Många är nyfikna på det här med kroppens set-point, så jag tänkte skriva lite om det. Set-point är alltså ens “trivselvikt” den vikten man automatiskt hamnar på om man inte tänker på vad man äter.
Många tror att det är lättare att gå upp i vikt än ned i vikt, men det är inte sant. Det är precis lika svårt! När man överäter en period och går upp på vågen, så är det ingen riktig viktökning utan precis samma som om man äter mindre några dagar och “går ned”. Det är mest vätskemanipulation. Kroppen strävar alltid efter jämvikt.
Det betyder dock inte att ens set-point är ristad i sten, den kan flytta både uppåt och nedåt med åren. Oftast uppåt!
Att påverka sin set-point
Många vill gå ned i vikt OCH går ned i vikt med gott resultat, men har svårt att HÅLLA vikten. Den tickar liksom uppåt igen efter ett tag. Det beror på att man inte hunnit skaffa sig sin nya set-point!
Du kan skaffa en hur låg set-point du vill och såhär gör du:
- Gå ned till målvikten
- Håll målvikten i minst 6 månader
Det är på punkt 2 som de flesta misslyckas och ropar hej alldeles för tidigt. “Nu har jag nått min målvikt, nu kan jag äta vad jag vill igen!” Nej, processen är inte klar förrän den nya vikten är den nya “trivselvikten”