• Mig + kontakt
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Detox & fasta
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Allt om keto
  • Biohacking
  • Webinar
  • Forum
  • Logga in

    Logga in

    Inget konto? Registrera

    Register | Lost your password?
    Continue with Facebook
    Continue with Google
  • Mig + kontakt
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Detox & fasta
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Allt om keto
  • Biohacking
  • Webinar
  • Forum
  • Logga in

    Logga in

    Inget konto? Registrera

    Register | Lost your password?
    Continue with Facebook
    Continue with Google

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

Farm fun! Övningsskjuter lite bara, men det är v Farm fun! Övningsskjuter lite bara, men det är vansinnigt mycket vildsvin här i krokarna och jag tänker att vilda grisar borde ju vara bättre än vilket "organic" fläskkött som helst? 

Mina blodketoner har varit off the charts det senaste och nu börjar jag verkligen känna av den där köldskyddande effekten av ketos! Nollgradigt och jag var ute nästan en halvtimma och skjöt innan jag var tvungen att ta på mig en jacka! #Keto ftw! 🤗
Har äntligen uppgraderat min 8 år gamla blodketo Har äntligen uppgraderat min 8 år gamla blodketonmätare till en fräsigare modell. Ketonerna va on point idag också och GKI = 1, dvs samma blodsocker som ketoner 👌#biohacking #biohacker #nextlevelbiohacking #ketomojo
Nu finns ett nytt poddavsnitt med mig i podden Per Nu finns ett nytt poddavsnitt med mig i podden Perspektiv! (länk i profilen!)

Såhär skriver Per Grankvist om avsnittet: "En karta över hur olika hormoner styr olika funktioner i kroppen ser lika komplex ut som en karta över Londons tunnelbana. Alla människor är därför hormonella - det styr hur vi mår och hur vi känner oss. Intressant nog är forskningen fortfarande relativt mycket i sin linda, och några av de stora framstegen på området har gjorts så sent som under de senaste decennierna.

Eller för att sätta det i perspektiv: när bantning och lightprodukter slog igenom på allvar på 1980-talet hade man väldigt lite kunskap om hur det egentligen funkade. Man pratade om kalorier och man pratade om att röra sig, men även om två personer åt samma sak och rörde sig på samma sätt verkade de få olika effekter på deras kroppar?

Idag vet vi att hormoner är en del av förklaringen till det. Så för att förstå mer om det vände jag mig till Martina Johansson, författaren till Hormonstark - och till flera andra böcker om förebyggande hälsa." #poddenperspektiv #vadvivet #martinajohansson #pergrankvist #hälsopoddar #hormoner #biohacking #hormonlära
När kosten blir en religion, tappar vi kontakten När kosten blir en religion, tappar vi kontakten med kroppen. 

När man till exempel börjar baka väldigt mycket söta #keto efterrätter, det är ett tecken på att kroppen är sugen på carbs. Istället för att hälla i sig sötningsmedel kanske det är bättre att fundera på varför den vill ha carbs och tillmötesgå det behovet? 

Äta carbs? På keto? Why not? En person som inte är helt adapterad till fett eller får förändrade behov pga hormoner, sjukdom, you name it kan få fördelar av att lägga till lite kolhydrater. 

När jag säger "lägga till kolhydrater" verkar många tro att jag menar flera hundra gram, varje mål, varje dag och gärna typ ballerinakex. Nej, jag menar en sötpotatis för den som tål det, lite rotfrukter eller till och med lite vitt ris. Vitt ris är förresten bättre än råris/brunt/svart ris för att det innehåller färre antinutrienter. Det behövs inte carbs till alla mål eller ens varje dag för att tillgodose behovet. Vissa får jättebra resultat med CKD (cyklisk ketogen diet) som exempel. 

Jag ser många kämpa på #zerocarb trots att kroppen skriker efter något annat eller något mer, och kompenserar med massa kaffe eller sötade fettbomber för att "täcka upp" bristerna. Då har kosthållningen blivit en religion.

Ett annat klassiskt exempel är veganer som vägrar lägga till ens lite ägg eller skaldjur trots att kroppen skriker efter det. Att hetsa i sig nötsmör är typexempel på att kroppen behöver mer fett, gärna från animaliska källor. 

Jag tycker att det är helt orimligt att människan är det enda djuret på den här planeten som INTE har en aning om vad den ska äta. Jag tror att vi VISST vet men att många är otroligt avstängda, och därför blir det lätt fel. Som en disclaimer kan jag säga att jag har full förståelse för om vissa med tex sockerberoende/överätningsproblematik behöver vara mer religiösa i sitt kosttänk. Det är inte det jag skriver om här. #keto #lchf #lowcarb #lowcarbhighfat #vegan #govegan #carnivore
  • Home
  • Biokemi
  • Kost & Hälsa
  • Mat och recept
  • Powerthinking
  • Carbnites, re-feeds & att gå in och ur ketos

Carbnites, re-feeds & att gå in och ur ketos

20 July, 2016 21 Comments Written by Martina

carbnitesDags att diskutera carbnites och re-feeds, och det här med att gå in och ur ketos. 

För det första ska jag säga att när jag började med LCHF för snart 7 år sedan, var det ingen som höll på med re-feeds och carbnites. MEN SJÄLVKLART ÅT VI KOLHYDRATER ÄNDÅ! Jag minns en gång när My (lchfingenjören) frågade mig om jag äter godis ibland. Hon var väl nyfiken antar jag, och jag svarade “Men självklart, det är klart att jag äter lösgodis ibland!” Det är liksom ingen grej. Det är inte en re-feed eller carbnite.

Det är inte varje vecka eller ens varje månad, utan när jag känner för det. Jag åt tårta på min födelsedag i december (en vanlig tårta) och jag åt cheesecake på The Cheesecake Factory när jag var i USA i september. No big deal. No re-feed.

Däremellan inget, och mellan december och nu har jag käkat några kidneybönor och en LCHF-tårta.

Re-feeds/carbnites är ingen trend. Det är ett gammalt beprövat fitness-knep från 50-talet som heter cyklisk ketogen diet (förkortat CKD). Jag skriver om det i min senaste bok (länkad längst ned). Alla bodybuilders körde CKD på den tiden, för att de lät dom tappa fett och bygga muskler samtidigt, genom att dra nytta av både fettdrift och sockerdrift. Många stora bodybuilders (Mr Olympia-nivå) kör fortfarande med olika varianter av ketogen kost, för att det är så otroligt effektivt.

Jag har testat carbnites 

Både jag och Mattias har testat carbnite en gång i veckan eller CKD som det egentligen heter. Ingen av oss gillade det, men det är åtminstone bättre än TKD som innebär att man är keto (eller fastande) hela dagen och äter kolhydrater på kvällen efter träning. Anledningen till att jag inte gillar carbnites är att det känns (för mig personligen) ohälsosamt att gå in och ur ketos på ett så våldsamt sätt. Min kropp gillar liksom keto. Den blir lugn, fokuserad och harmonisk och så kommer kolhydraterna där och bara stirrar upp allting! Jag får hjärtklappning, svettas och blir helt knäpp. Så är det inte för Mattias, och jag förstår det som att män tål det här mycket bättre. De mår ju generellt bättre av fasta också. Men däremot blir han såååå sötsugen, hela veckan blir en kamp efter carbnite och han har lättare för att göra snedsteg på jobbet. Ta en kaka till kaffet och sånt.

Men hur är det egentligen – kan man bara gå in och ur ketos hur som helst!?

OF COURSE! THAT’S WHAT WE’RE MADE FOR! Kroppen är byggd för att vara mestadels i ketos, och för att klara sig långa stunder utan mat. Kommer det in socker till systemet så har vi både insulin och ett glykogenlager så tada! Man kan växla mellan de två systemen, och ju bättre man är på det ju lättare är det att gå från ketos till glukosdrift och tillbaka till ketos.

Carbnites och re-feeds är en smaksak

Jag gillar det inte, jag gillar att vara mer kontinueligt keto och sen äta det jag känner för då och då. Jag tycker också att det är högst olämpligt med carbnites om man har problem med socker- eller matberoende och/eller har många kilon kvar att gå ned. Då känns det som att man mer underhåller sina negativa beteenden, snarare än att bryta dem. Om man ändå vill “re-feeda” anser jag att sötpotatis, pumpa, nötsmör (cashew, mandel) och sådant är långt lindrigare (och hälsosammare) än att gå all in på allt onyttigt man längtat efter.

Det är så jag ser det i alla fall – men vad tycker du!? 

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Biokemi, Kost & Hälsa, Mat och recept, Powerthinking
När forskning och verklighet inte går ihop
Hormonstress – är du drabbad? (vlogg + text)

21 Comments

  1. Emma Emma
    8 November, 2019    

    Trevligt inlägg! Tack!!

    Jag tycker om att förse mig med vissa grejer som jag personligen tror är nyttiga för hormonbalansen och diverse annat då och då. Dit hör t ex get- och fårjoghurt, olika rotfrukter, baljväxter, citrusfrukter, stenfrukter och så bär förstås.

    Lustigt hur äckligt sött sånt som förr smakade friskt känns när man kört keto/high fat och massa salt ett tag. Litet surare typer av joghurt tycker jag däremot är däremot galet gott, liksom injera (etiopisk surdegs- ”pannkaka” gjord på teffmjöl, omg. Den är deras staple ”carb” till mat).

    Personligen tror jag definitivt på ”cycling”, i princip. Men sen måste jag ju vänta tills jag blir sugen. Och precis som Martina skriver, var och en är var och en. Och vi lär oss mer hela tiden. Av egna och varandras erfarenheter <3.

    Reply
  2. Anneli Anneli
    22 July, 2016    

    Jag tycker din hållning är den klokaste, dvs hålla sig till Clean keto och gör ngt avsteg någon gång ibland men ändå mycket sällan. Som sockerberoende har jag inte lust att äventyra min matplan, tänker mig minst 6 månader keto innan ev. avsteg. Snart en månad har jag ätit strikt ketogent, innan, under våren fanns också kidneybönor och sötpotatis, men jag hade sockersug jämt och ständigt. Först när jag (vågade) mig på 100% keto (ok, lite vispgrädde i te) så har sockersuget försvunnit helt. Fantastiskt! Men jag är förmodligen inte ketoadapterad än. Som jag har skrivit förut så har jag lite krångel med vätska i kroppen och annat, men jag förstår mer och mer att det inte bara är maten utan en helhetssyn om man ska må bra. Tack för tidigare respons! 🙂 Nu har jag köpt maskros te och det ska bli spännande och se om det fungerar. Jag ska även prova att göra äggmjölk eller vad det heter, så jag kan ersätta grädden. Te fortsätter jag att dricka (ceylonte), men har lagt till andra tesorter också. Jag mår bättre psykiskt utan socker och andra kolhydrater, så carbnites och ätardagar etc går fetbort! Tänker också att man bör väl vara ketoadapterad innan man käkar något som inte är “keto” annars får man ju börja om och som sockerberoende kan man ju trilla dit och äventyra hela planeringen. Jag är så glad att jag hittade din blogg, helt otroligt vad mycket förändringar jag har gjort sedan januari 🙂

    Reply
  3. Sara den rara Sara den rara
    21 July, 2016    

    Tack för ett lägligt inlägg, precis vad jag har funderat kring de senaste dagarna! 🙂
    Jag har en liten fråga: kan en bli mer känslig för t ex laktos och gluten när en äter lchf/är i ketos? Jag har vid två tillfällen då jag ätit lite mer “mjölkstinn” mat (en “planerad synd” med glass och en lchf-middag med gräddig soppa) och magen har totalstrejkat med…ja…låt oss kalla det “intoleransbeteende” för att ingen ska bli äcklad 😉
    Jag vet att du inte är läkare, men du kanske har fått frågan förut som vittnar om fenomenet?
    Tack återigen för en fantastisk blogg!

    Reply
    • Martina Martina
      21 July, 2016    

      Nej man blir inte intolerant, man ÄR intolerant men vänjer sig om man äter något ofta.

      Reply
  4. Britt Rantatalo Britt Rantatalo
    21 July, 2016    

    Jag får problem med saltbalansen vid ketos,med illamående som följd. Hur mycket extra salt kan behövas?

    Reply
    • Martina Martina
      21 July, 2016    

      Jag vet inte, testa en nypa flingsalt i ett glas med vatten 🙂

      Reply
  5. helenschki helenschki
    21 July, 2016    

    Mitt mål är en mejerifri ketodiet där mina “unna” mig är nötter, nötsmör, ost, charkuterier, kaffe latte, vin, drinkar (ej söta) och sötpotatis. Så är det ungeför 80% procent av tiden men bor med en kolhydratsman och ibland delar jag hans tacochips liksom. Detta är inte baserat på vad jag tror är det mest hälsosamma utan egna observaitoner på vad som ger mig bäst energi, jämnast aptit, jämnast humör och bäst hy. Hade jag ff bott hemma i Berlin hade jag dock nog ätit kokt potatis med quark, lök och kallpressad linolja då och då, mådde jättebra på det och blev lugn.

    Lösgodis och ris och bröd mår jag bara dåligt av, konstig mage och sjuk hjärtklappning, irritation, huvudvärk oroligt inre.

    Jag såg Rich Froning i Fittest Man on Earth eller vad den heter och de där refeedsen med glass och pizza jissses fick ångest. Men i övrigt står ju crossfit för en paleolitisk kost och en introduktion till detta ingår i foundationkursen man måste gå innan man får börja.

    Reply
    • Martina Martina
      21 July, 2016    

      I Göteborg har jag aldrig varit med om en introduktionskurs i paleolitisk kost haha, där va de glass och godis varje helg och paleo/LCHF måndag-fredag. Visst de “nämner” att de rekommenderar paleo, men knappast mer än så 🙂

      Reply
      • helenschki helenschki
        22 July, 2016    

        Ja nog väldigt olika kvalite på olika boxar kan jag tro. Men mitt crossfitego hävdar att det här med att träna skithårt o intensivt och sen mumsa i sig raffinerade kolhydrater inte är exklusivt för CF utan nog lite allmänt utspritt 🙂

        Reply
        • Martina Martina
          22 July, 2016    

          Haha ja de tror jag också! 😀 Just denna boxen gillade CKD, carbnites å re-feeds väldigt mycket 😛

          Reply
  6. Hanna Hanna
    21 July, 2016    

    Jag känner som du- en lugn kropp får jag endast med rätt strikt lchf. Äter mandelmjöl och bär ibland och nån väldigt liten sats ketobollar. Mitt problem med mat är småätande så det är tre måltider per dag som gäller. Ska det fuskas får det bli direkt efter nån måltid- är inte så sugen då oftast ändå ;).

    Reply
  7. Maria Jallow Maria Jallow
    21 July, 2016    

    Intressant! Har aldrig hört talas om det förut men däremot har jag haft några i min lchf-grupp som berättat att de tappat kilon när de “fuskat” en lördag och upptäckt att de gått ner i vikt ändå, eller pga det. Jag har inte testat för att jag är sockerberoende men när jag blir väldigt liberal och äter tex en lchf-tårta eller choklad så gör jag ju något liknande. Jag mår också bäst i ketos.

    Reply
  8. Glen Glen
    21 July, 2016    

    Bra skrivet Martina. Jag har kört leangains sen i januari -först deffning och nu en bulk. Äter keto på vilodagar och slänger in ca 130 g KH på träningsdagar direkt efter passen. Det behövs oftast inte mycket ris eller andra KH källor, men har märkt att jag behöver mindre KH än det som rekommenderas inom lg. Fördelar jag märkt är att jag känner mig piggare efter passen o får snabbare återhämtning samt inget sockersug. Det gäller bara att hitta en lagom nivå och undvika skräpmat.

    Reply
    • Martina Martina
      21 July, 2016    

      Håller helt med, vissa (crossfit-personer) kör ju 1 liter glass och sju chokladkakor som re-feed och det funkar (för vissa) men känns väldigt extremt för mig i alla fall 🙂 130g KH låter väldigt lagom!

      Reply
  9. Senad Senad
    21 July, 2016    

    Känns väl ganska onödigt tycker jag. Har aldrig varit sockerberoende av ren socker men jag har haft starkt beroende av bröd. (Är fr forna Jugoslavien och bröd där är basföda där, typ som potatis i Sverige) Att äta kolhydrater nu efter 7 månader på fakir finns inte i min värld oavsett om jag skulle få några fördelar av det eller inte. Strikt diet med lämplig träning funkar bäst för min kropp. Ketos4life!

    Reply
    • Martina Martina
      21 July, 2016    

      Ketos4life! 😛

      Reply
  10. carin carin
    21 July, 2016    

    Mycket bra skrivet! Jag tycker inte heller alls om känslan av speedad kropp av en kolhydratmåltid. Däremot har jag en dag i veckan med lite, lite mer sånt som jag annars väljer bort, tex just nu inlagd sill som jag älskar, eller lite bär med mandelsmör.

    Reply
    • Linda Linda
      21 July, 2016    

      Jag köper inläggningssill. En sort som ligger i ättika och lag utan socker. Jag tror det är COOP som har den! Jag tar den och slänger ner den i bara ättika medans jag gör en sås på cremefraiche, majonnäs, rödlök, hackat ägg och valfri stenbitsrom. MAGI! Och typ inga kollisar. Stillar mitt sill behov 🙂

      Reply
      • Lena Lena
        21 July, 2016    

        Kul stilla begäret med just sill:-)
        Det får jag testa:-)

        Reply
  11. Tina Tina
    20 July, 2016    

    Kolhydrater på fastande mage? Du får en inte vara långt ifrån toaletten sen på några timmar efter…
    Inget jag kommer att göra medvetet iaf! 😀

    Reply
    • Martina Martina
      21 July, 2016    

      haha jag tror inte alla är så känsliga, själv blir jag mest snurrig av blodsockertoppen 🙂

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published.

Senaste kommentarerna

  • Martina on Recension: Keto-Mojo (GKI-mätare)Att inte bli trött på samma sätt, metabolismen blir ju helt annorlunda så att te…
  • Carin on Recension: Keto-Mojo (GKI-mätare)Okej, intressant! Kanska E jag ska gå keto igen då...
  • T on Recension: Keto-Mojo (GKI-mätare)Så bra. Vad, exempelvis, är det jag ska se efter och känna?
  • Martina on Recension: Keto-Mojo (GKI-mätare)Man måste inte skaffa en mätare, man kan absolut känna om man är i ketos men tro…
  • Martina on Recension: Keto-Mojo (GKI-mätare)Det kan man säkert :)
  • Carin Blücher on Recension: Keto-Mojo (GKI-mätare)Kan man få förhöjd vilopuls dag och natt av att vara hybrid och äta mellan 50-60…
  • T on Recension: Keto-Mojo (GKI-mätare)Är det andra sätt än gadgets att veta att man är i djup ketos och är på riktig v…
  • Martina on Psykisk hälsa är grunden till ALLTTACK!

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 0730651281

evolve - All rights reserved Martina Johansson

  • Mig + kontakt
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Detox & fasta
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Allt om keto
  • Biohacking
  • Webinar
  • Forum
  • Logga in

    Logga in

    Inget konto? Registrera

    Register | Lost your password?
    Continue with Facebook
    Continue with Google
%d bloggers like this: