“Din nästa artikel skulle förslagsvis handla om vad som finns kvar som är jättegott att äta? ? Jag menar, inga carbs, inga mejerier, inga nötter, ingen chili, tomater eller paprika…”
Det här är en supervanlig kommentar när jag pratar om optimal hälsa på bloggen och i verkligheten. “Men vad ska man äta då!?” utbrister folk förskräckt, “det blir ju ingenting kvar!”
För det första: min personliga åsikt är att ALLA människor skulle må väldigt bra av att ta bort alla beroendeframkallande och inflammatoriska livsmedel och känna hur det känns. Jag lovar att det ger en helt ny nivå av välbefinnande och fysisk prestanda!
Det som blir kvar är följande: kött, fisk, äggula, fågel, de flesta grönsaker som växer ovanjord (exkluderat nattskatteväxter), smör, kokosolja, ister, ankfett, havssalt, avocado, citron och örttéer. Om man inte kör lågkolhydratkost kan man även lägga till blötlagda bönor och vitt ris, då har man en helt antiinflammationsoptimerad kost!
ATT GÖRA DET SOM FUNGER OCH OPTIMERA EFTER SIG SJÄLV!
Men!
Det handlar förstås om att optimera efter sig själv! Har du en svår autoimmun sjukdom till exempel MS, besvärande reumatism, chrons eller ulcerös kolit. Ja då kanske du måste bita i de sura äpplet och vara väldigt, väldigt noga tills immunförsvaret och kroppen har läkt.
Är du en ung, frisk och vältränad person utan några större hälsoproblem? Då finns det ingen anledning att överdriva kosten på något sätt, även om det fortfarande är totalt kontraproduktivt och onödigt att äta blodsockerhöjande eller inflammationsdrivande mat. Men min erfarenhet är att om man tränar och är noga med sin hälsa, så väljer man intuitivt bort de värsta skräpet inklusive alkohol. Det faller sig liksom naturligt.
STRIKT MEN INTE NITISK
Personligen är jag noga med min mat men jag dricker alkohol, kaffe och jag äter vissa kolhydrater som sötpotatis, pumpa och bönor när jag känner för det. Jag vet att jag mår bättre utan koffein, men jag väljer nu-belöningen i att dricka kaffe hellre än att inte göra det (just för tillfället). Om jag åker ur min ketos då och då gör det inget, för jag måste anpassa mig till utbudet där jag bor och även om det går att äta bra till 90% så åker man ibland dit på en MSG-laddad måltid eller att de har öst i flytande glukos i maten. Det händer, och jag är inte så brydd över den saken. För mig är det viktigaste att saker funkar än att det är perfekt.
Pumpasmoothie från min kommande bok
HUR SKA MAN TÄNKA?
- Vad är mitt syfte med att äta en viss kost?
- Vad är mina problemområden? Är det vikt? Är det trötthet? Är det inflammation?
- Vad tål jag och vad tål jag inte?
Jag rekommenderar verkligen att kartlägga olika livsmedel och dess effekt på den egna hälsan. Det är väldigt upplysande och en bonus är att man får en skräddarsydd kost som alltid fungerar! Jag blev till exempel positivt överraskad över att min superduperkänsliga mage faktiskt klarar av att äta blötlagda kidneybönor! Bönor har dessutom blodsockersänkande effekt och verkar inte påverka ketonerna nämnvärt, så det är helt klockrent för mig.
TECKEN PÅ ATT MAN INTE TÅL ETT LIVSMEDEL
- Pulsen går upp 16-20 slag per minut efter att man har ätit
- Känner sig svullen
- Får diarré eller blir förstoppad
- Hetsäter
- Ökad värk
- Utslag, eksem, finnar
- Oro, ångest, sömnsvårigheter
Har du blivit positivt/negativt överraskad av något livsmedel?