1 Månad Carnivore Diet Experiment

Carnivore diet

Carnivore diet är en extremvariant av lågkolhydratkost som har trendat i lowcarb-världen ett tag nu, och som med alla trender inom livsstil och hälsa blir jag nyfiken och måste testa. Sagt och gjort inledde jag mitt experiment så fort jag kom hem från Shanghai i April, och avbröt det nu i helgen.


Carnivore diet innebär att du endast äter animalier och inga växtdelar över huvudtaget. “Eat meat, drink water” är karnivorernas slogan.


Mitt första dilemma

Jag började med att äta nötkött i form av färs för att jag tycker att det är gott, sen insåg jag att det även går bra att äta ägg och fisk och började lägga till det. Jag var lite osäker på smör men fick veta att det var okej, så jag åt i princip köttfärs med smör, ägg med smör, fisk med smör och så vidare.

I vanliga fall använder jag lite fler fettkällor än bara smör, så jag fick problem med att få i mig tillräckligt med energi. Dessutom tycker jag att det är svårt att lägga till fett till en bit kött eller fisk som redan är fet. Maten liksom simmar av tallriken och det är inte så aptitligt. Jag äter gärna massor av grönsaker och använder de som fettbärare, då kan man också “gömma” fettet i till exempel broccolimos och det ser trevligt ut på tallriken.


Min köttfärsröra med bara smör

För lite energi

Utan grönsakerna som bärhjälp blev det för lite energi, särskilt som protein är energikrävande för kroppen att bryta ned. Jag tror att 30% av kalorierna från protein går åt till att bryta ned det, samtidigt som det väldigt mättande. Vissa dagar kom jag bara upp till 600kcal, men försökte kämpa mig över 1000kcal genom att tillsätta smör.

Blodsockerdippar

Första veckan hade jag lite blodsockerdippar då jag hamnade runt 3 mmol/l i blodsocker, antagligen för att kroppen höll på att kämpa med proteinet och pumpade ut lite insulin, trots att jag inte ätit något blodsockerhöjande. Det gjorde mig förstås trött och slö, så det var en kämpig vecka.

Svårt att hålla en stabil ketos

På grund av insulinhöjningarna var det svårt att hålla uppe ketonerna för min energiförsörjning, så kroppen började tugga på glukogenet istället men det gick helt okej att träna ändå. Första veckan var jag svagare förstås men andra veckan fick jag tillbaka styrkan även om jag kompenserade energilöshet med koffein, och därmed ökade mitt koffeinintag ganska rejält.

Cravings och sockersug

Något jag inte upplevt på hur länge som helst är att bli vansinnigt sugen på socker. Det var en helt ny upplevelse som jag inte var beredd på. Det hörde förstås ihop med mina blodsockerdippar då hjärnan varken hade socker eller ketoner och bara behövde snabb energi. Flera gånger var jag påväg ned till Netto för att köpa lösgodis men hejdade mig, tog en kaffe och väntade ut det.


Mer fett löste problemet

När jag bara var fokuserad på att äta animalier var det svårt att komma upp i mer än 60E% fett. Egentligen är 70E% den magiska gränsen för att få tillräckligt med energi på en ketogen diet, men mer fett löste problemet. När jag frågade andra karnivorer så åt vissa både ost och grädde och resonerade som så att så länge det inte kom från växtriket var det okej. Jag hällde i lite grädde i mina grytor och det gick onekligen mycket bättre att få upp både fettet och kalorierna, men lite ovant eftersom jag haft en lång period av mejerifri keto.

smör och fisk
Fisk med vispat smör med anchovis i

Intressanta effekter

Nu till lite intressanta effekter som jag upplevde nämligen;

 1. Ingen pollenallergi
 2. Ingen katt-allergi
 3. Förbättrat luktsinne
 4. Förändrade smakpreferenser
 5. Fettminskning/viktminskning

Min pollenallergi har förbättrats otroligt med LCHF, men inte min kattallergi. Nu på carnivore diet har jag inte ens märkt att det blivit vår, och har kunnat klappa katter utan att jag börjar klia och nysa. Jag har inte vågat köra ned näsan i en kattpäls ännu, men att vara ute och rulla runt i gräs utan att behöva ta en allergitablett eller ens känna att det kliar lite i ögonen är stort.


Att endast äta animalier känns som en “clean reset” för kroppen och jag märkte att till exempel choklad smakade helt annorlunda. Det var inte ens gott. Vissa saker som jag tidigare gillat men som jag vet inte är bra för mig, smakade inte bra. Det var en ny upplevelse.


Snabb viktminskning, inte för att jag hade något behov av det och jag vet inte riktigt varifrån fettet försvann men det var nog svullnad och vätska också som rök.

Avbröt carnivore diet med min favoritsmoothie

När experimentet var klart bröt jag dieten med min favoritsmoothie gjord på kokosgrädde, MCT-olja, blåbär och äggulor, toppad med kokosflingor. Det är ett av mina knep att hålla upp kalorierna och få i mig mitt fett så att jag inte dippar under dagen.

Några minuter efter att jag ätit min smoothie blev jag helt rödflammig på halsen och bröstet, så uppenbarligen en lätt histaminreaktion mot något däri. Troligen inte äggen, men kanske blåbären…? Kokosen?


På kvällen samma dag drack jag en glutenfri lowcarb öl och åt lite jordnötter och blev direkt väldigt täppt i näsan och kliig i ögonen. Den här reaktionen kan jag även få av rödvin och charkprodukter.


Efter carnivore diet

Broccoli, blomkål, spenat och annat grönt är något som underlättar en ketogen diet för att det blir variation och ett enkelt sätt att få i sig mer fett. Jag älskar mina broccolimos med MCT-olja i, eller hemgjord majonnäs gjord på smör och kokosolja. Att ta bort grönsakerna gjorde mig lite förvirrad över hur jag skulle balansera mina makros, men det går om man trixar lite och ger det tid.

Carnivore diet är en uteslutningsdiet

Jag har sett online att många får fantastiska resultat av den här dieten. De blir av med kroniska sjukdomar av alla de slag och mår toppen, och jag tror att det beror på att det är en uteslutningsdiet. När man tar bort allting utom en sak (kött), som man inte har några intoleranser emot så ger man tarmarna och immunförsvaret en paus. Ur det perspektivet så fungerar extrema rawfood/juice-dieter likadant så länge man inte är allergisk mot det man äter.

Dock verkar carnivore ha mycket fler hormonella och metabola fördelar än andra uteslutningsdieter, för att kött innehåller så mycket näring. Både muskeldelarna, fettdelarna och inälvsdelarna är näringsrika för oss människor, och något våra kroppar verkar föredra framför grönsaker.

Min egen fortsättning

Jag fick coola fördelar, det kan jag inte förneka och jag tror att carnivore diet passar min kropp och min metabolism väldigt bra. Med tanke på histaminreaktionerna jag får ibland så kommer jag vara mer uppmärksam på  exakt vilka saker som stör mina tarmar.

Att kompensera energitapp med koffein som jag gjorde är inte snällt mot binjurnarna, och jag uppelver det lättare att vara utan kaffe när jag får inkludera mer saker i min kost. Annars känner jag mig lite svulten och vill ha mina snuttefiltar (som kaffe och cola zero) att peppa upp mig med.

Det har varit ett intressant experiment och jag har definitivt lärt mig mer om min kropp, men tror inte att carnivore är för mig just nu. Jag kan inte riktigt förlika mig med att ta bort precis allting utom kött, när jag äter så bra och näringsrika saker. Det blir för extremt, även för mig som har extremt som mellannamn.


Här kan du läsa lite coola framgångshistorier om dieten, det var den här sidan som inspirerade mig till att testa – Meat Heals,  samt dr Sahwn Baker på instagram.


Har du hört talas om carnivore diet, eller till och med testat? Vad tyckte du?

136 thoughts on “1 Månad Carnivore Diet Experiment

 1. Har redan kommenterat på din IG om att denna diet inte var något för mig – men förstår verkligen inte alls hur någon kan argumentera för att grädde är okej men ett blåbär är dåligt?! Det känns helt fel

  • Mjo, men grädde är ju animaliskt och blåbär är det inte. Men jag förstår att det verkar helt bakvänt.

 2. Har kört Carnivore i 2 veckor, kött, fisk, kyckling, ägg, ost, smör, vatten med äppelcidervinäger, te och koffeinfritt kaffe, inte helt korrekt då jag även har druckit vin.
  Intressant att du hade så svårt att komma upp i kcal, jag ligger runt 1000-1800, säkert pga av smöret. Kände oxå första veckan att energin och blodsockret dalade men känns mer stabilt nu. Min Ibs mage har känts bättre, fram tills några dagar tillbaka, då jag äter antibiotika för urinvägsinfektionen 🙁 Det intressanta är att igår så testade jag en liten tsk kokosolja i mitt te och blev direkt snuvig och konstig i halsen, kokosolja har jag varit en stor konsument av och inser att det tydligen bör uteslutas ur min kost….Kanske kommer jag att kunna införa det senare…?
  Ska iaf fortsätta med experimentet, hur länge vet jag inte än. 
Vill oxå passa på att tacka för en riktigt intressant och inspirerande blogg!

  • 1000-1800 är väldigt lite jämfört med vad jag brukar äta som är mer åt 3000 kcal. Det var bara vissa dagar jag hamnade på 600 kcal, resten låg jag kanske på 1200-1500 ungefär.

   Det är intressant att reagera på kokos, vem kunde ana liksom 🙂

  • Många kostexperter säger ju att det finns otroligt mycket mer C-vitamin i lever än vad det finns i till exempel apelsiner.

   • Jo apelsiner vet man ju att det är överdrivet, men grönsaker som broccoli och vitkål äter man ju typ varje dag, medan lever äter i alla fall jag högst en gång i veckan. Skulle man ha det oftare då kanske?

    • Nej verkligen inte, kokning är det som ger mest reduktion av vitamin C men att steka lätt är inga problem.

   • Men man upphettar ju levern (de flesta skulle nog inte äta den rå i alla fall) kan väl knappt bli någon c-vitamin kvar då?

    • Om man kokar våldsamt vilket är det effektivaste sättet att bli av med vitamin C så eliminerar man typ 60% vilket är mycket för broccoli, men inte för lever som har mycket mer c vit. Dessutom kokar man inte utan steker den bara lätt på ena sidan, sen vänder man den och steker lätt på andra sidan. Annars blir den mjölig och äcklig.

    • Fick kalvlever Anglais på krogen och den var bara genomstekt i hörnen. Bästa levern. Den var GOD! Inte smulig och knappt nån leversmak. Den var jättegod fast jag redan var mätt från förrätten och har en inälvsrädd djävul på ena axeln som intalar mig att lever ä äckligt.

   • Jaså? Var hittar du den infon att lever innehåller mycket mer vit C än apelsiner?

    Jag kollade just matkalkyl för vitamin C och där hamnar stekt kycklinglever som första lever på plats 89 med 35 mg vit C /100g.
    Apelsin ligger på plats 50 med 53mg /100g.

    Så att lever har otroligt mer vit c än apelsiner stämmer inte enligt den siten iaf.

    • Biotillgängligheten är högre i inälvsmat än i frukt, så man kan inte räkna på exakt mängd. Det är som med vegetabilisk omega 3 vs omega 3 som passerat genom ett djur.

     • Bara ett tillägg: menade inte att låta som ett rövhål Martina. 😀 (Om jag nu gjorde det.)
      Men du får gärna skriva ett inlägg om detta, kanske fler än jag som undrar? 🙂
      Just inom LCHF kretsar, afaik, pratas det just om leverns förträfflighet som c-vitaminkälla men jag har inte snappat upp det någon annanstans.

  • Jag tycker att rå lever ser gott ut, iallafall när vi flår älgarna. Jag hade kunnat ta ett smakprov direkt.

 3. Har du läst nya amerikanska livsstilsforskningen på 800 sidor?
  Den nämndes på Nymo idag men de sa inte titeln.

 4. Jag har oxå problem med pollenallergi och matallergi. Vet dock ej riktigt vad i maten exakt jag reagerar på. Vad jag undrar är: Är det farligt att ej använda mediciciner mot astma/allergi som man fått av läkare?
  Fått inhalator och nässprayer. Tycker dock ej att effekten är bra. Mer biverkningar än effekt.
  Det jobbigaste är tröttheten tycker jag. Svårt oxå att komma in i andra andningen när man tränar.
  Får väl testa carnivor och se😀
  Jag har ätit lchf sen 2012 och fått allergin under den tiden. (Fyller 50år) Tycker att många får allergi på äldre dagar nu för tiden, känns som det ökat markant. Tack för en superbra blogg!!!

  • Nej det är inte farligt 🙂 Vissa blir väldigt trötta av antihistamin bara, och andra får hjärtklappning av astmamedicin. Det är normalt. Alternativet är ju att genomlida sin allergiska reaktion.

   Uteslutningsdieter verkar funka bra för att ta reda på vad man är allergisk mot.

 5. Hej! Intressant! Hur mycket protein från kött per dag rekomenderas på detta? Om man är man i 40-årsåldern och styrketränar 3ggr/vecka och har ca 15kg att gå ner i fettmassa? Fett ca 70-80E% per måltid/dag?

  • Det är olika skolor, Shawn Baker som jag har följt har ingen övre gräns på hur mycket kött man kan trycka i sig. Han är mer för att man ska äta så fort man känner minsta hunger och sug, tror han drar i sig flera hundra gram per dag.

   • Tack för svar, en fundering. Vad är det för skillnad på carnivore diet och strikt-lchf? Kör man super strikt-lchf så käkar man ju endast kött o smör.

    • Det håller jag inte alls med om, min vanliga diet är superstrikt LCHF men kan knö ned massor av grönt på den dieten. Då har jag en kontinueligt blodsocker på 4.5 mmol/l och blodketoner på 2-3 mmol/l. Mindre blodsockersvängningar än så kan man inte få 🙂

 6. Kanske vore värt att testa. Dock älskar jag grönsaker för mycket för att stå ut en hel månad… Kan det räcka med en vecka för att få till omstarten av kroppen? Mer fett skulle jag inte ha några problem att få i mig, lägger alltid stora smörklickar på köttet och har inget emot att öka på den mängden. Smör är gött 😉

 7. Det är värdefullt och superintressant att läsa just dina erfarenheter här eftersom du skriver om att du är känslig för olika livsmedel och har så stor erfarenhet av hur din kropp funkar. Att det är en uteslutningsdiet verkar bra, jag har ju sedan ett par år nu ätit mkt strikt och ibland endast animalier och fett, på din inrådan, för att lindra IBS symptom. Om jag äter endast några få vegetabilier som surkål, gröna blad, haricot vertes, zuccini har jag lika bra mage/tarm/energi som med bara kött och fett, och de få vegetabilierna ger lite matlycka :). Om jag äter tex en msk kakaonibs som nu senast så får jag ett kg viktuppgång samt magproblem i ca en vecka. Svårt ibland socialt att alltid leva så här strikt men ger så otroligt bra resultat på hälsan.
  Jag tycker dock inte alls att det är svårt att äta tillräckligt med kalorier och jag tycker inte att det behöver simma i fett:Så här kan jag äta tex:
  frukost 2 ägg+3 msk fett. Lunch 200 gr lammkött+40 gr smör. Middag 200 gr makrill+40 gr smör=2097 kcal, 98 gr protein, 187 gr fett, 0,72 gr kolhydrater. Fett E%81. Inte för mycket mat men tillräckligt för mättnad och energi. De feta grova kött och fisksorterna behövs nog för att det ska funka bra är min erfarenhet.

  • Intressant att 1 msk kakaonibbs kan ge problem en hel vecka, det är verkligen tänkvärt. De flesta tittar bara på avföringskonsistens för att avgöra om de tål ett livsmedel eller ej, men det finns ju så många fler faktorer. Dessutom kan något litet påverka under lång tid.

   Tack för mattips, jag blir inspirerad att bli lite mer sofistikerad och inte bara göra köttfärs som jag äter direkt ur grytan.

   • Ja visst är det intressant! Jag tänker att kanske de flesta har mer eller mindre problem/reaktioner på saker de äter men kopplar inte att det ens är ett problem , eftersom det inte är allmän kunskap hur man kan må när man mår bra i kroppen. tänker tex på hur de flesta, jag också innan du lärde mig hur det hänger ihop, tror att 2 kg viktuppgång efter en semestervecka är fettvikt, medan det kanske är reaktion på felaktig kost/sådant man inte tål.
    Konstigt också med vissa saker som tex kokos. Kanske är det fibrerna i kokos vissa av oss inte tål för jag kan äta ett helt paket kokosgrädde men tål inte en msk kokosflingor. Och jag kan äta mörk choklad men tål inte kakaonibs.

    Själva grejen med att äta strikt keto eller carnivore är väl att få all näring från animalier och eventuellt lite annat. Då behöver man antagligen äta brosk, skinn, gnaga på ben, koka buljong, äta det mesta från grova kött/fiskbitar samt lever och hjärta. Carnivore är väl inte hållbart med med köttfärs eller filékött enbart antar jag.

    • Jag tänkte ta reda på om det är hållbart med köttfärs enbart, men spontant känns det inte så. Dock verkar ju Shawn Baker leva på entrecot endast.

  • Jag äter också uteslutningsdiet, AIP, och testade att äta ren raw kakao under några dagar vilket resulterat i en veckas huvudvärk som det verkar.
   Mkt intressant när man kör uteslutningsdiet en längre tid och sedan provar vad man reagerar på.
   Blev även helknäpp när jag provade återinföra ghee. Blev besatt av livsmedlet samt fick antikroppar mot sköldkörteln. (hade inga antikroppar 2 veckor före gheen).
   No more dairy for me 😅

 8. Asså du är så inspirerande och tankvärd!
  Jag har inte testat carnivordiet och har ingen direkta krämpor som jag upplever begränsande. Utan försöker ära/leva rent och bra för att göra det bästa för att hålla mig frisk och energifylld.
  Tidigare pollenallergiker men sedan sista barnet och tillsättning av benbuljong och tibetansk kefir är min allergi obefintlig.
  Nu till min fråga utifrån carnivordieten Hur blir kalcium/fosforbalansen? Jag utfodrar nämligen mina hundar enl en liknande tanke och man kan ofta hamna snett i just denna balans och då ger det sig uttryck ofta med öronproblem(vaxproduktion, inflamation) röd hud, rinniga ögon, klåda. Detta brukar dock ta ett tag att nå hit. (>2mån ) Eftersom hundar vs människa skiljer sig ca 3% som däggdjur och hunden är närmare carnivor än vi människor så av nyfikenhet blev min tanke: Märkte du något sådant, finns det beskrivet hos andra som testat cranivor? Äer också intressant utifrån att vi människor kan tala och inte hund.
  Vart rekommenderar du mig att läsa på om detta hos människa? Grupper, blogg, böcker?

  Tack igen!🙏

  • Oj vilken bra fråga du kommer med, jag kan inte svara men hoppas att någon annan kan. Folk med husdjur har alltid så intressanta observationer, men jag har inte alls tänkt i de banorna själv. Hur fixar man kalcium/fosfor hos hundarna då? Tillskott?

   • Ja genom tillskott eller ben(dock kan de bli förstoppade abv kalcium så man måste vara observant)eller öka fettet för att få ner % protein i totalen. men där finns en gräns genom att de blir lösa imagen. Man kan också ta mer ljus kött som sänker något av fosforen.
    Funkar inget av detta blir man tvungen att ta långsamma kolhydrater.

 9. Åh så himla kul att läsa din utvärdering av det här och alla kommentarer!
  Jag har mer och mer övergått till den här kosthållningen och har märkt hur enormt mycket bättre man mår; magen är hundra resor bättre och inte det sedvanliga jävla kaoset som jag får t.om av grönsaker, tappar fett (behövs i mitt fall), energin är stadig och man äter helt enkelt när man är hungrig och slutar när man är mätt vilket det ibland är lite si och så med annars. Funderar på att gå all in i en månad, som du, för att få mer konsekventa resultat.
  Finns hur mycket som helst på insta och fb men Biohacking.keto.chick på instagram och fb-gruppen Zeroing in on Health har en del man kan ta tips av. Väl värt att testa, alltså, om man är nyfiken.

  • Det är guld värt att ha en fungerande mage, vi som har krångelmagar vet hur jobbigt det kan vara…

   Älskar Biohacking.keto.chick hon är så himla rolig 😀

 10. Förstår inte riktigt, blev dina histaminreaktioner värre än de varit tidigare på keto när du gick tillbaka från att ha ätit carnivore? Är sugen på carnivore men jag lider av histaminutslag och det vore ju fruktansvärt om jag förvärrade effekterna! Nu menar jag inte under själva carnivore-tiden, utan att kroppen blir känsligare när man går tillbaka till keto!

  • Kroppen blir hela tiden känsligare, eller ens uppfattning om vad som händer i kroppen blir starkare. Innan (long time ago) åt jag bröd varje dag. Älskar mackor. Mackor till frukost, mackor till lunch, mackor all day every day. Nu kan jag inte äta en macka för att jag blir bloatad och förstoppad med en gång, och det var jag hela tiden då men trodde att det var normalt.

   Jag har misstänkt histamin många gånger och mer eller mindre fastlagit det, men när man upplever det så svart på vitt blir det tydligt.

   Reaktionerna har ju varit där hela tiden.

 11. Bra och intressant inlägg som vanligt! Jag brukar inte kommentera men nu var det läge. Jag hejade på dig på Biltema för en vecka sen och blev starstruck så jag missade ju att ge dig cred och positiv feedback på din blogg och dina böcker. Så det kommer här istället. Du skriver jättebra och intressant!

  On-topic.
  När jag var föräldraledig (och kan styra allt mitt matintag) gjorde jag ett liknade experiment i sju veckor. Det här för sex år sedan så då fanns begreppet keto knappt. Jag åt; kött, fisk, vilt, ägg, smör och kokosfett. Alltså i princip no carb men ett vegitariskt livsmedel. Drack endast vatten.

  Jag åt definitivt få kcal per dag men var aldrig hungrig och hade inga problem att ligga på hög E% fett. Fick massa energi och gick ner sex kilo i vikt och hade väl inte egentligen övervikt. Kan tillägget av kokosoljan göra att det blir bättre? Keto, semicarnivore

  • Åh va skoj! Ursäkta att jag verkade lite förvirrad, jag är ALDRIG beredd på att folk ska komma fram till mig. Jag är ALLTID helt inne i min egen värld och blir lika ställd varje gång 🙂 En gång blev jag kallad “bitch” för det, men det var ju tur att jag inte gav det intrycket. Det är bara att jag blir nervös 🙂

   Coolt experiment, jag tror att kokosoljan gör det lättare. Jag kan tänka mig köra carnivore igen fast lägga till lite av mina fetter jag använder för variation. Kokosgrädde är en annan grej som underlättar enormt.

 12. Du har säkert hört talas om Jordan Peterson? Hans dotter kör med carnivorkost och har även introducerat fadern i det efter flera år på LCHF. Dottern hade en mängd sjukdomar inkl depressioner men är numera frisk. Fadern led av ännu svårare depressioner men blev snabbt mycket bättre med övergång till carnivorkost. Intressant detta att dom upplever så stora förbättringar just kring depressionerna!

  • Verkligen, jag tycker också att det är coolt. Peterson ser ju också väldigt bra ut för sin ålder, och han är STRIKT som tusan.

   • Ja, det är stor skillnad mot för de tidigare youtoube klippen där han ser ganska pluffsig ut. Vad tror du själv om hur carnivore kosthållningen kan påverka depression och ångest? Finns det någon biokemisk förklaring?

    • Jag har inte kollat på den kopplingen ännu men om depression och ångest börjar i magen, så är det ju logiskt att läka sina tarmar först och främst. De kan inte läka om de alltid bombarderas av saker man inte tål, och när de väl är hela och fina borde man inte ha ångest eller depression längre. Så skulle jag gissa. Leaky-gut, leaky-brain connection tänker jag här.

 13. Intressant😊 Har sj testat en månad och kände mig “renad”, säkert för att blodsockerorgan fick vila. MEN helt slut i hjärnan och muskulärt🙃 Tillförde inga stimulanter som ex kaffe el te.
  Inget för mig,,, konstaterade att min kropp också behöver grönt🍀

 14. Hej Martina. Vill börja med att säga att du är en sann inspiration och förebild för mig personligen. Tack vare dina böcker och din blogg har jag lyckats minska mer än 22 kilo i vikt, fått en perfekt menstruationcykel efter åratal av problem, inga mer energidippar på eftermiddagarna, ingen ständig hunger, borta är den gasiga magen et c.

  Vill bara ödmjukast be om receptet för din blåbärssmoothie som du nämner i inlägget ovan.

  MVH/Helen

  • Wow, stort grattis!

   Jag håller inte på med recept, varje dag är improvisation i köket 🙂 Ta tex 1/2 burk kokosgrädde, 1 msk MCT-olja, 2 råa äggulor, 1 dl frysta blåbär, 5 droppar stevia, och sen lite kokosflingor på toppen… nu vet jag inte om det här blir bra eller om jag glömt något 😛

 15. Jag har ätit carnivore i tre dagar förra veckan efter jag blev inspirerad av dig och när det passade bra in. Lite trist att äta bara kött och inga älskade grönsaker (äter keto annars), men det var ju bara några dagar. Negativt var dock problem med lätt förstoppning även med fett och mkt vatten, men positivt var verkligen avsaknad av hungern och suget!
  ok, har inte tränat eller förbrukat särskild mkt energi, men suget har jag ofta. Jag tror det beror på kokosgrädden, mörk choklad (90%) och sukrin eller andra sötningsmedel. Har läst på en blogg att en keto-tjej blev carnivor och hade ingen sug längre efter ett par veckor fast hon har ätit strikt keto (men dock med sötningsmedel och lite grönsakscarbs) i flera år!
  Jag är inte sockerberoende eller så, men ganska oftast sugen på nåt sött och då blir det kokosgrädde med vanilj och suktin och chokladpudding eller nötter/mandlar. Och då är det svårt att gå ner i vikt.
  Vill prova igen och försöker äta carnivore i några veckor. Tänk vad enkelt det oxo är: ingen stor tanke på mat, inhandling, lagning osv. Det blir enkelt och förhoppningsvis går jag äntligen ner några kilo!!

  Tack för det här testet! Jag blir alltid so mkt inspirerat och motiverat av dig och dina tester! You are my guinea pig! Haha.
  Fick skrattar högt när jag läste om rullandet i gräset, det vore ju kul att se 🙂

  • Det kanske är en diet som kan passa dig Sonja 🙂

   Jag tror många skrattar högt när de ser min “akrobatik”-träning när jag rullar runt och försöker hjula och stå på händer på samma nivå som en normal 3 åring 😉

 16. Martina, vet du om det går att köpa Irsus-västen någonstans? Jag har blivit lite sugen på att testa cold therapy. Har märkt att rejält sänkta stressnivåer efter en iskall dusch och skulle vilja ta det ett steg längre. Använder du din fortfarande?

  • Du hade fått köpa min om jag bara hade hittat den, har flyttat runt lite för mycket för att ha koll :/ Kör isbad annars?

 17. Så kul att du också testade!
  Jag blev också inspirerad av Shawn och Georgia Ede.
  Jag körde i en månad jag med och slutade för några veckor sedan. Jag gillade mycket av känslorna i kroppen – härligt klartänkt i vecka tre och fyra, min hy kändes fantastisk och gick ned i vikt vilket jag behöver. Men jag bröt den ändå efter testmånaden eftersom att min mens försvann. Jag har haft perfekta cykler i nästan 20 år så det är lite läskigt! Jag tror att jag kanske fick i mig aldeles för lite kalorier de första två veckorna. Jag lade till en massa smör och mådde mycket bättre vecka tre och fyra. Så nu är det vanlig keto som gäller tills min cykel kommer tillbaka.
  Men jag kan nog prova igen i en framtid – men med mycket fett på en gång.

  • Ah jag förstår, troligen stress i kroppen då. Samma som för mig. Jag ska också testa igen men verkligen inte snåla på fettet utan gå all in för att få en smooth transition.

 18. En sak som gör det svårt för mig att gå helt in på fakir/carnivore är att jag behöver volym för att bli nöjd och glad av maten. Jag har flera vänner som säger att de gärna skulle svälja ett piller med all näring och slippa tänka på mat men för mig är det tvärtom, jag älskar att äta och vill inte ha en pytteliten portion med mycket energi och näring. Därför är ju grönsakerna ett bra komplement för de ger volym och känslan av massor av mat trots att de innehåller lite energi.På så vis kan jag äta kanske 1900 kcal per dag och vara helt nöjd och full av energi. Om jag äter bara kött och smör blir det antingen allt för mkt kalorier för att jag vill ha mer volym eller så blir det lagom med kalorier men jag känner mig sugen på mer mat.
  Men du skriver att du behöver 3000 kcal på din vanliga ketokost och det är ju avsevärt mer än de flesta kvinnor i din storlek äter. Jag har frågat detta förr, vad tror du är orsaken till att du behöver och kan äta så mkt energi?
  Och blev du mätt när du åt 600 kcal carnivore på en dag?

  • Nej jag blev inte mätt de dagar jag åt 600kcal men det var svårt att klämma i mig mer av den maten. Jag tror att det är min muskelmassa som drar energi, och för att jag är bra ketoadapterad.

   När jag äter grönsaker så är det gott och jag kan äta massor, tycker inte att kött är såååå gott 🙂

  • Samma här, blir inte nöjd med pytteliten portion. Testade fighter diet av Pauline Nordin ett par år sen, för det blev mycket volym för lite kalorier.
   Vad jag tänkte dock är att de flesta carnivorer pratar om zero carb och det är en anna grej. Om jag äter mkt salladsblad eller spenat som har ju nästan inga carbs, sa är det inte 100% carnivore ,men zero carb iallafall. Och ett annat knep kan vara att dricka bone broth innan eller tillsammans med maten da blir man mätt pga stor volym i magen.

 19. Hej! Så intressant att läsa din blogg! Jag undrar vad du tänker om att äta utifrån sin blodgrupp? Enligt den filosofin så ska de med blodgrupp A inte äta animalier medan tex blodgrupp AB kan äta både kött och mejerier. Vet du själv vad du har för blodgrupp och är det något du tar i beaktning i ditt biohackande? Vore jätteintressant att höra dina tankar kring det!

 20. Har ätit carnivore sedan 3 veckor. Mår superbra. Några utslag på armen och ett sår jag haft länge (i näsan) försvann direkt! Magen har aldrig varit bättre. Allt sötsug är som bortblåst.
  Jag testar det här för att se om min höft kan bli bättre, har måttlig artros och läst många berättelser där man blivit helt bra i sina leder på att bara äta animaliskt protein. Wish me luck!
  Något som är lite lustigt är att jag tidigare blivit uppsvälld av grädde men när jag uteslutit grönsaker så går det hur bra som helst 🙂 Tar det i kaffekoppen jag tar varje morgon.

  • I wish you luck! Har sett samma med grädden, att de kan plocka in den igen utan problem… very interesting indeed…

 21. Förstår dock inte hur det kan vara bra i längden när det kommer till tarmfloran, låter katastrofalt när det kommer till tarmfloran tycker jag. Hur ska den kunna vara bra när det inte finns någon pre eller probiotika att växa till sig på när inga fibrer i kosten existerar? Hur får man tex i sig tillräckligt med med kalium och magnesium om man inte tar tillskott?

  • Jag har ingen åsikt om sådana där superfruit-blandningar, jag tror nog inte på det själv.

   Gillar förresten ditt val av mail, jag har samma 🙂

 22. Kan det vara gynnsamt för kroppen att äta strikt lchf med broccoli osv. på vardagar och köra carnivore på helgen?

  Jag faller för det sociala tycket och vill ej äta kött och smör på jobbet bland alla vegetarianer haha.

  Tack för en grym blogg! 😀

 23. Hej Martina Kul att du testade den dieten:)

  Jag är själv på carnivore diet (kött ägg gulor och smör) och jag har kört i 2,5 månader nu och mår fantastiskt bra och nu har all styrka och kondition kommit tillbaka och jag får fantastisk pump nu med lite salt laddning på gymmet.
  Upplevde också en del sötsug samt lite upp o ner i energin under dagen men efter ett par veckor stabiliserades allting.
  Jag kommer preppa hela vägen till tyngre classic på den här dieten känns underbart lätt än så länge:)

 24. Finns det något värre?

  – Ja, det finns det! Men det är tillräckligt med att bli gammal och dessutom hotas av följderna av sin diabetes.
  Jag har sett det det på nära håll och det har gjorts av många varje dag eller många gånger. Och många är själva på väg att bli patienter utan att ana eller märka någonting.
  Diabetes är som ålderdom, den smyger sig på en sakta men säkert. “Ingenting att göra något åt!” säger man kanske uppgivet.
  Finns det någonting värre än att tänka så?
  Det är kanske fatalismen som är värre i detta fall.
  Du är då ingen fatalist. Snarare tvärtom. Och jag gillar ditt experimenterande. Du använder kroppen som instrument verkar det som om. Du låter kroppen avgöra om någonting är bra eller… Men när är kroppen tillförlitlig eller vilseledande? Hur avgör man sådant?

  • Hur menar du hur jag vågar? Jag är inte fatalist nej, jag tror att vi kan använda vår fria vilja så fort vi förstår att vi har en fri vilja.

   Mina känslor är min kompass, det är så jag läser min kropp. Om känslorna vilseleder mig, går logiska hjärnan in och utvärderar vad som händer. Till exempel om mina känslor känner skräck för något som inte är farligt, då kanske det är en fobi eller något som blivit inpräntat som inte stämmer.

   När det kommer till mat, träning och generella hälsan är det dock ganska enkelt 🙂

 25. Är majonnäs ok i carnivore, tänkte att rapsoljan som jag brukar använda till majo är ju vegetabilisk? Eller är det bara smör som gäller?

 26. Hej och tusen tack för all inspiration.
  Tänkte börja med Carnivore i morgon Måste göra något radikalt då jag spårat ut totalt för vilken gång i ordningen vet jag inte
  (Är sockerberoende)
  Hur mycket protein och smör varje dag bör jag äta när jag vill väga 60 kg Hur många måltider per dag
  Tacksam för hjälp

  • Jag rekommenderar dig att söka på carnivore sidor om den informationen, kolla in Shawn Baker vad han säger 🙂

 27. Tack för svar
  Hur mycket smör ,protein åt du?
  Gick du ner mycket i vikt på din provmånad
  Ser fram emot att din nya bok kommer ut på svenska
  Mona

 28. Hur tänker du kring antioxidanter? För visst är det väl inte mkt antioxidanter i kött? Har du testat att ta pulsen efter att du ätit för att se om kroppen reagerar? Märkt att jag får ökad puls efter viss livsmedel..

 29. Intressant!
  Om man skulle vilja äta carnivorinspirerat men ändå med lite grönsaker mest för syns skull, vilka skulle du välja då? Broccoli, blomkål, spenat? Eller är det kanske bäst att testa fram ett säkra kort? Har lagt lite rucola och salladsblad på min köttbit på jobbet för att inte framstå som extrem.

 30. De reaktioner som du beskriver låter som att du är känslig mot salycater. Avokado, blåbär och kokos innehåller nämligen höga halter.

  Som allt annat handlar det dock om “the dose makes the poison” så du kanske tål t.ex. en halv avokado. Det kan även variera från dag till dag beroende på vad kroppen är med belastad med i övrigt.

   • Överkänslighetseaktioner beror ju dock på, som du säkert vet om, i regel en underliggande dysbios ovanpå eventuella genetiska variationer som påverkar ens individuella förmåga att hantera olika typer av födoämnen. Jäst och mögel är t.ex. förknippat med överkänslighet mot salycater och oxalater eftersom de kan produceras i deras ämnesomsättning.

    Vissa typer av bifidobakterier och laktobaciller kan eventuellt hjälpa eftersom de dels konkurrerar ut andra mikroorganismer samtidigt som de bidrar till att neutralisera dessa ämnen.

 31. Alltså nu blev jag inspirerad att testa Carnivore. Som jägare och fiskare har vi frysen full med bra kött och fisk. Så basen finns ju redan där. Har alltid haft svårt att tvinga i mig grönsaker. Äter Keto just nu, men ska testa detta. Bra tips på mer info?

 32. Jag börjar bli rädd att jag har förstört microfloran / tarmfloran genom att experimenterat med kosten under en längre tid och i princip bara ätit sallad o kött i 4 månader nu med bra resultat.
  Som du nämner börjar du reagera på kost som har funkat för dig efter carnvore dieten och jag märker det samma med min begränsade diet, och börjar får panik att jag aldrig kan återvända då detta bara var ett experiment. Hur ser du på detta?
  Mina kroniska bekymmer har varit Svullen hals, Alopecia, deppig, rygg och knäproblem.

  • aha det låter som att du sabbat din sköldkörtel och blivit inflammerad på något sätt, det går att vända såklart. Sallad och kött är ingen dålig diet i övrigt, det hade varit värre med 4 månader oplanerad vegankost eller så.

   Jag har inga problem att experimentera, det gör inget att nya effekter kommer fram för jag kan läsa min kropp så bra att jag förstår vad det betyder och blir sällan orolig.

 33. Pingback: Carnivorediet- så fungerade den för mig. – Winthers Skafferi

 34. Hej, har testat carnovorediet i 18 dagar men märkte ingen effekt förutom att jag längtade efter grönsaker och saltbehovet ökade enormt, sen om saltbehovet berör på carnivore eller på den extrema värmeböljan vet jag ju inte. Kul att ha testat iallafall och tolkar det som att min vanliga LCHF-kost är bra för mig, speciellt med tanke på att värk och svullnad i min reumatiska sjukdom psoriasisartrit inte märkts alls på de över 9 år jag ätit LCHF 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.