Efter att ha läst Terry Walsh har jag inspirerats att lägga in mer grönsaker, så jag har gjort massa mumsiga grytor med lök, svamp, spenat, kokosgrädde, smör, paprika, tomater och allt möjligt färgglatt som jag hittade inne på ICA!
Highfat Paleo tycker jag är ett coolt koncept. Man tar allt det grymma från LCHF, och allt det bästa från paleo och gör en “ny” kost av det. Detta går helt hand i hand med mitt tänk kring mat, att det ska vara så naturligt som möjligt och HÖG näringsdensitet!
Än har jag inte hittat sanningen, jag kommer fortsätta att experimentera och variera för att ständigt förbättra och förfina. Det finns inget egenvärde i att “hitta sanningen” och hålla sig där år efter år eftersom allting är relativt och livet är cykliskt. Man kan inte köra på EN GREJ konstant, man MÅSTE variera, förnya och förbättra. Ändra, ändra, ändra. Det som funkar NU kommer inte att funka SEN!
Ingen människa tränar efter samma träningsschema 2 år i streck, och enligt samma princip gäller det att lyssna på kroppen, lyssna inåt och se vad de nya situationerna kräver.
Det är inte inkongruens, det är inte att sakna integritet. Det är att LYSSNA inåt. Hur mår mina celler just nu? Hur mår jag? Är jag nöjd? Hur kan jag bli ännu bättre? Hur kan jag bli starkare? Snyggare? Snabbare? Gladare?
Ta DIG SJÄLV på allvar och våga förändra!
Hej Martina, var det The Wahls Protocol som fick dig att få upp ögonen för Terry? Jag är också sugen på att läsa något av henne, hon verkar veta vad hon pratar om.
Ang. din rabattkod hos OneLab, hur länge funkar den? 🙂
Hej! Jag känner igen mig mycket i det du skriver här. Det är där jag brukar hamna också, mycket grönsaker men inte klassisk paleo. Jag brukar gå efter vilken mat som får mig att känna mig mätt och nöjd, kroppsligen och mentalt.
Jag håller med om grönsaker, det blir så tråkigt annars, nu när potatis, ris och pasta ska bort. Det är trevligt att ersätta med något annat ” nyttigt” ! 😉 jag har själv ibs och försöker att luska ut vad jag kan äta, det är först nu som jag har hört om att grönsaker kan ge problem. Däremot har jag upptäckt att mycket råa grönsaker kan ställa till det?!
Här kommer lite kritik. Om du eftersträvar att äta så naturligt som möjligt varför poppar det upp tips om PWO:s och annat pulverskräp?
Och det är … i sträck inte … i streck.
Så avslutar jag min surgubbementalitet med att förvånas över att folk låter bli grönsaker när dom äter enligt LCHF. Var kommer den idén ifrån? Klart som tusan att grönsaker ingår i LCHF.
Anledningen till att det poppar upp tips om pulverskräp är för att väldigt många av mina läsare frågar mig via mail, via facebook och via kommentarerna om pulverskräp kanske 10 gånger i veckan eller mer. “Vilken pwo ska jag välja?” “vilket proteinpulver är bäst, jag väljer mellan detta och detta?” “kan jag dricka celsius då och då” “jag köpte denna PWOn är den bra?” och eftersom jag lyssnar på mina läsare så svarar jag på de här frågorna i blogginlägg så att så många som möjligt ska kunna få ett svar. Även om jag inte använder proteinpulver längre, så är jag väldigt förtjust i PWO:er i form av aminosyror. Min man använder massor av pulverskräp och jag dömer inte honom för det, hans kropp tål det och det är hans ansvar. Allting är eko, fairtrade, etc.
Jag tror att folk skippar grönsaker av rädsla för kolhydrater och fibrer, och för att många inte tål grönsaker (IBS) och för att det är tråkigt att äta grönsaker 🙂
Släng hemskt gärna upp recept på “mumsig gryta”! Är det nåt kött i? 🙂
kör också nått liknande, trivs inte med “vanlig” lchf, har väl blivit lite för kär i grönsaker (morötter ÄR godis! lovar!!!) under alla år som vegetarian och helt paleo lyckas jag inte heller med då jag gillar smör/mjölkprodukter alldeles för mycket 😉
Gick över till just High Fat Paleo för ett sen, mår riktigt gott av det. Blivit fastare i kroppen, lite slankare, piggare, starkare och mindre problem med magen.
Bara fördelar alltså 🙂
Åh precis så äter jag för det mesta. Med lite kolhydrater ibland. Var nyligen på en sömnlabbsvistelse där de kollade alla mina blodvärden (typ 40 grejer) och hade i princip allt mitt emellan för högt och för lågt. Hade pga kosttillskott lite mycket folsyra och glukosen var lite långt. Annars helt perfekt och jag äter mycket fett. MEN tycker det är intressant, har högt blodtryck sedan tre år och medicinerar mot detta. Man har inte funnit någon annan orsak än arvsanlag (pappa farbror farfar) samt stress. Obs att jag inte åt mycket fett för tre år sedan. Vissa saker kan man helt enkelt inte påverka utan det ärvs.
Skriver förresten om sömnträningen (grupp-KBT) jag börjat med hos Charités Universitetsjukhus. Det är uppbyggt ungefär som ett biohack-experiment, skitjobbigt men jätteintressant att delta i. Tänkte på din man som verkar ha ungefär samma sömnproblem som jag. Skriver om det under följande tagg (obs kommer bli mer har precis börjat): http://burgschki.wordpress.com/category/somn/
Jag kanske får försöka begripa att det finns en möjlighet att strikt LCHF faktiskt inte passar mig, jag tenderar att gå bärsärk med chips och glass efter ett antal strikta veckor. Jag ska nog satsa på en mer liberal period framöver, med mer färg på tallriken (gröna och röda och gula saker).
Change!
Har du märkt någon påverkan på ketosen av mer grönsaker? Och spelar det någon roll i praktiken?
Jag väljer ju grönsaker med väldigt nära noll i kolhydratinnehåll, men blodketonerna sjunker. Acetonet verkar inte påverkas nämnvärt. I praktiken känner jag mig hälsosammare 🙂
Sa utslaget blir detsamma pa Ketonix, men ej med blodmatning? Vad betyder det i praktiken? Sjunker ketonerna eller inte tro?
blodketonerna säger inte så mycket egentligen, man mäter dem för att de är lätta att mäta. Acetonet mäter förbränningen av fett, så om blodketonerna sjunker så sjunker ketonerna men om inte acetonet sjunker så sjunker inte fettförbränningen 🙂