5:2 dieten & LCHF


Jag har fått lite frågor kring den nya 5:2-dieten som blivit poppis, så tänkte dela med mig av det jag vet!

Vad är 5:2?
Det är kort & gott att fasta två dagar i veckan och äta som vanligt fem dagar i veckan. De dagar man fastar ska man helst fasta helt, men om man behöver äta något så är det max 500kcal som gäller. De 2 fastedagarna behöver inte ligga jämte varandra!

Varför funkar det?

Tydligen så överäter de flesta inte när de väl får äta som vanligt igen, så utslaget över hela veckan blir kaloriintaget mycket mindre. Även viktväktarna räknar sina kalorier veckovis och att man kan ”spara” kalorier (äta mindre en dag för att kunna unna sig tårta på en fest nästa dag) Det är alltså veckans sammanlagda kalorier som räknas!

Funkar det?
Jag har inte testat den själv (ännu) men eftersom jag tycker att det är så kul med dieter borde jag ju försöka mig på den! (Redan nu!?) Jag har sett att den funkar fint för överviktiga personer, men smalisar har ju ett lite annat utgångsläge. Överlag om man är i de stadiet att det är dags för magrutor och grejer är de alltid lite knivigare…

5:2 & LCHF

Ja, man kan definitivt kombinera 5:2 dieten med LCHF, jag tror att de kan bli en riktigt klockren kombo!

Är det någon av er som har testat?

14 comments

 • avatar

  Började igår faktiskt, tänkte, varför inte – det lär ju ge hälsofördelar på sikt. Jag är nu inte en ”jättetjockis” väger 10-12 kg för mycket som sitter jämnt fördelat som kurvor men det skulle inte skada att bli av med lite på kuppen. Helfasta vet jag inte om jag klarar av, men att käka 500 kcal (600 för män) gick bättre än jag trodde – jag delade upp det så jag åt 300 kcal som brunch och 200 kcal som kvällsmål. Det jag kände var en mycket trött hjärna som inte orkade läsa på kvällen men det kan ha varit naturlig trötthet då jag kom sent i säng men var uppe tidigt på söndagen. Tog heller ingen långpromenad utan nöjde mig med 15 minuter runt kvarteret – det är nog inte tillrådligt med stor ansträngning av kroppen en fastedag (om man som jag har mycket träning att göra innan jag är i min forna form). Idag äter jag som jag brukar, LCHF med ett moderat intag av mejerier. I kväll blir det power walk också.

  Tänkte ge det en månad och se hur det känns då. Försöker tänka en dag i taget så blir det inte för överväldigande. Nästa fastedag blir på torsdag.

 • avatar

  Måste testas, jag kör ju periodisk fasta hela tiden mellan ca 19-20 på kvällen och 12 på dagen nu. En fråga bara, dessa två fastedagar behöver inte vara efter varandra? Tack för en bra blogg! =)

  • avatar

   O kan man kombinera den periodiska fastan med detta? Jag har blivit så van med den att jag inte vill ha frukost längre trots hård träning! Många frågor..

 • avatar

  Marie, nej, jag tror snarare man ska sprida ut fastedagarna. Kroppen ska ju inte vänjas eller ställas in på svält. Tänker själv köra måndagar och torsdagar så jag lämnar lite utrymme att få äta som vanligt på helgerna. Startade på en söndag för jag ville komma igång.

 • avatar

  Eftersom det är meningen att du ska äta ”som vanligt” de dagar du inte fastar lär det väl inte vara något problem att köra vanlig PF som du gör nu. Och även på fastedagarna – om du väljer att hålla dig till att äta 500 kcal så går det ju att vänta med första målet som vanligt. Man får väl prova sig fram kanske?

 • avatar

  Kör Ori´s ”warrior diet” med 20 timmars fastandet och 4 timmars ätfönster.Grunden är off course LCHF men kan hända att jag kör fakir/ufo mellan kl 17 till kl 20-21 . Allt efter tycke och smak.

 • avatar

  Viktväktarna sparar inte längre sina kalorier….

 • Johan Renström
  avatar

  Jag har kört 5:2 i två månader nu och det fungerar nästan för bra så jag har gått över till 6:1 för att hålla balansen. Tidigare körde jag heldagsfasta och det var jobbigt och krävde alldeles för mycket. 5:2 är dessutom lättare att få in socialt och det bra vetenskapligt stöd. SÅ det kan jag rekommendera.

 • avatar

  Hejsan Martina!

  Du jag funderar på ett inlägg du skrev för några månader sedan. Det handlade om vart fettet lägger sig och vad det beror på och vad man kan göra åt det. Har letat men hittar det inte. Tänkte om du kanske minns 🙂

  Det är nämligen så att fettet vill verkligen sätta sig på höfterna ”kärlekshandtagen” och övre delen av låren. Roligt? Nej! Så nu läser jag allt om hur jag kan återfå balansen på detta igen.

  Hälsningar/ Alexxa

  • avatar

   Grattis! Normala hormonnivåer! Vart vill du annars ha ditt fett? På magen? Om du har ditt fett på höfter, rumpa och lår så har du antagligen en bra insulinkänslighet och högt östrogen, om du inte vill ha fett där måste du ned i fettvikt!

 • avatar

  Jag drog igång med 5:2 (20-24 timmars fasta) efter julhelgerna och trivdes så bra med det att det idag snarast glidit över till 2:5
  Jag känner aldrig nån hunger (om nåt snarast mindre på fastedagar än ätardagar)

  Full energi på gymet eller på cykeln och slipper bry mig om frukostar och luncher
  Vilken frihet.
  Helt perfekt livsstil för mig 🙂

  Det viktigaste är förstås att kroppen svarar bra och är med på noterna
  Mycket bättre definition idag trots att det inte alls känns som jag försakar nåt
  Jag käkar ju ändå varje dag (en gång)

  Kombon Lchf + PF är verkligen ett vinnande koncept

 • avatar

  Jag fastar 1 dag per vecka, och äter då ca. 550kcal fördelat på strax över 30 timmar. (Natten före fastedagen + fastedagen + natten efter). Jag är vrålhungrig på kvällen under fastedagen, men inte hela tiden… det kommer och går. Oftast blir det keso med bär och något köttpålägg till frukost, en lågkolhydratsoppa till lunch och en lågkolhydratsoppa på kvällen. Egentligen ska man under fastedagarna bara äta ett mål mat på totalt 500-600kcal, men om jag inte sprider ut käket lite får jag jobbigt magknip. Och om något är för jobbigt så pallar man ju inte att hålla på i längden!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *