Jag fick den här artikeln länkad till mig ungefär hundra gånger den här veckan, men jag hade inte tid att kommentera den så mycket. Istället la jag ut den på min facebook (länk) och bad er hitta de logiska hålen. Ni lyckades mycket bra, jag är så stolt!
Här kommer mina kommentarer
“Forskare vid Sun Yat-Sen University i Kina har analyserat hälsodata från 14 000 personer som en del av en långtgående studie om hjärtsjukdomar i USA. Ingen av deltagarna hade hjärtflimmer när studien påbörjades…”
“Under de 22 år som deltagarna följdes fick de regelbundet rapportera hur deras dagliga matintag såg ut, tillsammans med annan hälsorelaterad information, som motion och rökning. Under den här tidsperioden utvecklade 1900 av dem förmakslimmer.”
Min kommentar: Jag hittar inte studien och jag har verkligen sökt efter den med ljus och lykta. Dock tvivelaktigt att de har lyckats följa 14000 människor i 22 år. Min första tanke är hur ofta de här personerna fick rapportera in sitt matintag, det kan inte ha varit mer än någon vecka per år om ens det. Dessutom vet vi ju hur det går när människor ska självrapportera vad de har ätit… inte särskilt bra!
“Enligt forskarna kunde man se att de vars dagliga kaloriintag bestod av mindre än 45 procent kolhydrater löpte 18 procent högre risk att utveckla förmaksflimmer än de vars intag bestod av 45 till 52 procent kolhydrater.
Om man åt mer kolhydrater än så ökade risken något igen, men lågkolhydratskost var fortfarande förenat med högre risk än högkolhydratskost.
– Lågkolhydratsdieter kopplades till ökad risk för förmaksflimmer oavsett vilken typ av fett och protein man ersatte kolhydraterna med, förklarar Xiaodong Zhuang, kardiolog vid universitetet och den som ledde studien enligt Independent.”
Min kommentar: Mindre än 45% kolhydrater alltså… hur blir det ens en lågkolhydratdiet? Med ett normalt energiintag är vi ändå uppe i en 200g kolhydrater, från vilka källor då? Och de som uppenbart åt mer än 200g… vad åt dem?
Vi som äter low carb (på riktigt) vet att det är svårt att komma upp i ens 50g kolhydrater utan att äta hysteriska mängder mat…
“Forskarna tror att det kan bero på att de som äter mindre kolhydrater äter mer rött kött och mättat fett, vilket skulle öka inflammationer i kroppen. Samtidigt får de i sig mindre grönsaker och frukt med inflammationsdämpande antioxidanter.
Resultaten går i linje med tidigare studier som har visat att de trendiga dieterna är förenade med kortare livslängd, även om det i nuläget behövs mer forskning på området.
– Med tanke på att den kan påverka hjärtrytmen, föreslår vår studie att man ska vara försiktig med den här typen av viktkontrollmetoder, säger Zhuang.”
Min kommentar: Frida skrev så kul “Dessutom “Forskarna tror” …två ord som borde ge grammatikfel när de används ihop.” 😀 Tack för skrattet, jag håller verkligen med.
Vad baserar de sin tro på? Även forskare är ju partiska i sin person och i meningarna ovan har vi flera godtyckliga antaganden som att rött kött och mättat fett är inflammatoriskt. Really? Sen att folk som äter low carb äter mindre grönsaker är helt fel, för alla medelhavsentuasiaster och paleoliter är ju tokiga i sina grönsaker/bär-smoothies, alla ugnsrostade och inlagda grönsaker, syrade grönsaker, råa grönsaker och så vidare. Jag har själv varit där så jag vet vilka grönsaksberg vi snackar om här, för att inte tala om alla sallader…
Sen hänvisar det till den sunkiga Lancet-studien som jag debunkade här.
Här är förresten alla mina inlägg där jag krossar vetenskapliga studier. Enjoy!
Som sagt var ni jättebra på att krossa den här studien och såg de uppenbara felen med en gång. En läsare kommenterade också att Kina är de största risproducenterna i världen och kanske inte vill se produktionen gå ned… och att forskarna missat att Hongkongneserna äter MEST kött i hela världen och lever absolut LÄNGST. Tack för länken!
Tack för att ni skickar sådana här grejer till mig, det är jättekul. Hinner inte alltid kolla upp allting själv så det är fint att vi kan hjälpa varandra att gå igenom sådana här saker.