Jag har funderat lite på det här med olika mängd kolhydrater i kosten, eftersom jag har experimenterat med det ett bra tag nu. Jag började ju som ni vet som SHCJ (Super High Carb Junkie) & har nu efter några år landat i strikt LCHF, med perioder av NCHF (No Carb High Fat) men funderar fortfarande på vad som är bäst för vem & varför.
För friska, vältränade personer som inte har problem med hetsätning eller överätning finns det egentligen ingen anledning att köra LCHF i dess mest strikta mening, om man inte verkligen VILL. Min sambo är en väldigt bra labbråtta när det kommer till kostexperiment eftersom han är en frisk, vältränad & aktiv man utan några åkommor. Han har kört ultrastrikt NCHF med dagliga blodketonmätningar & han har kört klassisk “byggarkost” för aspirerande bodybuilders (maltodextrin, ris, potatis, pasta) & allting däremellan! Resultatet på utsidan blir inte särskilt annorlunda eftersom han har en så bra grund att stå på, men helt klart bättre uthållighet i träningen på LCHF (& säkert friskare insida också såklart)
Men i min mening är det helt klart bättre att köra Slow Carb än att helt ge upp & bara äta allting som kommer i glada förpackningar från affären (som en stor del av befolkningen fortfarande gör!)
Vad är Slow Carb?
En kost som är ganska lik LCHF i grunden men där man kan ersätta sitt fettintag med bulkiga grönsaker, rotfrukter, bönor, linser, nötter, hampa/vassleprotein.
Vad är INTE Slow Carb
Brunt/vitt ris, couscous, bulgur, bröd, mjölk, ost, sojaprodukter, spannmål, quinoa, socker, honung, fruktos, friterad mat eller majs!
Vem passar för Slow Carb?
- Vegetarianer & väldigt matlagningsintresserade veganer som är beredda att trixa lite. Lakto-ovo-vegetarianer, pesco-vegetarianer och så vidare kan få ut VÄLDIGT mycket av en Slow Carb diet utan att de behöver lägga till något kött!
- Vältränade, friska, unga personer som vill äta hälsosammare men känner sig beroende av kolhydrater för att prestera bra på träningen
- Smala, friska personer som inte vill räkna kolhydrater & som vill äta stora mängder bulkig mat
- Personer som upplever att det är för jobbigt/krångligt/tråkigt med LCHF
- Personer som vill gå ned i vikt men är friska i övrigt
Vem passar för Low Carb?
- Sockerberoende, matberoende, hetsätare etc.
- Experimentella biohackare som vill experimentera med olika nivåer av ketos för att optimera sin prestanda
- Personer med Candida eller andra inflammatoriska tillstånd i tarmen eller på andra ställen i kroppen
- Personer som lätt blir uppsvällda & får magproblem
- Personer med stor övervikt och/eller metabolt syndrom/diabetes
Personligen gillar jag att växla runt lite så vissa perioder blir det mycket bönor & ärtor, andra perioder går jag all in på LCHF i dess mest klassiska form. Fördelen med Slow Carb är att det blir mindre mejerier, men jag försöker att minska på mejerierna även när jag kör Low Carb eftersom jag lätt sväller upp av för mycket kaseinprotein!
Vad tycker du om Slow Carb? Funkar det lika bra som LCHF eller sämre/bättre?
Boktips: 4-timmarskroppen av Tim Ferriss som förespråkar Slow Carb, även om hans bok 4-timmars arbetsvecka är mycket bättre 🙂