Många är nyfikna på det här med kroppens set-point, så jag tänkte skriva lite om det. Set-point är alltså ens “trivselvikt” den vikten man automatiskt hamnar på om man inte tänker på vad man äter.
Många tror att det är lättare att gå upp i vikt än ned i vikt, men det är inte sant. Det är precis lika svårt! När man överäter en period och går upp på vågen, så är det ingen riktig viktökning utan precis samma som om man äter mindre några dagar och “går ned”. Det är mest vätskemanipulation. Kroppen strävar alltid efter jämvikt.
Det betyder dock inte att ens set-point är ristad i sten, den kan flytta både uppåt och nedåt med åren. Oftast uppåt!
Att påverka sin set-point
Många vill gå ned i vikt OCH går ned i vikt med gott resultat, men har svårt att HÅLLA vikten. Den tickar liksom uppåt igen efter ett tag. Det beror på att man inte hunnit skaffa sig sin nya set-point!
Du kan skaffa en hur låg set-point du vill och såhär gör du:
- Gå ned till målvikten
- Håll målvikten i minst 6 månader
Det är på punkt 2 som de flesta misslyckas och ropar hej alldeles för tidigt. “Nu har jag nått min målvikt, nu kan jag äta vad jag vill igen!” Nej, processen är inte klar förrän den nya vikten är den nya “trivselvikten”
Hej hopp!
Hmm, finns det evidens att kroppen skulle “hitta” en ny setpoint genom att gå ner i vikt och hålla den nya vikten i 6 månader?? Jag har tittat på Dr. Sharma https://www.youtube.com/watch?v=q53Gr2oKPIs och https://www.youtube.com/watch?v=o9hRhsaopz4&t=60s , enligt honom låter det inte som att det är möjligt med en lägre setpoint.
Började fundera på detta med setpoint idag. Hade ju som mål att minska i vikt och sedan ligga på den låga vikten en längre tid, få en ny setpoint som du skriver.
Sen gick jag ner i fettvikt och har hållit samma fettprocent ungefär, och, när magen är i form är även kroppsmåtten de samma efter dessa månader. Däremot inte vikten. Som jag beskrivit i flera trådar så är min vikt riktigt ostabil. Jag väger just idag 53 kg men har exakt samma fitness som i oktober med 48 kg. Hur ska jag kunna skaffa min kropp någon setpoint alls? :). Vikten spelar kanske ingen roll utan fettvikten är allt? Men kan inte fenomenet med setpoint hänga ihop med fettprocent och muskelmassa också? Om min kropp strävar efter att återgå till sin tidigare vikt på ca 55 kg, fyller den då på tomrummet efter fettet som försvann med vatten eller vad händer? Tror du jag kan sänka min setpoint?
Ja jag tror du kan sänka din setpoint, din nya vikt (53) är nog en kombination av muskler och vätska. Vätskan är bra! Man vill ha massa intramuskulär vätska, och har du vätska på fler ställen så får du manipulera ditt aldosteron. Setpoint har helt klart med muskelmängd att göra, jag får högre och högre vikt ju mer muskler jag bygger fast med samma look. Det blir också svårare att nå den tidigare låga vikten med samma form.
Aha! Vad spännande! Jag ser ju verkligen hur jag blir mer fit men med mer kilon på kroppen, som inte ens gör mig svullen just nu…utan de bara är där liksom :). Du menar då att setpointen blir den samma vikten som tidigare men med mer muskler och vatten?
Det är vad jag tror 🙂
Här spelar nog tung styrketräning verkligen en viktig roll? Jag menar, mer muskelmassa bygger upp kroppen trots att man kan vara ganska liten och inte direkt ha någon så värst synlig muskel volym att skryta med.
Ja helt klart, ju tyngre träning ju mer benmassa bildas ju också och den väger med 🙂
Jag brukar ligga runt 55 kg +- 2 kg. Vikten spelar ingen roll för mig. Har provat keto som nog passade mig bäst men märkte ingen förbränning, provat cykla men triggas av kolhydratdagen, Jag känner mig helt vilse. Det är den envisa bulan, fettet från graviditeten som vägrar ge med sig, sen den platta ledsna rumpan jag inte får bukt på och babyfettet på insidan låren ? Känner dock att någonting händer med kroppen, som att den ändå blir fastare men inte på problemområdena. Träningen har börjat ge resultat på armar och övre rygg och det känns skitkul. Träna tungt innan men hände inget, så jag la om till lägre vikt och gör över 15 rep per set. Tänkte testa kostråden från kap 6 i din senaste bok men känns som att det kommer bli mer mat än jag äter nu. Så kluven
Testa du kapitel 6 i senaste boken, det blir kanske mer mat i volym men det gör inte så mycket. Allt är hormon-optimerat (eller hormonsmart, som boken heter ;)) när du tränar tungt så ska det bränna och svida ordentligt i musklerna, och svetten ska spruta. DÅ kör du tungt! 🙂
Hej Martina, först måsta jag säga, vilken tjej du är!!
Fantastisk??
Har blivit superinspirerad och läst nästan samtliga av dina böcker:)
Jag startade med LCHF i Maj, när jag inte minskat i vikt så tog jag bort mjölkprodukter, kört med det hela juli…nu har jag gått upp ett kg.
( ja jag har varit lite rädd för fett tidigare och när jag lyckats gå ner så har det varit igenom att slopa fett!-svält).
Häromdagen köpte jag BS mätare o ketos-stickor dom visa på mörklila altså Ketos.
Faste blodsocker på 5,2
Efter frukost som består av tre skivor fläsk o två ägg så åker BS upp på 5,5.
Idag efter kvällsmat som var soppa på cocoskräm, vattenkastanjer, groddar o några tärningar fläskkött så sköt B-sockret upp i 6,1…det är väl ej bra när det hoppar så?!
(Sen sjunker mitt BS på kvällen ett par timmar efter maten till som lägst 3,8)
Kändes lite väl högt med 6,1…kan det vara cocoskrämen tro?!
Har lagt den mesta proteinet på frukost sen typ bacon o avocado till lunch ibland samma till kvällsmaten då har BS mätt 5.8 ungefär…
Känner mig vilsen nu…mer fett eller minska proteinet tro?!
Jag är 48 år kanske det som är problemet:)
Kram/Hälsning Cilla
Tack Cecilia! 😀
Det är nog kokoskrämen som är boven, men ditt blodsocker är helt inom ramen för det normala så var bara lugn 🙂
Kan inte låta bli och fundera på detta inlägg! Jag är lchfare sen flera år tillbaks och trivs mycket bra på det. Men har inte gått ner så där mycket och jag vet att fler än jag har problem med det. Jag är 60+, rör på mig genom promenader, golfrundor och lite styrketräning då och då. Har minskat mitt matintag mycket sen mitt “förra liv” men vikten står still och jag behöver gå ner lite i alla fall. Det du skriver här betyder det att man ska testa hur lite man kan äta egentligen utan “fara illa”? Kokta ägg med ganska mycket smör har varit min frukost sen flera år tillbaks men så började jag fundera om smöret kan vara boven? Jag äter för att hålla mig mätt länge i flera timmar och det har funkat bra. Men vikten står still, tenderar ibland att öka vid vissa tillfällen. Om man ska minska på intaget vad ska man vara observant på så man inte får i sig för lite?
Jag rekommenderar alltid att man ska experimentera och känna efter. Det är så jag gör och det fungerar bra för mig 🙂
Hmm men gäller detta fett eller muskler? Jag menar vill kroppen både behålla samma vikt och mskel/fettsammansättning eller är vikten det primära? För isåfall borde ju ett fokus på att ändra kroppskomposition vara det primära? Tycker själv det är enklare att ändra fett/muskelprocent snarare än vikt.
Detta gäller bara vikten, det var en biolog som studerade fenomenet hos djur. Det är inte så sofistikerat att det handlar om att öka eller minska i fettprocent, men jag tycker att har man vant kroppen vid en viss muskelmängd så håller man sig där lätt. Dvs om man har hög muskelmognad.
Så intressant! Du har ingen aning om biologin/kemin bakom den här teorin? Tror du det har med antalet fettceller att göra?
Jag vet inte, men jag tror inte att det har med fettceller att göra. Jag tror det har med att man “ställer in” hormonerna efter ett tag, dvs programmerar om sitt endokrina system.
Jisses, du har musklat på dig rejält på axlar och lats.
I’m impressed :-O
En sak jag undrar här är hur det funkar om man , vid ny setpoint/målvikt, cyklar sin kost så att man tex äter mer på vissa träningsdagar och mindre på vilodagar. Kan det inte bli svårare då att känna av den kcal-mängd man behöver för att behålla formen. Jag menar, de dagar man äter mkt kanske triggar sug efter mer mat även andra dagar.
Jag vet faktiskt inte, men många fitnesspersoner gillar ju att cykla kalorierna för att göra kroppen förvirrad på olika sätt 🙂
Jag håller fullständigt med om denna teori, eftersom det funkat precis så för mig. Jag har under ett flertal år utfört flera deffar och gått ner ca 8-10 kg / gång. Dock har jag sen alltid gått upp igen efter avslutad diet, till min gamla “setpoint”. Jag ville inte längre hålla på som en jojo utan bestämde mig slutligen för att verkligen kämpa för att hålla mig kvar när jag uppnått önskvärd form. Det har verkligen varit en kamp kan jag säga, med att stå emot sug och viljan att äta mer (även om jag eg inte behövde) speciellt på kvällar.
Först nu, efter ca ett år märker jag att mättnaden stabiliserats på ett lägre kcalintag och det psykiska suget efter “skräp” är mkt mindre än innan. Det är väldogt bra att vara mentalt förberedd på att den riktiga “kampen” kanske egentligen startar när man väl nått sitt vikt/kroppsformsmål. Iaf om man vill uppnå en långsiktigt förändring av kroppen 🙂
Ja du har så rätt! Det är EFTER målet är nått som kampen börjar, det var bra formulerat! 🙂
Ja precis :). Men allt har gått bättre denna gång för jag fokuserar verkligen på att näringsoptimera de kcal jag faktiskt äter. Tror absolut som dig på att man klarar sig på betydligt lägre kcal är vad som generellt är “rekommenderat”. Dock äter jag personligen inte ngn strikt lchf utan snarare en typ av kolh-reducerad kost baserad på främst grönsaker, ägg, fisk, lite rotfrukter och tom små
Möngder ris/potatis enstaka tillfällen, samt lite baljväxter och nötter/olja/frön/oliver/ost för mer fett.
En bra grundtanke att utgå ifrån tycker jag är “vad är min målbild” och “hur lever en sådan person”? Alltså, se till vilket energibehov en person med din önskade vikt och antal träningspass/vecka skulle ha. Sedan äter du så mkt kcal som behövs för “din mål-bild” baserat på näringsrik mat som du gillar. På så sätt kommer du succesivt närma dig ditt mål och när du nått fram så är det “bara att fortsätta” med de vanor du byggt upp över tid :). Inget mer “strikt dietande” i begränsade perioder för att sedan gå upp massor igen!
yes, yes, yes!!! glad rapport från nybörjare, nu efter en månad på strikt keto, så använder jag min ketonix för första gången och blåser gult (66) och har lågt B.S (4.0), förvisso råkade jag köpa en röd ketonix (är inte uppe i full träning än) men det kanske inte spelar någon roll, jag får se resultat över tid och det är early days
det här med att hålla vikten, det bästa är väl att fortsätta att äta samma mat?!
Grattis Anneli, va roligt! 😀 Du är helt på rätt spår nu, och japp – ja tycker att det bästa är att bara fortsätta äta samma mat. Grejen är ju att så många “går på diet” och börjar äta “som vanligt” och det är där de fallerar. Käkar man keto är de inte alls samma jojo-effekter uppåt och nedåt.
Tack! 🙂 + 🙂
Jojo är väl heller inte bra för kroppen.
När man beräknar antal gram kolhydrater i ett livsmedel räknar man också in fibrer det? Typ 5 g sockerarter+5 g fibrer = 10 g kolhydrater?
Alla kolhydrater räknas oavsett va de kallas 🙂 Dock brukar jag inte räkna typ spenat och broccoli till “carbs” utan det äter jag så mycket jag vill av, för att jag inte ser anledningen till att begränsa dessa livsmedel.
Varför. Är innehåller inte spenat å broccoli kolhydrater? Förklara härna för jag är SÅ ny på detta. 🙂
Förlåt stavningen. Sitter m mobilen
Jo det är kolhydrater, men jag tänker inte begränsa nyttiga livsmedel som ger min kropp näring. Jag äter hellre “för mycket” broccoli, än att äta en proteinbar.
Men om man pga ätstörning har för låg fettprocent under en lång tid och tex ingen mens pga detta, så det alltså är ohälsosamt lågt, blir denna nya för låga vikt kroppens nya set-point? Kan den alltså acceptera en ohälsosamt låg vikt om den hålls längre än 6 månader?
Ja absolut, jag har träffat fd ätstörda som inte kan gå upp i vikt hur de än försöker, kroppen vill inte ta till sig näringen. När man tittar närmare ser man dock ofta att kalorintaget fortfarande är superlågt och att de finns en viss rädsla för att äta.
Åh, vilket heureka-moment. Tack Martina! Har pendlat upp och ned i flera år och ökat min setpoint.
Efter att ha legat på energiunderskott några månader måste jag säga att jag är förvånad över hur lite energimängd man behöver om man äter riktigt näringstät och näringsrik mat, bara , och inget annat. Det går bra att träna och tänka och man kan ha full energi, bara man äter bra mat när man väl äter. Rekommendationerna för hur mkt energi man behöver utifrån kön, bmi och vikt utgår nog från att vi ska vara ganska välgödda, som vi är i vår rika del av världen.
Jag har funderat på ett sätt att hantera punkt 2, när jag tagit mig dit.
Om man nått målvikten kanske man kan bestämma en viss matmängd som man tror är energibalans med nya vikten. Äta så en månad, och ha koll på mängden per dag, samma varje dag. Samtidigt väga sig tex varje måndag. Efter en månad kan man utvärdera om det var en lagom mängd mat för att hålla sin nya målvikt. Då kanske en också lär sig vad som är lagom mkt mat i förhållande till hur man ser ut…
Jag loggar ju min mat så tycker det är ok att räkna. :).
Ja visst det är säkert en bra strategi, eller att fortsätta “light” deffa ett tag tills den nya vikten satt sig 🙂
Tycker också att kalorirek. är satt väldigt högt, man behöver absolut inte så mycket mat, särskilt inte om man vill ha låg fettprocent.
Lightdeffa har jag faktiskt inte tänkt på! Superbra tips! Kanske stega upp långsamt och känna efter var man blir lagom nöjd , kan prestera lite mer på träningen och samtidigt hålla den nya vikten! Så får det bli! 🙂
Ja det är jätteintressant tycker jag det där att man inte räknar med att fettprocenten kan vara låg, utan bara sätter en standard för bmi och kalorier för alla oavsett.
Det har jag aldrig hört talas om förut att man kan hålla den vikt man vill om man först håller den i 6 månader, väldigt intressant och värt att veta för alla som har viktproblem.
Ska nämna det för min syrra, kanske kan motivera?!? Förhoppningsvis…
Det var en biolog som kom fram till det på 60-talet om jag inte minns fel, han studerade fenomenet hos djur och såg sedan samma sak hos människor 🙂
Ja punkt 2 är svår men kämpar med den. Jag undrar dock hur många kilo man kan pendla mellan och ändå räkna det som set-point?
Inte mer än 2 kg upp eller ned 🙂
Fick smila ner jag läste: ‘…som om man äter mindre några dagar och ”går ned”.’ När jag börjar en diet och äter mindre och röra mig mer så går jag alltid upp de första två veckorna! Alltid! Sen ger jag oftast upp tyvärr och äter normalt (LCHF med PF), hamnar på statvikten och håller den 🙁 Verkar om jag inte kan gå ner i vikt med viljestyrkan…
Oj helt omvänt!
Sonja!
Varje sund viktreduktion börjar med en viktökning, detta pga kroppens överlevnadsinstinkt