravings som jag dock mer och mer kopplat till trötthet än något annat. Är jag fokuserad och jobbar med något kan jag vara utan mat hela dagen utan problem.
    Väger 76kg och är 190cm, tränar löpning 2-4d i veckan. Fastar oftast 36h en gång per vecka.

    Reply
  18. Bella Bella
    11 July, 2022    

    Jag blir nästan aldrig hungrig längre. Då menar jag sådär hungrig när magen nästan gör ont och en mår illa. Jag trodde det berodde på att jag äter mindre mat och mindre kolhydrater och har stabilare blodsocker, nu vet jag inte om det är pga det. Jag fick veta att jag har hashimotos, och det var några månader sedan och vem vet hur länge jag haft det. Iallafall kan aptiten och hungern minska pga hashimotos. Jag har en dotter som smygäter sötsaker och sätter i sig säkert 1000 kcal extra flera dagar i veckan, det syns. Jag har en annan dotter som ständigt är hungrig. Jag brukar säga till henne -börja ät kött! Hon e vegetarian nämligen. Men om hon skulle bli mättare av kött vet jag inte heller, kanske är det näringsbrist. Jag blir inte klok.

    Reply
    • Martina Martina
      11 July, 2022    

      Vegetarianer får ofta “proteinhunger” och “fetthunger” och då äter de skräp istället som chips men kroppen behöver NYTTIGT fett och riktigt protein inte typ bönor och jordnötssmör. Lurigt det där med unga tjejer som blir vegetarianer…kan vara svårt att påverka om de inte själva är redo.

      Reply
  19. IC IC
    11 July, 2022    

    Så här har jag antecknat om tarmfloran i marginalen i ditt Appendix I i din bok om tarmfloran
    och magens nervsystem.

    B. Longum, L. brevis och L. plantarium = smalbakterier

    Akkermansia muciniphila i låga nivåer ses vid ökad vikt samt att den skyddar tarmslemhinnan

    En studie från Gtb belyser vikten av L. reuteri 6475 kopplad till benskörhet.

    Reply
  20. mikael mikael
    11 July, 2022    

    Hej har kollat en del på Robert Lustig och många andra som snackar mycket om hormoner. Och min amatör förståelse är att grehlin och leptin inte fungerar som dom ska med förhöjda insulinnivåer. Men det är min icke professionella tolkning av vad jag sett och hört. Men intressant om man kan ha höga insulinnivåer och och leptin fungerar som den ska (inte är resistent) Och personligen så fungerar magen bättre om jag sköter kosten med mat som inte höjer insulinet och blodsockret så mycket, antar att min tarmflora blir bättre med den kosten. Då går jag på toaletten en gång per dag för nummer 2. När jag äter onyttigt för mig = insulinhöjande/blodsockerhöjande mat så blir det flera gånger om dan med toalettbesök för nummer 2. Intressant ämne som jag ska följa noga och med intresse.

    Reply
    • Martina Martina
      11 July, 2022    

      Jag tolkar precis som du, så insulinet har ju såklart en roll men vissa vill ringa in insulinet som prime suspect och det kanske man inte ska… att äta blodsockerhöjande mat kan också trigga viktminskning genom att elda på förbränningen (genom citronsyracykeln)

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Anonymous on Varför smala blir sjuka | STRESS värre än insulinresistens?Det här var ett toppeninlägg 🤗 I det här som du skriver "kvinnor som är igång ko…
  • IC on Om binjurarna & fettförbränningen!Har du testat att D-vitamin i oljeform och har du kollat ditt kalciumvärde? När…
  • Martina on Hjälp att tolka testerInte just nu tyvärr, men hormontest finns men matkänslighet är inte så tillförli…
  • H on Om binjurarna & fettförbränningen!Hej Martina! Jag läser och läser allt vettigt du skriver och har precis fått lån…
  • Elin on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Det handlar också om att bli van vid att drivas av oxytocin istället för dopamin…
  • Erika Åhlander on Hjälp att tolka testerhej, är detta något som du fortfarande gör? och, isf, är det något speciellt tes…
  • Lena-Louise on Nytt Primal Collagen + receptTack fina du, då känns det tryggt att fortsätta med kollagen 😉✌️
  • Martina on Nytt Primal Collagen + receptTack för din kommentar, sorry att du har fått vänta så länge på svar :) Jag tror…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: