Uppdatering: Tack för all feedback kring mina idéer nedan. Jag kommer att utföra experimentet så fort jag bokat in mig hos ett ställe som har utrustningen jag behöver. Som sagt blir det ett N=1 experiment och kommer inte bli något annat än det, inget man kan dra några generella slutsatser av men kul för mig att utföra och förhoppningsvis kul för er att ta del av.
N=1
Ketos och kondition
Jag har kommit på ett experiment jag vill göra, ett N=1 experiment om ketos och kondition. Jag skulle gärna ta emot din feedback på min idé för att se om det är något jag har missat.
Kondition i och ur ketos
Jag upptäckte ketosens konditionshöjande effekt av en slump, för jag var aldrig intresserad av löpning. Det bara blev så för att det plötsligt gick att springa, för att plötsligt orkade jag och det kändes som att energin inte kunde ta slut. Numera känner jag väldigt tydligt att jag har kommit in i ketos för att jag svettas mer på gymmet och har mer ork.
Därför skulle jag vilja mäta det här så exakt jag kan, så vetenskapligt jag kan med bara mig själv som enda resurs. Jag vill mäta den maximala mängden syre min kropp kan ta upp i fettdrift jämfört med kolhydratdrift.
Jeff Volek och Stephen Phinney skriver:
“Our body organs and tissues work much better when they use ketones as a source of fuel, including the brain, heart and the core of our kidneys. If you ever had a chance to see a heart working in real time, you might have noticed the thick fatty tissue that surrounds it. In fact, heart surgeons get to see this every day. A happy beating heart is one that is surrounded by layers of healthy fat. Both the heart and the brain run at least 25% more efficiently on ketones than on blood sugar.”-
A Paoli, A Rubini, J S Volek and K A Grimaldi. Beyond weight loss: a review of the therapeutic uses of very-low-carbohydrate (ketogenic) diets. European Journal of Clinical Nutrition (2013) 67, 789–796
För att komma fram till det där med 25% så gjorde de ett VO2Max test på ketoadapterade endurance atleter. Män som varit i ketos i 6 månader om jag inte minns fel, så de var ordentligt adapterade till sin fettdrift.
Hur jag vill mäta
Min tanke är att jag ska vara helt glukosdriven ett tag, ladda mina glykogenlager på de konventionella sättet. Träna och göra allting som vanligt och sen efter en vecka eller två göra ett VO2Max-test.
Sen vill jag gå in i ketos igen och när ketosen är stabil vill jag göra ett nytt VO2Max-test. Då borde jag väl få svart på vitt om konditionen påverkas och i så fall hur mycket?
Jag är ju bara en person och det är massa parametrar som inte blir vetenskapligt korrekta, men jag tänkte ändå att det kunde vara ett kul test. Jag kanske presterar jättebra på kolhydrater och springer som bara den, det hade också varit ett intressant resultat 😀
Ge mig gärna lite feedback här!
Hej!
Har nu bara skummat igenom texten angående ketos och VO2max / kondition.
Men vill bara passa på att dela en tydligt talande erfarenhet relaterat till detta som jag haft.
Brukar köra lite Wim Hoff Breathing då man efter en “andningsintervall” håller andan på tomma lungor.
På kolhydrats drift håller jag andan ca 1.5 – 2 min max. Men med 2 mml eller mer ketoner i blodet håller jag andan mellan 3 -4 min.
Inte så konstigt men talande i sammanhanget 🙂
Ketos är sjukt häftigt! 😀
Väldigt intressant test, men jag tycker inte att det räcker att bara mäta VO2max.
VO2max talar ju bara om hur mycket syre du kan förbruka som mest.
Fett och kolhydrater har ju olika metabola vägar, särskilt när kolhydraterna kan förbrukas antingen aerobt eller anaerobt.
Därför tycker jag du ska mäta Vo2 vid olika hastigheter på löpbandet. Då får du ett mått på effektivitet, mängden producerat ATP/mängd syre, s.k. P/O ratio.
Jag har letat ganska mycket efter denna P/O ratio för fett respektive kolhydrater men jag har inte hittat nåt definitivt. Vissa källor säger att fett har högre P/O, men dom flest säger att kolhydrater har det. Det står också att det är stora individuella skillnader, och där kan säkert fettadapteringen har stor inverkan.
Good point, hittills har dock ingen velat sponsra testerna så det är lite on hold 🙂
Spännande Martina, harsjälv testat. 29 veckor med 2 vanliga pass i tillägg ett bodypump samt stretch 20 min. För att se om konditionen blevbättre, , supertrött o håglös blev något bättre. Totalt var jag supertrött inget blev bättre. Besök hos homeopaten, så efter ett tag blev jag bättre. Nu äter jagdvitamin selen,,magnesium rosenrot Membrasin. Hoppassat det ska hjälpa tillsammans med melatonin för att sova. Ser fram emot vad du kommer fram till. Lycka till
Jag tycker det är ett jättebra och moget experiment som om du kan hålla dig neutral bara kan ge dig mer perspektiv, vetenskap och information. Personligen tror jag att du kommer fungera bättre på en normal kosthållning som innehåller allting 🙂 prova 30/30/30 i makroförhållanden. Lycka till!
Jag har kört LCHF sedan 2012 och hygglig KETO sedan 2016(lite in och ur ketos) och har bara positiva erfarenheter av detta. Både MAF-träning och stenhårda squash-matcher eller flera på upp till 90 minuter. Trots att jag oftast är 10-20 år äldre än motståndarna tar motståndaren alltid slut först. Dagen efter har min apple-watch varnat när vilopulsen krupit under 40 och detta alltid när det varit extra tuffa matcher. Enda nackdelen som jag ser det är att det tar lite längre tid att få upp ångan i början av matcherna. Men återhämtning + HRV är ju avgjort bättre ju mer i ketos jag är så att säga.
Inte förvånad 🙂
Jag undrar över hur syresättningsförmågan kan påverkas av vilken typ av energigivande ämnen som används för muskelrörelse? Att tillgången av fett vida överskrider tillgången på kolhydrater är ju ganska enkelt att förstå så att uthållighet i tid ökar under ketos är lätt att inse, men hur kommer det sig att syresättningen ökar?
För att du har bytt bränsle och kroppen kör på ketondrift och behöver anstränga sig mindre för att få ut energi (vid ketoadaptering)
Intressant ide, lyssnade nyss på en podcast om ett liknande ämne.
Kanske kan vara intressant?
https://sigmanutrition.com/episode250/
Mvh
Mattias
Tack så mycket 🙂
Spännande! Ser fram emot att följa resultatet!
Har du läst Philip Maffetones bäcker om träning utan kolhydrater, MAF-test osv? Kan rekomendera dem!
Nej men du är person nr 100 som frågar mig det så det är väl dags att läsa det snart antar jag…
Problemet blir att om du nu tränar glukosdriven först och mäter vo2 max och sen efter det tränar ketosdriven så är ju den logiska följden att du bör ha ett högre vo2 max på sista dagen oavsett.
Really? Det går väl inte så snabbt?
Intressant! Men… är det verkligen vo2max som är mest intressant? Är det för att liksom motbevisa/lägga till det som många redan tror: Tänker såhär, av mig personligen (och även exvis colting som nämnts tidigare) så brukar fettdriften förespråkas för ett längre arbete, en fördel där du ej går tom efter någon-några timmars tuff löpning medan kolhydraterna uppfattas ge en extra boost som gör att du kan höja dig ytterligare. Sen… mäter väl vo2-apparaten utandad koldioxid och processen ser ju annorlunda ut plus att en ökad glukoneogenes och mer ketoner torde göra dig mer sur->andas ut mer koldioxid och därmed ”högre värde” men i realiteten inte säkert att du kunnat använda mer energi i ditt arbete (löpningen) ändå, vilket väl egentligen är det man vill åt(syreupptagning är väl mest ett sätt att backtracka?). Jag kan ha fått det om bakfoten…? Lite luddigt kanske men är inte lika påläst som du, det ska bli spännande att se dina resultat och höra mer om hur du tänker att det funkar:-)
Lycka till!
Det roliga är att det är så himla få ketoadapterade individer, så det vore roligt att testa min kondition just av den anledningen och sedan jämföra med glukosdrift.
https://peterattiamd.com/experience-exogenous-ketones-2/
Jag har läst om detta 🙂
Jag tror att det kanske lönar sig att göra tvärtom: kolla först ketogen prestation och sedan glukosdrivna. ketosens styrke- och uthållighetsfördelar kommer sent. (Inte som snabba effekterna som pigghet och klartänkthet)
Jag skulle nog valt att (om du har råd) göra flera test i rad, där du går in och ut ur ketos. Detta för att få bort kludd av att du får bättre eller sämre kondis under perioden, framför allt, och för att minimera slumpeffekter. Jag tänker att du kunde gjort det typ fyra gånger, varannan gång i ketos, varannan gång glukosdriven.
Om någon sponsrar är det ju inga problem alls 🙂
Vad spännande! Det ser jag fram mot att följa. ?
Jag har nyligen, av ren nyfikenhet, testat att lägga om från LCHF (inte keto) till mycket kolhydrater och då förstås minskat ordentligt på fettet. Jag vill inte gå på vad andra tycker, alla är vi olika, finns ingen one size fits all. Jag ville själv uppleva hur jag skulle reagera på detta. Resultatet blev i korthet, jag åt enormt stora portioner utan att någonsin bli mätt (jag blev full i magen men inte mätt), jag fick relativa blodsockerfall som inte var av denna värld, min ork när kolhydraterna tog slut som ett timglas var obefintlig, jag fick sötsug efter hallonbåtar vilket jag förstås också åt, jag fick träningsvärk efter löjligt enkla squats, jag drog på mig muskelbristningar i båda låren efter hit-träning, jag gick upp i vikt, jag fick halsbränna och magsveda (kanske pga de stora portionerna). Dessutom tänkte jag nästan hela tiden på hur jag skulle få i mig mer mat. Jag har i grunden inget emot naturliga kolhydrater som bönor, broccoli, blomkål och annat som inte är processat. Men jag tror efter detta att jag inte kan fungera på HCLF. Däremot “funkar” ju HCHF, men då ser man ju ut som en gravid Linus på linjen efter det…
Haha ja det är min upplevelse också… framförallt HUNGER!
Spännande!
Bosön bör kunna hjälpa dig med det fysiska testet.
Intressant! Vet för lite om biokemi för att ha något att komma med egentligen, men slänger fram några förslag ändå: Jag tycker också det vore bra att börja med ketos, sedan kolhydratdrift och så ketos igen och mäta. Vad kommer dina kolhydratkällor att vara och hur stora mängder kolhydrater tänker du äta?
Spelar det någon roll att din nuvarande kondition är uppbyggd i ketos, ger det kolhydratdriften en extra skjuts som egentligen är den tidigare ketosens förtjänst? Finns det någon risk att man kan förklara en eventuell sämre prestation på kolhydratdrift med omställningsbesvär, att din kropp inte är van vid annat än ketos?
Kommer du att ta hänsyn till din menscykel? Har ju varit en del prat om att en kvinnas prestationer kan påverkas av var i menscykeln hon befinner sig.
Tänker du också mäta inflammationsvärden då du ändå är igång och experimenterar och mäter? Något annat du kan mäta samtidigt? Sömn? Styrka?
Tänkte käka som vanliga människor, sötpotatis, ris och sådant tills mina glykogenlager är helt fyllda och även träna lite med toppade glykogenlager 🙂 Min kropp är van vid kolhydrater, levt på carbs only i 25 år så är det något jag är så är det glukosadapterad.
Jag mäter alltid mina inflammationsmarkörer oavsett så det är standard, menscykel brukar jag inte ta hänsyn till eftersom jag inte har problem med PMS eller stora blödningar eller något.
Jag fick kanske en knäpp tanke, men mr Guidol kanske skulle kunna ha en del synpunkter på hur du ska göra testet.
Om han är nöjd med hur det utförs, så kan det kanske vara värt en del..
Vad tror du om det ?
Det skulle iaf vara intressant och höra hans tankar kring det och sen om du följer det eller inte, det är en annan sak, men i det här fallet kan det ju vara bra att fråga en antagonist, för att få validitet på testet.
Jag vill inte ha hans bekräftelse på vad jag gör för allt i världen, det finns nog någon annan antagonist som inte är lobbyist.
Är gudiol en lobbyist och för vad?? Har alltid gillat hans texter men om det här är sant så vill jag int ha något med honom att göra…
Jag är övertygad om det, givet många av hans uttalanden som går rakt emot modern forskning.
Skulle du vilja utveckla med några exempel? Jag har haft samma uppfattning som Otek Lana här ovanför. Det känns lite väl tomt när du bara slänger ur dig en sådan sak utan någon egentlig motivering.
Nej kommer inte motivera det just nu.
Jag menade inte att du skulle söka hans bekräftelse, utan bara höra hans åsikter.
Ponera att du får åsikter som stämmer in med hur du tänkt, då kan det vara mycket värt i slutändan.
Du visar samtidigt styrka, när det gäller din egen ödmjukhet.
Jag har gjort liknande saker i andra situationer och det har varit mycket framgångsrikt 🙂
Jag har gränser. Av miljarder människor på den här planeten finns det nog NÅGON annan.
Kan bara hålla med, djupt obehaglig människa den där Gudiol!!!
Romarna 12:20
Men ”är din fiende hungrig, ge honom något att äta, är han törstig, ge honom något att dricka, för om du gör det hopar du glödande kol på hans huvud” (Dvs. mjukar upp honom och får honom att ”smälta)
Jag vet att det var en tokig ide, men det hade varit intressant att se resultatet av det 🙂
Det blir iaf verkligen spännande att se resultatet från ditt test !
Hade förmodligen varit bättre att kontakta någon “riktig forskare” än en “proffstyckare som Guidol.
Jag såg på ett Youtube klipp med mr Colting där han kör sin kort tids fasta och tränar på som vanligt mycket .och hårt. Så jag tänkte det där skulle intressant att testa.
Eftersom jag jobbar denna vecka så åt jag min sista måltid vid 17 börjar jobba vid 20:00 till 06:00 och sover som vanligt alldeles för lite. Upp kl 14 då fruga slutar jobbet . fixar lite kaffe och sen vid 16 på med löparskorna. Nu ska vi se om man kan springa in i den så kallade väggen. startar löparbandet. Sakta men säkert ökas farten upp och till min förvåning så går det väldigt lätt blir inte speciellt trött i benen och som vanligt ingen mjölksyran i musklerna.
Märklig känsla men härlig.
Kan det finnas ett samband mellan mjölksyra i muskler och kolhydrater?
( bara vatten och kaffe under fastan)
Tack och hej från en 52 årig gammal gubbe som försöker bli den bästa versionen av mig själv
Jag får inte heller någon mjölksyra i ketos, det finns en biokemisk förklaring men den minns jag inte nu.
Kul med fler “gamla gubbar” 🙂
Är också 52 och går på liberal LCHF sedan 2 år.
Imorgon startar 30 dagars KETO enligt din bok Martina – kul att det är tillsammans med 20 årig dotter
Tror egentligen ditt experiment är så enkelt som du skriver och om du dokumenterar noga är det väl upp till någon annan att repetera och analysera ifall testresultaten blir liknande.
mvh
Richard
Kul, roligt att ni gör det tillsammans! 😀
Ja alltså nu verkar det som att många har snurrat loss totalt och inte förstår att det här är ett N=1 experiment som jag gör för min egen skull, inte för att “bevisa” något särskilt.
Göteborg
https://aktivitus.se/vara-tester/
Hoppas de vill sponsra mig!
Bosön på Lidingö ska ha vad du söker
https://boson.nu/fystester/
Coolt, undra om de vill sponsra! 🙂
Hej,
Vad spännande! Ser verkligen fram emot att följa detta experiment. Jag hade dock gjort ketos-konditionstestet både innan och efter glykostestet. På det sättet skulle du eventuellt kunna se om det finns mätbar skillnad på din kondition/syreupptagningsförmåga när du är i riktigt långvarig ketos vs. Stabil ketos (men inte lika långvarig). Jag tror resultatet skulle kunna vara inspirerande för många oavsett utfall.
Stort lycka till!
Emelie
Vet inte om det blir någon skillnad…
Intressant test. Men räcker det att köra glukosdrift två veckor? Om det tar 6 månader att bli helt ketondriven borde du kanske köra glukosadapteringen lika lång tid för att få en rättvisande bild? Annars blir det väl som att jämföra äpplen och apelsiner?
Jag har varit i ketos av och till i snart 10 år, och glukosdriven i typ 25 år. Kroppen är helt klart mest glukosdriven för de allra flesta, så även för mig.
Kul! På Mittuniversitetet i Östersund kan du göra VO2max-test i deras idrottslab! ?
Ska bli intressant att se ditt resultat.
Östersund är lite långt bort :/
Varför börja med glukosbiten när du redan nu är förberedd för ketotestet? Är det för att det ska vara mer på samma villkor?
Jag vet inte, spelar ingen roll antar jag men kan börja med ketos 🙂